Psihologie managerialaCurs 7 Factorii psihoorganizationali ce influienteaza luarea deciziei -tipul de org in care sunt luate deciziile: - profit/ nonprofit

- productive/ tip servicii - private/ de stat Deciziile sunt luate f diferit in functie de tipul de org ( ne referim la flexibilitatea proc decizional, stereotipizarea lui,continuitatea): → tipul de structura organizatorica: structurarea in 5 parti :genereaza anumite tendinte care duc la aparitia unor structuri: - structura simpla, care apre din cauza tendintei de centralizare la nivelul managementului strategic- deciziile sunt ,mai degraba, proactive, centrate pe scop, fluide, pozitive, caracter mai unitar, sintetic, global, pt ca vizeaza intreaga organizatie - structura birocratiei masinii: tendinte de stereotipizare la nivelul tehnostructurii, deciziile sunt orientate spre probleme, standardizate, procesul e orientat progresiv, decizia se va concentra pe rezultate, pe dezvoltarea organizatiei, deciziile sunt foarte analitice, detaliate - structura birocratiei profesionale: generata de tendinte de profesionalizare a corpului operational, deciziile sunt negociate, fenomene de natura psihosocialaf importante, influenteaza procesul luarii deciziei, deciziile au caracter putin integrat → specificului muncii managerului Managerul=o pers reflexiva , centrata pe prob de natura strategica a organizatiei, aceasta perceptie s-a corijat in sensul ca managerul este o persoana concreta(?), care desfasoara o activitate faramitata, frecvent intrerupta, activitatea lui predominanta este una comunicationala; se considera ca f imp sunt: etica si patetica, asociate cu denumirea factorului logos. S-a considerat ca activitatea managerului este anxiogena, iar anxietatea e factor de luare a deciziilor. Rel umane cu ceilalti, dinamica lor, “cognitie sociala” Influenta asupra proc decizional: - managerul va transforma orice problema intr-o oportunitate de solutionat - va incerca sa identifice sansele si riscurile, daca resursele unei decizii sunt prea mari, pt el si pt organizatie, lasa deoparte decizia respectiva daca intra in functie o serie de constrangeri egocentrice (dorinta lui de prestigiu, autostima), atunci unele probleme cu grad mare de ambiguitate sau cu incarcatura politica vor fi lasate deoparte Acesti factori se rasfrang si asupra activ directe a managerilor; daca o decizie apartine mai multor manageri ea nu va fi finalizata

abilitati . daca solutia e gasita. ele trebuie interpretate ca verigile unui lant.factori indentificabili.daca o veriga sa dus .si scopurile organizatiei se acomodeaza intre ele si ambele la circumstantele parcurse de organizatie la un moment dat Executarea deciziei In ea se exprima finalitatea procesului decizional Executarea deciziei este o problema de: 1. lipsa . invatare din propria experienta: procesul de cautare a cator mai multor solutii .ci decizii corectoare 2. se cauta solutii doar pt probleme specificate. conflicte nerezolvate cu adevarat. aceasta asimilare trebuie sa fie neconditionata. cand si unde se comunica decizia: o decizie poate fi transmisa prin note simple sau complicate. Motivatia) Fi. Fni. Q= capacitate de adaptabilitate la situatii noi Apare fenomenul compensarii . autoritate (de acceptare aautoritatii pers care transmite decizia) 4.pe baza acordului si contractului 3.→ contextul organizational 1.deprinderi. V) Activitatea de participare • -psihologia traditionala: participarea in invatare • -psihologia sociala: participarea la grup • -psihologia personalitaii: participarea activa a trasaturilor personalitatii mature . interventie la nivelul fiecarui factor (Fi. procesul de cautare este stopat 4. Fni.Q) C. ci reduse la proportii acceptabile. V. pt ca s-ar putea ca procesul decizional sa nu se realizeze.nu vor fi luate decizii care sa solutioneze conflictul.deficitul unui factor poate fi compensata de excesul altuia Ameliorarea deciziei se realizeaza in 2 moduri: prin ameliorarea fiecarei etape a procesului decizional prin ameliorarea ecuatiei deciziei. izolat.procesul e compromis Ecuatia deciziei si ameliorarea procesului decizional Maier: D= f( Fi. asimilare. se incearca evitarea incertitudinilor prin contractul mediului. V= valoarea factorului uman V= f( C.factori nonidentificabili. percepere si intelegere a deciziei transmise 3. in discutie. interiorizare: individul respectiv pune de acord decizia luata cu propriile lui interese. incarcate 2. Fni. comunicare: cum.cunostinte. dar nu se intampla asa pt ca uneori individul sesizeaza anumite disfunctionalitati Toate aceste aspecte nu trebuie vazute separat.

modele realiste.P latenta.acesta este – psihologic:angajarea personala in actv de munca -. e foarte putin folosita .P manifesta: cu activism social. participarea la viata organizatioala. caracterul.directa: P tuturor membrilor org.sociologic si juridic: modul cum muncitorii unei org participa la gestiuneain cadrul org 3.Delimitari conceptuale intre participant si participare:  participant= pers care isi aduce contributia la realizarea scopurilor organizatiei.psihosociologic: integrarea in grupurile de munca -.ar trebui sa spuna: care face parte din org si isi aduce contributia.desprindem o participare manifesta in care indv se angajeaza comportamental in actiune . dupa niv la care se manifesta. stricta. se refera la motivele. s-a discutat . formal/ informal. factorii determinanti. integrarea: relationala si comportamentala Abordarea multidimensionala a participarii: Mc de Ball. def e incompleta . desi se tinde catre ea. Nivelul participarii – de executie. structurate official. activism. desfasurata in cadre institutionale bine precizate. activate in orientarea generala a unei personae. stimulate prin proceduri clar definite.de conducere 4.indirecta: prin intermediul reprezentantilor. univoca O atitudine favorabila nu va antrena cu strictete un comportament de aceeasi natura 6.tensional conflictuale 5. pregnant .insa si de participarea la luarea deciziilor Def:Participarea= modul de implicare si integrare apersonalului in realizarea actv si obiectivelor organizationale Implicarea= nivelul suiectiv al participarii . vizibil. implicarea: intentionala si reflexiva Integrarea= niv obiectiv al participarii.P informala: prin intermediul rel directe . c) gr de vizibilitate.  participarea. Dimensiunea formelor participarii . bazal -.modele idilice . credinte.Zlate. valori. intentiilor .cooperatoare .. Modelele participarii . invizibila care vizeaza planul dorintelor. cadrul participarii: vizeaza tipul de organizatie 2. Clasificarea lor dupa: a) gr de structurare – P formala. se refera la actv si interractiuni practicate de indivizi intr-un cadru organizational. Natura participarii: participarii poate fi definita in termeni de atitudini si comportament.5 dimensiuni ale participarii (P): 1. avea in vedere intreaga org. intre acestea 2 nu exista o rel directa. nemijlocite intre sefi si subordonati b) modul de realizare a P. intarite de organizatie. sunt stabilite mijloacele acestei P .

Kurt Lewin.P manifesta. decat separate 2) Efectele schimbarii in gr sunt mai durabile 3) Schimbarea e mai prompt acceptata daca indv participa la decizia de schimbare Semnificatia acestei cercetari: . iluzia armoniei . discutii cu privire la schimbarea in general.Forme paralele de p. W.cercetare riguroasa din punct de vedere experimental.au oferit un design experimental . Concluziile lui Lewin: 1) E mai usor sa schimbi indv in grup.sisteme legale de P: statuarea unor norme de reprezentare a angajatilor in comitetul de conducere.3 grupuri : informare in legatura cu economia. motivatie. . system indv vs system de grup. alimentare Exp: 6 grupuri pe baza de voluntari dintre care: .P formala.au aratat rel dintre sit de grup si schimbare B.French.sisteme consultative ( ceva mai liber decat celelalte 2= mai putin motivate) care pp cooperare intre conducere si sindicat. continut crescut in vitamine.Schimbarea habitudinilor. aspectul dietetic sic el economic. retete (32%) Restul citim noi!!!!!!! Diferente intre grupuri: grad de implicare. schimbarea in contextual dat.intervine ununivers al simbolurilor ascunse.au propus problematica P . retete de preparare .3 grupuri ( 3%) : Conferinta referitoare la economia de razboinecesitatea consumarii anumitor produse. aparenta care da iluzia membrilor ca participa. Alex Bavelas. Cercetare experimentala a P / a efectelor P la luarea deciziilor A. personalitatea celui care a condos discutia. . W II. 1943-1945. Coch.au furnizat un mijloc prin care sa se obtina schimbarea comportamentelor .recurge la sistemul negocierii colective impuse de sindicat . constrangatoare totusi Sisteme de P – Ex .cercetare pe gupuri naturale C.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful