P. 1
Jurnal Minggu 1

Jurnal Minggu 1

|Views: 8|Likes:
Published by Freedey Mosulin
Jurnal
Jurnal

More info:

Published by: Freedey Mosulin on Apr 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/06/2014

pdf

text

original

MINGGU PERTAMA

TARIKH

:

1 FEBUARI 2010

- 05 FEBUARI 2010

MASALAH Minggu ini merupakan minggu pertama saya menjalani praktikum di Sekolah Kebangsaan Jelempok. Di Sekolah Kebangsaan Jelempok, saya dan seorang lagi rakan ditugaskan untuk mengajar mata pelajaran Pendidikan Jasmani. Bagi subjek minor pula, kami berdua ditugaskan mengajar mata pelajaran Bahasa Inggeris. Bermula daripada hari pertama mengajar sehingga ke hari kelima, masalah yang dikenalpasti ialah murid tidak menampakkan kesediaan untuk menerima ilmu ketika sesi pengajaran dan pembelajaran. Kebanyakkan dari mereka mempunyai sikap sambil lewa dan tidak menghormati guru sewaktu guru melangkah masuk ke dalam bilik darjah. Mereka masih bermain-main dan membuat bising di dalam kelas. ANALISIS MASALAH Punca utama yang mungkin menyebabkan murid-murid bersikap demikian ialah saya merupakan guru baru bagi mereka. Mereka mungkin beranggapan bahawa saya bukan dari golongan guru yang akan menetap di sekolah itu untuk tempoh masa yang panjang. Selain daripada itu, saya beranggapan bahawa sikap yang ditunjukkan ini berpunca daripada kurang kesedaran terhadap pentingnya masa yang diperuntukkan semasa berada di sekolah.

1

b) Menampilkan diri sebagai seorang guru yang kemas. Permainan manipulatif termasuklah teka-teki.CADANGAN a) Memulakan proses pembelajaran dengan membawa set induksi yang menarik dan pelbagai. Kanak-kanak akan mencari pengetahuan dengan kaedah permainan. d) Memberi sedikit amaran kepada murid yang tidak menumpukan perhatian kepada sesi pengajaran pembelajaran. Menurut Ee Ah Meng (1997). jadual bernombor. Permainan bahasa pula melibatkan aktiviti pengajaran-pembelajaran bahasa yang mengandungi unsur bermain dengan menggunakan bahan-bahan dan daya kreativiti murid untuk mewujudkan suasana belajar yang menyeronokkan dan bermakna. dan permainan bahasa. domino. c) Sentiasa mengubah corak dan suasana pengajaran dan pembelajaran. mempunyai penampilan yang tegas semasa proses pengajaran dan pembelajaran di dalam bilik darjah. Antara jenis-jenis permainan dalam pengajaran-pembelajaran ialah manipulatif. main sambil belajar adalah aktiviti yang dijalankan secara spontan yang membawa kepada pembelajaran yang menarik. Ini kerana permainan merupakan expresi kendiri yang kreatif dan perkembangannya paling jelas pada peringkat kanak-kanak. dan e) Mempelbagaikan aktiviti di dalam bilik darjah. Kebaikan teknik ini ialah merangsangkan motivasi belajar kesan daripada keseronokkan bermain dan ia 2 .05 Febuari 2010 TINDAKAN SUSULAN Bagi menangani masalah ini. guru menggunakan strategi main sambil belajar. TEMPOH PENYELESAIAN 1 Febuari 2010 . dan catur.

Ternyata. Dalam konteks ini. murid-murid mula menunjukkan sedikit minat untuk mengetahui apa yang akan diajar pada hari tersebut dan bersungguh-sungguh bertanyakan soalan.guru harus mempunyai ketegasan dan pendirian yang teguh di dalam bilik darjah supaya murid lebih menghormati guru. Teknik-teknik yang dipelajari secara teori saya cuba mengaplikasikannya di sekolah. 3 .sikap menghormati guru perlu ada dalam diri seorang murid. Di samping itu juga.juga dapat mengembangkan daya imaginasi untuk membantu kanak-kanak menyelesaikan masalah semasa belajar. Saya sentiasa mencari idea untuk meningkatkan minat murid-murid agar sentiasa bersedia mengikuti sesi pengajaran dan pembelajaran. KESIMPULAN Setiap masalah yang timbul pasti ada jalan penyelesaiannya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->