Merejam Lembing

SEJARAH Mengikutsejarah,merejam lembing merupakan acara paling tertua dan dipercayai dilakukan sejak zaman purba lagi. Dalam Sukan Olimpik Kuno, merejam lembing termasuk sebagai salah satu acara dalam penthatlon iaitu gabungan lima acara iaitu acara larian, lontaran, dan lompatan. Walau bagaimanapun, semua pihak berasa hairan kerana permainan ini tidak termasuk sebagai acara Sukan Olimpik Moden yang bermula pada 1896 di Athens. Merejam Lembing tidak dapat menarik minat perhatian pihak penganjur kejohanan sebagai acara olahraga termasuk Sukan Olimpik pertaman dan kedua. Hanya pada tahun 1912, acara merejam lembing diterima sebagai olahraga. Pada peringkat awal pertandingan merejam lembing, cara rejaman adalah berlainan daripada cara rejaman yang kita lihat sekarang. Pada masa itu peserta boleh menggunakan pelbagai cara termasuklah

menggunakan tangan.Cara rejaman ini tidak sesuai dengan jarak yang dikehendaki. Oleh itu, teknik melakukan rejaman dicipta dan dibaiki dari semasa ke semasa pada tahun 1950an. barulahteknikrejamandiciptadandigunakansehinggasekarang. Penggunaan teknik rejaman yang sistematik menyebabkan jarak yang diperoleh samaada di peringkat antarabangsa serta peringkat nasional terus dibaiki dari semasa kesemasa.Contonhya MohdYazid Imran telah merejam lembing sejauh 66 meter sekaligus mencatatkan rekod kebangsaan.Rekod dunia untuk acara ini dicipta oleh S.Backleydari Great Britain dengan jarak lontaran sejauh lebih 92 meter.

Butiran seperti pentingnya meleding badan sebelum merejam. pelatih hendaklah mempelajari teknik menggunakan keseluruhan badan mereka untuk menghasilkan tindakan yang berkesan semasa merejam lembing.Prinsip Asas Merejam Lembing Merejam lembing berbeza daripada aktiviti membaling yang lain seperti melontar peluru dan melempar cakera. pelatih menggunakan aksi membaling yang lebih kurang sama dengan tindakan membaling sebiji batu atau bola tenis. grip dan ekor. Bahagian-Bahagian Lembing Lembing biasanya diperbuat daripada besi atau logam campuran. Dalam acara merejam lembing. langkah larian yang licin. Ini kerana terdapat perbezaan di antara bentuk alatan yang digunakan dan juga kawasan untuk bergerak bagi ketiga-tiga acara sukan itu. berlari dengan lembing. . merejam dengan cara berdiri dan seterusnya sehingga mereka dapat berlari sambil merejam lembing. Terdapat dua jenis gaya rejaman yang boleh digunakan oleh perejam lembing. keadaan tangan yang lurus semasa membawa lembing dan tindakan tumit untuk membantu pergerakan badan adalah perlu kepada para pelatih. Bahagianbahagian lembing terdiri daripada kepala. Gaya rejaman tersebut ialah Gaya Rejaman Dari Atas Bahu dan Gaya Rejaman Dari Bawah Bahu. Latihan ansur maju hendaklah dimulakan dengan mengajar para pelatih tentang cara memegang lembing. Kedua-dua gaya ini sering digunakan oleh perejam-perejam amatur mahupun professional. Selain itu.

Gaya U-Grip A) Gaya Amerika Gambarajah 2: Pegangan lembing Gaya Amerika Lembing dipegang di antara ibu jari dan jari telunjuk serta disokong oleh tiga jari yang lain. .Gambarajah 1: bahagian-bahagian lembing Gaya Memegang Lembing Terdapat tiga teknik asas memegang lembing iaitu Gaya Amerika. gaya Finnish.

. Gaya Pegangan – U-Grip C) Gambarajah 4: Pegangan lembing Gaya U-Grip Lembing dipegang di antara jari telunjuk dan jari tengah.B) Gaya Finnish Gambarajah 3: Pegangan lembing Gaya Finnish Lembing dipegang di antara ibu jari dan jari tengah.

terdapat 2 gaya rejaman iaitu gaya atas bahu dan gaya sisi. . A) Gaya Atas Bahu Gambarajah 6: Gaya Atas Bahu Peserta juga harus memegang lembing pada aras yang lebih kurang sama dengan aras telinga dan selari dengan tanah.Gaya Rejaman Lembing Untuk gaya rejaman lembing.

semasa berlari dan sehingga tiba masa lembing dilancarkan.B) Gaya Sisi Gambarajah 7: Gaya sisi Lembing dipegang dengan tangan lurus ke belakang. Teknik Rejaman Lembing Terdiri daripada empat fasa utama seperti berikut iaitu fasa persediaan. Lembing berada dibahagian rusuk pada aras pinggang semasa bersedia untuk berlari. fasa lari landas. fasa rejaman dan fasa ikut lajak .

1. Perkara yang perlu diberi perhatian ialah:   Berdiri dengan keadaan postur badan yang tegak dan selesa Pegang lembing mengikut gaya pegangan yang dipilih dengan kemas dan selesa    Lembing berada pada aras kepala dalam keadaan bersudut 40 darjah Bahagian kepala lembing hendaklah menghala ke arah kawasan rejaman Pandang kearah kawasan rejaman 2. Fasa lari landas Fasa ini bertujuan untuk mewujudkan kelajuan yang maksimum dan dalam keadaan terkawal. Fasa rejaman . Perkara yang perlu diberi perhatian ialah:     Mulakan larian sambil memegang lembing pada aras kepala Tingkatkan kelajuan mewujudkan daya pecut secara terkawal Langkah terakhir lebih besar daripada langkah – langkah sebelumnya Tumit kaki hadapan menekan kuat ke tanah semasa memberhentikan larian supaya kuasa larian dipindahkan ke lembing sebelum memasuki fasa rejaman 3. Fasa persediaan Fasa ini memberi fokus kpada persediaan fizikal seperti teknik memegang dan menentukan kedudukan lembing serta persediaan mental.

Perkara yang perlu diberi perhatian ialah:  Sebaik sahaja lembing dilepaskan. kilaskan badan ke sisi Kilaskan badan ke sisi dan belakang dengan menggunakan tangan bebas dan kuasa rotasi pinggang  Tolak lembing ke belakang dan tarik ke atas dan ke hadapan untuk melancarkan lembing  Perlakuan ini memerlukan rotasi di pinggang dan lentikan di belakang untuk menambahkan kuasa rejaman 4. Perkara yang perlu diberi perhatian ialah:   Dalam keadaan tumit kaki hadapan menekan ke tanah. langkah setapak ke hadapan dan mendarat dengan sebelah kaki    Imbangkan badan dengan kaki yang sebelah lagi Rendahkan badan bagi mengimbang dan menstabilkan kedudukan badan Kawal pergerakan supaya tidak melepasi garisan lengkungan bulatan .Fasa rejaman memerlukan pemindahan kuasa kaki ke lembing untuk memberi kelajuan yang maksimum pada rejaman. Fasa ikut lajak Penyerapan daya dan stabilkan pergerakan selepas merejam adalah penting.

Gambarajah 8: Teknik Rejaman Lembing .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful