You are on page 1of 2

Iubita

De Mihai Eminescu
Date despre autor:
Mihai Eminescu, cu pseudonimul literar Mihail Eminovici s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850 la Botoşani şi a murit pe data de 15 iunie 1889la Bucureşti. A fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Mihai Eminescu este al șaptelea dintre cei unsprezece copii ai căminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de țărani români din nordul Moldovei, și al Ralucăi Eminovici, născută Jurașcu, fiică de stolnic din Joldești. Familia cobora pe linie paternă din Transilvania de unde emigrează în Bucovina din cauza exploatării iobăge ști, obligațiilor militare și a persecuțiilor religioase.

Semnificaţia titlului:
Titlul este alcătuit din substantivul iubita ce semnifică persoana draga lui ce îi este mereu alături atât în momentele plăcute cât şi în cele nefericite.

Încadrarea în gen şi specie literă:
Poezia aparţine genului liric deoarece gândurile, ideile şi sentimentele sunt transmise în mod direct de către autor.

Prezentare succintă a subiectului:
În text este prezentată descrierea iubitei si dorinta de a fi alaturi de ea ,dar si minunata asemanare a persoanei iubite cu mediul inconjurator.

Ce anume m-a fascinat:
În principal m-a fascinat limbajul expresiv al poetului” Surâsul tău o rază e de soare,/Și ochii tăi sunt stele-n noaptea mea,/Și sânul tău de vergină, ninsoare,/Ce lin l-acoperi tu cu mâna ta,/Când tremurând privești și zâmbitoare/La-a lui dulci flori ce cresc alăturea ­/Și sărutarea ta ­ oh, spune, spune/Cu ce s-aseamăn dulcea-acea minune!”

Indemn: Cititi poezia „Iubita” scrisa de Mihai Eminescu pentru a trai o minunata poveste de dragoste si pentu a putea vedea minunatele trasaturi ale iubitei asemuite cu natura. .