You are on page 1of 60

KURSUS: EDU3105

TEKNOLOGI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN
Azhan Hamidi bin Ayub
Ku Muhammad Aslam bin Ku Abd Halim

Pengenalan

Pengenalan

Asas Fotografi  Sejarah perkembangan fotografi  Bahagian-bahagian asas dan fungsi kamera  Jenis-jenis dan aksesori kamera  Jenis-jenis filem  Teknik penggambaran  Komposisi

Pengenalan  Semakin kompleks binaan/struktur sesebuah kamera. serta kecekapan mekanisma ini akan turut memberi kesan terhadap hasil fotograf yang dihasilkan  Kelengkapan . semakin lengkap mekanismanya.

◦ kamera pembalikan(reflects) dan ◦ kamera format besar (large format view).Pengenalan  Ada beberapa jenis kamera yang yang pernah digunakan antaranya. ◦ kamera katrij( cartridge). ◦ kamera piring (disk). ◦ kamera segera (instant). ◦ Kamera digital .

Pengenalan .

Pengenalan .

Pengenalan .

Pengenalan Kamera Dua Lens Refleks (Twin Lens Reflex .

sama ada dari jenis yang murah mahupun yang mahal.Bahagian-Bahagian Asas Fotografi Pada asasnya kamera sama saja.  .  Secara kasarnya kamera adalah sebuah kotak yang mempunyai lubang untuk mengawal cahaya pada satu bahagian dan mempunyai ruang untuk meletakkan filem dibahagian yang lainnya.  Lubang ini membolehkan cahaya masuk ke dalam kotak dan menyinari filem yang telah sedia dimasukkan untuk membentuk imej.

Bahagian-Bahagian Asas Fotografi .

. Bahagian ini dinamakan tingkap penilik pandang (viewfinder) . sesebuah kamera mestilah mempunyai : a. Satu alat memandang yang membolehkan pengguna mengarahkan kamera itu kepada sasarannya.Bahagian-Bahagian Asas Fotografi Untuk menghasilkan kerja yang sempurna.

. d.Alat penutup dan pembuka lensa yang boleh diubahsuai dinamakan shutter.Bahagian-Bahagian Asas Fotografi b.Lubang yang dipanggil aperture untuk membolehkan cahaya masuk ke dalam kamera.Lensa untuk menerima cahaya dan memancarkan imej ke atas filem. c.

yang apabila ditekan.Bahagian-Bahagian Asas Fotografi e. Satu punat yang dinamakan pelepas shutter. . g. Filem dengan permukaannya yang sensitif mengadap lensa. f. cukup untuk membolehkan cahaya masuk bagi membuat imej ke atas filem. Alat untuk menggulung filem. akan dibuka sekejap.

•Ia hanya mempunyai tingkap menenang di sebelah belakang.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Kamera Satu Lensa Refleks (SLR) •Kamera SLR tidak mempunyai tingkap penilik pandang disebelah depannya. •Imej yang dilihat pada tingkap penilik pandangan masuk melalui lensa yang memancarkan imej ke filem. .

lensa sudut luas ( wide angle lens). lensa mikro ( micro lens). dan alat tambahan lain. •Ia juga boleh menggunakan lensa telefoto. . •Lensa boleh ditukar walau pun kamera sudah diisi filem.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Kamera Satu Lensa Refleks (SLR) (sambung) •Ia dilengkapkan dengan sistem lensa yang boleh ditukar ganti. tanpa merosakkan filem.

Jenis-jenis dan Aksesori kamera
Lensa Lensa merupakan alat terpenting dari kamera. Berfungsi untuk memfokuskan cahaya hingga mampu menerakan gambar tangkapan ke medium penangkap (film atau sensor digital)

Jenis-jenis dan Aksesori kamera
Jenis-jenis lensa
a. Sudut Super Lebar (Super Wide Angel) Jangkauan sangat luas

Jenis-jenis dan Aksesori kamera
Jenis-jenis lensa
a. Sudut Lebar (Wide Angle) Sesuai untuk memotret penorama atau pemandangan

Sesuai untuk mengambil portrait. Lensa Standard Lensa berjangkauan normal. .Jenis-jenis dan Aksesori kamera Jenis-jenis lensa c.

Telefoto Lensa berjangkauan panjang. 200 mm. 100 mm. Contoh ukuran lensa : 85 mm. 300mm. 135 mm. .Jenis-jenis dan Aksesori kamera Jenis-jenis lensa d. biasa digunakan oleh fotografer di pinggir lapangan sepak bola atau paparazi.

Makro Lensa berjangkauan sempit. Contoh ukuran lensa : 50 mm macro. biasa nya digunakan untuk mengambil foto makro atau detil-detil dari sebuah benda.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Jenis-jenis lensa e. 135 mm macro . 100 mm macro.

ia menggunakan sensor elektronik yang di panggil CCD (Charge-coupled device) atau CMOS (Complementary metal– oxide–semiconductor ) untuk merakam imej sebagai data binary. .Jenis-jenis dan Aksesori kamera Fotografi Digital Bebanding dengan kamera filem.

•Sebahagian peranti yang lain seperti telefon mudah alih.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Fotografi Digital •Ini memboleh imej disimpanan dan disuntingan menggunakan komputer peribadi. Jualan kamera digital sekarang telah melampaui jualan kamera filem. juga sekarang telah dilengkap dengan fungsi fotografi digital. dan mempunyai fungsi-fungsi yang tidak terdapat pada kamera filem seperti merakam video dan suara. .

Jenis-jenis dan Aksesori kamera Fotografi digital .

Shutter Speed. Semi SLR 3.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Ketogeri Kamera Digital: 1. Contoh penggunaan Aperture. Banyak komponen dalam kamera analog terdapat pada DSLR. Penggunaan filter yang boleh membantu pada perubahan mutu gambar. Kompak 1. . Single Lens Reflek (SLR) Kamera SLR memiliki ciri-ciri professional. Single Lens Reflek (SLR) 2. Ciri-ciri lain seperti lens yang boleh ditukar.

(DSLR) a. Digital Single Lens Reflex.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Ketogeri Kamera Digital: 1. Anatomi .

(DSLR) a.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Ketogeri Kamera Digital: 1. Anatomi viewfinder lensa sensor mirror . Digital Single Lens Reflex.

Digital Single Lens Reflex. Metering / Eksposure Yang Tepat Laras (setting) .(DSLR) b.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Ketogeri Kamera Digital: 1.

. Digital Single Lens Reflex.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Ketogeri Kamera Digital: 1. Metering / Eksposure Yang Tepat  Metering adalah proses mengukur seberapa terang objek foto supaya kamera mampu mendapat eksposur yang tepat (tidak over.(DSLR) b.  Kamera DSLR menampilkan skala light meter pada layar LCD (dan pada viewfinder) sehingga mampu menunjukkan apakah setting shutter dan aperture yang kita atur sesuai dengan hasil pengukuran kamera. tidak under).

Digital Single Lens Reflex.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Ketogeri Kamera Digital: 1. Metering / Eksposure Yang Tepat kurang cahaya terlebih cahaya .(DSLR) b.

.(DSLR) b. aperture.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Ketogeri Kamera Digital: 1. Digital Single Lens Reflex. Metering / Eksposure Yang Tepat  Kombinasi antara shutter speed. dan ISO speed menghasilkan foto dengan pencahayaan yang tepat dalam berbagai keadaan dan objek.

cth : 1/125 = shutter membuka-menutup dalam waktu 1/125 detik. .(DSLR) c. Kelajuan Pengatup (Shutter Speed)  Shutter adalah seperti “tirai” yang dapat membuka dan menutup dan fungsinya untuk menghalangi/mengatur tersentuhnya sensor oleh cahaya.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Ketogeri Kamera Digital: 1. Digital Single Lens Reflex.  shutter speed adalah skala waktu (dalam detik) yg menunjukan berapa lama shutter terbuka dan tertutup kembali (lamanya sensor terkena cahaya).

Kelajuan Pengatup (Shutter Speed)  makin lambat shutter speed maka makin banyak cahaya yg terakam oleh sensor hasilnya imej yang dirakam semakin terang. begitu pula sebaliknya. .  Sekiranya shutter speed lebih lama tripod diperlukan supaya imej yang dihasilkan tidak ada kesan gegaran/goyang.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Ketogeri Kamera Digital: 1. Digital Single Lens Reflex.(DSLR) c.

(DSLR) d. Digital Single Lens Reflex.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Ketogeri Kamera Digital: 1. Bukaan (Aperture) .

(DSLR) d.6 . Digital Single Lens Reflex.5 . Begitulah sebaliknya .  Semakin besar bukaan semakin banyak cahaya yang masuk dan imej bertambah terang. Bukaan (Aperture)  Angka-angka seperti F5. F2.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Ketogeri Kamera Digital: 1. F4.8 dll.adalah disebut angka aperture atau diafragma  Bukaan diafragma mengawal cahaya yg masuk kedalam kamera melalui lensa.

Jenis-jenis dan Aksesori kamera Ketogeri Kamera Digital: 1. Begitulah sebaliknya. Bukaan (Aperture)  Semakin besar bukaan semakin banyak cahaya yang masuk dan imej bertambah terang.(DSLR) d.  Semakin kecil bukaan semakin tajam (sharp) imej yang dihasilkan. Begitulah sebaliknya. Digital Single Lens Reflex. .

.  kamera DSLR biasanya memiliki ISO speed antara ISO 100 sehingga ISO 12800 bahkan lebih besar lagi. ISO Speed  ISO speed adalah ukuran sensitiviti image sensor terhadap cahaya.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Ketogeri Kamera Digital: 1. Digital Single Lens Reflex.(DSLR) e.

 Di luar bangunan/waktu siang sesuai gunakan nilai ISO yang rendah (contoh.(DSLR) e.Jenis-jenis dan Aksesori kamera Ketogeri Kamera Digital: 1. Digital Single Lens Reflex. dan makin terang imej yang dihasilkan tetapi hati-hati karena hasil gambarnya pun makin kurang baik/noise. ISO Speed  Nilai ISO yang lebih besar angkanya makin sensitif image sensor. Sebaliknya di dalam rumah/malam sesuai guna ISO yang lebih tinggi (contoh. 400 ke atas) .100 atau 200).

Laras (setting)  Kombinasi antara shutter speed.(DSLR) f. Digital Single Lens Reflex. aperture. dan ISO speed menghasilkan foto dengan pencahayaan yang tepat dalam berbagai keadaan dan objek. .Jenis-jenis dan Aksesori kamera Ketogeri Kamera Digital: 1.

Semi SLR Kamera jenis ini hampir menyamai kamera SLR.Jenis-jenis dan Aksesori kamera 2. 3. Penggunaan zoom ialah dengan menggunakan sistem optikal zoom.12 atau 18 optikal zoom. samaada 8. Kompak Sementara jenis kompak termasuklah kamera yang terdapat pada telefon bimbi . Tapi lensnya tidak boleh ditukar kerana ia disediakan dalam bentuk tetap.10.

•DIN ( Deutche Industrie Norme) dan • ISO ( International Standards organisations). Bahan kimia tersebut akan membentuk imej apabila cahaya dibiarkan jatuh ke atasnya. Kepekaan filem disukat berdasarkan beberapa skala seperti: •ASA ( American Standard Association). •JIS ( Japan Industrial Standards).Jenis-jenis Filem Filem Filem adalah kepingan plastik khas yang mempunyai satu permukaan bahan kimia peka cahaya. .

Jenis-jenis dan Aksesori kamera .

Jenis-jenis dan Aksesori kamera .

Sejarah Perkembangan Fotografi .

Sejarah Perkembangan Fotografi .

Sejarah Perkembangan Fotografi .

Sejarah Perkembangan Fotografi Fotografi Praktis .

Sejarah Perkembangan Fotografi Fotografi dengan media filem .

Sejarah Perkembangan Fotografi Fotografi Digital .

Teknik Mengambil Gambar Teknik Close-up .

Teknik Mengambil Gambar Fokus jarak sederhana .

Teknik Mengambil Gambar Fokus jarak jauh .

Teknik Mengambil Gambar Panning .

Teknik Mengambil Gambar Perspektif .

Teknik Mengambil Gambar perspektif .

Teknik Mengambil Gambar Teknik Pembekuan .

Teknik mengambil gambar Shutter Speed Perlahan .

Teknik Mengambil Gambar Shutter Speed Perlahan .