P. 1
Sejarah Asal Usul

Sejarah Asal Usul

|Views: 1|Likes:
Published by Nama Kmk Jul
fa
fa

More info:

Published by: Nama Kmk Jul on Apr 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/06/2014

pdf

text

original

Sejarah Perkembangan Bahasa Melayu

Asal-usul Bahasa Melayu pada zaman ini masih kurang jelas. Bukti-bukti yang jelas tentang istilah Melayu pada zaman prasejarah masih belum ditemui. Penutur asli bahasa Melayu ialah manusia yang melahirkan bahasa tersebut dan mengaplikasikannya dalam kehidupan mereka. Para penyelidik telah membuktikan bahawa penggunaan perkataan Melayu wujud sejak abad ke-2. Sekitar 100-150 Masihi, M.Ptolemy menggunakan istilah maleukolon dalam karyanya yang berjudul Geographike Sintaxis. Gerini pula mengganggap istilah tersebut diambil daripada bahasa Sanskrit, malayakolam atau malaikurram, yang merujuk kepada sebuah tempat di utara pantai Semenanjung Malaysia. Perkataan Melayu turut dikesan dalam sebuah kitab Hindu purba yang berjudul Purana. Dalam kitab tersebut, terdapat perkataan Malaya Dvipa yang merujuk kepada Pulau Sumatera iaitu tempat asal bahasa Melayu. Pada zaman Dinasti T’ang, perkataan Melayu ditemui dalam bahasa China yang ditulis antara 644 dan 645 Masihi yang menyatakan bahawa orang Mo-lo-yeu mengirimkan utusan ke Negara China untuk mempersembahkan hasil-hasil bumi kepada raja China. Selain itu, catatan seorang rahib Buddha yang bernama I-Tsing menggunakan perkataan Mo-lo-yeu pada dua buah kerajaan di Sumatera yang dilawatinya kira-kira pada tahun 675 Masihi. Kerajaan-kerajaan itu ialah kerajaan Melayu yang berpangkalan di Sungai Batang dan kerajaan Srivijaya yang berpusat di Palembang. Penggembara China yang singgah di Nusantara menjelaskan bahawa bahasa yang dituturkan di Srivijaya ialah bahasa K’un-lun. Bahasa ini bukan sahaja dituturkan oleh penduduk tempatan, malah turut dipelajari oleh orang asing untuk memudahkan mereka berkomunikasi antara satu sama lain. Para penyelidik percaya bahawa bahasa K’un-lun itu merujuk kepada bahasa Melayu kuno. Catatan pengembara China ini membuktikan bahasa Melayu kuno telah diaplikasikan sebagai bahasa perantaraan atau lingua franca dan bahasa rasmi pada zaman kerajaan Srivijaya. Perkataan Melayu juga ditemui di belakang sebuah patung yang bertarikh 1286M yang ditemukan di Padang Rocore di Sungai Batanghari, Sumatera Selatan. Dalam buku Sejarah Melayu, perkataan Melayu dikaitkan dengan nama sebatang sungai, iaitu Sungai Melayu seperti petikan tersebut:
“…Adapun Negeri Perlembang itu, Palembang yang ada sekarang inilah. Maka di hulu Muara Tatang itu ada sebuah sungai, Melayu namanya…”

perkataan Malayapura yang bermaksud “kota Melayu” atau “kerajaan Melayu” ditemui. Pada Batu Bersurat Bukit Gombak Satu di Sumatera Barat. Jadi. iaitu berumur 5000 tahun ke atas. iaitu dalam pengertian yang luas(bangsa-bangsa Austronesia) dan pengertian yang sempit(Perlembagaan Malaysia di bawah Perkara 153). Maka. pergunungan Himalaya dikatakan sebagai tempat asal orang Melayu. Berikut merupakan salasilah bahasa : .Dari segi Etimologi. Istilah filum bermaksud kelompok bahasa induk yang paling tua usianya. Rumpun merupakan kelompok bahasa yang berumur antara 2500-5000 tahun manakala keluarga berumur kurang daripada 2500 tahun. Pengertian Melayu berdasarkan bangsa dapat dilihat dalam dua pengertian. bahasa Melayu berasal daripada rumpun Austronesia yang tergolong dalam Austris. ia bermaksud kajian tentang asal usul dan sejarah sesuatu perkataan serta makna perkataan tersebut. perkataan Melayu mungkin berasal daripada perkataan Malayapura. Berdasarkan rajah salasilah bahasa. perkataan Melayu merupakan kependekan bagi perkataan hima alaya yang bermaksud tempat bersalji. Menurut Zuber Osman. Para penyelidik menggunakan rajah salasilah bahasa.

Filum Bahasa Austrik/Austris Rumpun Rumpun Rumpun Austronesia Timur (Ocenesia) Keluarg a Melanes Keluarga Mikronesi a Keluarg a Polinesi Rumpun Cina- Rumpun Austronesia Barat Keluarga Indonesia (Keluarga Subkeluarga Indonesia Pusat Subkeluarga FilipinaFormosa Jawa Kalimantan Bali-Sasak Sumatera Tagalog Bisaya Sulu Bikol Bahas a Melayu Bahas a Aceh Bahasa Minangkab au Bahasa Lampu ng Salasilah Bahasa .

Keluarga bahasa ini dibahagikan kepada subkeluarga bahasa Indonesia Pusat dan subkeluarga Filipina-Formosa. New Guinea dan Halmahera. Melanesia dan Mikronesia. Bahasa Melayu kuno berkembang di Nusantara antara abad ke-7 hingga abad ke-13. Mon atau Peguan Khmer dan Munda manakala bahasa Cina-Tibet terdiri daripada bahasa Cina Tibet. bahasa-bahasa di Kalimantan dan bahasa-bahasa di Kepulauan Indonesia. New Caledonia. keluarga Nusantara atau Indonesia merupakan keluarga kelompok bahasa yang terbesar dengan kawasannya meliputi Formosa di utara. Bahasa Austronesia pula terdiri daripada bahasa di Nusantara. Penemuan beberapa buah batu bersurat pada zaman Srivijaya serta catatan-catatan seperti I-Tsing dan Wu-Hing membuktikan bahawa bahasa Melayu kuno digunakan sebagai bahasa rasmi kerajaan Srivijaya. Burma. Aceh. bahasa-bahasa bumiputera di Sarawak (kecuali bahasa Bisaya). Kelompok Indonesia Pusat terdiri daripada bahasa Melayu. Pada masa yang sama. . Tonga.Filum Austris merupakan salah satu kelompok bahasa induk di dunia yang menguasai hampir separuh benua Asia dan terdiri daripada tiga rumpun iaitu bahasa Austronesia yang terdiri daripada bahasa Khasi (Idi Annam) Nicobar. Rumpun Austronesia Timur melahirkan tiga keluarga bahasa iaitu bahasa di Kepulauan Fiji. Sebelum ini. bahasa Melayu termasuk dalam golongan bahasa Sumatera bersama-sama dengan bahasa Batak. bahasa Melayu kuno juga digunakan sebagai bahasa perantaraan untuk perhubungan umum dan perdagangan. Lampung dan Orang Laut. Bahasa Melayu tergolong dalam keluarga bahasa Nusantara yang mempunyai jumlah bahasa yang paling banyak iaitu antara 200-300 bahasa. bahasa yang digunakan dikenali sebagai bahasa Melayu purba. Carolina dan Gilbert. Pulau Timor di selatan dan Madagaskar di barat. Irian. Bahasa Melayu merupakan salah satu daripada bahasa-bahasa tersebut dan termasuk dalam subkeluarga Indonesia Pusat. Minangkabau. Keluarga bahasa Mikronesia pula meliputi bahasa-bahasa di kepulauan Marianna. Keseluruhnnya. Kelompok Filipina-Formosa pula terdiri daripada bahasa-bahasa di Filipina. Siam. Marshall. Rumpun Austronesia Barat melahirkan keluarga bahasa Nusantara atau bahasa Indonesia. Keluarga bahasa Polinesia merangkumi bahasa-bahasa Hawaii. Maluku di timur. Nias. Catatan I-Tsing juga menyatakan bahawa bahasa Melayu kuno digunakan sebagai bahasa penghantar untuk mengajar tatabahasa Sanskrit dan Falsafah agama Buddha. Ada pengkaji yang membahagikan rumpun Austronesia kepada rumpun Austronesia Barat (bahasa Hesperanesia) dan rumpun Austronesia Timur (bahasa Ocenesia). bahasa bumiputera di Sabah dan bahasa di Brunei (kecuali bahasa Melayu dan bahasa Lun Dayeh). Dalam subkeluarga Indonesia Pusat. Annam dan lain-lain. Polinesia. Maori dan Kepulauan Easter.

Tulisan Palava ini mempunyai prinsip tulisan yang sama tinggi. Apabila diperhatikan. Puau Bangka (686M) dan Batu Bersurat Karang Brahi. Marsdon pula mendapati bahawa bahasa . terdapat kira-kira 283 patah perkataan daripada 50 baris teks yang tertera di atas batubatu itu. keempat-empat batu bersurat awal yang dijumpai semasa pemerintahan kerajaan Srivijaya ini menggunakan tulisan Palava. dan Sri Lanka. Jawa. Pada peringkat awal. 684. Daripada 283 patah perkataan ini. Segenting Kera. Konsep-konsep baru ini dibawa oleh kebudayaan asing dan ini menyebabkan bahasa Melayu kuno perlu meminjam bahasa masyarakat yang membawa konsep tersebut. manakala yang selebihnya merupakan kosa kata yang dipinjam daripada bahasa Sanskrit. daerah hulu Jambi (692M). Batu Bersurat Talang Tuwo. orang Melayu dikatakan sebagai manusia asal di Nusantara. Palembang (683M). Meringin. Berdasarkan teori Nusantara. Batu Bersurat Kota Kapur.Kajian tentang bahasa Melayu purba tidak dapat dilakukan kerana tidak mempunyai bukti sejarah yang konkrit. tulisan Kawi ini ditulis pada daun lontar dan kemudiannya diubah suai dan diukir pada batu. tarikh dan isi kandungan batu-batu bersurat tersebut berhubungkait dengan zaman kerajaan Srivijaya. Ini dapat membuktikan bahawa bahasa Melayu telah digunakan sebagai bahasa perantaraan kerajaan tersebut. dekat Palembang (684M). Selain itu.menjadi bukti penting kewujudan bahasa Melayu kuno ialah Batu Bersurat Kedukan Bukit. Tulisan Palava merupakan sejenis tulisan India Selatan purba yang digunakan untuk menyebarkan agama Hindu. Perkataan Kawi berasal daripada bahasa Sanskrit yang bermaksud penyair. Dari segi tulisan.Tarikh 683. 55. tulisan lain yang digunakan dalam bahasa Melayu kuno ialah tulisan Kawi dan Nagiri. bukti bertulisnya terdapat pada beberapa buah batu bersurat. yakni sebagai bahasa rasmi sebuah kerajaan yang besar dan luas jajahan takluknya yang pada saat kegemilangannya meliputi Sumatera. Fakta ini disokong oleh buku kebudayaan Grawford yang menyatakan bahawa tanah asal orang Melayu adalah di Sumatera dan Jawa yang memperlihatkan perkembangan budaya yang menonjol. 686 yang tercatat pada batu-batu bersurat amat penting kerana ini merupakan tarikh zaman naiknya kerajaan Srivijaya. Berdasarkan keempat-empat batu bersurat yang dinyatakan sebelum ini.5 peratus merupakan kosa kata Bahasa Melayu atau bahasa Austronesia. Bagi bahasa Melayu kuno. Antara empat batu bersurat yang . Tulisan Nagiri yang berasal dari utara India pula digunakan pada Batu Bersurat Gandasuli.Bahasa Sanskrit sangat berpengaruh dalam bahasa Melayu kuno kerana bahasa Melayu pada ketika itu masih kekurangan kosa kata untuk mengungkapkan konsep-konsep baru. Semenanjung Tanah Melayu.

Induk kepada bahasa. beradab. Farmosa atau New Guinea serta mempunyai kekerabatan. rangkai kata dan fonem Sanskrit seperti syukasyitta. Penemuan rangka manusia. Di bawah Perkara 152 Perlembagaan Malaysia.Melayu serumpun dengan bahasa Polinesia. Dyne menyatakan bahawa orang Melayu berasal dari Melanesia. Pada zaman tersebut. dan antara raja Melayu dengan para pedagang Eropah. antara raja Melayu dengan raja negara asing. Bahasa Melayu kuno banyak dipengaruhi bahasa Sanskrit kerana kebanyakkan masyarakat Melayu pada masa itu beragama Hindu. Terdapat tiga batu bersurat yang penting pada masa itu iaitu Batu Bersurat Pagar Ruyung(1356M). Nusantara merupakan sebuah daratan yang luas dan dikenali sebagai pentas sunda dan penduduknya berpindah disebabkan pencairan glasier. Pengunaan bahasa Melayu kuno masih kurang untuk mengungkapkan Buktinya. Pada Zaman Bahasa Melayu Klasik. dua pucuk surat Sultan Ternate kepada Raja Portugal dan merupakan surat teks yang tertulis di atas kertas yang tertua dijumpai menggunakan tulisan Jawi pada bertarikh 1521 dan 1522 yang dikirimkan oleh Sultan Abu Hayat kepada John III dan seterusnya dianggap surat emas kerana bahasa yang digunakan bersifat halus. Hal ini memudahkan hubungan perdagangan antara orang Barat dengan penduduk tempatan. Ia berfungsi sebagai bahasa perpaduan dan . athava. bahasa adalah bercampur aduk dan terdapat ciri-ciri yang bersifat Sanskrit. bahasa melayu mengekalkan peranananya sebagai bahasa perantaraan dan lingua franca. digunakan dalam urusan surat-menyurat antara raja Kepulauan Melayu. Melanesia dan Mikronesia.bahasa Sanskrit telah menjadi bahasa bangsawan dan mempunyai hierarki yang tinggi serta boleh dibuktikan daripada pengaruh tulisan atau aksara Pallava dan Devanagari yang mengandungi kata pinjaman. Bahasa Melayu Praklasik ialah bahasa Melayu yang digunakan pada zaman peralihan daripada pengaruh Hindu kepada Arab dan bermula pada abad ke-11 dan berakhir pada abad ke-14. Zaman peralihan di Kepulauan Melayu ini berlaku akibat pengaruh Islam atau Arab. bahasa Melayu klasik turut digunakan sebagai bahasa pentadbiran atau bahasa rasmi. Buktinya. sopan santun dan teratur. bahasa Melayu ditetapkan sebagai bahasa kebangsaan. Horno Erectus yang disebut sebagai Phitecanthropus Erectus telah ditemui di Sambungmacan iaitu manusia Jawa yang berusia sekitar dua juta tahun.bahasa tersebut adalah Austranasia. Batu Bersurat Minye Tujuh(1380M) dan Batu Bersurat Sungai Teresat(1303M) Perkembangan bahasa Melayu Moden bermula dengan karya Abdullah Munsyi pada abad ke-19.. karana dan tatkala. Oleh itu. Proses pengislaman bukan sahaja mengubah secara beransur-ansur budaya Hindu kepada Islam tetapi juga bahasa yang digunakan. Bukti yang ditemui dalam prasasti atau batu bersurat yang dijumpai. Selain itu.

Zaman kerajaan Melaka merupakan zaman keagungan kerajaan Melayu yang cukup jelas tergambar dalam Sejarah Melayu. Bahasa Melayu merupakan alat penyebaran agama Islam iaitu agama yang tinggi darjah kebudayaannya. Zaman ini bermula pada abad ke-13. Minangkabau bertarikh 1356 ditulis dalam tulisan dari India dan memperlihatkan pengaruh Sanskrit. perundangan serta teknologi maklumat. . Pada masa itu. pengasingan dan prestij yang digunakan untuk menyatupadukan rakyat Malaysia. Bahasa ilmu yang dijadikan sebagai bahasa pengantar di semua sekolah dan mengungkap ilmu yang berkaitan dengan sains. Oleh itu. Batu bersurat Kuala Berang. ekonomi. Kerajaan Melayu Melaka tewas di tangan Portugis pada tahun 1511. Batu bersurat Pagar Ruyung.terdiri daripada tiga fungsi simbolik iaitu fungsi penyatuan. Bahasa komunikasi bermaksud bahasa yang digunakan sebagai bahasa perantaraan untuk proses komunikasi. satu-satunya magnum opus yang mengharumkan serta meletakkan imej bahasa Melayu ke mercu yang tinggi. Ia turut berfungsi sebagai bahasa rasmi dalam urusan rasmi negara dan merupakan bahasa pengantar rakyat. perubatan. Aceh masih menggunakan tulisan India tetapi mengandugi beberapa perkataan Arab. batu nisan di Minye Tujuh. Pada tahun 1380. bahasa Melayu mendapat satu tulisan yang baru iaitu tulisan jawi. agama Islam mula bertapak. Terengganu tahun 1303M menggunakan tulisan jawi dan bahasanya bahasa Melayu. serentak dengan kebangkitan kuasa kerajaan Melayu Melaka. Fungsi bahasa melayu moden sebagai bahasa komunikasi juga dapat dilihat dalam bidang pemerintahan dan pentadbiran kerajaan.

Rujukan a) Kursus Komprehensif Fajar Bakti.2003 Bahasa Melayu STPM (Kertas 1&2) Nik Safiah Karim Norkiza Jamaluddin b) Longman Teks PRA-U STPM.2007 Bahasa Melayu Kertas 1 Goay Teck Chong Choo Say Tee Zainuddin Ahmad c) Tatabahasa Dewan Edisi Ketiga Nik Safiah Karim Farid M. Onn Hashim Haji Musa .

com.my .wikipedia.- Abdul Hamid Mahmood d) Kamus Dewan Edisi Keempat Dewan Bahasa dan Pusaka e) Laman Web http//www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->