Victor Ponta şi-a „ciuruit” electoratul

de Valentin Mândrăşescu 4.04.2013, 12:16 http://romanian.ruvr.ru/2013_04_04/Victor-Ponta-Si-a-ciuruit-electoratul/

Victor Ponta. Foto: EPA

„Dreptate până la capăt” şi „sfârşitul regimului Băsescu”.... Acestea erau promisiunile care au propulsat USL în vârful Olimpului electoral. Numai cineva foarte naiv sau plătit să pară naiv ar putea spune că alegătorii au votat pentru USL, fiind atraşi de competenţa, priceperea sau moralitatea politicienilor care s-au strâns sub această umbrelă. Electoratul este convins că USL a venit la putere să fure şi nu să facă reforme sau performanţă în economie şi administraţie publică, fără a exista o diferenţă de principiu dintre USL şi „echipa portocalie”. În decembrie 2012, s-a încheiat un pact între cele două părţi contractante, adică între electorat şi liderii USL. Electoratul i-a oferit USL posibilitatea de a guverna cu o majoritate parlamentară confortabilă, inclusiv posibilitatea implicită de a se „înfrupta” din banii publici, cerând în schimb distrugerea regimului Băsescu. Din păcate pentru electoratul USL, liderii acestei formaţiuni au dat dovadă de o inconsecvenţă penibilă, combinată cu trădări punctuale, dar care s-au produs în puncte-cheie. Începând cu numirea lui Ioan Rus, reprezentantul grupării proBăsescu din interiorul PSD, la interne, a devenit clar că liderii PSD joacă un joc dublu.

După ce liderii PSD au sabotat în mod conştient posibilitatea de victorie la referendum, a devenit limpede că numirea lui Rus nu a fost o eroare, ci o trădare. Electoratul a avut „încredere până la capăt” în „dreptatea până la capăt” şi a votat pentru USL. Cu mult timp înainte de anunţarea rezultatelor finale, Ponta a făcut declaraţia-şoc de cooptare a UDMR la guvernare . Semnarea în secret a actului de capitulare încropit de ex-ambasadorul Gitenstein a fost „cireaşa de pe tort”, dar totuşi au mai existat suporteri ai USL care au continuat să creadă în „dreptatea până la capăt”.

Ceea ce s-a întâmplat în cadrul circului din jurul numirii şefului DNA este un final aşteptat al unui lung şir de trădări. Victor Ponta nu există ca om politic.
Există un copilot de raliuri care poartă costumul primului ministru şi silabiseşte sârguincios partiturile livrate pe filiera „familială”. „Familia” a hotărât ca Victor Ponta să-şi asume rolul de vice-guvernator al coloniei România şi Victor Ponta execută această decizie. În acest context, Crin Antonescu a avut posibilitatea de a se distanţa de trădarea electoratului, rupând coaliţia de guvernare exact în momentul în care economia se pregăteşte de prăbuşirea în neant. Nu a făcut-o, preferând să vorbească despre „divergenţe de principii” care nu afectează alianţa de guvernare, recunoscând implicit faptul că principiile nu contează în procesul decizional al acestui pretins cavaler al politicii româneşti. O explicaţie plauzibilă ar fi legată de faptul că liberalii care au investit în câştigarea fotoliilor parlamentare nu ar fi acceptat ieşirea de la guvernare înainte de „compensarea” banilor cheltuiţi. O altă explicaţie, mai plauzibilă, ar fi că „reptila” care-l sponsorizează pe Crin Antonescu ştie să joace table, dar nu a învăţat să joace bine şi şah în perioada în care s-a ocupat de comerţul exterior. În aceste condiţii, „aripa renegată” a USL încă nu reuşeşte să facă mutări de maestru, deşi în viitor se mai pot întâmpla şi minuni. Totodată, trebuie luat în calcul faptul că populaţia deziluzionată şi lipsită de încredere în clasa politică va deveni, inevitabil, o masă de manevră foarte periculoasă.

Contrar impresiei multora dintre analiştii bucureşteni, nici partida de şah şi nici criza politică nu s-au terminat. Meciul se joacă, iar multe dintre mutările decisive se fac în afara ariei de vizibilitate a pieselor de la Bucureşti.

PS: În urma închiderii de către administraţia Facebook a paginii mele personale, a fost creat blogul www.mandrasescu.com, recomandat celor interesaţi de comentarii informale şi ştiri non-format. Taguri: România. Comentarii , În lume, Romania, Comentarii, Victor Ponta, Politic, Valentin Mândrăşescu,

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful