You are on page 1of 6

Bacterii neclasificabile prin coloratia Gram -MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS

-

GENUL MYCOBACTERIUM

PROF. INDRUMATOR – BURCUSEL MARIA

a) Habitat Este un patogen strict uman desi poate infecta si animalele de companie: papagal.. pisica.CARACTERE GENERALE MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS Este agentul cauzal al tuberculozei. Din acest motiv se numesc baciIi .ANUL IB CLAUDIA FILIPOI ASISTENT GENERALIST: 1. 2. Genul Mycobacterium cuprinde urmatoarele specii: .grupul .bacilul Koch” numele genului se datoreaza asemanarii morfologice cu fungii microscopici filamentosi: myces = fung + bakterion = baston mic. caine. b) Caractere morfotinctoriale .Mycobacterium leprae. descoperit de Robert Koch in 1882. DEFINITIE.. INCADRARE Familia Mycobacteriaceae are in componenta un singur gen: Genul Mycobacterium. maimuta. Dei neoficial se mai numeste si ..mycobacteriilor atipice” • Mycobacterium kansasii • Mycobacterium marinum • Mycobacterium xenopi • Mycobacterium scrofulaceum • Mycobacterium fortuitum • Mycobacterium gordonae • Mycobacterium malmoense • Mycobacterium ulcerans • Mycobacterium avium-intracellulare • Mycobacterium chelonae • Mycobacterium abscessus .grupul . Germenii din genul Mycobacterium sunt bacili care nu cedeaza colorantul nici sub actiunea combinata a acidului diluat si a alcoolului. Aceasta proprietate se datoreaza cantitatii mari de lipide si ceruri din peretele bacterian.tuberculosis” • Mycobacterium tuberculosis • Mycobacterium africanum • Mycobacterium bovis .acido-alcoolorezistenti”..

Pentru evidentierea pe frotiu se foloseste coloratia ZiehlNeelsen. Pe mediul lichid. . in produse patologice uscate. . Pe frotiul din cultura tulpinile patogene se dispun in siruri paralele alcatuind corzi (cordoane). c) Caractere de cultura Cultiva lent intrucât timpul de generatie este de 20 de ore. O astfel de crestere pe medii de cultura o numim crestere eugonica (abundenta. dezinfectante si detergenti. Rezista Ia frig. chimici si biologici Este sensibil Ia caldura. ureaza. se dezvolta Ia 36 °C. Se coloreaza greu cu coloratia Gram. creste sub forma unei membrane groase. uscate.Mycobacterium tuberculosis se prezinta ca un bacil fin. ceruri si alcooli superiori. Mycobacterium tuberculosis prezinta Ia nivelul peretelui celular urmatoarele structuri antigenice: . conopidiforme asemanate cu firimiturile de paine. Ia lumina solara.este rezistent fala de hidrazida acidului tiophen-2-carboxilic. verde de malachit. e) Rezistenta fata de factori fizici. Ia actiunea alcoolului de 70°. Este o bacterie care dezvolta rezistenta fata de tuberculostatice prin mutatii. cu dimensiuni de 2-5 μm lungime. In mediul extern. In peretele tulpinilor patogene se gaseste un sulfo- . Cel mai utilizat este mediul Loewenstein-Jensen care contine printre altele ou.tuberculolipidele reprezentate de acizii micolici. Coloniile apar in interval de 15-30 de zile si sunt de tip R: rugoase. Coloniile pot fi pigmentate crem-bej. cu suprafala zbârcita. necesita medii de culturä speciale. care se ridica pe peretele flaconului de cultura.produce acid nicotinic sau niacina. antiseptice. optima). saruri minerale. Mycobacterium tuberculosis. desicatie. . Ia adapost de lumina solara supravietuiecte de Ia câteva luni Ia un an. asparagina. cartof. f) Structura antigenica Constituentii peretelui celular induc aparitia unui raspuns imun de tip celular si a unei hipersensibilitati de tip IV.produce nitrat-reductaza. d) Caractere biochimice si de metabolism Este o bacterie strict aeroba. Ia radiatiile UV ci X. cu multe pliuri. catalaza. Pe baza caracterelor biochimice pe care le prezinta Mycobacterium tuberculosis poate fi identificat in cadrul genului: . glicerina. Este un germen aerob. usor incurbat.este sensibil fata de pirazinamida. Are structura peretelui asemanatoare cu a bacteriilor Gram pozitive dar cu continut mare in lipide si ceruri.

osoase. renale.premunitie” adica o stare de rezistenta fata de o noua infectie. .. v medical sa se faca distinctie intre: ..infectia tuberculoasa: demonstrata prin virajul spontan al reactiei Ia tuberculina. digestive Este important d. g) Raspuns imun Imunitatea este indusa doar de bacteriile vii.alergie tuberculinica” este evidentiata prin intradermoreactia Ia tuberculina. 3. nu este niciodata totala si constituie o stare de . care este rara ci are localizari meningiene.polizaharidele induc formarea de anticorpi circulanti.Cord-factorul” prezent pe suprafata externa a Mycobacterium tuberculosis inhiba migrarea polimorfonuclearelor si induce formarea granulomului. Distrugerea bacteriei se soldeaza cu eliberarea de constituenti antigenici care induc o reactie imunitara de hipersensibilitate ce sta Ia baza transformarii cazeoase. PATOGENIE. Starea de sensibilizare fata de antigenele Mycobacterium tuberculosis. BOALA LA OM Boala cauzata de Mycobacterium tuberculosis se numeste tuberculoza si se manifesta cel mai frecvent sub formä de: .lipid care induce dezvoltarea pe cultura sub forma de cordoane: . . ganglionare. numita . folosita in scop de diagnostic.d.tuberculoza extrapulmonarã. genitale. Este patogen prin capacitatea sa de a se multiplica in organismul gazda. . Imunitatea in tuberculoza este mediata celular si dispare dupa vindecarea microbiologica iar anticorpii decelabili nu au rol protector. . h) Caractere de patogenitate Mycobacterium tuberculosis nu produce toxine.p.cord-factor”.tuberculoproteinele induc sensibilizare de tip anafilactic iar in asociere cu tuberculolipide induc raspuns imun predominant celular. articulare..tuberculoza pulmonarã • primoinfectie latenta • primoinfectie manifesta • forma cavitara comuna • pleurezie • forme mediastinale • forme miliare ..

urina. aparitia de cordoane pe frotiul din cultura. lichid de spalatura bronsica. Mycobacterium tuberculosis se multiplica. izolarea si identificarea Mycobacterium tuberculosis. Cultivarea se face in vitro pe mediul Loewenstein-Jensen sau in vivo prin inocularea cobaiului. colorat uniform sau neuniform. Din acest moment substantele antibacteriene vor ajunge greu in focarul infectios. Diseminarea pe cale hematogena este responsabila de instalarea Iocalizarilor extrapulmonare. Probele trebuie recoltate in mod repetat si inainte de inceperea tratamentului antibacterian... Tuberculul se cazeifica: Tesutul in care sau dezvoltat bacilii sufera a necroza solida cu apariia de . lichid de punctie etc. determina raspunsul imun care sta Ia baza formarii leziunii caracteristice numita . se formeazã caverna pulmonara care se inconjoara de un strat fibros. Mycobacterium tuberculosis apare ca bacil fin.boala tuberculoasa: infectia cu manifestari patologice clinice sau radiologice.cazeum”. Se pot recolta secretii bronsice in cursul bronhoscopiei. ajung in alveole unde bacilul este fagocitat de macrofage. In tuberculoza pulmonara se recolteaza sputa eliminata dupa un puseu de tuse sau Ia copii recoltata prin spalatura gastrica. usor incurbat. caracterele biochimice.O parte din bacili raman pe loc si alta parte este vehiculata pe cale limfatica spre ganglionii loco-regionali.tubercul”. DIAGNOSTIC DE LABORATOR Diagnosticul de laborator al tuberculozei urmareste evidentierea. elimina bacilii tuberculosi prin sputa si prin picaturile Pflügger. Examenul microscopic al frotiului efectuat din produsul patologic se coloreaza cu metoda Ziehl-Neelsen si se examineaza cu obiectivul de imersie. Identificarea are Ia baza caracterele morfotinctoriale. In tuberculoza extrapulmonara produsele recoltate depind de localizarea infectiei: lichid cefalo-rahidian. Bolnavul cu tuberculoza pulmonara. secretii vaginale.. Tuberculul cazeas se ramoleste. Aerosolii astfel contaminati cu Mycobacterium tuberculosis sunt inhalati. Diagnosticul imunologic presupune detectarea starii de sensibilizare fata de proteinele bacilului tuberculos prin intradermoreactii. 4. . Pe fondul albastru al preparatului. pulmonare sau extrapulmonare.

Vaccinul BCG (bacille Calmette-Guerin) se utilizeaza in profilaxia tuberculozei incepand din 1921. EPIDEMIOLOGIE. 5. Receptivitatea este generala. mai rar prin contact direct cu lezuni deschise. un risc mare având extremele de vârsta. CONTROL Sursa de infectie este exclusiv umana iar transmiterea este exclusiv interumana.Starea de alergie tuberculinica este prezenta Ia persoanele care au venit in contact cu Mycobacterium tuberculosis prin boala sau vaccinare. PREVENIRE. Vaccinul contine o tulpina de Mycobacteriurn bovis care. 6. Profilaxia specifica este realizata prin vaccinarea BCG care este obligatorie Ia noi in tara. Pentru a evita selectarea de mutante rezistente se impune efectuarea tratamentului cu asocieri de substante antibacteriene. pirazinamida. izolarea si tratarea lor. izoniazida. conditii precare de viata. Bolnavul va fi monitorizat clinic. educatia sanitara a populatiei. boli imunodeprimante. Serodiagnosticul nu se practica fiind o metoda lipsita de specificitate si sensibilitate. TRATAMENT Tratamentul tuberculozei presupune administrarea de antibiotice antituberculoase: rifampicina. si-a pierdut capacitatea patogena ramânand imunogena. Profilaxia nespecifica a bolii consta in depistarea precoce a surselor de infectie. dupa ce a fost subcultivata de 230 de ori de Calmette si Guerin pe mediul cu bila si cartof. . pe cale aerogena. radiologic si bacteriologic atât pe durata spitalizarii cat si dupa externare. boli asociate. etambutolul etc.