You are on page 1of 3

Avicultura europeana, departe de simpla gainarie

Atentia acordata de tara noastra adaptarii la cerintele Uniunii Europene de crestere si exploatare a pasarilor reprezinta o necesitate impusa de caracteristicile competitivitatii si calitatii produselor, a impactului asupra mediului, in sectorul avicol. Legislatia comunitara se aplica oricarui producator de oua si/sau carne, ce opteaza pentru unul sau mai multe dintre sistemele de crestere: in baterii (ne)imbunatatite, la sol (pe asternut permanet, cu acces liber in padoc) sau in sistem ecologic. UE a interzis prima data custile tip baterie in 1999, dar date ale Comisiei, facute publice in aprilie 2011, atentionau ca peste o treime din gainile crescute in Europa nu beneficiaza de standarde minime de confort. In tara noastra, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR) asigura insa piata avicola ca, fiind luate din timp toate masurile, tara noastra nu intampina probleme majore in sector.
Reglementarile nationale, in consens cu standardele UE mplementarea, in Romania, a standardelor comunitare de crestere si comercializare din sistemul avicol ofera consumatorului informatii sigure cu privire la productia de carne si oua. Standardele UE asigura, la randul lor, o baza pentru diferentierea preturilor, in functie de metodele adoptate in sistem, rezultatul productiei fermelor avicole nealiniate la conditii prielnice de crestere a pasarilor fiind interzis comercializarii in statele membre UE. Primul document al revolutionarii sectorului avicol european (Directiva 1999/74/CE, privind stabilirea standardelor minime pentru protectia gainilor ouatoare) a fost transpus, din timp, in legislatia romaneasca prin Ordinul ANSVSA, stipuland: De la 1 ianuarie 2003, utilizarea de baterii neimbunatatite este ilegala. Mai mult, de la 1 ianuarie 2012, utilizarea bateriilor deja existente pentru productia de oua este ilegala. Iata de ce industria avicola autohtona nu a fost surprinsa de noile tipuri de baterii, obligatorii, de la inceputul acestui an. Am ajuns astfel, din postura de supravietuitor pe piata avicola comunitara, la aceea de competitor potential. Dezvoltatori de confort avicol In prezent, fermele avicole se afla in proprietate privata, dar mai putin de un sfert dintre pasarile crescute in aceste societati utilizeaza cresterea in baterii. O noua oportunitate este totusi reprezentata de sistemele de crestere si exploatare a gainilor ouatoare si a pasarilor pentru carne la sol, pe asternut permanent, cu acces liber in padocuri exterioare.

padocuri. . 20cm. ouatoare. cu amendamentele ulterioare. interzicandu-se totodata utilizarea de tratamente preventive. nu se face bateriile imbunatatite acces conventionale. legislatia europeana a fost impusa pietei comunitare din acest sector.In privinta marcarii si comercializarii oualelor. iar in acest sistem gainile nu pot fi crescute in baterii. unei dintre alei cu latime si minima baza unui de 90 cm. Legislatia UE nu contine reglementari speciale cu privire la cresterea puicutelor pentru gaini ouatoare. crestere la sol pe asternut permanent. Cresterea gainilor ouatoare in baterii imbunatatite a impus. de intre baterie randurile = cel de putin baterii.dotarea cu un cuibar. Este obligatorie existenta a minimum 18 cm stinghie/cap de gaina si existenta unui cuibar pentru 7 gaini (120 cmp suprafata de cuibar in cuibarele colective). iar densitatea maxima in padoc este de 2. • Numarul 1 pentru Oua provenite de la gaini crescute in sistem extensiv. crestere pe asternut. cmp. Cresterea gainilor ouatoare in sisteme ecologice este reglementata de Directiva 1999/74/CE si Regulamentul Consiliului (CEE) 1907/90.sistemele sa fie prevazute cu dispozitive de ciugulit si de scurtare a ghearelor. Numarul gainilor dintr-un adapost nu poate depasi 3. de inaltime de cel putin de furajare/cap cerinte in 2. Din 1 ianuarie 2012. beneficiile fiind evidente pentru producatori si clienti. pardoseala nivel . Ouale pot fi marcate ca fiind produs ecologic. gaina. iar inaltimea custii deasupra cuibarului si a zonei asternutului sa fie de minimum existenta distanta . cm in front urmatoarelor de cusca. 1907/90. conform reglementarilor UE. Autorizarea si controlul anual trebuie efectuate de un organism de control national. 35cm. stinghii inclinatia de odihna. Densitatea maxima in adapost este de 6 gaini/mp suprafata utila. furajele trebuie sa fie 100% ecologice. accesul liber fiind impus cel putin pentru o treime din perioada vietii. pardoselii asigurandu-se minimum situata 15 cm la stinghie/cap de 14%. Fara rabat de la Regulamentul distinctie Consiliului intre fara (CEE) nr.000 gaina de confort: cusca. statutul imbunatatit putin o cel prin 45 suprafata putin 12 indeplinirea cm totala.000. in fiecare cusca. • Numarul 2 pentru Oua provenite de la gaini crescute la sol. doar daca ferma este autorizata in acest sens. in sisteme ecologice. din care 600 cmp suprafata utilizabila si cel . . • Numarul 0 pentru gaini ouatoare crescute in sisteme ecologice (ferme ecologice). incepand cu 1 ianuarie 2012.750 cmp spatiu in baterie/cap de gaina ouatoare.500 ouatoare/ha. la comercializarea oualor. ouale vor si in fi marcate cele exclusiv cu: • Numarul 3 pentru Oua provenite de la gaini crescute in baterii.existenta minima a doua adapatori prin picurare sau doua adapatori cu pahar colector.

unde aprovizionarea cu talas este incomoda (indeosebi iarna). intr-un adapost (o exploatatie). 1. 2007/43/CE din 27 iunie 2007. Avand in vedere dotarile tehnologice ale fermelor din Romania. De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.400-1.Puii de carne se intretin pe asternut uscat si friabil (faramitat). • Durata ciclului de productie depinde de greutatea de livrare stabilita cu beneficiarul.400-1. la taiere. acesta trebuind sa asigure confort optim puilor. rumegusul nefiind recomandat. de la varsta de o zi pana ating greutatea necesara. Trebuie sa fie usor de procurat. Este obligatorie asigurarea unui microclimat propice in adapost (schimb de aer. Evident. se foloseste profitabil asternutul din paie de grau/orz. Este recomandat ca puii de carne sa fie tinuti in constructii fara ferestre si fara acces la aer liber. In tara noastra. aceste recomandari nu se aplica sistemelor cu acces liber in padoc. In sudul tarii. broiller-ul se sacrifica la 8-9 saptamani. temperatura. iluminat. corespunzator nevoilor fiziologice si comportamentale ale pasarilor (2007/43/CE). iar in perioade cu temperaturi ridicate este indicata utilizarea unui sistem de racire. . Viteza de crestere a puilor pentru carne poate fi adaptata la orientarea si cerintele pietei: minibroiller. statele membre trebuie sa se asigure ca. cu conditia ca proprietarul/crescatorul sa respecte anumite conditii suplimentare. nivel de zgomot). conform Directivei Consiliului nr. in greutate de 1. intregi sau tocate.500 g. In conformitate cu acelasi act normativ. Indiferent de volumul exploatatiei. • Asternutul este unul dintre factorii importanti in cresterea puilor de carne. deoarece puii tineri il ingera. in greutate de 600-800 g. Cel mai utilizat material folosit in acest scop este talasul de abric. prin limitarea nivelului de amoniac si o distributie uniforma a pasarilor in hala. ANSVSA raporteaza Comisiei Europene situatia inspectiilor efectuate in fermele avicole.700 g. este de asteptat ca unele exploatatii sa functioneze la limita inferioara a densitatii de populare. la taiere sau broiller. pasarile fiind astfel livrate in unul sau doua loturi. Sistemul de ventilatie trebuie evite supraincalzirea. conectat la un sistem de rezerva pentru alimentarea cu energie electrica. densitatea nu depaseste 33 kg/mp. Densitatea admisa de catre autoritati poate creste pana la 39 kg/mp. cu o capacitate mare de absorbtie si suficient de gros. vor fi respectate conditiile minime de management: • Adaposturile trebuie incalzite si dotate cu sisteme de ventilatie. iar altele sa detina mijloace pentru limita superioara.