PISANA PRIPREMA CASA

Nastavni predmet: TEHNICKO OBRAZOVANJE Razred: OSMI Nastavna tema: Energetika Nastavna jedinica: Uvod u elektrotehniku Broj casova 2 Tip casa:obrada Broj casa :

CILJ CASA: Poboljsavanje kvaliteta znanja o raznim oblicima energije koji postoje u prirodi I njihovom pretvaranju u elektricnu energiju. OBRAZOVNI ZADACI: Obnavljanje postojecih znanja iz fizike I tehnickog obrazovanja vezanih za oblast energetike. VASPITNI ZADACI: Primena elektricne energie u praksi.Savremeni zivot coveka se ne moze zamisliti bez elektricne energije. NASTAVNE METODE: Verbalna, ilustrativna. OBLIK RADA: Frontalni NASTAVNA SREDSTVA: Udzbenik,ilustracije LITERATURA:Udzbenik,za 8. Raz.

ORGANIZACIJA CASA:
UVOD: 5min. Ukratko ponoviti oblast energetike iz 7. Raz. Energija postoji u prirodi u razlicitim oblicima (hemijska,toplotna,svetlosna,mehanicka,elektricna,nuklearnai dr.)

Elektricna instalacija . ZAVRSNI DEO CASA: 5.x zraci) HEMIJSKA(akomulatori. Razgovor I diskusija na osnovu saznanja do kojih su ucenici dosli tokom ovog casa.Pretvaranje raznih oblika energije u elektricnu GLAVNI DEO CASA: 80.bojleri͙) ENERGIJA ZRACENJA(svetlosna.MIN. Energije: ELEKTRICNA ENERGIJA TOPLOTNA(grejalice.elektroliza) Proizvodnja elektricne energije . .MIN. elektroenergetsko postrojenje (elektrane) Povezivanje mesta proizvodnje elektricne energije sa mestom potrosnje I zove se prenosna elektricna mreza. Najcesci oblici koriscenja el. postavlja se na mesto koriscenja elektricne energije I omogucuje ukljicavanje prijemnika po potrebi.

Energije(hidro.PISANA PRIPREMA CASA Nastavni predmet: TEHNICKO OBRAZOVANJE Razred:OSMI Nastavna tema:Energetika Nastavna jedinica:Proizvodnja I prenos elektricne energije Broj casova:2 Tip casa:obrada CILJ CASA: Povezivanje usvojenih znanja sa znanjem iz svakodnevnog zivota . Energije na veca rastojanja. postrojenja za proizvodnju el.solarne elektrane). . VASPITNI ZADACI: Utvrdjivanje usvojenih znanjao proizvodnji.demonstrativna. Usvajanje novih pojmova : turbine . individualni NASTAVNA SREDSTVA: udzbenik . transformaciji I prenosenju el. NASTAVNE METODE: verbalna. OBLIK RADA: u parovima. Energija za opste potrebe proizvodi u energetskim postrojenjima koje se zovu elektrane. generator.a radi racionalnog prenosenja el.neophodno je transformisati napon. ilustracije LITERATURA: udzbenik I radna sveska za osmi razred ORGANIZACIJA CASA: UVOD: 5 min.dijaloska.termonuklearne. Energije kroz njihovu primenu u resavanju teorijskih zadataka. OBRAZOVNI ZADACI: Da ucenici nauce da se el.

ZAVRSNI DEO CASA:5 MIN. koja se u turbinama pretvara u mehanicku energiju I najzad . Radi racionalnog prenosenja elektricne energije na veca rastojanja neophodno je transformisati napon. HIDROELEKTRANE: Kod hidroelektrana se potencijalna energija zaustavljene vode pretvara u elektricnu vodenog pada .prekidaci.Vodi se razgovor.nuklearne elektrane I dr. .rastavljaci.niskonaponska mreza. Izvodi se zakljucak uz edukativno ucesce ucenika. GLAVNI DEO CASA: 80 MIN.Elektricna energija za opste potrebe se proizvodi u energetskim postrojenima koja se zovu elektrane. TERMOELEKTRANE: hemijska-toplotna-potencijalna-mehanicka-elektricna.Zato se koriste: transformatori(trafostanice) dalekovodi. termoelektrane. U zavisnosti od energije koja pokrece turbine postoje I razlicte elektrane kao sto su : hidroelektrane.izolatori. NUKLEARNE: atomska-toplotna-potencijalna-mehanicka ʹelektricna.osiguraci. ova mehanicka energija se u generator pretvara u elektricnu. Razgranati sistem dalekovoda I transformatorskih stanica pomocu kojeg se prenosi I razvodi elektricna energija naziva se elektricna mreza prenosa.diskusija na osnovu saznanja do kjih su ucenici dosli tokom ovog casa.

Ucenike informisati I upoznati sa osnovnim pravilima crteza u elektrotehnici.frontalni. OBRAZOVNI ZADACI: Pomoci ucenicima da shvate da se pri projektovanju elektrotehnickih aparata I uredjaja kao I elektrotehnickih postrojenja I objekata koristi tehnicka dokumentacija.PISANA PRIPREMA CASA Nastavni predmet: TEHNICKO OBRAZOVANJE Razred OSMI Nastavna tema: Konstruktorsko modelovanje Nastavna jedinica: Tehnicka dokumentacija u elektrotehnici. Broj casova 2 CILJ CASA: Tip casa: obrada Osposobiti ucenike da stecena znanja primene upraksi.monoloska. GLAVNI DEO CASA:80 min. VASPITNI ZADACI: Razvijanje osecaja za jednostavno prikazivanje simbola I sema koji su opsteprihvacenji u svetu I kod nas. NASTAVNE METODE : Verbalna. OBLIK RADA: Individualni.nacinu postavljanja kucnih elektricnih instalacija da bi se moglo baviti modelovanjem.elektricne kucne instalacije. ORGANIZACIJA CASA: UVOD: 5 Min. .diskusija. sastavljanju strujnih kola.

diskusija na osnovu saznanja. void se razgovor. Arhitektonsko-gradjevinska Masinska Tehnoloska Dokumentacija unutrasnjih I spoljasnjih instalacija Elektrotehnicka Elektricni simboli I seme predstavljaju vrlo uspesan I vec opste prihvacen (standardni) nacin komuniciranja u elektrotehnici. . Izvodi se zakljucak. ZAVRSNI DEO CASA: 5 min.odnosno objekta.U zavisnosti od vrste I namene aparata I uredjaja.kao I od namene crteza u elektrotehnici se koriste sledece vrste tehnicke dokumentecije.

kratko izlaganje. NASTAVNE METODE: Monoloska.vezba CILJ CASA: Upoznati ucenike da prikljucak kucne instalacije moza biti dvojakʹ nadzemni(vazdusni) I podzemni(kablovski) Da nauce kako se postavlja monofazna.a kako trofazna elektricna instalacija. OBLIK RADA:Frontalni. GLAVNI DEO CASA:80 min. VASPITNI ZADACI. . OBRAZOVNI ZADACI: Pomoci ucenicima da shvate vaznost plana I postavljanja kucne kucne elektricne instalacije kao I mere zastita od udara elektricne struje.Kako se zastiti od elektricne struje. Uvodjenje utemu.PISANA PRIPREMA CASA: Nastavni predmet:Tehnicko obrazovanje Razred ʹ osmi Nastavna tema:Konstruktorsko modelovanje Nastavna jedinica: Elektricne kucne instalacije.I individualni ORGANIZACIJA CASA: UVOD: 5min.dijaloska. Kucne instalacije I mere zastite.mere zastite Broj casova 2 Tip casa: obrada. Razvijanje osecaja za neophodno usvajanje el.Dijalogom proveriti prethodno nauceno o elektro tehnici.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful