LATAR BELAKANG

BAHASA MALAYSIA
Berikut adalah sedikit maklumat mengenai Bahasa Malaysia untuk rujukan dan manfaat bersama. Mana-mana pihak, khususnya editor tertentu di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) yang menuduh istilah "Bahasa Malaysia" sebagai TIDAK WUJUD amat wajar membaca maklumat ini serta melakukan "pembetulan diri". Bahasa Malaysia juga dikenali sebagai Bahasa Kebangsaan dan Bahasa Melayu. Ia telah digunakan di Kepulauan Melayu sejak abad ke-7. Terdapat lebih 200 bahasa di Kepulauan Melayu pada waktu itu. Namun, penggunaan Bahasa Melayu pada waktu itu amat meluas kerana mudah dipertuturkan. Maka ia menjadi lingua franca. Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan menyebut Bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi Malaysia. Perlu diingat bahawa pada waktu perlembagaan digubal, istilah "Malaysia" belum wujud. Pada tahun 1970 pula, Dasar Pelajaran Kebangsaan dilaksanakan dan Bahasa Melayu dikenali sebagai Bahasa Malaysia. Malangnya masih ada pihak yang tidak menyedari - atau cuba menafikan - hakikat ini. Pada tahun 1961, Perdana Menteri Tanah Malaya, Tunku Abdul Rahman mencadangkan pembentukan “Malaysia” – dan cadangan itu menjadi realiti pada 16 September 1963. Pilihan raya 1969 menyaksikan pihak Perikatan [Barisan Nasional] menghadapinya dengan penuh yakin kerana percaya rakyat sudah bersatu.Bagaimanapun, rakyat Bukan Melayu pula ternyata kurang senang dengan kedudukan bahasa Melayu. Pada tahun 1957, Perlembagaan menyatakan bahawa Bahasa Inggeris boleh digunakan selama 10 tahun - sehingga 1967. Jadi, kini, timbul soal kedudukan Bahasa Melayu sebagai bahasa bagi Bangsa Malaysia. Pilihan raya pada 12 Mei 1969 ternyata penuh emosi. Kedudukan politik dan bahasa/budaya Bukan Melayu menjadi topik hangat dalam kempen. Malah, rakyat Bukan Melayu mula mempersoalkan hak mereka dalam hal berkenaan. Natijahnya, undi bagi Perikatan susut 10% dan Perikatan menghadapi masalah mendapatkan majoriti 2/3 di Dewan Rakyat. Penyokong Gerakan dan DAP meraikan "kemenangan" mereka dengan mengadakan 'pesta' di jalan-jalan raya di Kuala Lumpur. Penyokong UMNO turut mengadakan 'pesta' yang sama. maka tercetuslah Krisis 13 Mei 1969 yang menjadi titik hitam dalam sejarah negara Malaysia yang berbangga dengan gambaran rakyat pelbagai kaum hidup bersatu-padu, harmoni dan saling memahami. Ramai terkorban - terutama kaum Cina. Darurat diisytihar, perlembagaan digantung, parlimen dibubar, pilihan raya di Sabah & Sarawak ditangguh, pemerintahan pusat dilaksanakan. Itulah antara langkah segera yang diambil kerajaan pada waktu itu.

Tunku Abdul Rahman diganti Tun Abdul Razak sebagai Perdana Menteri Malaysia. Kempen “Cintai Bahasa Kita”. Kaum Bukan Melayu di Malaysia mampu berinteraksi menggunakan Bahasa Malaysia yang betul dan lancar. antara lain. Ironinya. . “Bahasa Jiwa Bangsa”. Misalnya: “Husband I drebar mini bas” di mana frasa ini bukan Bahasa Inggeris dan bukan juga Bahasa Malaysia! Walau bagaimanapun.dalam Bahasa Malaysia yang bermutu. Kini terdapat ramai penulis pelbagai kaum yang menghasilkan karya sastera Bahasa Malaysia. Pada 31 Ogos 1970. Mereka juga berjiwa Malaysia. lahirlah karya sastera berjiwa Malaysia yang menampilkan citra budaya masyarakat pelbagai kaum . Dasar Pelajaran Kebangsaan pula dilaksanakan pada 1970 di mana istilah “Bahasa Malaysia” diperkenalkan di sekolah dan dalam segala urusan rasmi. apa yang lebih penting. Mereka sedar bahawa Bahasa Malaysia bukan milik kaum Melayu sahaja. Jadi.di mana pasti sahaja "Bahasa&quoot. Bahasa Malaysia mula digunakan di mahkamah. Masakan pula cogan kata "Bahasa Jiwa Bangsa" ini membawa makna "Bahasa Melayu Jiwa Bangsa Melayu"! Pada September 1970. bagi mempercepatkan usaha murni kerajaan dan rakyat malaysia menjadikan Bahasa Malaysia bahasa pengantar di sekolah. demikian saya tegaskan pada Forum Bahasa Kebangsaan & Bangsa Malaysia di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) pada 8 Jun 2002. Golongan penulis/sasterawan ini mempunyai bakat penulisan dan menguasai Bahasa Malaysia. Rukun Negara dan Rukun Tetangga diperkenalkan. Pada tahun 1990. Generasi yang lahir pada tahun 70-an. 80-an dan 90-an terbukti fasih dan menganggap Bahasa Malaysia sebagai bahasa milik bersama setiap rakyat Malaysia.Krisis 13 Mei 1969 ternyata membawa perubahan drastik pada polisi kerajaan/pemerintah. istilah "Bahasa Malaysia" yang diperkenalkan pada tahun 1970 berikutan Krisis 13 Mei 1969 terbukti sudah berjaya membina “Bangsa Malaysia” sebagaimana yang diimpikan. Semua pihak sedar bahawa perbezaan sosial dan ekonomi memang wujud di kalangan rakyat dan menjadi masalah utama rakyat Malaysia. “Bahasa Menunjukkan Bangsa” dan yang seumpamanya dipergiat oleh kerajaan. Perpaduan nasional – tolerensi – hapus jurang perkauman dan seumpamanya menjadi agenda utama rakyat dan kerajaan. merujuk pada "Bahasa Malaysia" dan "Bangsa" merujuk pada "Bangsa Malaysia". sekumpulan kaum Melayu pula lebih suka menggunakan Bahasa Malaysia yang tidak betul. Minggu Bahasa dan Bulan Bahasa diadakan dengan cogan kata "Bahasa Jiwa Bangsa" . Polisi Pelajaran di bawah Rancangan Malaysia Kedua (1971-1975) dilaksanakan. sastera dan bahasa mula seiring memupuk semangat dan jiwa "Bangsa Malaysia" di kalangan rakyat negara ini. badan-badan tertentu serta agensi kerajaan dan swasta. MMaka penulis pelbagai kaum. Memang agak pelik jika kita berpeluang mendengar perbicaraan kes di mahkamah menggunakan Bahasa Malaysia tetapi adalah satu kejayaan mendaulatkan Bahasa Malaysia sebagai bahasa rasmi dan bahasa pengantar utama. Pembinaan "Bangsa Malaysia" bermula dengan "Bahasa Malaysia".

ilmiah.Surat Berita . Menjadikan Bahasa Malaysia setaraf Bahasa Inggeris. Penerbit terbabit menafikan kewujudan serta kesahihan istilah "Bahasa Malaysia" tetapi tetap terus menerbitkan buku-buku "Bahasa Malaysia Tahun Satu-Tingkatan Lima" untuk kegunaan sekolah kerajaan. perpaduan politik. Bahasa Malaysia sudah terbukti dapat membina Bangsa Malaysia.Newsletter Lebih banyak maklumat penulis kaum India Malaysia! Walau bagaimanapun. sains. nescaya Konflik 13 Mei 1969 akan berulang – dan golongan berjiwa Malaysia seperti saya dan para sasterawan tidak akan dapat berbuat apa-apa untuk mengembalikan semangat kebangsaan dan perpaduan nasional kerana istilah “Bahasa Malaysia” dikatakan tidak wujud dan tidak sah digunakan. Bahasa Jiwa Bangsa. tiba-tiba sahaja mula ada usaha menafikan kewujudan dan kesahihan istilah “Bahasa Malaysia” – dan kononnya hanya istilah “Bahasa Melayu” sah digunakan di negara ini. universiti. “Bahasa Malaysia” berjaya membuka laluan ke arah perpaduan nasional tetapi “Bahasa Malaysia” tidak akan dapat meneruskan usaha itu selagi kewujudan istilah “Bahasa Malaysia” dinafikan. Satu Bahasa.. hipokrit? – takut bayang? – anti polisi kerajaan? – anti semangat kebangsaan? – anti perpaduan? – anti kaum tertentu? Baca mengenai isu ini di SINI. Apakah makna semua ini? . FUNGSI BAHASA MALAYSIA Bahasa Kebangsaan – melahirkan semangat perpaduan. kolej. Bahasa Pendidikan – bahasa pengantar di sekolah rendah. antarabangsa. menengah. Tapi kalau kewujudan istilah “Bahasa Malaysia” terus dinafikan. . Apakah istilah yang sesuai digunakan apabila merujuk pada bahasa kebangsaan negara Malaysia: "Bahasa Malaysia" atau "Bahasa Melayu"? Baca pendapat orang ramai di SINI. Walau apa sekalipun tindakan pihak tertentu sejak tahun 1999. pada 1999. saintifik. segala surat-menyurat rasmi..K a v y a . minit mesyuarat. pentadbiran. kekitaan dan kebangsaan. komputer. Bahasa Perpaduan – perpaduan antara kaum/keturunan. memo dll. Bahasa Ilmu – dalam bidang ilmu. Isu ini dimulakan oleh seorang editor di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). teknologi. Bahasa Rasmi – dalam komunikasi dan acara rasmi. Satu Bangsa/Negara. Sejak tahun 1970.

BAHASA MALAYSIA FORMAL Bahasa formal merujuk kepada bahasa yang digunakan dalam situasi formal. Bahasa Malaysia atau Bahasa Melayu? Reaksi orang ramai. BAHASA MALAYSIA TIDAK FORMAL Bahasa tidak formal merujuk kepada bahasa yang digunakan dalam situasi yang tidak formal. berita. Cerpen Bahasa Malaysia di SINI . Bahasa formal adalah bahasa yang telah diterima untuk digunakan dalam situasi rasmi seperti perundangan. Juga disebut bahasa baku. majlis rasmi. Termasuk juga dialek negeri-negeri serta bahasa daerah. Disebut juga bahasa tak baku atau bahasa umum. hanya satu bentuk bahasa formal. Contohnya bahasa yang digunakan dalam perbualan seharian bersama rakan-rakan dan ahli keluarga atau rakan-rakan sekerja. Kedudukan dan taraf Bahasa Kebangsaan terkandung dalam: a) Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan b) Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67 c) Akta Pendidikan (asalnya Akta Pelajaran 1961) Sistem ejaan baru Bahasa Malaysia yang ada sekarang telah mula digunakan secara rasmi mulai 16 Ogos 1972. Walaupun terdapat banyak dialek bahasa di Malaysia. surat rasmi. Sila klik di SINI untuk melihat senarai perkataan/frasa Bahasa Malaysia yang sering disalah eja. akhbar dan media massa. sekolah. iaitu bahasa kebangsaan/bahasa rasmi – Bahasa Malaysia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful