You are on page 1of 10

Dunia Muzik Tahun 2-SK Air Putih

Nama :_________________ Tarikh :________________

B1D1E1

Aktiviti – Menyanyi lagu dengan berlainan tempo 1. Guru membimbing murid-murid menyanyi pelbagai lagu dengan tempo yang berlainan untuk merasakan perbezaan tempo. Contoh : Lagu : Lenggang Kangkung (a) Pusingan pertama : guru memainkan lagu dengan tempo lambat dan membimbing murid-murid menyanyi mengikut tempo yang dimainkan. (b) Pusingan kedua : guru membimbing murid-murid menyanyi lagu dengan tempo cepat. (c) Pusingan ketiga : menyanyi dengan tempo yang berlainan seperti cadangan berikut :

Lenggang-lenggang kangkung Kangkung tepi telaga

lambat

Balik dari menyabung Makanlah nasi sahaja

cepat

Pencapaian :
Murid Menguasai Murid Tidak Menguasai

Mengenal pasti tempo cepat dan lambat Nama :_________________ Tarikh :________________ B1D1E2 Instrumen : Pemerhatian Aktiviti : Respon antara pic tinggi.Guru membunyikan satu not dengan alat muzik bermelodi dan guru memberitahu bahawa not yang dibunyi itu ialah solfa ‘la’. 2. Langkah 1 dan 2 menunjukkan pengecaman dari pic tinggi ke sederhana dan akhirnya ke pic rendah. 3.Dunia Muzik Tahun 2-SK Air Putih B1D1E1. rendah dan sederhana 1. Murid-murid mencuba member respon pic sederhana (so) dan pic rendah (mi). Contohnya guru membunyikan satu not dan memberitahu ini ialah solfa ‘mi’ (pic rendah) dan membantu murid-murid membalas dengan solfa’so’ dan ‘la’. 4. Aktiviti ini diulangi dari pic rendah ke sederhana dank e pic tinggi. LATIHAN Suaikan Pukulan tin diisi beras Pukulan tin kosong Geseran tali kasar viola Geseran tali halus viola Pic tinggi Pic renda h Pencapaian : Murid Menguasai . iaitu pic tinggi.

Guru memperdengarkan lagu 2.Mengenal pasti pic rendah dan pic tinggi Nama :_________________ Tarikh :________________ B1D1E3 Aktiviti : Murid menepuk detik lagu yang diperdengarkan dengan betul 1.Dunia Muzik Tahun 2-SK Air Putih Murid Tidak Menguasai B1D1E2. Contoh : Lagu ‘Mari Bergerak’ Tepuk tangan petik jari Goyang pinggul dan pusing kiri Cari kawan hulur tangan Beri salam dan pusing kanan Ke depan ke blakang Pimpin tangan dan pusing kawan Ke depan ke blakang Pimpin tangan dan pusing kawan Pencapaian : Murid Menguasai Murid Tidak Menguasai . Murid menepuk detik bersama-sama guru. Guru menepuk detik lagu yang dimainkan 3.

Guru menerangkan tentang dinamik kuat dan lembut.Dunia Muzik Tahun 2-SK Air Putih B1D1E3. Contoh : kad bergambar harimau dan kad gambar kancil. Latihan Suaikan Harimau mengaum Jam dinding bergerak Kereta terlanggar dinding Kanak-kanak berjalan Bunyi kuat Bunyi lembut Pencapaian : Murid Menguasai . Murid menghasilkan bunyi kuat dan lembut berdasarkan kad gambar yang ditunjukkan.Mengenal pasti detik Nama :_________________ Tarikh :________________ B1D1E4 Aktiviti: Guru membimbing murid menyanyi pelbagai lagu dengan dinamik lembut dan kuat. yang mewakili dinamik kuat dan dinamik lembut. 1. 2.

Mengenal pasti tekstur nipis dan tebal . Pencapaian : Murid Menguasai Murid Tidak Menguasai B1D1E5.Guru meminta murid menyanyi secara berkumpulan (tekstur tebal). 2.Mengenal pasti dinamik kuat dan lembut Nama :_________________ Tarikh :________________ B1D1E5 Aktiviti : Murid dapat menghasilkan bunyi yang menunjukkan tekstur tebal dan nipis.Dunia Muzik Tahun 2-SK Air Putih Murid Tidak Menguasai B1D1E4. 3. Guru meminta murid menyanyi lagu secara solo (tekstur nipis). 1. Guru menerangkan tentang tekstur.

‘Aku Burung’ – mud sedih b.Dunia Muzik Tahun 2-SK Air Putih Nama :_________________ Tarikh :________________ B1D1E6 Aktiviti : Membuat pergerakan berdasarkan lirik dan mud muzik (lagu aksi dan permainan nyanyian) 1. Murid membuat mimik muka berdasarkan lagu-lagu yang diperdengar. Lagu-lagu pilihan mengikut mud seperti : a.Guru memperdengarkan lagu berbagai jenis mengikut mud sedih. 3. ‘Burung Tukang’ – mud takut 4. Contoh mimik muka : Mud Riang Mud sedih Mud takut . ‘Rasa Sayang’ – mud riang c. 2. mud riang dan mud takut.

Dunia Muzik Tahun 2-SK Air Putih Pencapaian : Murid Menguasai Murid Tidak Menguasai B1D1E6. Contoh : Bunyi Bunyi Bunyi Bunyi nyaring – cengkerik halus – burung pipit kasar – katak kerincing – bunyi nipis . Guru memanggil murid dan murid mengajukkan bunyi atau suara manusia mengikut pilihan guru. 3.Mengenal pasti mud sedih. 2. riang dan takut Nama :_________________ Tarikh :________________ B1D1E7 Aktiviti : Mendemonstrasikan Manusia dengan Betul Warna Ton Suara 1. Murid membuat bunyi-bunyi binatang yang menunjukkan pelbagai ton suara mengikut arahan guru.Guru membantu murid –murid mengimbas kembali warna ton suara manusia yang telah dipelajari semasa dalam Tahun 1.

Guru memperdengarkan bunyi mengikut detik panjang dan pendek 2. Latihan .Mengenal pasti warna ton suara dan perkusi Nama :_________________ Tarikh :________________ B1D1E8 Aktiviti : Murid menyatakan bunyi detik panjang dan pendek dalam lagu yang diperdengarkan 1.Murid menyatakan bunyi panjang dan pendek berdasarkan bunyi yang diperdengarkan.Dunia Muzik Tahun 2-SK Air Putih Pencapaian : Murid Menguasai Murid Tidak Menguasai B1D1E7.

Pencapaian : Murid Menguasai Murid Tidak Menguasai B1D1E8. Tahun: ……………. rajin .Dunia Muzik Tahun 2-SK Air Putih Nama:…………………………….Menyatakan bunyi detik panjang dan pendek Nama :_________________ Tarikh :________________ B1D2E1 Instrumen : Pemerhatian Aktiviti : Guru menilai sahsiah murid daripada nilainilai berikut: ( sekurang-kurangnya 1 nilai ) 1. Tandakan (√ ) pada haiwan yang berbunyi panjang dan (X) pada haiwan yang berbunyi pendek. jujur 2.

bersyukur 4. . kebersihan 12. menyanjung budaya 9.Menunjukkan penghayatan 1 nilai daripada nilai-nilai di atas. bekerjasama 5. berdisiplin Pencapaian : Murid Menguasai Murid Tidak Menguasai B1D2E1. hormat menghormati 8.Dunia Muzik Tahun 2-SK Air Putih 3. tolak ansur 7. kasih saying 6. menghargai alam sekitar 10. tolong menolong 11.