You are on page 1of 8

HUKUM TAFKHIM DAN TARQIQ

DISEDIAKAN OLEH: NORLIZA BINTI MD JUSOH ELUNIEHAIYATI BINTI ISA SITI ZALMAH BINTI MINHAT NORSHAKILA BINTI NAYAN

• TAFKHIM: Bermaksud tebal • TARQIQ: Bermaksud nipis

TAFKHIM

Mesti dibaca tebal hurufhuruf isti’la’ dan itbaq

• Huruf lam pada Lafzul jalalah (Allah) yang di dahului baris atas atau depan mesti dibaca tebal ‫وهللا‬ • Apabila sebelumnya berbaris dibawah, mesti dibaca nipis ‫وهلل‬

HURUF “‫(”ر‬Ra)

Bacaan Tafkhim

Bacaan Tarqiq

Bacaan Tafkhim

1. Berbaris atas atau depan 2. Bila dimatikan kerana waqaf dan sebelumnya baris atas atau depan 3. Bila dimatikan kerana waqaf dan sebelumnya berbaris fathah (atas) atau dommah (baris depan) 4. Bila dimatikan kerana waqaf dan sebelumnya huruf sukun (mati) dan berbaris atas atau depan.

Bacaan Tarqiq

1. Ketika huruf ra berbaris bawah 2. Ra bertanda sukun (mati) sebelumnya terdapat huruf asal berbaris bawah dan selepasnya bukan huruf isti’la’. 3. Ra diakhir khalimah kerana berhenti mendatang ia dibaca sukun atau ia tetap sedia bertanda sukun dan huruf sebelumnya berbaris dibawah. 4. Ketika Ra diakhir kalimah kerana berhenti mendatang ia dibaca sukun dan huruf sebelumnya adalah huruf mad )‫( ي‬atau Lin

5. Ketika Ra bertanda sukun diakhir kalimah, huruf sebelumnya berbaris dibawah dan selepasnya terdapat huruf isti’la’ berada diawal kalimah berikutnya. 6. Ketika Ra diakhir kalimah, kerana berhenti mendatang dia dibaca sukun yang diselangi oleh huruf bertanda sukun bukan huruf isti’la’ dan sebelum huruf bertanda sukun yang menyelangi Ra terdapat huruf berbaris dibawah daripada asal kalimah.

Ra harus tafkhim dan tarqiq
• Ketika Ra bertanda sukun ditengah kalimah sebelumnya terdapat huruf asal pada kalimah yang berbaris dibawah dan selepasnya terdapat huruf isti’la’ yang berbaris dibawah • Ketika Ra diakhir kalimah kerana berhenti mendatang ia dibaca sukun dan sebelumnya terdapat huruf isti’la’ yang bertanda sukun dan sebelum huruf isti’la’ yang bertanda sukun terdapat huruf daripada asal kalimah yang berbaris bawah.