P. 1
Crearea de surpriză și suspans în narațiune

Crearea de surpriză și suspans în narațiune

|Views: 1|Likes:
Published by Puterea Aloe Vera
-
-

More info:

Published by: Puterea Aloe Vera on Apr 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/08/2014

pdf

text

original

12 Martie 2013

neramificată. aceste finaluri putând fi aflate de către cititori în urma multor amânări. rezultate ipotetice și imaginate. Evoluția oarecum teleghidată sau schematică. care poate fi anticipată și care nu are loc conform planului. Acolo unde își face apariția. determinându-l să re-evalueze o mare parte din narațiune. secvențe retrospective și prospective. suspansul bazat pe intrigă este creat atunci când două mari condiții duc la așa-zise ramificații narative. care constă în descrieri ale stărilor de spirit. realizată de cea de-a doua condiție. se ajunge la finaluri care pot fi în mare măsură anticipate. În unele cazuri. altele decât cele prezentate de linia narativă. Narațiunea care a abordat și se poate presupune că a trecut o așa-zisă barieră care nu constituie obstacole. fără limite clare în ceea ce privește timpul în care se petrece acțiunea. unde eventuala ramificare în diverse episoade nu își are rostul sau există într-o mică măsură și unde pot fi anticipate mai curând o scenă. care nu au legătura cu acțiunea în desfășurare. evenimentelor care se află în desfășurare la un moment dat. a cărei formă credea că o înțelesese deja. iar această desfășurare previzibilă. care contrastează oarecum cu suspansul. nu orice eveniment „surprinzător” duce la o supriză narativă în această 1 . suspansul poate fi creat prin îndreptarea atenției asupra unor evenimente aparent diferite. Astfel. cu toate că aceasta se dorește a fi previzibilă. 2. dar neașteptată. a acțiunii oprește brusc cititorul. esența surprizei narative este aceea că cititorul consideră că o nouă desfășurare a evenimentelor nu poate fi anticipată. evenimente contemporane.În narațiune. în acest moment al „ramificării” narative. Cele două condiții menționate anterior nu presupun necesitatea ca soluția sau rezultatul să fie dezvăluite pentru a pune capăt situației de incertitudine prelungită. relatări ale cauzelor și motivelor (explicații). suspansul este marcat de textul evaluativ. Surpriza narativă. apare atunci când o condiție esențială diferită determină două situații: 1. În concluzie. unde sunt previzibile de regulă doar două continuări. astfel încât cititorul poate „anticipa” clar doar două soluții narative. un eveniment schematic sau stereotip. decorurilor.

De fapt. care. Experimentarea unei adevărate surprize narative de efect înseamnă să fii implicat într-o activitate de auto-învățare. nu reușește să prevadă însușirile sau acțiunile legate de un anumit personaj. este cu totul rezonabil ca un cititor să nu prevadă astfel de evenimente și fapte. ci oferă un moment sau spațiu unde înțelegerea cititorului a eșuat. surprizele cu adevărat narative nu furnizează prea multe informații neprevăzute. Atunci când apar. ci rezonabile și posibile. Surprizele nu solicită o simplă revizuire și o reanalizare a modului de citire. aceste surprize există pentru a fi înțelese și nu pentru ca naratorul să își conștientizeze deficiența de informație. în urma unei reflecții analitice. A spune că un eveniment este.direcție. de auto-critică – ceea ce dă valoare. surprizele au un efect mult mai puternic atunci când nu sunt resimțite ca absurde sau inexplicabile. Cu siguranță. previzibil înseamnă că se potrivește unei ample structuri narative și momente ale subiectului din întreaga poveste. Prin comparație. iar faptul că nu au fost anticipate nu denotă obtuzitate. nici un sentiment de rușine nu îl cuprinde pe cititor. 2 . înainte de a fi astfel informat. ci implică o acțiune de corectare care îl determină pe cititor să analizeze ce i-a lipsit.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->