Koordinasi Mata-Kaki Koordinasi Mata-Kaki bermaksud keupayaan untuk melakukan tugas yang melibatkan pergerakan kaki

dan mata. Bersesuaian dengan definisinya, Koordinasi Mata-Kaki merupakan salah satu unsur terpenting yang perlu dikuasai oleh atlit di dalam bidang sukan terutamanya sukan bola sepak. Ada 5 perkara berkaitan dengan Koordinasi Mata-Kaki yang perlu diketahui. Jom kita tengok... 1. Bola Sepak Memerlukan Kemahiran Koordinasi Mata-Kaki

Seperti yang saya tulis di atas, pemain bola sepak perlu mempunyai Koordinasi Mata-Kaki yang sempurna. kajian yang telah dilakukan di Institut Neurologi di London mengesahkan bahawa penglihatan pemain mengawal pergerakan kaki mereka. Kemahiran ini membolehkan mereka untuk membuat hantaran pinpoint, sepakan percuma dengan tepat, menipu bahagian pertahanan lawan dan menggelecek bola. Koordinasi ini juga membolehkan pemain memberhentikan bola dengan kakinya dan melakukan penyesuaian kaki untuk menahan bola dalam apa jua keadaan. Koordinasi Mata-Kaki yang baik juga membolehkan pemain melihat ke depan walaupun sedang mengawal bola dengan kakinya.

2. Melibatkan Anak-Anak Dalam Sukan Bola Sepak

Tambahan mereka masih muda dan berada di dalam proses perkembangan. semakin cekap Koordinasi Mata-Kaki mereka. jurulatih akan menggunakan latihan yang bersesuaian dengan umur pemain untuk meningkatkan koordinasi MataKaki dan dalam masa yang sama mengajar peraturan permainan bola sepak. Pemain Bola sepak yang bagus adalah pemain yang mengetahui pergerakan kakinya adalah dicetuskan dari proses penglihatan mereka (tindakan refleks). Di sana kanak-kanak akan dilatih dan bermain secara tidak kompetetif dan fokus ke arah menajamkan kemahiran berbanding memenangi perlawanan tersebut. Jurulatih perlu mengaplikasikan latihan di mana pemain akan berasa yakin semasa mengawal bola di samping meningkatkan Koordinasi Mata-Kaki. Jika berkemampuan. latihan ini yang diberikan pada peringkat awal akan menajamkan Koordinasi Mata-Kaki mereka. Meningkatkan Koordinasi Mata-Kaki Dengan Kawalan Semakin bagus pemain tersebut mengawal bola. Dalam program ini.Bola sepak merupakan sukan yang terbaik untuk meningkatkan Koordinasi Mata-Kaki kanak-kanak. 3. Apabila pengawalan dipertingkatkan. ibu bapa boleh mendaftarkan mereka di akademi bola sepak. koordinasi akan menjadi lebih baik. Semakin awal kemahiran mereka dilatih. . semakin yakin beliau terhadap Koordinasi Mata-Kaki.

Dance. Contohnya permainan Dance. Ini sebenarnya latihan mudah untuk meningkatkan Koordinasi Mata-Kaki. pemain bola sepak perlu melakukan aktiviti sukan yang lain seperti badminton untuk menambahkan teknik kemahiran mereka. 5. Revolution. Lakukan Aktiviti Tambahan Yang Boleh Meningkatkan Koordinasi Mata-Kaki Terdapat banyak lagi aktiviti yang berupaya meningkatkan Koordinasi Mata-Kaki selain daripada yang saya sebut di atas.4. . Dalam beberapa kes. Sebarang permainan atau aktiviti yang memerlukan anda untuk melihat pada satu objek sementara kaki bergerak akan meningkatkan koordinasi ini. Tendang bola ke arah dinding dan hentikan bola tersebut tanpa melihat ke arahnya. Buat berulangkali dan sekiranya anda sudah mahir lakukan tendangan secara pinpoint pula tanpa memberhentikan dan melihat ke arah bola tersebut. Berlatih Dengan Dinding Latihan ini merupakan latihan yang sangat mudah dan boleh dilakukan berseorangan. Jadikan dinding sebagai teman dan sepak bola ke arah dinding.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful