You are on page 1of 21

NEGARAKU

NEGARAKU TANAH TUMPAHNYA DARAH KU RAKYAT HIDUP BERSATU DAN MAJU RAHMAT BAHGIA TUHAN KURNIAKAN RAJA KITA SELAMAT BERTAKHTA RAHMAT BAHGIA TUHAN KURNIAKAN RAJA KITA SELAMAT BERTAKHTA

CEMERLANG, GEMILANG, TERBILANG
KE PUNCAK PENUH KEAGUNGAN KE LEMBAH PENUH KEMULIAAN SATU HATI SATU RASA IMPIAN PASTI MENJADI NYATA DEMI MU MALAYSIA TERCINTA KAMI MENGGENGGAM TEKAD MEMBAWA BANGSA NEGARA KE PUNCAK KEAGUNGAN DEMI BANGSA DEMI NEGARA AYUHLAH KITA BANGKIT BERJUANG

MAJU BANGSA MAJU NEGARA KITA DIPANDANG MULIA

CEMERLANG GEMILANG TERBILANG NEGARA DAN JUGA BANGSA MARI BUKTIKAN PADA DUNIA MALAYSIA KU BERJAYA
CEMERLANG, GEMILANG, TERBILANG.

PAKAR TEKNOLOGI JAGUH SUKAN DAN JUGA JUTAWAN BERKERETA JENAMA NEGARA MEGAH MENYUSUR DI JALANRAYA ALAM SIBER TEKNOLOGI TERKINI KEJAYAAN SEMAKIN HAMPIRI BIAR DI KOTA ATAU PUN DESA KITA SEMUA PASTI MERASA BANGGA KERANAMU KAMI MENDAKAP TUAH KERANAMU KAMI BANGSA BERJAYA KERANAMU KAMI HIDUP SELESA LIMPAH BUDI KEMAKMURAN NEGARA KERANAMU KAMI BEBAS MERDEKA KERANAMU NYAWA DIPERTARUHKAN KERANAMU RELA KAMI BERJUANG DEMI BANGSA KEDALAUTAN NEGARA TERIMA KASIH MALAYSIA………! .KERANAMU MALAYSIA BURUH NELAYAN DAN JUGA PETANI GAYA HIDUP KINI DAH BERUBAH ANAK-ANAK TERASUH MINDANYA LAHIR GENERASI BIJAK PANDAI PAKAR IT.

JALUR GEMILANG!! . KETAATAN AMALAN MURNI RAKYAT MALAYSIA JALUR GEMILANG MEGAH KAMI TERASA JALUR GEMILANG KIBARKANLAH WAWASAN MERAH PUTIH.. BIRU KUNING JALUR SEMANGAT KAMI SEMUA BERKIBARLAH…BERKIBARLAH… BERKIBARLAH….JALUR GEMILANG MERAH MU BARA SEMANGAT WAJA PUTIH MU BERSIH BUDI PEKERTI KUNING BERDAULAT PAYUNG NEGARA BIRU PERPADUAN KAMI SEMUA PUNCAK DUNIA TELAH KAU TAWAN LAUTAN LUAS TELAH KAU REDAH MEMBAWA SEMANGAT JIWA MERDEKA SEMARAK JAYA KAMI WARGANYA EMPAT BELAS MELINTANG JALURNYA SEMUA NEGERI DALAM MALAYSIA SATU SUARA SATU SEMANGAT ITU SUMPAH WARGA BERDAULAT JALUR GEMILANG DI BAWAH NAUNGAN MU JALUR GEMILANG KAMI SEMUA BERSATU PERPADUAN.

MALAYSIA TERCINTA TANAH AIR TERCINTA IBU PERTIWI WARISAN BANGSA NEGARA KU MALAYSIA BEBAS MERDEKA LAMBANG KEAMANAN DAN KEMAKMURAN MALAYSIA TANAH TERCINTA BUDIMU TINGGI NILAINYA KAMI YANG MENERIMA JASAMU TAK TERBALAS WALAUPUN BERGALANG NYAWA DEMI MU TETAP KU RELAKAN MALAYSIA TERCINTA TANAH BERTUAH JASA DAN BUDI TETAP KU SANJUNG TINGGI TETAP KU SANJUNG TINGGI BERTEKAD DAN BERBAKTI SEMANGAT WAJA GIGIH BERUSAHA SEHATI DAN SEJIWA RAKYAT BERBILANG BANGSA MENUJU KE ARAH SATU CITA KELUHAN RESAH TIADA BERMAIN DI JIWA SEMUANYA BERGANTI CERIA ZAMAN GERHANA JAUH SUDAH DITINGGALKAN .

TANAH PUSAKA SUNGGUH GEMILANG NEGERIKU YANG KU PUJA OH TANAH AIRKU DI MERATA DUNIA HARUM SEMERBAK NAMA MU OH MALAYSIA AMAN MAKMUR KAYA RAYA SELAMA-LAMA HIDUP MAJU JAYA KAU TANAH PUSAKA NEGARAKU YANG BERDAULAT DAN MERDEKA TANAH PUSAKA BERTUAH BERBAGAI BANGSA DI DALAMNYA HIDUP AMAN DAN BERSAMA BERSATU KERJA UNTUK MALAYSIA MUSUH MELANGGAR KU GEMPUR SUNGGUH RELA KU GUGUR KERANA KAU TANAH PUSAKA BIAR PUTIH TULANG JANGAN PUTIH MATA .

KEMEGAHAN NEGARAKU SELAMATLAH MALAYSIA JAYA NEGARAKU YANG KU CINTAI SEUMURNYA MAHA PERKASA KEDAULATAN IBU PERTIWI MALAYSIAKU MAHA BERJAYA NEGARAKU INDAH MURNI SELAMATLAH MALAYSIA JAYA NEGARAKU IBU PERTIWI .

PUTRA PUTRI PUTRA PUTRI NEGARA JAYA BERSATU BERPADU TENAGA PADAMU HARAPANNYA BANGSA SEANDAI CITA-CITA PUTRA PUTRI SEJATI MULIA KOTA BANDAR DESA SEPASTI SERUAN JASMANI DEWI SUCI BAKTI JASA JIWA MU MENEGAKKAN NUSA MENDIRIKAN BANGSA PUTRA PUTRI DEWI CEKAL GAGAH BERANI PUTRA PUTRI NEGARA JAYA BERSATU BERPADU TENAGA PADAMU HARAPANNYA BANGSA SEANDAI CITA-CITA .

PAHLAWAN KU PAHLAWAN KU PERGILAH BERJUANG UNTUK BANGSA JANGAN RAGU NAMA MU TETAP DI PUJA BIAR MATI SEBAGAI PAHLAWAN YANG SEJATI JANGAN UNDUR JASAMU KELAK BERTABUR SELAMAT KAU PERGI SELAMAT KEMBALI DENGAN HATI SUCI DAN TAK TAKUT MATI PAHLAWAN KU MENUJU RUANG KE MEDAN PERANG JANGAN RAGU SEBAGAI ASKAR PEJUANG .

WAWASAN 2020 BENDERA BERKIBAR DI ANGKASA LAMBANG NEGARA GAGAH RAKYAT SEPAKAT SEHATI SEJIWA TEKAD BERBAKTI DENGAN MEGAH HADAPI CABARAN MASA MUKA PENUH TENAGA MURNI BAKTI DI CURAH SE ARAH SEHALA DENGAN WAWASAN YANG SUCI WAWASAN MENINGKAT KEMAJUAN TIADA LAGI KEPINCANGAN KEMEWAHAN RATA DIRASAI BERSAMA KITA NIKMATI WAWASAN 2020 SATU PANDANGAN JAUH BUKAN IMPIAN MALAH KENYATAAN BERSAMA KITA JAYAKAN .

BUMI MALAYSIA BERSINAR DI SELURUH ALAM KU GEMILANG CEMERLANG CAHAYA LAHIRNYA DI ZAMAN DUNIA BARU MALAYSIA NEGARA BARU MALAYSIA BERKIBAR BENDERA MALAYSIA KU BERKIBAR DI ANGKASA TINGGI MENUNJUKKAN SEMANGAT BERSATU BUMI MALAYSIA TETAP AMAN SEJATI TERUS BERJAYA DAN SUBUR BAHAGIA MALAYSIA NEGARA KU YANG KAYA TETAP TERPUJI SERATA DUNIA KERANA HIDUP DAMAI SENTIASA GEMBIRA DI BUMI KU MALAYSIA BERMEGAH SEGALA MAKHLUKNYA MEMPERTAHANKAN SEMANGAT MAJU BERJAYA MALAYSIA NEGARA BARU .

MUHIBBAH MUHIBBAH MUHIBBAH ITULAH AMALAN KITA SEMUA MUHIBBAH MUHIBBAH SEJAK SEDARI ZAMAN PURBAKALA TUNAIKANLAH IKRAR SATU NUSA SATU BANGSA MERDEKA SATU LOGHAT DAN SATU SUARA DALAM MALAYSIA JAYA JUNJUNG TINGGI CITA-CITA BANGSA HORMATILAH PERLEMBAGAANNYA MARILAH KITA BERGANDING TANGAN HAPUSKANLAH JURANG PERBEZAAN MUHIBBAH MUHIBBAH GEMA BERSATU PADU SATU BANGSA NEGARAKAN MAKMUR BAHGIA DALAM MALAYSIA JAYA .

ILHAM PUJANGGA ILHAM DARI PUJANGGA BERDIAM DIRI BUKAN ERTINYA KAU KALAH BIAR CERCAAN SEKALI DATANG MENIMPA SUDAHLAH MEMANG ADAT DI DUNIA BERSUARALAH KAMU PADA PERKARA BERGUNA ITULAH SIFAT ORANG BIJAKSANA BERIKANLAH TENAGA UNTUK NUSA DAN NEGARA INI ZAMAN KEMAJUAN JANGAN KITA KETINGGALAN KASIH SESAMA MANUSIA SEPERTI ANDA SAYANGKAN DIRI ANDA PANDANG YANG SATU KEPADA YANG RAMAI SAYANG PANDANG YANG RAMAI KEPADA YANG SATU SUNGGUHKANLAH HATIMU PERTAHANKAN IBU PERTIWI JAUHKANLAH DIRIMU DARI PERKARA YANG MERUGI MAAF MUDI DAN MUDA KUSUSUN JARI SEPULUH AKU BUKANLAH SEORANG PUJANGGA HANYA SEORANG PENYANYI BIASA .

MALAYSIA TANAH AIR KU MALAYSIA OH TANAH AIR KU TANAH TEMPAT TUMPAH DARAH KU NEGERI ELOK AMAT KU CINTA YANG KU PUJA SEPANJANG MASA SAWAH MU TERBENTANG MELUAS TUMBUH-TUMBUHAN HIJAU MERENDANG BAKTIMU LURUSNYA TERBENTANG TAK JEMU MATA KU MEMANDANG SUNGGUH INDAH DI MALAYSIA NEGERI YANG KAYA RAYA TEMPAT PUSAT BERNIAGA TERKENAL DI SELURUH DUNIA MALAYSIA NEGERIKU MALAYSIA PUSAKA TINGGALAN MOYANG KU TETAP SENTOSA HIDUP MERDEKA MALAYSIA TANAH AIR KU .

.PERWIRA PERWIRA DIKAULAH HARAPAN HATI PENGHIBUR KALA SUNYI PERGILAH BERBAKTI MEMBELA PERTIWI PERWIRA JANGANLAH KEKANDA BIMBANG UNTUK PERGI BERJUANG ANDAINYA KAU GUGUR JASAMU DIKENANG DENGARLAH LAGU KU CIPTA GUBAHAN MESRA DAN MANJA SEBAGAI GANTI DIRI BERSAMA KAU BERBAKTI UNTUK IBU PERTIWI KEKANDA DI MEDAN PERANG ADINDA DI MEDAN SENI SAMA-SAMA BERJUANG SAMA-SAMA BERBAKTI SEMOGA TABAH HATI MAJULAH KEKANDA MAJU JANGAN UNDUR DINDA MOHON DOA RESTU RELA SEHIDUP SEMATI BERSAMA MU PERWIRA KU….

PERAJURIT TANAH AIR INILAH BARISAN KITA YANG IKHLAS BERJUANG SIAP SEDIA BERKORBAN UNTUK IBU PERTIWI SEBELUM KITA BERJAYA JANGAN HARAP KAMI PULANG INILAH SUMPAH PENDEKAR KITA MENUJU MEDAN BAKTI ANDAI KATA KAMI GUGUR SEMUA TABURKAN BUNGA DI ATAS PUSARA KAMI MOHON DOA MALAYSIA BERJAYA SEMBOYAN TELAH BERBUNYI MENUJU MEDAN BAKTI .

BERJAYA MALAYSIA KITA SUDAH BERJAYA AMAN MAKMUR BAHAGIA MALAYSIA ABADI SELAMANYA BERJAYA DAN BERJAYA BERBAGAI KAUM SUDAH BERIKRAR MENJUNJUNG CITA-CITA SATU BANGSA SATU BAHASA MALAYSIA BERJAYA DARI PERLIS SAMPAILAH KE SABAH KITA SUDAH MERDEKA NEGARA MAKMUR RAKYAT MEWAH KITA SUDAH BERJAYA DENGAR SEMBOYAN KITA BERJAYA GEMURUH DI ANGKASA SATU BANGSA SATU NEGARA MALAYSIA BERJAYA .

NYALAKAN TEKAD NYALAKAN AZAM MEMBUMBUNG PADUKAN TEKAD NAN WAJA SONGSONGI OMBAK BERGULUNG MENUJU KE PULAU CITA SETITIK JADIKAN LAUT SEKEPAL JADIKAN GUNUNG NAMAMU KELAK DI SEBUT JASAMU KELAK DI SANJUNG NYALAKAN TEKAD DI HUJUNG CITA SAMA MUAFAKAT KE PUNCAK JAYA SEMBAH SETIA SEPENUH JIWA UNTUK NUSA DAN NEGARA KAN MEGAH LANGIT DI JUNJUNG RELA BUMI NAN DIPIJAK KAN MEGAH IBU MENGANDUNG PUTRA PUTRINYA BERJASA .

MALAYSIA BARU ANDAI HIDUP TAK PUNYA CINTA PADA BANGSA MAHU PUN WANITA HIDUP TIDAK PUNYA ERTINYA KENIKMATAN TIDAK DIRASA CINTA BANGSA RASA MULIA CINTA WANITA RASA BAHAGIA MENJADI CITA PENUH DAYA MENCIPTA HIDUP SEMPURNA ANDAI KITA LALAI SERTALAH LUPA MASA AKAN LARI SIA – SIA JIWA KOSONG TAK BERHARGA DUNIA BUKAN SYURGA OH.OH.. OLEH ITU MARI KAWAN KU BERPIMPIN TANGAN BERGANDING BAHU SEGERA CAPAI CITA YANG SATU DI ALAM MALAYSIA BARU ..

JOGET MALAYSIA L: DATOK PANGLIMA PERGI MEMBAJAK KE TANAH RATA SENJA PULANGNYA KALAU CIK ADIK ORANG YANG BIJAK NEGERI KITA APA NAMANYA P: IKANLAH KELI DI DALAM PERAHU ORANGLAH BUTA TANGKAP BUAYA KALAU CIK ABANG INGIN NAK TAHU NEGARA KITA NAMA MALAYSIA L: RAMA LAH RAMA DI POHON DURI MATI DITIMPA SI BUAH NANGKA KALAU CIK ADIK ORANG BISTARI BULAN BERAPA MALAYSIA MERDEKA P: ANAK BENGALI DI KEBUN NYONYA PETIKLAH GAMBUS ANAK MELAKA WAHAI CIK ABANG INI JAWABNYA 31 OGOS MERDEKA L: KE PASAR LAMA MEMBELI SERAI SINGGAH BERTANYA DATUK MENTERI KALAU CIK ADIK ORANG YANG PANDAI DIMANA LETAK IBU NEGERI P: ANAKLAH BILAL DARI MENTAKAB PERGI KE JOHOR BUAT KENDURI CIK ABANG SOAL MUDAH DI JAWAB KUALA LUMPUR IBU NEGERI .

TANGGAL 31 TANGGAL 31 BULAN LAPAN LIMA PULUH TUJUH MERDEKA! MERDEKA! TETAPLAH MERDEKA IA PASTI MENJADI SEJARAH TANGGAL 31 BULAN LAPAN LIMA PULUH TUJUH HARI YANG MULIA HARI BAHAGIA SAMBUT DENGAN JIWA YANG MERDEKA MARI KITA SELURUH WARGA NEGARA RAMAI – RAMAI MENYAMBUT HARI MERDEKA MERDEKA TIGA SATU BULAN LAPAN LIMA PULUH TUJUH HARI MULIA NEGARAKU MERDEKA .