Fotografia

de la

realitate la hartie

Cuprins • • • • • • • • • insemnificatiile cuvantului fotografie cele 3 principii fundamentale prima fotografie primul sistem color fotografia instantanee Nikon si aparatele digitale aparatele foto in zilele noastre despre HDR temperatura unei fotografii .

care foloseste aceasta tehnica . care poate crea imagini sub actiunea luminii • este o imagine obtinuta prin aceasta tehnica • este o ramura a artei grafice.Cuvantul fotografie are o tripla semnificatie: • este o tehnica.

care inseamna desen.Cuvantul fotografie are originea de la doua cuvinte provenite din limba greaca: fotos. care se traduce ca lumina. se poate traduce prin a picta cu lumina. scris. si graphos. In vorbirea curecta se foloseste insa termenul de imagine. . Literalmente.

in 1819. care va deveni in timp fixatorul fotografiei . a descris proprietatile hiposulfituui de sodiu. Herschel.Cele 3 fenomene fundamentale necesare obtinerii imaginilor sunt deja cunoscute: • inca de pe vremea lui Aristotel. s-a stiut cum se poate pune realitatea intr-o cutine: este suficient sa facem o gaura intr-o cutie imagine reala rasturnata pe fondul interior al cutiei. care. S-a obtinut astfel camera obscura • alchimistii stiau ca lumina innegreste clorura de argint ca sa apara o • a traia contributie a venit din partea lui J.

Ideea de fotografie color a circulat inca de la aparitia inventiei. Apoi. cu substante cromatice. Fotografierea se facea pe 3 placi fotografice alb/negru. sensibile numai la culorile rosu. dand o fotografie color transparenta. a aparut in 1903. Primele experimente fotografice color nu au avut mare succes. cele 3 fotografii transparente rezultante se suprapuneau. Prima fotografie in culori permanente insa a fost facute in anul 1861 de catre James Maxwell. Acesta era un sistem de fotografie color transparenta. verde si albastru. Primul sistem color. . numt Autochrome Lumiere.

.Fotografia instantanee. fiind pusa la punct de dr. a aparut in anul 1948. la inceput alb/negru. cunoscuta sub numele de Polaroid. iar din 1962 in culori. Edwin Land.

dar incetul cu inctul si ramura digitala a fotografiei a devenit disponibila in comert . disponibil in comert. in anul 1990. compania Kodak. primul aparat de fotografiat digital.Pentru ca fotografierea traditionala era dificila pentru corespondentii de presa din strainatate indeosebi. a prezentat publicului DSC100. Pretul sau ridicat indica o utilizare numai in fotojurnalism si aplicatii profesionale.

La ora actuala. . iar simultan se imbunatateste si calitatea imaginilor digitale.In decurs de 10 ani. aparatele de fotografiat au devenit articole de consum uzuale. deoarece pretul componentelor electronice scade permanent. raspandirea lor pe glob a depasit de mult predecesorul lor traditional.

. pentru ca mai apoi sa folosesti un algoritm computerizat pentru a le combina intr-o singura imagine.Fenomenul HDR a generat destule valuri in ultimii ani. prin care se captureaza lumina dintr-un spectru mai larg si se comprima inapoi intr-un format care poate fi redat de monitorul nostru si tiparit de imprimante. Insa ce este HDR? HDR vine de la High Dynamic Range. Noutatea adusa in ecuatie erei digitale este faptul ca poti face mai multe fotografii ale aceleiasi scene (la diferite expuneri). E o tehnica aparte de fotografiere si ‘’developare digitala’’.

culorile care merg spre rosu sunt considerate calde. emite lumina in culori echivalente cu cele pe care le vedem in jurul nostru. Iar aparatul foto se comporta un pic diferit. iar cele care tind spre albastru sunt reci.Pe langa celelalte caracteristici. De aici vine termenul de ‘’temperatura’’ a culorii. Scala din stanga a fost creata de Kelvin. Privirea noastra ne poate insela. incalzind o bucata de metal. Daca avem o floare alba. un bec sau neon. o vom vedea tot alba. Invers fata de gradatia Kelvin. . lumina are si culoare. care a descoperit ca. indiferent daca incaperea e luminata de soare.

un aer pozitiv. bineinteles. Iar daca vrei sa ai variatii. e bine sa fie bazate pe un rationament estetic. Atmosfera imaginii este. influentata de culoare: • culorile calde dau. o buna idee este sa pastrezi un singur tip de lumina intr-o imagine. fie niste cacofonii cumplite. De regula. Amestecul surselor de lumina (ex: bec + neon + blitz) pot sa dea fie niste combinatii interesante.Cea mai importanta implicatie a temperaturii luminii este felul in care iti modifica culorile intr-o fotografie. optimist • culorile reci confera o oarecare sobrietate unei imagini si par sa o faca mai statica . pe langa senzatia de caldura.

The End .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful