You are on page 1of 3

Semiologie-C3 Semiologia deficientelor fizice Examenul unei deficiente fizice respecta aceleasi norme de examen ale bolnavilor cu afectiuni

ale altor aparate si sisteme. Anamneza-toate informatiile obtinute de la pacient. 1).Varsta: la nou-nascut este importanta de observat existenta unor malformatii congenitale, deficiente fizice. Acum trebuie sa se descopere o luxatie congenitala sau torticolis congenital. Traumatismele obstreticale fracturi de clavicula ce pot duce la asimetria umerilor; fracturi ale humerusului sau femuruluiasimetria membrelor, torticolis obstretical (forceps). In perioada copilariei, datorita carentelor vitaminice, rezulta semne de rahitism: deficiente de membre inferioare: genu recurvatum sau modificari ale tibiei. Datorita igienei defectuoase pot rezulta deficiente ale picioarelor: picior plat sau addus. Pubertatea: diagnosticarea, recuperarea. Datorita tulburarilor endocrine scade tonusul muscular al aparatului locomotor, in consecinta apar modificari grave ale pozitiei segmentelor aparatului locomotor, cu aparitia scoliozelor, cifozelor, picioarelor plate, genu valgum. La viata adulta, datorita traumatismelor si a leziunilor degenerative rezulta deficiente fizice greu de vindecat numai prin kinetoterapie. 2).Sexul: la femei, datorita conformatiei bazinului, apar tot mai frecvent lordozele lombare accentuate in ortostatism de purtarea tocurilor inalte si lordoza in trimestrul III de sarcina. 3).Profesiunea: influenteaza aparitia deficientelor fizice, mai ales daca anumite meserii sunt incepute prea timpuriu: cele care solicita pozitia stand prelungit duc la picior plat sau lordoza; in cele cu activitate asimetrica pot apare cifoze sau scolioze. Exista sporturi ce pot predispune la deficiente fizice: scrima-scolioza; boxulcifoza. 4).Antecedente eredo-colaterale: anomalii morfologice ce se pot transmite si mosteni: luxatia congenitala de sold, piciorul plat congenital sau predispozitia pentru anumite deviatii ale coloanei. 5).Antecedente personale: interogatoriul pacientului, in cazul unui copil, trebuie inceput cu informatii privind nasterea, eventualele traumatisme obstreticale, evolutia in prima copilarie. La adulti-informatiile privind pubertatea cu toate manifestarile ei si eventualele afectiuni sau traumatisme suferite de subiect. 6).Istoricul afectiunii: relatarea facuta de bolnav privind o deficienta fizica are unele caracteristici: -descoperirea deficientei poate fi intamplatoare cu ocazia unui consult pentru o alta afectiune: deficienta de coloana descoperita in timpul unei auscultatii pulmonare; -descoperirea deficientei cu ocazia unui control medical periodic: gradinita, scoala, armata; -descoperirea deficientei prin observarea proprie sau a celor din anturaj; -descoperirea deficientei ca sechela a unei alte afectiuni sau traumatism.

Pentru o examinare corecta sunt necesare unele instrumente: metrul de croitorie. Examenul local Pacientul cu deficiente fizice poate acuza diverse simptome: durerea. ce pot apare in urma folosirii unei incaltaminte necorespunzatoare sau ortostatism prelungit.L. masa de consultatie. pacientul se plange de dureri la nivelul piciorului si gambei. Greutatea si inaltimea se masoara pentru a observa predispozitia pentru anumite deficiente. caracteristici. iar daca este copil. lateral si fata. impotenta functionala. intensitate. -examenul O. creion dermatograf. pacientul acuza dureri la nivelul spatelui (in ortostatism.R. sezand sau decubit). Semnele obiective Examenul clinic obiectiv foloseste dintre metodele clasice doar inspectia si palparea. Subiectul va fi examinat dezbracat. cat si pentru evolutia ulterioara a acestora pe parcursul recuperarii. compensa prin alte deficiente sau complica cu alte afectiuni. ciocan de reflexe.: malformatie a etajului superior al aparatului respirator: nas sau faringe. deficienta a toracelui. Examenul general Indiferent de localizarea deficientei fizice. Tratamentul si recuperarea efectuate de subiect pentru deficientele sale trebuie bine cunoscute. -in tulburarile de statica. goniometrul. aplecari inainte-pentru a pune mai bine in evidenta anumite deficiente ale coloanei vertebrale. Inspectia va interesa aspectul tegumentului si al tesutului adipos. pentru a se vedea efectele. Se face din spate. la care se adauga metode specifice: determinarea mobilitatii active si pasive si efectuarea unor masuratori. evolutie: -in piciorul plat. static si dinamic. -examenul neurologic: pareze sau paraliziideficiente fizice. -pozitia vicioasa poate aparea si in probleme legate de imbracaminte. surditate unilaterala cap inclinat lateral. al retelei venoase superficiale.2 Descrierea evolutiei deficientei este foarte importanta: rar o deficienta este corectata spontan. asezat pe o masa la nivelul examinatorului. evolutia si eventualul prognostic al deficientei. sursa de lumina. diformitatile. Subiectul va face anumite miscari-ridicari pe varfuri. de obicei ea se poate agrava. Durerea are diferite aspecte legate de locul aparitiei. Examinarea tuturor aparatelor si sistemelor poate da informatii despre cauza deficientei fizice si chiar prognosticul lor: -examenul oftalmologic: miopieaparitie deficientelor pe cap si gat inclinat inainte sau a cifozei. vasomotorii. . acest examen este obligatoriu. atrofia musculara. Se pot evidentia tulburari trofice. edemul.

hipo-. Determinarea mobilitatii active si pasive: mobilitatea va fi cercetata la nivelul tuturor articulatiilor. . grosime.sau atonia musculara. a sagetilor in deviatiile coloanei vertebrale (folosind firul cu plumb). perimetrul toracic. hiper. temperatura). masurarea amplitudinii articulare prin goniometrie.3 Palparea: prin aceasta se obtin informatii privind caracterul tegumentului (umiditate. se noteaza deficitul de mobilitate pentru fiecare articulatie. in toate planurile si intreaga amplitudine de miscare. sistematic. raportarea reperelor osoase si durerea provocata. radiografii si orice alte informatii ce pot ajuta la diagnosticarea si evaluarea recuperarii. Se completeaza aceste metode daca este cazul cu: analize de laborator. Masuratorile: se efectueaza masuratori de lungime.