BAHAGIAN A (20 Markah) Jawab semua soalan. 1.

Definisi yang tepat bagi anatomi dan fisiologi ialah kajian tentang (A) (B) (C) (D) fungsi tubuh dan perlakuan. struktur-struktur dan tugas tubuh. pembelajaran motor dan pergerakan. perkembangan tubuh dan binaan tubuh.

2.

Unit paling ringkas bagi semua jenis kehidupan ialah (A) (B) (C) (D) sel tisu organ molekul

3.

Pilih tisu yang berfiber yang menyambungkan dua atau lebih tulang atau rawan yang boleh bergerak. (A) (B) (C) (D) Sendi Tendon Kartilej Ligamen

Pilih pernyataan yang benar mengenai kulit. (A) (B) (C) (D) Otot Saraf Rangka Epitelium 5.0 mm Kulit ialah organ tunggal yang paling berat pada tubuh 6.4. Pilih tisu yang TIDAK berkaitan dengan pernyataan di atas.5 mm ke 5. Fungsi utama sistem integumentari ialah (A) (B) (C) (D) menghasilkan vitamin B megekalkan bentuk badan bertindak sebagai organ reseptor mengintergrasi ransangan yang diterima . (A) (B) (C) (D) Kulit lebih nipis di permukaan dorsal tubuh Kulit kanak-kanak dan orang tua adalah lebih tebal Kulit mempunyai ketebalan antara 1. Terdapat empat jenis tisu di dalam badan manusia yang memainkan peranan tersendiri berdasarkan ciri-ciri.

(A) (B) (C) (D) Pembentukan mineral Penghasilan vitamin D Pembentukan sel darah Menghasilkan haba melalui aktiviti sel 8. Peratusan komponen yang paling banyak dalam plasma darah ialah (A) (B) (C) (D) Air Lipid Garam Protein . Darah manusia boleh dibahagikan kepada dua komposisi utama iaitu pepejal dan cecair. Sistem rangka terdiri daripada tulang-tulang dan struktur-struktur sokongan yang mempunyai fungsi-fungsi tertentu.7. Pilih pernyataan yang betul berkaitan dengan fungsi tulang. Komposisi sel yang paling banyak dalam darah adalah (A) (B) (C) (D) Plasma Eritrosit Leukosit Elektrolik 9.

10. Aorta dan Vena Kava Vena Kava dan Aorta Arteri Pulmonari dan Vena Pulmonari Vena Pulmanori dan Arteri Pulmonari Jantung manusia mempunyai beberapa lapisan . T paru-paru S jantung Rajah di atas merupakan sistem kitaran darah yang berlaku antara jantung dan paru-paru. Lapisan di bahagian dalam jantung dipanggil (A) (B) (C) (D) Epikardium Perikardium Miorkardium Endokardium . Apakah yang diwakilkan oleh salur darah S dan T? (A) (B) (C) (D) 11.

Otot apakah yang mempunyai bentuk sel tunggal. sangat panjang dan berjalur? (A) (B) (C) (D) Fiber Viseral Kardiak Skeletal 14. Di manakah berlakunya pemusnahan agen jangkitan dan toksin dalam sistem limfatik? (A) (B) (C) (D) Spleen Lakteal Thymus Nodus Limfa 13. Apakah masalah dengan sistem respirasi beliau berasaskan kepada umur beliau? (A) (B) (C) (D) Masalah faring tersumbat Masalah laring yang sempit Masalah hidung yang sempit Masalah alveolus yang kurang efisen .12. Seorang lelaki berumur 70 tahun mempunyai masalah penafasan apabila beliau menaiki tangga.

(A) (B) (C) (D) Pepsin Amilase Laktase Maltase 16.15. Sistem urinari mengeluarkan air kencing daripada tubuh manusia. Apakah bahan yang terkandung dalam air kencing? (A) (B) (C) (D) Trigon Epitilium Kreatinin Uritheriti 17. Hormon merangsang proses jangka panjang. Namakan enzim yang terdapat pada air liur manusia. Enzim berfungsi sebagai agen yang mengaktifkan proses penghadaman. Apakah asas kepada semua hormon? (A) (B) (C) (D) Asid amino dan lipid Asid amino dan alkali Asid amino dan cecair Asid amino dan steroid .

18. I. Saraf Autonomik (A) (B) (C) (D) I. Otak II. Saraf somatik V. Manakah antara berikut terkandung dalam sistem saraf pusat? I. . IV dan V sahaja. Sistem saraf pusat ialah pusat kawalan untuk keseluruhan sistem saraf. Medula oblongata IV. IV dan V sahaja. II dan III sahaja II. Saraf tunjang III. dan II sahaja.

Kadar ulangan dan denyutan nadi. Pemakanan dan metabolisme adalah saling berkaitan untuk menghasilkan tenaga. I. . Pertumbuhan dan pemulihan. dan II sahaja. IV. II dan III sahaja II. IV dan V sahaja. Tahap aktiviti fizikal. Nyatakan perkara-perkara yang mempengaruhi keperluan tenaga manusia secara amnya. (A) (B) (C) (D) I. II. III.19. I. IV dan V sahaja. Metabolisma asas.

IV. I. satu siri tindak balas hemostasis akan berlaku untuk memberhentikan pendarahan tersebut. Koagulasi platelet berterusan sehingga terbentuk koagulasi baru. I.III. II. Apakah fasa-fasa turutan mekanisme dalam pencegahan tersebut? I. Jika salur darah luka atau terkoyak. III. IV. IV.20. IV. II. III. Kekejangan salur darah II.III. .I. (A) (B) (C) (D) I. II. Koagualsi platelet dan sejenis kimia pada luka. III. II. Penggumpalan atau koagulasi. IV.

labelkan jenis tulang tersebut. Gambarajah 1 (a) Berdasarkan pada gambarajah 1. a. Gambarajah 1 menunjukkan klasifikasi tulang. 1. b. c. d. ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ________________________________________ ( 5 markah) . e.BAHAGIAN B (40 Markah) Jawab semua soalan.

(b) X Y Z Gambarajah 2 (i) Berdasarkan gambarajah 2. (a) (b) _______________________________________________ _______________________________________________ (5markah) . namakan tulang-tulang berikut: X: Y: (ii) ________________________________ ________________________________ Apakah jenis sendi yang terbentuk di antara tulang X dan tulang Z ? Sendi: _____________________________ (iii) Nyatakan dua jenis pergerakan yang dilakukan oleh sendi tersebut.

2. (a) Neuron menghantar impuls-impuls saraf dari satu bahagian tubuh Ke Bahagian tubuh yang lain melalui unjuran protoplasma yang panjang. Senaraikan bahagian neuron dan jelaskan fungsinya:- (i) _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ (ii) _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ (iii) _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ .

(i) _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ (ii) _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ (4 markah) . Senaraikan dua daripada fungsinya dengan jelas.(6 markah) (b) Sistem limfatik mempunyai pelbagai peranan yang penting.

Senaraikan lima organ yang terlibat dalam sistem respirasi.3. (a). (i) ___________________________________ (ii) ___________________________________ (iii) (iv) ___________________________________ ___________________________________ (v) ___________________________________ (5 markah ) (b) Terangkan mekanisme inspirasi ( tarik nafas ) _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ (5 markah) .

___________________________________ ___________________________________ ___________________________________ ___________________________________ (4 markah) . II. IV. (a) Labelkan gambarah 3 di bawah: I II III IV Gambarah 3 I.4. III.

______________________________________________ ______________________________________________ II. ______________________________________________ ______________________________________________ iii.Berdasarkan gambarajah 3 (b) Nyatakan fungsi organ yang bertanda II. III dan IV I. ______________________________________________ ______________________________________________ (6 markah) .

Jantung adalah merupakan organ yang penting kepada manusia. (b) Terangkan ciri-ciri hormon serta namakan empat kelenjar endokrina dan hormon yang dirembeskan. (10 markah) 2. (10 markah) Sistem endokrina adalah sistem badan yang terdiri daripada kelenjar yang merembeskan hormon. (a) Huraikan fungsi-fungsi otot tersebut. (a) Jelaskan perihal Jantung anda dari segi anatomi. anda harus mengetahui fungsi-fungsi otot rangka.BAHAGIAN C (40 Markah) Jawab dua soalan sahaja. (10 Markah) (b) Namakan dua jenis kitaran dalam sistem peredaran darah dan huraikan kedua-dua jenis kitaran tersebut. 1. Sebagai seorang guru yang mengajar mata pelajaran Pendidikan Jasmani. (10markah) . kedudukan dan fungsinya dalam badan.

(10 markah) Pemakanan sebelum dan selepas latihan yang sistematik dan teratur mempunyai kesan yang ketara pada ahli sukan ( b) Berdasarkan pernyataan di atas. (a) Terangkan organ-organ dan proses yang terlibat dalam sistem penghadaman dari mula hingga ke akhir proses. Rosley memakan nasi goreng untuk sarapan pagi. (10 markah) © Hak Cipta Kerajaan Malaysia 2009 . huraikan pemakanan yang sesuai sebelum dan selepas latihan untuk seseorang ahli sukan.3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful