You are on page 1of 9

Disiplin Ilmu : Bahasa Malaysia

Kumpulan 7 Ahli Kumpulan :
Puan Rusnaliza bt. Zainal Abidin Puan Hanan bt. Arsad

Strategi : Mewujudkan pilihan Menambahkan pilihan kepada aktiviti yang sedia ada atau memberikan cadangan kepada jalan kerja untuk menangani latihan yang diberikan. .

6 Memahami dan menggunakan kata hubung yang mudah dengan betul mengikut konteks.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat majmuk dengan lancar. Fokus Sampingan 5.3.Tema : Hidup Selamat Tajuk : Pastikan Selamat Fokus Utama : 2. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. Strategi : Mewujudkan pilihan Halaman muka surat :51 .1.

. 3. Menambahkan rasa keyakinan murid-murid dengan potensi diri sendiri. Dapat menerapkan semangat bekerjasama dalam kalangan murid. 4.Rasional 1. 2. Memberi peluang kepada murid-murid memilih sendiri bahan rangsangan bergambar mengikut aras kebolehan murid. Murid-murid boleh membina ayat tunggal dan majmuk mengikut aras pengetahuan masing-masing.

Nota guru : 1. Murid – murid diagihkan kepada 4 kumpulan. Murid – murid memilih bahan rangsangan bergambar untuk membina ayat tunggal dan majmuk. 2. .

Adik memasukkan buku. Huda berhati – hati semasa naik tangga. pintu dan tingkap sebelum tidur. Ayah kunci pagar. .Teks asal . Ibu tutup suis periuk nasi. alat tulis dan botol air ke dalam beg sekolah.

Ibu tutup suis periuk nasi.Ayat tunggal . Ayah kunci tingkap sebelum tidur. Adik memasukkan alat tulis ke dalam beg sekolah. Huda berhati – hati semasa naik tangga. Adik memasukkan botol air ke dalam beg sekolah. Ibu hidang nasi di atas meja. Ayah kunci pintu pagar sebelum tidur. Ayah kunci pintu sebelum tidur. Adik memasukkan buku ke dalam beg sekolah. . Huda menyanyi semasa naik tangga.

Ayat majmuk . . alat tulis dan botol air ke dalam beg sekolah. Adik memasukkan buku. pintu dan tingkap sebelum tidur. Ibu tutup suis periuk nasi lalu hidang di atas meja. Huda menyanyi sambil berhati – hati semasa naik tangga. Ayah kunci pagar.

Sekian Terima Kasih .