You are on page 1of 8

Hang Tuah ialah seorang pahlawan legenda berbangsa Melayu pada masa pemerintahan Kesultanan Melaka di abad ke-15 (Kesultanan

Melayu Melaka) bermula pada 1400-1511 A.D. )[1] Menurut rekod sejarah, beliau lahir di Kampung Sungai Duyong, Melaka kira-kira dalam tahun 1444 A.D. Bapanya bernama Hang Mahmud manakala ibunya pula ialah Dang Merdu Wati. Bapanya juga pernah menjadi hulubalang istana yang handal suatu ketika dulu, begitulah juga ibunya yang merupakan keturunan dayang di istana. Hang Tuah ialah Laksamana yang terkenal dengan kesetiaannya kepada Raja dan merupakan petarung silat yang amat handal dan tiada tolok bandingnya. Hang Tuah dan empat orang kawannya: Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu menuntut ilmu bersama Adiputra diGunung Ledang. Selesai menuntut ilmu, mereka berlima kembali ke kota Melaka. Pada suatu hari, mereka berjaya menyelamatkan Dato' Bendahara (iaitu Perdana Menteri) daripada seorang lelaki yang sedang mengamuk. Dato' Bendahara kagum dengan ketangkasan mereka dan menjemput mereka semua ke rumahnya dan seterusnya mengambil mereka untuk bertugas di istana. Sejak itu Hang Tuah dan sahabat-sahabatnya amat disayangi oleh Sultan hinggalah Hang Tuah mendapat gelar Laksamana. Semasa mengiringi Sultan Melaka ke Majapahit di tanah Jawa, Hang Tuah telah berjaya membunuh seorang pendekar Jawa bernama Taming Sari. Dalam pertarungan itu Taming Sari, seorang pendekar yang kebal yang tidak dapat dilukakan. Tetapi Hang Tuah mengetahui bahawa kekebalan Taming Sari terletak pada kerisnya. Oleh itu Hang Tuah berjaya merampas keris berkenaan dan membunuh Taming Sari. Keris itu kemudiannya dianugerahkan oleh Betara Majapahit kepada Hang Tuah. Pemilik keris ini akan turut menjadi kebal sepertipendekar Jawa Taming Sari.[perlu rujukan] Hang Tuah telah diutuskan ke Pahang bagi mendapatkan Tun Teja untuk dijadikan permaisuri Sultan Melaka. Ketika Hang Tuah ke Pahang, Melor turun dari Gunung Ledang mencari Hang Tuah. Melor telah ditawan oleh Tun Ali atas hasutan Patih Karma Vijaya bagi dijadikan gundik Sultan. Atas muslihat Tun Ali juga, Hang Tuah yang kembali dari Pahang akhirnya dapat berjumpa Melor, tetapi Sultan juga turut menyaksikan perbuatan Hang Tuah itu. Melor dan Hang Tuah dihukum bunuh kerana difitnah berzina dengan Melor yang telah menjadi gundik Sultan. Namun, hukuman mati tidak dilaksanakan oleh Bendahara sebaliknya Hang Tuah disembunyikannya di sebuah hutan di Hulu Melaka. Hang Jebat telah dilantik oleh Sultan menjadi Laksamana menggantikan Hang Tuah dan keris Taming Sari telah dianugerahkan kepada Hang Jebat. Hang Jebat sebagai sahabat karib Hang Tuah, menyangka bahawa Hang Tuah telah teraniaya dan telah menjalani hukuman mati. Hang Jebat (menurut Hikayat Hang Tuah) atau Hang Kasturi (menurut Sejarah Melayu), bertindak derhaka kepada Sultan dan mengambil alih istana. Tidak ada pendekar atau panglima di Melaka yang dapat menentang Hang Jebat (atau Hang Kasturi) yang telah menjadi kebal kerana adanya keris Taming Sari di tangannya.

Hang Tuah kemudiannya telah dipanggil pulang dan dititahkan membunuh Hang Jebat. Tragedi ini masih menjadi perbalahan orang melayu sampai sekarang. Sedangkan Abu Bakar Siddiq R. . Hang Tuah telah membantu sultan yang sebelum itu menghukumnya tanpa sebarang alasan. Setelah tujuh hari bertarung. Hang Tuah akhirnya berjaya merampas semula Taming Sarinya daripada Hang Jebat dan membunuhnya. rakyat boleh menjatuhkannya.Sultan Mahmud terpaksa melarikan diri dan berlindung di rumah Bendahara. Ini kerana Hang Jebat bukan saja derhaka kepada sultan bahkan telah membunuh ramai orang/rakyat Melaka yang tidak berdosa dengan mengamuk di dalam istana dan seluruh Melaka.A juga berkata kepada orang Muslim bahawa jika dia bersalah. Dalam pertarungan yang sedih ini. Tindakan Hang Tuah yang membunuh Hang Jebat mungkin satu tindakan yang berupa hukuman mati terhadap pembunuh. Inilah masanya Bendahara memberitahu yang Hang Tuah masih hidup. Ternyata. Sumpah yang terkenal daripada Hang Tuah ialah "Tak Melayu hilang di dunia" yang bererti bangsa Melayu tidak akan punah di bumi ini. Namun begitu. Pada masa itu baginda baru menyesal kerana membunuh Hang Tuah yang tidak bersalah. ada juga yang menyokong Hang Tuah.W.T lebih berkuasa dari sultan dan memang tidak salah Hang Jebat cuba menegakkan kebenaran. kesilapan Hang Tuah yang tidak berfikir bahawa Allah S. Namun begitu. Hang Jebat telah cuba membela sahabatnya yang telah difitnah.

“Hei. “Eh. terjadilah pergelutan antara Hang Tuah dan Hang Jebat. Hang Tuah berasa sedih.Hang Tuah dan Hang Jebat Raja Melaka sangat gembira menyambut kepulangan Hang Tuah. kita sudah tiada masa untuk berbicara. Beliau tidak menyangka bahawa Hang Tuah masih hidup. kamu Tuah! Sila masuk.” Maka. Hang Tuah diiringi beberapa orang pengawal berjalan menuju ke istana Melaka untuk membunuh Hang Jebat.” Hang Jebat terjaga dari tidurnya . “ “Jebat . Hang Tuah memohon supaya keris Taming Sari diserahkan kembali kepadanya. Raja Melaka memberi keris baginda kepada Hang Tuah . ……………………………………… . Mari kita berlawan sekarang. Hang Jebat sedang tidur. tetapi keris tersebut telah diserahkan kepada Hang Jebat . Baginda menitahkan supaya Hang Tuah beradu tenaga dengan Hang Jebat kerana baginda tidak tahan dengan penderhakaan Hang Jebat. Kehadiran Hang Tuah di tengah-tengah taman istana sangat mengejutkan Hang Jebat. Hang Jebat! Sila keluar.

kamu Tuah! Sila masuk. Kehadiran Hang Tuah di tengah-tengah taman istana sangat mengejutkan Hang Jebat. Hang Tuah berasa sedih. “Hei. Hang Tuah memohon supaya keris Taming Sari diserahkan kembali kepadanya. Hang Jebat sedang tidur. Raja Melaka memberi keris baginda kepada Hang Tuah . tetapi keris tersebut telah diserahkan kepada Hang Jebat .” Hang Jebat terjaga dari tidurnya . Hang Tuah diiringi beberapa orang pengawal berjalan menuju ke istana Melaka untuk membunuh Hang Jebat. Hang Jebat! Sila keluar. kita sudah tiada masa untuk berbicara. Mari kita berlawan sekarang. Beliau tidak menyangka bahawa Hang Tuah masih hidup. terjadilah pergelutan antara Hang Tuah dan Hang Jebat. ……………………………………… . “ “Jebat .” Maka.Hang Tuah dan Hang Jebat Raja Melaka sangat gembira menyambut kepulangan Hang Tuah. Baginda menitahkan supaya Hang Tuah beradu tenaga dengan Hang Jebat kerana baginda tidak tahan dengan penderhakaan Hang Jebat. “Eh.

Hang Jebat menutup semua 40 pintu istana dan membunuh semua perempuan dalam istana. Hang Jebat meminta agar semua pengawal istana tidak menjolok lantai istana dengan menggunakan lembing dan memberitahu tentang kehamilan Dang Baru. Apabila penat bertarung. Dang Baru. Dalam pergelutan itu. jika Dang Baru melahirkan seorang anak lelaki hendaklah dijadikan pengawal Tun Nadim (anak Hang Tuah). Hang Jebat telah terkena tikaman keris Taming Sari Hang Tuah.. itu terserah kepada ibunya. Sebelum meneruskan pertikaman. . Hang Jebat terleka semasa berehat dan kesempatan tersebut diambil oleh Hang Tuah untuk mengambil keris Taming Sari dari pinggang Hang Jebat. Kemudian beliau berwasiat kepada Hang Tuah. Setelah pergelutan berakhir. Hang Tuah menyuruh Hang Jebat membuka kedua-dua daun pintu kerana khuatir akan tipu helahnya. Hang Tuah membalingkan keris yang digunakannya sebelum ini ke arah Hang Jebat dan pergelutan diteruskan.Sebelum Hang Tuah memasuki istana. kecuali Dang Baru yang sedang mengandung tujuh bulan. dua bersaudara pun berehat. Dua bersaudara ini terpaksa bertarung di atas talam kerana khuatir akan jolokan dari bawah. Hang Tuah pun melompat ke dalam istana dan bermulalah pergelutan diantara dua sahabat tersebut. Hang Tuah membalut luka Hang Jebat terlebih dahulu sebelum beliau pulang ke rumah. Manakala sekiranya seorang perempuan. Hang Tuah gagal untuk menikam Hang Jebat kerana keris Taming Sari masih berada di tangan Hang Jebat.

Hang Kasturi menjenguk Hang Tuah di rumahnya (atas titah Raja Melaka).tengah jalan besar selama tujuh hari tujuh malam untuk dijadikan tontonan ramai. Hang Jebat kemudiannya mengamuk di tengah pasar Negeri Melaka menyebabkan beribu-ribu orang mati terbunuh termasuk lelaki dan perempuan. Berita tersebut disembahkan kepada raja. Orang ramai yang menyaksikan pertikaman tersebut terkejut kerana Hang Jebat masih hidup. Tetapi dihalang oleh Hang Tuah kerana Hang Jebat memberi wasiat agar anak itu dipeliharanya. beliau terus mendapatkan Hang Tuah dan meminta supaya dirinya dibuang ke sungai. lalu membawanya bersama pulang ke rumah. Hang Tuah mengadap Tun Teja dan memohon kurnia supaya Hang Kadim itu dihantar ke Inderapura untuk dijaga oleh ayahanda Tun Teja. Hang Tuah memberinya sirih yang sudah beliau kapurkan. Raja Melaka bertambah sayang kepada Hang Tuah dan ini menimbulkan lagi perasaan iri hati para pegawai dan pertuanan istana tetapi tidak berani untuk menyuarakannya. Hang Tuah kemudiannya pergi ke sungai setelah mendapat tahu tentang pengamukan Hang Jebat di pasar. Dang Baru melahirkan anak lelaki yang diberi nama Hang Kadim setelah dua bulan Hang Jebat meninggal. Setelah Hang Jebat terdengar suara Hang Tuah. Raja menitahkan supaya Hang Kadim dibuang ke laut. Hang Kasturi diberitahu oleh Dang Kamala bahawa Hang Tuah sedang berkhalwat dan tidak boleh bercakap selama tiga hari tiga malam. Hang Jebat pun mati di pangkuan Hang Tuah. PERISTIWA PENTING : . Mayat Hang Jebat digantung di tengah. kerana bendahara dan Temenggong kasih akan Hang Tuah. Hang Tuah berasa simpati dengan Hang Jebat. Hang Jebat meminta agar Hang Tuah membuka balutan lukanya dan darah pun keluar dengan banyaknya.Hang Jebat yang bermandikan darah menutup semua pintu istana untuk berehat dan berjumpa isterinya.

• Hang Tuah berkhalwat selama tiga hari tiga malam dan tidak boleh bercakap. • Mayat Hang Jebat digantung di tengah-tengah jalan besar selama tujuh hari tujuh malam untuk tontonan rakyat. • Hang Tuah Tidak Dapat menewaskan Hang Jebat selagi keris Taming Sari masih di tangan Hang Jebat. • Dang Baru – isteri Hang Jebat. WATAK-WATAK : • Raja Melaka. • Tun Pekerma. • Hang Jebat.• Raja Melaka menitahkan Hang Tuah beradu tenaga dengan Hang Jebat kerana amukannya yang dianggap menderhakai raja. • Hang Kadim – anak Hang Jebat • Pengawal. • Dang Baru melahirkan anak lelaki yang diberi nama Hang Kadim. . • Hang Jebat berjumpa dengan Hang Tuah dan menyampaikan wasiatnya tentang anaknya. • Hang Jebat mengamuk di tengah pasar negeri Melaka. • Bendahara Paduka Raja. Beliau mati di pangkuan Hang Tuah. • Hang Tuah. • Hang Kadim dihantar ke Inderapura untuk dijaga oleh ayahanda Tun Teja. • Hang Jebat terkejut melihat kemunculan Hang Tuah di tengah-tengah taman istana dan pergelutan berlaku pada hari itu juga. • Hang Tuah berjaya mengambil Keris Taming Sari daripada Hang Jebat ketika mereka sedang berehat keletihan. • Dang Kamala – Isteri Hang Tuah • Tun Teja • Bendahara Seri Buana.Hang Jebat berjaya ditikam dengan keris tersebut. pertuanan dan pegawai istana. • Dayang-dayang istana.

LATAR TEMPAT : Istana Melaka Dusun Bendahara Paduka Raja Rumah Hang Tuah Negeri Melaka Sungai Di tengah pasar negeri Melaka Inderapura .