You are on page 1of 11

LATIHAN MENGAWAL BOLA

Perhatikan pula langkah-Iangkah berikut sebagai latihan untuk mengawal bola. 1. Berpasangan 1. Seorang pemain mengumpan bola untuk dikawal oleh pasangannya. Bola diumpan ke pelbagai aras dan arah: (a) Kepala, dada, perut dan bawah lutut. (b) Bola leret dari kiri, kanan dan depan. (c) Lantunan bola ke aras pinggang untuk dikawal dengan kaki. 1. Latihan dinding 2. Sepak bola ke dinding dan mengawal bola yang melantun balik.

Latihan dilakukan setempat dan bergerak.

Pemain dalam barisan berlari ke hadapan dan mengawal bola yang dihantar oleh pengumpan dan kemudiannya menolak bola kembali kepada pengumpan. 1. Sesebuah pasukan bola sepak yang baik ialah pasukan yang berjaya menguasai teknik tendangan dan hantaran yang baik. Latihan berkumpulan (statik/bergerak) Bulatan . Selepas satu pusingan. 2. Kebolehan membuat sepakan dan membuat hantaran sangat mempengaruhi kecekapan menghantar bola dan menjaring. Oleh itu. Barisan. latihan teknik ini amat penting untuk menjadi seorang pemain bola sepak yang berjaya .seorang pemain berada di tengah-tengah bulatan dan mengumpan bola kepada ahli pasukannya seorang demi seorang.1. pemain lain mengambil tempatnya. Pemain yang akhir sekali mengawal bola akan menjadi pengumpan barn.

Jenis-jenis Tendangan Terdapat 3 jenis tendangan. . kaki hendaklah diletakkan pada bahagian bawah garisan tengah. Untuk menaikkan atau membuat sepakan bola tinggi. 2. kaki hendaklah diletakkan di tengah-tengah belakang bola itu semasa menyepak. (i) Tendangan leret (ii) Tendangan tinggi (iii) Tendangan voli Teknik asas menyepak Berikut pula adalah teknik asas untuk menyepak bola: 1. Bahagian kaki yang leper dan senang bergerak adalah sesuai untuk menyepak atau menggerakkan bola. 3. Untuk menggerakkan bola seeara leret atau rendah.

Menggunakan bahagian kura-kura kaki untuk membuat tendangan voli (Rajah (e). tinggi. hantaran rendah. (ii) Menggunakan bahagian dalam kaki untuk tendangan tinggi.Teknik dapat membantu untuk membuat tendangan dan hantaran yang tepat (i) Menggunakan bahagian kura-kura kaki untuk membuat tendangan leret. (iv) Menggunakan bahagian tumit kaki untuk membuat hantaran (Rajah (d). . (iii) Menggunakan bahagian luar kaki untuk menghantar bola (Rajah (e). hantaran rendah jarak dekat dan jauh dan tendangan kencang ke pintu gol (Rajah (a). hantaran dekat dan jauh serta menjaringkan gol (Rajah (b). (vi) Menggunakan bahagian perut kaki (inside foot) untuk tendangan voli atau Iambung (Rajah (f).

B-C (menggunakan bahagian Iuar kaki) 3. (Untuk sepakan tinggi. jarak antara barisan .Latihan Tendangan dan hantaran bola Latihan tendangan Ieret 1 1. A-B (menggunakan kura-kura kaki) 2. C-A (menggunakan bahagian perut kaki) 4.

Latihan menghantar bola 2. . Susunan pemain adalah dalam bentuk bulatan.Latihan tendangan leret 2 1. Pengumpan di tengah bulatan menghantar bola kepada pemain yang lain. Pemain menggunakan semua bahagian kaki untuk membuat hantaran bola. Seperti dalam Latihan pemain bertindak pengumpan tetap.

Pemain Y akan menghantar semula bola kepada pemain X yang kedua untuk meneruskan latihan.Latihan menyepak dan menghantar bola 1. aras dada dan tinggi. . pemain bertukar tempat. Latihan menjaring (membuat sepakan ke pintu gol) 2. Pemain X menghantar bola kepada pemain Y melalui 2 kon. Selepas menghantar bola. Menyepak bola secara leret.

tukar haluan dan buat tendangan ke arah salah seorang pemain Y. Pemain X membawa bola dan apabila menghampirl garlsan gol. Jenis Hantaran .Latihan menghantar bola 1.

Jenis-jenis hantaran seperti hantaran dinding. hantaran terus. Latihan ini juga turut dilakukan dengan seorang pemain G yang bertindak sebagai penghalang. hantaran segi empat dan hantaran zig-zig akan membolehkan anda membuat hantaran yang baik. Pemain Z bertindak sebagai dinding. Kemudian pemain Z akan menghantar bola sekali lagi kepada pemain X yang telah bergerak ke tempat lain X1. . Mari kita lihat ke empat-empat jenis hantaran ini: (i) Hantaran dinding 2. Pemain X akan menghantar bola kepada pemain Z.

Pemain Z menghantar bola terus ke depan untuk diterima oleh pemain X yang bergerak ke arah bola itu.(ii) Hantaran terus/sisip 3. Latihan dilanjutkan dengan pemain G sebagai pengawal yang cuba merebut bola. (iii) Hantaran segi empat Latihan hantaran segi empat di antara pemain X dan pemain Z dengan pemain G sebagai pengawal untuk merebut bola. .

(iv) Hantaran zig-zag Bola hendaklah dihantar ke ruang di depan penerima secara berselang-seli. .