You are on page 1of 4

Zanimljivosti - Lekar Info

Sledeći put kada se nađete oči u oči sa opasnicom, recite joj da stane u red. Jer, u današnje vreme se čini da ne možete ni kafu da popijete, probate odeću ili pregurate dan na poslu a da ne naletite na aždaju ornu za svađu. Naravno, žene sa isukanim kandžama nisu ništa novo, ali izgleda da im se brojno stanje raste rapidno. "Došlo je do promene kulturnih obrazaca koja je otvorila prostor za oštrije, agresivnije ponašanje žena“, smatraju psiholozi. "Danas su mlade žene samouverene i svesne svojih prava. Svim silama se bore za ono što žele, što je dobro; međutim, rastuća konkurencija društvenog okruženja dovela je do toga da se žene više usredsređuju na to kako da prepredeno nadigraju jedna drugu nego na međusobnu saradnju.“ ***Razbijen mit: Nismo luđi zbog punog meseca!

Da biste se uverile da je tako, dovoljno je samo da bacimo pogled na novinske naslove ili TV emisije u kojima se poznate ličnosti prepucavaju i zabijaju jedne drugima nož u leđa. S obzirom na to da društvena klima pogoduje ovakvom ponašanju, ne možete mu pobeći - zato smo se okrenuli pitanju kako se uhvatiti u koštac sa njim.

Prvo, otkrili smo da postoje dva tipa oštrokonđi : one koje vam sve saspu u lice (poput šefica koje traže nemoguće, reže i urlaju) i pritajene kučke (poput navodnih drugarica koje vam "ušećerenim“ glasom kažu: „Da li su te bubuljice od stresa?“). Drugo, došli smo do zaključka da ignorisanje nije rešenje. U stvari, ako im se ne suprotstavite, napadi će eskalirati - zato vas naoružavamo sa 3 zlatna pravila koja morate da naučite pre nego što vam se neka od njih opet ispreči na putu. ***22 stvari koje svaka žena treba da zapamti

1. UPOZNAJTE NEPRIJATELJA Da biste naterale napasnicu u povlačenje, jedna od najvažnijih stvari je da shvatite njen borbeni modus operandi - i koristite to saznanje. Dakle, taktika odbrane u velikoj meri treba da zavisi od taktike napada.

"Veštice" koje napadaju direktno i otvoreno padaju kada sukob eskalira, zato ih zbunite pitanjem. Na njene oštre reči uzvratite sa "Stvarno? Zašto tako misliš?“ Primorajte je na taj način da objasni svoje ponašanje. Tražeći objašnjenje nateraćete je da se koprca u sopstvenom blatu.

1/4

Osim toga. Zato je prvo pustite da se istutnji. Još jedan razlog zašto ljubazan nastup pali: Ovaj tip žena je egocentričan zato ćete ih 2/4 . Zato predupredite napad aždaje tako što ćete je pozvati na kafu ili primetiti njenu novu majicu.“ Radi se o istoj primorajte-je-da-objašnjava taktici. moraćete malo da modifikujete ovu strategiju. u slučaju da dotična ima više moći od vas. pretpostavljeni često i ne znaju kako su se užasno poneli dok ih ne pozovete da objasne svoj postupak. ako kaže "Kakvi podočnjaci .“ Biće zatečena. Ona se služi širenjem glasina ("Čula sam da voli da popije“). uzvratite joj sa "A ja mislila da danas baš dobro izgledam. ali taj faktor iznenađenja bi mogao da je razoruža. Stručnjaci predlažu da kažete nešto poput „Postoji li nešto što bih mogla da promenim u svom radu? Malopre ste mi delovali nezadovoljno. Zato kada ispali svoju strelicu kao iz topa odgovorite rečenicom koja će istaći pakosnost njenih reči. Zateći ćete je nespremnu i učiniti da se oseća bolje. NASTUPITE PRIJATELJSKI Poslednje što osećate prema agresivnoj osobi je prijateljstvo. iako se vaša šefica ponaša nesnosno morate da joj iskazujete dužno poštovanje. samo ovog puta umotanoj u šareni papir.mora da si jako umorna“. Još jedan metod zaštite od niskih udaraca: ne dajte joj nikakve informacije o sebi koje bi mogla da izokrene i iskoristi protiv vas. 2. a možda će zahvaljujući vašoj ničim izazvanoj ljubaznosti izgubiti i želju da vas napada. Ali jedna od slabosti joj je što želi da je ljudi vole. Ova vrsta žene se oseća ekstremno ugroženo od strane drugih žena i žudi za odobravanjem.. pritajena oštrokonđa preferira tehniku sabotaže.Lekar Info Međutim. Neke žene se ponašaju maliciozno zato što se ne osećaju dobro u sopstvenoj koži. ***Pripadnice lepšeg pola više gledaju druge žene nego muškarce S druge strane.. Na primer. moguće i posramljena i sledeći put će dobro razmisliti pre nego što vam kaže nešto slično.Zanimljivosti . pa se posle nekoliko sati vratite na stvar. Razmislite: kada je poslednji put neko bio zaista (a ne iz čistog straha) ljubazan prema ovoj ženi. Oduzmite joj oružje i neće imati čime da vas napada s leđa! ** *Snažne reči koje mnogo znače. Recimo. otrovnim strelicama zaodenutim u ruho bezazlenih komentara ("Taj komplet ti je tako… zanimljiv“) i svaljivanjem krivice za sopstvene brljotine na vas ("To je njen posao“).

I pazite da vas telo ne oda. generalno gledano. cilj je uvek isti .Zanimljivosti .to naterati da prestane da viče da bi vas čula. već će je . Zatim. Čim osetite da vas obuzima bes ili srce počne brže da vam kuca. Kada ste napadnute vaša instinktivna reakcija je borba ili beg. spustite glas. Neka vam ramena budu opuštena i gledajte je pravo u oči. zato ili uzvraćate istom merom ili ustuknete i date se u povlačenje. A to je upravo ono što napasnica želi. Zato je da bi zavladale situacijom najvažnije da u trenutku napada vladate sobom. da bi joj poslale jasnu i nedvosmislenu poruku da nije postigla svoj cilj. To će vam dati vremena da obuzdate svoju instinktivnu reakciju na napad. ne podižući glas . ***Kratak vodič pozitivnog razmišljanja 3.ako ona urla.izazvati vašu reakciju.Lekar Info komplimentom ili priznanjem da vam je potrebna njihova pomoć pridobiti tako preduprediti napad. nekoliko puta duboko udahnite. kada vas napadne šefica ("Podbacila si na ovom projektu“) stavite joj do znanja da ne treba da se kači sa vama tako što ćete pobiti njene argumente ("Kako ste došli do tog zaključka? Direktor je rekao da sam sjajno obavila posao“). Na primer. Time ne samo da ćete joj pokazati da niste izgubile kontrolu. NIKADA NE POKAZUJTE STRAH Aždaje se služe različitim strategijama napada. ali. savetuju psiholozi. (Cosmopolitan)   3/4 . Onda uzvratite udarcem kojim ćete je naterati da ustukne i same preuzeti kontrolu nad situacijom. a vi odgovarate smireno. Jer ona ume da prepozna i ove fizičke znake straha.

Lekar Info Izvor: S media. foto: Gulliver/Thinkstock Joomla SEO powered by JoomSEF 4/4 .Zanimljivosti .