You are on page 1of 8

PENGHARGAAN Bismillahirrahmanirrahim….. Assalamualaikum w.t.b…..

Seribu kesyukuran saya panjatkan ke hadrat Ilahi kerana dengan rahmat kasih sayangnya, dapat juga saya menyiapkan tugasan pengajian profesional Pengalaman Berasaskan Sekolah ini dengan jayanya pada masa yang telah ditetapkan. Walaupun terdapat beberapa kekurangan yang mungkin saya tidak sedari di dalam hasil tugasan saya ini, namun saya tetap bersyukur dengan apa yang telah Allah s.w.t. ilhamkan kepada saya sepanjang menyiapkan tugasan ini dan juga memohon maaf di atas kekurangan yang terdapat di dalam kerja kursus ini.

Pertama sekali, saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada pensyarah, yang telah banyak mencurahkan ilmu kepada saya. Tanpa mereka, tidak mungkin saya dapat menyiapkan tugasan ini dengan sempurna. Terlalu banyak tunjuk ajar yang telah mereka berikan. Terima kasih kepada pensyarah kerana membantu saya.

Seterusnya, ucapan terima kasih kami hulurkan kepada teman-teman saya yang telah banyak memberikan sokongan dan bantuan untuk kami menyiapkan tugasan ini. Terima kasih buatmu,teman-teman. Mereka ialah terdiri semua guru pelatih kelas saya(PJSS COSERA).

saya telah pun membuat borang kaji selidik dan beberapa soalan untuk ditujukan kepada Guru Besar. Selain itu. 22 Ogos 2011)      Datang awal ke sekolah Menanda kedatangan di pejabat Berjumpa dengan mentor Berbincang tentang topik yang diberi Berjumpa dengan guru panitia dan berbincang tentang topik . Ini untuk mengelakkan saya dari terlupa untuk mendapatkan isi.PENYATAAN SEBELUM PBS Sebelum menjalankan PBS. Guru Panitia Bahasa Melayu.21 Ogos 2011 )        Melapor diri di pejabat sekolah Berjumpa dengan guru besar Mendapatkan mentor Hadir di perhimpunan pagi Menemuramah guru besar Menemuramah mentor Berjalan. saya juga telah membuat beberapa jadual untuk saya ikuti semasa PBS dijalankan.jalan sekitar sekolah Hari kedua ( Isnin.isi untuk melengkapkan soalan PBS saya.isi penting dari sekolah yang telah dipilih. RANCANGAN PELAKSANAAN PENGALAMAN BERASASKAN SEKOLAH Hari pertama ( Ahad. Ini akan dijadikan panduan dan isi. Guru Matapelajaran Bahasa Melayu dan murid-murid di sekolah ini.

23 Ogos 2011)    Datang awal ke sekolah Menanda kedatangan di pejabat Membuat pemerhatian di sekitar kawasan sekolah o Kemudahan di sekolah o Kebersihan di sekolah o Menghadiri Majlis Sambutan Kemerdekaan di sekolah Hari keempat ( Rabu .Hari ketiga ( Selasa. 25 Ogos 2011)       Datang awal ke sekolah Menanda kedatangan di pejabat Berjumpa dengan mentor Mengikut mentor masuk ke kelas untuk membuat pemerhatian Mendapatkan maklumat sekolah dari kerani sekolah Berjumpa dengan guru besar o Membuat refleksi o Mendapatkan tandatangan kehadiran penuh dari guru besar   Berjumpa dengan mentor dan guru.guru lain Memberi penghargaan kepada semua yang terlibat . 24 Ogos 2011)   Mengambil gambar aktiviti yang dijalankan di sekolah Menghadiri Majlis Khatam Al-Quran Sempena Bulan Ramadhan di sekolah Hari keempat ( Khamis.

TUGASAN 1 .

Melalui dapatan saya ketika menjalani Pengalaman Berasaskan Sekolah di Sekolah Kebangsaan Taman Ria. Guru tersebut memberikan watak-watak dalam dialog kepada murid. Murid-murdi tersebut ternyata lebih seronok dan proses P&P tersebut ternyata lebih berkesan kerana guru tersebut mendapat maklumbalas yang baik ketika menanyakan soalan kepada murid-murid. Murid-murid kelihatan sangat bosan dan tidak berminat dengan apa yang sedang disampaikan oleh guru. Apakah teknik-teknik pengajaran dan pembelajaran yang sering digunakan oleh guru-guru untuk mengajar matapelajaran Bahasa Melayu. Situasi yang saya temui ini boleh dikatakan seperti pemandangan biasa ketika P&P Bahasa Melayu dijalankan di sekolah ini. Kebanyakan Guru Bahasa Melayu di sekolah ini hanya menggunakan teknik pengajaran yang tidak berubah dari zaman dahulu dimana penglibatan murid-murid amat terhad dan guru hanya ’menyuap’ sahaja maklumat kepada murid -murid. Sejauh manakah pendekatan pembelajaran bahasa diaplikasikan dalam kalangan guru Bahasa Melayu. Maka. Sungai Petani. 2. . Guru-guru Bahasa Melayu di sekolah ini lebih cenderung menjalankan P&P dengan menggunakan teknik tradisional dimana murid-murid hanya duduk diam di tempat masing-masing manakala hanya guru sahaja dibenarkan bercakap. Penglibatan murid dalam proses P&P di sekolah ini adalah amat terhad kerana guru tidak akan bertanya tentang pendapat mahupun apa jua cadangan daripada murid. kebanyakan murid-murid akan bising dan keadaan kelas akan menjadi kurang kondusif.1. Cuma terdapat seorang sahaja guru di sekolah ini yang menggunakan teknik main peranan dalam proses P&P beliau. guru-guru bahasa yang mengajar di sekolah ini kurang menekankan aspek teknik pengajaran serta pendekatan yang betul. Murid hanya dibenarkan melibatkan diri ketika menjawab soalan melalui lembaran kerja dan latih tubi yang diberikan oleh guru sahaja.

Bagi penerapan Kemahiran Berfikir. Guru di sekolah ini juga tidak memberi penekanan keatas nilai-nilai yang terdapat dalam topik pembelajarannya. murid diberi peluang untuk menjawab soalan yang terdapat didalam lembaran kerja mahupun buku latihan yang disediakan namun tiada penambahan bagi aspek kemahrian berfikir dari guru itu sendiri. Sebaliknya. guru tersebut hanya asyik menerangkan tentang apa yang perlu dipelajari oleh murid pada hari itu.3. Penerapan nilai yang ditunjukkan melalui guru Bahasa Melayu di sekolah ini agak kurang jelas kerana guru kelihatan hanya memandang kepada buku teks dan hanya menceritakan tentang apa yang perlu dipelajari oleh murid sahaja. . Sejauh manakah penerapan nilai dan kemahiran berfikir dilaksanakan dalam kalangan guru Bahasa Melayu.

TUGASAN 2 .