P. 1
Modernizare St.20kV

Modernizare St.20kV

|Views: 21|Likes:
Published by Victor Tudorache

More info:

Published by: Victor Tudorache on Apr 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/04/2014

pdf

text

original

MODERNIZARE STAŢII DE TRANSFORMARE 20/6 Kv

1 Generalitati

1.1.Dispunerea elementelor blocului extensibil de celule: 1. ax de acţionare pentru separator de împământare ; 2. ax de acţionare pentru întreruptor ; 3. facilitate de zăvorâre pentru separatorul de împământare ; 4. indicator de poziţie ; 5. eticheta celulei ; 6. facilitate de zăvorâre pentru întreruptor ; 7. indicator de scurtcircuit ; 8. sistem indicator de tensiune capacitiv ; 9. indicator al scurgerilor de gaz ; 10. eticheta cu caracteristici nominale ; 11. colţar pentru transport ; 12. panou frontal ; 13. pârghie de declanşare (mecanică) ; 14. element de tensionare ; 15. diafragma siguranţei fuzibile ; 16. suport superior pentru siguranţa fuzibilă; 17. zăvor; 18. compartiment pentru conectare cabluri ; 19. capac frontal ; 20. suport inferior pentru siguranţa fuzibilă ; 21. placa de expansiune ; 22. piedestal ; 23. piesă metalică pentru fixarea cablurilor ; 24. împământarea sistemului ;

25. rezervor de gaz SFs ; 26. conector T pentru cablu tip XLPE ; 27. izolator ; 28. cuţit mobil ; 29. bare ; 30 asamblare la partea superioară (ştift de ghidare) ; 31 izolator cu arcuri de contact ; 32 tub de contact ; 33 garnitură de etanşare dublă ; 34 asamblare la partea inferioară (ştift de ghidare) ; 35 garnitură de etanşare laterală pentru izolator de capăt ; 36 piesa unghiulară de fixare ; 37 izolator pentru bara colectoare (cu conicitate la interior) ; 38 arcuri de contact ; 39 garnitura de etanşare simplă ; 40 capac ; 41 şurub.

Figura 1 Dispunerea elementelor blocului extensibil de celule

Figura 2 Dispunerea elementelor blocului extensibil de celule Figura 3 Dispunerea elementelor blocului extensibil de celule .

Blocul de celule pentru reţea în buclă (RMU): • este prevazut cu o carcasă metalică. tip GAE prezintă următoarele caracteristici. Blocul de celule pentru reţea în buclă tip GAE este realizat în varianta standard cu 2 celule de linie (pentru cabluri) şi o celulă pentru transformator.) este utilizată ca mediu izolant şi de stingere a arcului electric. • a fost supus testărilor privind probele de tip .1. Conectarea la .2 Descrierea caracteristicilor tehnice 2. Descrierea blocului extensibil de celule pentru reţea în buclă (RMU) Blocurile de celule pentru reţea în buclă izolate cu SF6. Blocul de celule (RMU) poate fi utilizat până la o tensiune nominala de 24 kV şi la un curent nominal de 630 A. • în general nu necesită întreţinere. • poate fi utilizat în condiţii climatice diverse . • este extensibil. Hexafluorura de sulf (SF6. Aparatura de comutare şi barele colectoare sunt amplaste într-o incintă cu gaz comuna.

Conectarea consumatorilor se realizează prin intermediul celulei pentru transformator şi a transformatorului de reţea. utilizat ca gaz de izolare şi de stingere a arcului electric. Întreruptorul celulei de linie Întreruptorul este compus din următoarele componente principale: • Întreruptor cu trei poziţii şi cu separator de împământare integrat. • Nu necesită element adiţional de generare a distanţei de izolare. deoarece separarea între contacte nu se face prin interpunere de material izolant . . • SF6. rezistent la manevre de închidere . Blocurile de celule sunt produse a căror execuţie respectă cerinţele de calitate stabilite de ISO 9001.reţeaua de distribuţie se realizează prin intermediul întreruptoarelor din celulele de linie. • Dispozitive de stingere a arcului. • Mecanism de acţionare cu arc care nu necesită întreţinere . cu bobina de suflaj a arcului electric. Blocurile de celule pentru reţea în buclă (RMU) sunt realizate în concordanţă cu specificaţiile cuprinse în standardele şi regulamentele legale în vigoare.

1). Acest lucru permite lucrul într-o zona de conectare care este impământată în timp ce zona învecinată este funcţională. • declanşare prin siguranţe fuzibile tip HRC şi prin dispozitiv mecanic de declanşare.Întreruptorul cu autodeclanşare al celulei pentru transformator Întreruptorul cu autodeclanşare se deosebeşte de întreruptorul de sarcină prin următoarele elemente: • acţionare cu acumulare de energie ce nu necesită întreţinere. . rezervorul cu gaz este ranforsat (întărit) cu plăci de protecţie nesudate . Componentele modulare ale blocului de celule cum sunt mecanismele de acţionare. Pentru creşterea siguranţei personalului de exploatare blocul de celule (RMU) poate fi proiectat opţional în varianta rezistentă la arc electric. cât şi capacul frontal sunt acoperite cu un material rezistent la arc electric. Compartimentul de conectare a cablurilor este rezistent la presiune şi este divizat într-o structură celulară prin pereţi separatori metalici. Pentru protecţia suprafeţelor interne. În acest caz atât pereţii exteriori şi capacul compartimentului de conectare a cablurilor. compartimentul de conectare a cablurilor şi piedestalul sunt ataşate rezervorului cu gaz (fig.

se deschide la o suprapresiune în rezervor de 200kPa.1). Capacul frontal este ghidat prin bolţuri cu cap plat prevăzute pe pereţii laterali ai celulelor şi împins vertical în jos pentru a se bloca în compartimentul de conectare a cablurilor. Deschiderea provocată de folia de siguranţa realizează reducerea de presiune a gaze lor fierbinţi în compartimentul aflat sub incinta cu gaz. Capacele frontale pot fi prevăzute suplimentar cu ferestre de vizitare. 2. gaze care apoi sunt ghidate în canalul de cabluri ( fig. placa de siguranţă (aflată pe fundul rezervorului) previne creşterea acesteia la valori inadmisibile. . Interblocarea capacului frontal împotriva unei detaşări neautorizate a capacului frontal în timpul manevrelor.Dacă un defect intern determină o creştere a presiunii în rezervor. Placa de siguranţă. Capacele frontale produc o etanşare rezistentă la presiune în zonele de conectare a cablurilor din compartimentele individuale. Pentru siguranţa personalului de exploatare celulele individuale ale blocurilor de celule pentru reţea în bucla (RMU) în varianta standard sunt echipate cu diverse interblocări mecanice: 1. Interblocarea de comutare împotriva unei secvenţe de comutare neautorizate de la axul de acţionare al unei celule. o folie metalică tensionată având masa redusă.

Interblocarea anti-reversare împotriva închiderii neautorizate a întreruptorului sau a deschiderii separatorului de împământare după detaşarea capacului frontal. Panoul frontal Panoul frontal în varianta standard este echipat cu dispozitive de zăvorâre şi etichete cu caracteristicile celulei. celulele sau blocurile modulare din seria GAE trebuie ataşate numai la izolatorii din raşină turnată de pe partea dreaptă utilizând un tub de contact. Pentru extinderea blocului de celule (RMU). care se găsesc în comerţ.3. conform DIN 47636. Energia este livrata şi/sau deconectată prin izolatori din raşina turnată conform standardului DIN 47636 . Toate elementele de comandă şi afişare ale celulei se găsesc dispuse în mod clar (sinoptic) pe panoul frontal. Indicatorul capacitiv de tensiune şi indicatorul de scurtcircuit (opţional pentru compartimentele cu cabluri) sunt dispuse în zonele de comutare ale compartimentelor individuale. Toate părţile active se află în interiorul rezervorului care este umplut cu gaz izolant SF6 . Indicatoarele de poziţie ale întreruptoarelor şi manetele de acţionare sunt integrate în schema sinoptica. Pentru conectarea cablurilor se utilizează seturi de cuplare cu con. . Figura 4.

pe verticală una deasupra celeilalte. Conectarea barelor colectoare între modulele individuale se face prin intermediul tuburilor de contact. pentru a asigura etanşarea la incidenţa arcului pentru compartimentul de conectare a cablurilor. Pentru montarea a doua celulele / module fiecare celulă din partea dreaptă este echipată cu un ştift de ghidare. Capătul barelor colectoare în peretele lateral al celulei terminale este prevăzut cu o garnitură de etanşare de capăt pentru fiecare fază. iar căile de curent sunt simbolizate în negru. Celula terminală are prevazut un şurub montat pe piedestalul celulei înspre exterior (instalarea parţii de jos a celulei) în locul unui ştift de ghidare. 2. Ungerea suprafeţelor garniturii duble de etanşare cu pastă de montare F&G previne blocarea neseparabilă a acesteia.Pe panoul frontal sunt indicate în roşu toate simbolurile legate de circuitul de împământare. iar suprafaţa externă este conductoare în raport cu potenţialul pământului. Barele colectoare sunt dispuse separat pe faze. Acesta are următoarele funcţii: • asigură ansamblul a 2 celule / module unul faţă de altul . iar suprafaţa externă este conductoare în raport cu potenţialul pământului.3) are rolul de a controla câmpul electric. Suprafaţa internă a garniturii de etanşare duble este conductoare în raport cu potenţialul de medie tensiune. Blocul de celule poate fi extins cu orice celulă modul din seria GAE. Suprafaţa internă a garniturii de etanşare simple este conductoare în raport cu potenţialul de medie tensiune. din jurul tubului de contact are rolul de a controla câmpurile electrice.2). Garnitura de etanşare simplă. Tubul de contact este în contact cu arcurile de contact din izolatorii laterali dintre cele două celule. acestea fiind la rândul lor în legătură cu barele colectoare ce trec prin rezervorul cu gaz ( fig.poate fi extins către partea dreapta. Prin colorarea spaţiului de fond a panoului frontal rezulta o evidenţiere clară a tuturor elementelor care aparţin respectivei celule. Varianta sistemului complet al reţelei în buclă este funcţie de aplicaţia concretă a beneficiarului. Un capac din oţel inoxidabil fixat prin intermediul unei plăci de strângere cu şuruburi şi piuliţe de blocare asigură forţa de presiune necesară. Garnitura de etanşare siliconică dublă. realizată din silicon (fig. Chiar şi după un număr de ani de exploatare garnitura se poate detaşa fără a fi deteriorată.2 şi fig. de-a lungul pereţilor din spate ai celulelor/modulelor.2 Extinderea blocului de celule (RMU) Blocul de celule (RMU) de tip GAE 2KHS . • preia forţele exterioare pentru a proteja barele colectoare externe • fixarea conexiunii barelor colectoare . în interiorul rezervorului cu gaz.

Figura 5 prezintă schematic modul de funcţionare al întreruptorului cu 3 poziţii. În timpul instalării celulelor/modulelor ce se ataşează.Ştiftul de ghidare este amplasat la partea superioară şi la fundul rezervorului cu gaz. Soluţia tehnică a întreruptorului cu 3 poziţii (întreruptor cu lama) este simplă şi fiabilă. În fiecare fază o pereche de lame (cuţite mobile) de comutare. 2. până când toate cele trei faze ale barelor colectoare externe sunt conectate (fig. Poziţiile INCHIS (ON) . Cu ajutorul tuburilor distanţiere şi a şuruburilor de strângere celula/ modulul de ataşat este tras alternativ la partea superioară respectiv interioară către celula alăturată. Odată ce ştiftul de ghidare al celulei de ataşat vine în contact cu manşonul distanţor al ştiftului de ghidare s-a atins distanţa de contact pentru conectarea barelor colectoare.DESCHIS (OFF) PUS LA PĂMÂNT (EARTHED) pot fi comutate cu ajutorul unui singur element de comutare(lama de comutare). acestea sunt împinse peste ştifturile de ghidare. .2).3).3 Întreruptorul cu 3 poziţii Întreruptorul de sarcină este proiectat ca un întreruptor cu 3 pozitii. celula este deja ghidată prin orificiul ştiftului din celulă (fig. dispuse vertical în interiorul rezervorului cu gaz. alunecă în elementele de contact. Înainte ca tuburile de contact ale barelor colectoare externe să atingă izolatorii celulei ce se ataşează.

cameră de stingere . 11. 2. 1.Elementele intreruptorului cu trei poziţii. element de contact(cale de curent principală) . Elementele de contact staţionare ale aparaturii de comutare sunt conectate la barele colectoare. 3. 9. 7.Figura 5. rezistent la uzură. bară de cuplare . 4. bară colectoare . 10. contact separator de punere la pământ / ax de comutare . lamă de comutare(cuţit mobil) . Acest lucru creşte considerabil durata de viaţă a elementelor de contact. poziţie comutator ON=ÎNCHIS . .poziţie comutator EARTHED=PUS LA PĂMÂNT Elementele de contact şi cuţitele de comutare sunt căptuşite cu un material refractar. rezervor cu gaz . Mecanismul de acţionare este folosit pentru a comanda contactul separatorului de împământare/axul de comutare.poziţie cimutator OFF=DESCHIS . 8. 5. 6. izolator . Durata de viaţă a înteruptorului depinde de nivelul şi numărul de scurtcircuite. Cuţitele mobile de comutare sunt conectate la izolatori.

Pe perioada mişcării cuţitului mobil de retragere de pe elementul de contact (de la poziţia ON spre OFF) ia naştere un arc electric care este răcit şi apoi întrerupt. Mecanismul celulei de linie comută întreruptorul şi separatorul de împământare al celulei în poziţiile ON şi OFF.Mişcarea de rotaţie este transmisă prin bara de cuplare la cuţitele mobile. 2. Toate elementele corodabile ale acţionării sunt zincate prin galvanizare.Elementele mecanismului de acţionare . iar celulele pentru transformator cu mecanisme de acţionare cu arc cu acumulator de energie (mecanism al celulei pentru transformator). Figura 6. În poziţia deschis (OFF) spaţiul de izolare dintre contactele întreruptorului nu este ocupat de material izolant. Întreruptorul de sarcină poseda o bobină de suflaj de stingere a arcului electric. Acest lucru va determina intreruperea curentului după un timp de stingere foarte scurt. celule de linie (pentru cabluri) şi o celulă pentru transformator (GAE 2K 1TS respectiv GAE 3K-). Bobina de stingere este adaptată funcţie de capacitatea de rupere a întreruptorului. în variantele standard.4 Mecanismul de acţionare Blocurile de celule pentru reţea în buclă (RMU) cuprind. Celulele pentru cabluri sunt echipate cu mecanisme de acţionare cu arc (mecanism al celulei de linie).

Ambele axe de comutare sunt tubulare având limitatori de cursă pentru lama de comutare incluşi pentru a împiedica atingerea contactelor opuse printr-o mişcare de oscilaţie a lamei în timpul procesului de deschidere. Acumulatorul de energie al mecanismului celulei pentru transformator comută întreruptorul din poziţia ON în poziţia OFF. Aceşti limitatori sunt deblocaţi când maneta de comutare este introdusă în axul de antrenare (împotriva presiunii arcului). axul de antrenare a separatorului de împământare . Funcţia şi dispunerea axelor de comutare este prezentată în schema sinoptica de pe panoul frontal al celulei.1. legătura cu pârghie a separatorului de împământare . 5. 2. Declanşarea acumulatorului de energie este realizată de patronul unei siguranţe fuzibile HRC. legătura cu pârghie a separatorului .4. incluse în muchiile suportului acţionării .suportul mecanismului de acţionare .1 Mecanismul de acţionare al celulei de linie (mecanismul K) Pentru celulele de linie se utilizează un mecanism de acţionare cu un arc de presiune combinat. arcul de presiune al separatorului/separatorului de împământare . 12. Mecanismul de acţionare este aşezat pe un suport tip U. 10. 8. pe care se sprijină axul de comutare al întreruptorului (pe partea dreaptă) şi axul de comutare al separatorului de împământare (pe partea stângă) în lagăre obişnuite.limitatorul de cursă pentru separatorul de împământare . maneta de comutare sau de bobina declanşatorului de deschidere. . glisiera indicator de poziţie . 6. Între cele două axe de comutare. Mecanismul celulei pentru transformator comută întreruptorul şi separatorul de împământare al celulei în poziţiile ON şi OFF. axul de antrenare a separatorului . 4.limitatorul de cursă pentru separator. 3. axul de comutare . tirantul de interblocare a capacului frontal . 11. 9. 2. 7. arcul de presiune acţionează pe un ştift de ghidare care este ţinut de 2 umere sudate care-i permit rotirea spre fiecare ax de comutare. levierul de acţionare .

2. Indicatorul de poziţie al separatorului indică semnalul de declanşare al acţionării. Legăturile prin pârghie sunt fixate de axele de antrenare prin suporţi cu came de acţionare şi se pot roti prin montare pe bolţuri.4. Clichetele ataşate prin pivoti la capetele pârghiilor au o mişcare liberă astlel încât ele se pot decupla în timpul procesului de comutare.Elementele mecanismului de acţionare celulă transformator.Legăturile cu pârghie transmit mişcarea de rotaţie a axului de antrenare la axul de comutare care pătrunde vertical în rezervorul cu gaz.2 Mecanismul de acţionare a celulei pentru transformator (mecanismul TS) Celulele pentru transformator standard au mecanism de acţionare cu arc cu pârghie. cu acumulator de energie. . Figura 7. Elementul indicator de poziţie ataşat de suportul mecanismului de acţionare este controlat prin levierul de acţionare. Acumulatorul de energie este activat când sistemul de protecţie este declanşat. Levierul de acţionare ataşat orizontal la axul de comutare acţionează ca reazem contrar pentru cele 2 legături prin parghie.

8. 3. Când arcul de presiune este armat (prin răsucire la stânga). arcul de presiune este declanşat şi arcul de acumulare este armat. tirantul de interblocare a capacului frontal . descris anterior. 2. arcul de acumulare al tensiunii şi legătura cu parghie. Mecanism de acţionare tip KS Opţional celulele pentru transformator pot fi proiectate fără facilitatea de declanşare a siguranţelor fuzibile. 10.arcul de presiune pentru separatorul de împământare . Axul de declanşare care este cuplat cu sistemul de protecţie eliberează levierul de declanşare. 7. Mecanismul de acţionare a celulei pentru transformator şi cel al celulei de linie. Dacă levierul de comutare este utilizat pentru o declanşare manuală. În acest caz celulele sunt echipate cu mecanism de acţionare al celulelor de linie . 5. Prin răsucirea la dreapta a axului de antrenare. levierul de declanşare . Acumulatorul este detensionat ori de câte ori o siguranţa HRC comandă declanşarea sistemului de protecţie. legătura cu pârghie .1. limitatorul de cursă al separatorului de împământare . rola de declanşare care se roteşte sub acţiunea arcului este blocată la capătul frontal al levierului de declanşare. Acumulatorul se roteşte liber pe axul de antrenare al separatorului. 9. axul de acţionare a separatorului . rola de declanşare . Levierul de declanşare foloseşte o camă de comandă pentru a împinge rola de declanşare în afara clichetului acumulatorului. sunt identice cu excepţia existenţei unui arc de presiune pentru fiecare ax de antrenare. El conţine levierul de declanşare. care în cazul unei comenzi eliberează acumulatorul la fel ca şi sistemul de protecţie. glisiera separatorului de poziţie al separatorului . 4. arcul acumulatorului . Opţional se poate cupla la axul de declanşare un declanşator acţionat de curentul de lucru.arcurile de presiune pentru separator. 11. Acumulatorul este detensionat şi separatorul este declanşat (OFF). Limitatorul de cursa al lamei separatorului de împământare este inclus în acumulatorul de energie. 6. se foloseşte un alt sistem de pârghii pentru a împinge rola de declanşare în afara clichetului şi pentru a detensiona acumulatorul. axul de acţionare a separatorului de împământare .

2. Mecanismul de acţionare a celulei de linie (mecanismul K). Dacă pârghia de comutare a motorului este utilizată pentru a executa operaţii manuale de comutare şi este împinsă în axul de antrenare a separatorului. . La mecanismele de acţionare ale celulelor de linie (inclusiv celule pentru transformator cu acest tip de mecanism) se utilizează un impuls de comandă (prin buton). În aval de motor şi de angrenajul sau se prevede un angrenaj suplimentar pentru cuplarea manetei de operare manuală a manevrelor de comutare(fig.3 Acţionarea cu motor Acţionarea cu motor este utilizată la toate tipurile de mecanisme de acţionare. Figura 8. Acţionarea cu motor a mecanismului de acţionare.8). acţionarea cu motor este decuplată de mecanismul de acţionare. Ea consta dintr-un motor cu înfaşurare serie având angrenajul cu melc elicoidal inclus. Acţionarea cu motor este ataşata pe muchia din spate a carcasei tip U a mecanismului de acţionare şi astfel este cuplată cu axul de antrenare a separatorului. Pentru a comuta separatorul unei celule în poziţia ON sau OFF. Acţionarea cu motor poate fi proiectată pentru diferite tensiuni de alimentare continue sau alternative. Timpul de funcţionare a motorului de acţionare este limitat de sistemul de comandă.4.

contacte ale limitatoarelor de cursă. Impulsul de deschidere determină anclanşarea electromagnetului şi detensionarea acumulatorului prin axul de declanşare. contact de semnalizare). Figura 9.Mecanismul de acţionare al celulei transformator.Mecanismul de acţionare al celulei pentru transformator (mecanismul TS) Mecanismul de acţionare al celulelor pentru transformator necesită o comandă mai complicată a operaţiilor mecanice. Motorul de acţionare porneşte şi încărcarea acumulatorul. prin acţionarea cu motor. şi comutarea întreruptorului în poziţia ON. Semnalul de declanşare nu mai este vizibil pe indicatorul de poziţie. Impulsul de închidere determină rotirea axului de antrenare a întreruptorului în sensul acelor de ceasornic.9). Cu ajutorul selectorului local de la distanţă se poate stabili activarea acţionării motorului local prin pushbuton sau de la distanţa. În acelaşi timp se dezactivează limitatorul de cursă al lamei de comutare prin forţa de atracţie a electromagnetului (fig.Pentru aceasta la axul de comutare se ataşează o camă de comandă care determină funcţionarea motorului prin sistemul de contacte auxiliare (contacte auxiliare. motorul de acţionare porneşte imediat şi încarcă acumulatorul (axul de antrenare a separatorului se roteşte în sens invers acelor de ceasornic). . Odată ce tensiunea de alimentare este aplicată.

• Interblocarea capacului frontal între separatorul de împământare şi capacul frontal . prelungirea plată obturează axul de antrenare a separatorului de împământare la celulele pentru transformator şi . • Interblocarea anti-revers între dispozitivul de zăvorâre şi separator (celule de linie) între dispozitivul de zăvorare şi separatorul de împământare (celule pentru transformator fig.2. Prin comanda mecanismului de acţionare acest ştift este retras din capac numai când separatorul de împământare este comutat pe poziţia ON (ÎNCHIS). Pentru testarea cablurilor se poate deschide doar separatorul de împământare în cazul în care capacul este detaşat. ) În timpul operaţiei de comutare interblocările de comutare şi ale capacului frontal sunt activate şi inhibate prin pârghii şi tiranţi.Pentru interblocarea capacului frontal se introduce un ştift într-o cavitate a capacului frontal. • Interblocarea capacului frontal . Cu dispozitivul de zăvorâre deschis.9. 9. în acest caz capacul frontal poate fi detaşat. • Interblocarea comutarii (fig.) Interblocarea între separator şi separatorul de împământare se efectuează prin plăcuţa indicatoare de poziţie. • Interblocarea anti-revers (fig.) Interblocarea anti-reversare este validată/ inhibat printr-un sistem de tiranţi şi prin cheia de blocare care este introdusă în dispozitivul de zăvorâre al capacului frontal.5 Interblocări ale celulelor Blocurile de celule standard prezintă următoarele interblocări mecanice: • Interblocări de comutare între separator şi separatorul de împământare .9. Acesta închide întotdeauna orificiul opus în care se poate introduce maneta de comutare (axul de antrenare) pentru comutarea în poziţia ON. Cu dispozitivul de zăvorâre deschis. Închiderea/deschiderea capacului frontal activează/dezactiveză simultan interblocarea anti-revers. prelungirea plată obturează axul de antrenare a separatorului şi previne închiderea separatorului când capacul frontal este detaşat. O prelungire plată (în faţa indicatorului de poziţie) pătrunde lateral în cavitatea orizontală a axului de comutare şi închide orificiul prin care se introduce maneta de comutare. O prelungire a plăcii extinsă în jos fiind glisată lateral în cavitatea orizontală a axului de antrenare (al separatorului sau al separatorului de împământare).

Trei magistrale de bare colectoare din cupru se întind în interiorul rezervorului cu gaz şi în spatele acestuia şi conectează fiecare fază de la toate celulele. Funcţiile dispozitivului de zăvorâre: Se roteşte dispozitivul spre dreapta până la limita posibilă. Axul de antrenare din oţel inoxidabil al separatorului cu 3 poziţii este etanşat cu ajutorul unor perechi duble de garnituri de etanşare radiale. flanşa de etanşare a axului de comutare şi placa de expansiune sunt etanşate cu ajutorul unor inele rotunde de etanşare din cord. Pe peretele lateral dreapta al rezervorului barele colectoare de cupru sunt conectate la izolatorii laterali prin intermediul cărora blocul de celule (RMU) poate fi extins cu o altă celulă tip GAE. 2. Celulele pentru transformator sunt echipate pe fiecare fază cu câte un izolator superior şi un izolator inferior. Capacul frontal este deschis. Rezervorul cu gaz este fabricat din tablă de oţel inoxidabil sau din oţel placat cu pulberi. prelungirea plană obturează orificiul în care se poate introduce axul de antrenare. Izolatorii. După ce aerul este evacuat .previne decuplarea separatorului de împământare în cazul în care capacul este detaşat. O operare fără întreţinere a sistemului aflat sub presiune necesită o fabricaţie de înaltă calitate a componentelor mecanice şi o etanşeitate absolută a rezervorului cu gaz. Adăugând o cantitate de Al2O3 se absorb cantităţile minime de umezeală ramase şi de asemenea se regenerează continuu gazul SF6.6. Capacul frontal este închis. prelungirea plană eliberează orificiul în care se poate introduce axul de antrenare. fiecare bloc de celule este umplut cu gaz SF6 uscat. în conformitate cu CEI 60376. Rezervorul sudat . Barele de cupru conectează separatorul cu 3 poziţii la izolatoarele cablurilor din suportul superior al siguranţelor. Rezervorul cu gaz Cablurile sunt conectate la celulele de linie prin izolatoare de raşina turnată cu con exterior (conform DIN 47636) care sunt testate pentru a se vedea dacă îndeplinesc valorile de descărcare parţială maxim admisibile. se roteşte dispozitivul spre stânga până la limita posibilă. Suportul inferior al siguranţelor este fixat de izolatorul inferior având rol de al 2-lea separator de împământare.

acul cadranului manometrului intra în zona de măsurare marcată cu roşu. rezistent la coroziune .1. Limita inferioară de acţionare a presostatului este de 106 kPa.3 kPa presiune atmosferică. Presostatul Blocul de celule poate fi echipat opţional cu un presostat cu acţionare la distanţa care acţioneaza ca un contact NI în circuitele auxiliare.10. Presostatul şi manometrul sunt ataşate la supapa de sens unic.). în panoul frontal al fiecărei celule este încadrat un element de măsura (cu cuplaj capacitiv).etanşat ermetic este testat la scurgeri conform CEI 60298 ( domeniu de măsură 107 mbar I/s ). Manometru pentru presiunea gazului 2. 2.8.7. presostatul va indica scăderea presiunii. are un ac indicator care nu oscileaza şi este conectat la rezervor printr-o supapa de unic sens.7. 2. Dacă presiunea în interiorul rezervorului scade sub 106 kPa. Manometrul este etanşat ermetic. Figura 10. Cadranul este divizat în două zone de măsură (fig.1997. Când se atinge limita inferioară a presostatului. Manometru pentru presiunea gazului Presiunea gazului este indicată de un manometru umplut cu fluid. Este un sistem tip HR în conformitate cu CEI 61243 -5 06 . . Indicatorul de tensiune capacitiv Pentru verificarea stării dezenergizate în care se află echipamentul. Rezervorul unui bloc de 3 celule are un volum de umplere de 253 litri de gaz SF6 la 0 presiune de lucru de 130 kPa la 20°C şi 101.

11). Indicatorul de tensiune capacitiv Sub fiecare fişa de scurtcircuitare se află lămpi cu incandescenţa (fig.11. În prizele capacitive se pot introduce următoarele tipuri de indicatoare de tensiune capacitive : • Pfisterer Ti DSA-2 • Horstmann Ti HO-ST-1 . Înainte de a verifica dacă o celulă este sub tensiune sau nu. Elementul de cuplaj trebuie testat periodic (Ia intervale de aproximativ 6 ani) . Izolatorii rezistenţi la coroziune permit conectarea instrumentelor.Elementul de măsură cuprinde o carcasă de plastic în care se află componentele electronice turnate în răşina. Fişele de scurtcircuitare captive protejează izolatorii de testare împotriva murdăririi ( fig. Testul se va efectua la tensiunea de lucru utilizând componente de testare corespunzătoare sau adaptoare.). Indicatoare disponibile în comerţ. fişa de scurtcircuitare a celulei respective se trage în afara izolatorului de testare. Lampa cu incandescenţa luminează indicând că în punctul de măsura se aplică o tensiune U> 10 % UN . Electrodul de cuplaj din interiorul fiecărui izolator este conectat în serie cu un condensator formând un divizor de tensiune capacitiv. Figura 11.

9. (cu unitate de semnalizare separata de exemplu Horstmann). o Indicator de scurtcircuit cu fluid. oferind posibilitatea declanşării unei operaţii semnalizate la distanţă. Acest tip poate fi în mai multe variante : o Indicator de scurtcircuit cu sistem rotoric.12. Celulele pentru transformator pot fi echipate optional cu o zonă de măsurare în faţa siguranţelor (izolatorul superior). aceste instrumente indică faptul că punctul de test al izolatorului este sub tensiune. 2.Luminând . Figura 12.). Se pot monta doua tipuri de indicatoare : • Indicatorul de scurtcircuit montat pe cablul cu un singur conductor (fig. Fiecare unitate standard are celule pentru transformator echipate cu zone de măsurare după siguranţele fuzibile (izolatorul inferior). Rotorul trebuie resetat manual după declanşare.Mecanismul indicatorului de scurtcircuit. Contactul este închis atât timp cât scurtcircuitul persistă. . Indicatorul de scurtcircuit Blocul de celule poate fi echipat opţional cu indicatoare de scurtcirtcuit în celulele de linie. Particulele colorate în roşu ridicate după declanşare rămân suspendate o perioada de 4 pâna la 8 ore după care afişajul se decolorează (resetare automata) o Indicator de scurtcircuit cu fluid (resetare automată)şi cu microcontact glisant.

Când se utilizează sisteme de scurtcircuitare capacele frontale pot fi prevăzute cu ferestre (optional). Funcţionarea indicatorului de scurtcircuit este verificată printr-o rotire rapidă spre dreapta a butonului. Indicatorul este inclus într-un modul glisant în dulap conform DIN 43700 şi este introdus în panoul frontal al blocului de celule lângă axul de antrenare a separatorului din celula respectivă.13. Afişajul rămâne neschimbat până când este resetată automat dupa 2 sau 4 ore (setare din fabrica). Trei elemente de măsură sunt montate din fabrică pe izolatoare. ·Indicatorul de scurtcircuit tip ALP HAlE (resetare automata). generator şi trei afişaje dreptunghiulare (câte unul pentru fiecare fază a celulei). Indicatorul are un circuit electronic. Afişajul rămâne neschimbat cât timp este resetat manual printr-o rotire rapidă la stânga a butonului. Se utilizează următoarele tipuri : · Indicatorul de scurtcircuit tip ALPHA M (cu resetare manuală).) Figura 13. Indicatorul posedă un dispozitiv de comutare electronic cu buton generator şi trei afişaje dreptunghiulare (câte unul pentru fiecare fază a dulapului). un buton de testare/resetare. Indicatorul poate fi resetat înainte de acest termen printr-o operaţie comandată . • Indicatorul de scurtcircuit montat pe panoul frontal (fig. legate la indicator şi testate.Panoul frontal al indicatorului de scurtcircuit.Indicatoarele de scurtcircuit trebuie echipate prin ghidarea conductorului de împământare al capătului de etanşare prin inelul ansamblului indicatorului înainte de a-l conecta la şurubul de împământare al suportului cablului.

10 Compartimentul siguranţelor Compartimentul siguranţelor fuzibile al blocului de celule (RMU) tip GAE este proiectat ca un sistem detaşabil. . 2. Energia necesara pentru afişaj şi pentru contactul de semnalizare la distanţa este dată de curentul de scurtcircuit. Funcţionarea indicatorului de scurtcircuit se testează prin apăsarea butonului. Energia necesară pentru resetarea prematură şi pentru realizarea testului de funcţionare este furnizată de o baterie cu litiu (durata de viata > 15 ani). Toate elementele compartimentului siguranţelor fuzibile sunt cuplate la calea de curent prin izolatori din răşina turnată aflaţi în afara rezervorului cu gaz. Figura 14.de la distanţa sau apăsând butonul de pe indicator. Compartimentul siguranţelor.

). o partea inferioară a suportului sigurantei. Compartimentul siguranţelor fuzibile se pretează pentru siguranţe tip HRC în conformitate cu standardele DIN 43625 având lungimea de 442 mm şi un diametru exterior de maxim 88 mm. Siguranţele HRC cu lungime de 292 mm pot fi utilizate numai împreună cu un adaptor (opţional). Se pot conecta cabluri de cupru sau aluminiu în gama de secţiuni de la 25 la 240 mm2. La cerere compartimentul siguranţelor fuzibile poate fi prevăzut cu protecţie termică. Acest lucru permite schimbarea siguranţelor fuzibile HRC fără riscuri. În acest caz indicatorul de poziţie a separatorului afişează un marcaj roşu inscriptionat cu "TRIPPED" care indică că mecanismul de acţionare a fost declanşat (fig. Componentele din interiorul carcasei siguranţei sunt protejate împotriva apei şi a prafului. Părţile din carcasă sunt fabricate din cauciuc siliconic oferind protecţie la conturnare sau scurtcircuit. Când una din cele trei siguranţe fuzibile HRC este declanşată celula este deconectată pe toţi cei trei poli. compartimentul acestora fiind accesibil numai când separatoarele de împământare sunt închise. Compartimentul siguranţelor fuzibile standard pentru fiecare celulă pentru transformator posedă un mecanism de declanşare al siguranţelor care acţionează în combinaţie cu mecanismul de acţionare cu acumulare de energie. Fiecare siguranţă fuzibilă tip HRC este împământată la două capete prin separatoarele de împământare capabile să comute în SF6. 15. Dacă incinta siguranţelor fuzibile se supraâncălzeşte aerul expandat va împinge diafragma flexibilă a suportului superior împotriva levierului de . Toate suprafeţele elementelor detaşabile (pentru schimbarea unei siguranţe tip HRC) sunt executate din materiale speciale pentru contacte asigurând faptul că aceste elemente pot fi întotdeauna separate. Ştiftul percutor al siguranţei HRC presează diafragma flexibilă a suportului superior în contra levierului de declanşare al mecanismului de semnalizare a declanşării care declanşează separatorul din celula pentru transformator pe cei trei poli prin intermediul mecanismului cu acumulare de energie. Execuţia părţii inferioare a suportului siguranţei permite de asemenea utilizarea sa ca terminal (adaptor) pentru cablu. Chiar după mulţi ani de funcţionare componentele fiecarui sistem detaşabil pot fi separate.Sistemul detaşabil este compus din : o partea superioară a suportului sigurantei .

.4A . Valori mai ridicate pot duce la funcţionări greşite. 2 2 I transf . 2. I2 fuzibil ×x . În versiunile speciale suportul superior al siguranţelor fuzibile poate fi echipat cu un ventilator. specificaţia producătorului – 63A . ( 36.1 Dimensionarea siguranţelor fuzibile tip HRC în conformitate cu disipaţia Se pot utiliza toate siguranţele fuzibile tip HRC care sunt conforme cu DIN 43625 şi au gabaritul e = 442 mm (24 kV). tensiune de lucru – 10KV . putere nominală transformator – 630KVA .Figura 15. Siguranţele fuzibile tip HRC care au gabaritul e = 292 mm (12 kV) necesită un adaptor de extindere. Disiparea maximă admisibilă în acest caz este de 65W. declanşare al mecanismului de semnalizare a declanşării care declanşează separatorul din celula pentru transformator pe cei trei poli. fuzibil tip HRC cu – 58W disipaţie. Indicator de poziţie. 4 A) Disipaţia = 2 ( 63 A ) ×58W = 19. Disipaţia permisă pentru o capsulă standard Moeller de siguranţă fuzibilă este de maxim 45 W (calculată matematic). Formula de calcul al disipaţiei în fuzibil: Disipaţia la curentul nominal al transformatorului = o o o o o o Exemplu de calcul al disipaţiei : tensiune nominală – 12KV .10. curent nominal transformator – 36. 4W Disipaţia apare pentru o putere nominală a transformatorului de 630KVA. Siguranţa fuzibilă tip HRC aleasă (63 A)poate fi utilizată.

O plăcuţă roşie marcată TRIPPED ( fig. atât contactul superior cât şi cel inferior sunt puse la pământ. În cazul declanşării unui singur fuzibil. Înlocuirea siguranţelor fuzibile HRC la întreruptoare cu mecanisme tip KS sau TS Din momentul în care separatorii superiori şi inferiori ai compartimentului siguranţelor fuzibile sunt împământaţi. Dacă una din cele trei siguranţe fuzibile tip HRC ale celulei pentru transformator a fost declanşată. în cazul supraâncălzirii capsulei protecţia termică este realizată de însăşi patroanele siguranţelor HRC instalate.Datorită condiţiilor speciale de lucru generatoarele eoliene trebuie să fie dotate cu compartimente de siguranţe fuzibile cu ventilatoare. toate siguranţele fuzibile trebuie înlocuite deoarece este posibil ca şi celelalte elemente fuzibile să fie deteriorate. . ambele capete ale siguranţelor fuzibile tip HRC. Figura 16. În acelaşi timp indicatorul de poziţie al întreruptorului este comandat prin dispozitivul de declanşare şi va semnaliza declanşarea pe panoul dulapului.10. Înlocuirea siguranţelor fuzibile HRC Dacă separatorul de împământare este închis. toate operaţiile ulterioare de înlocuire a siguranţelor fuzibile se pot face manual fără alte echipamente izolante.15) = DECLANŞAT semnalizează operatorului că celula a fost deconectată. celula este deconectată pe cei trei poli dacă se utilizează un separator tip TS. 2.

Înainte de a se efectua operaţia. transformatorul trebuie asigurat împotriva alimentarii inverse prin separare faţa de reţeaua de joasa tensiune şi prin împământarea sa.16) şi se trage afară siguranţa din izolatorul superior. a se vedea schema sinoptica). Este uşor de recunoscut o siguranţă fuzibilă tip HRC declanşată prin faptul că diafragma din partea superioară a suportului siguranţei este extinsă în sus. Pentru înlocuirea fuzibilului tip HRC se procedează după cum urmează: o Se verifică dacă celula pentru transformator este scoasă de sub tensiune. o Se roteşte cheia tubulară pătrată spre stânga pentru a deschide dispozitivul de blocare al capacului frontal. Dispozitivul cu arc va ţine arcul de întindere în poziţia de capăt. o Se desclichetează partea superioară suportului siguranţei (fig.16) spre în faţa învingând presiunea arcului înainte de al ridica în compartimentul siguranţelor. o Se trage arcul de întindere (fig. . o Se detaşază capacul frontal ridicându-l şi trăgându-l în faţă din canelurile compartimentului de conectare. o Utilizând levierul roşu al separatorului de împământare pentru închiderea acestuia (poziţia ON.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->