Psihologie organizationala- Curs 8 Niv rel individ- grup organizational Efecte de – motivare / demotivare - legate de cultura organizationala - de tip

dezadaptativ Motivatia comportamentului organizational Se considera ca randamentul depinde de aptitudini , daca indv e dotat aptitudinal,se va obtine performanta. !!! Dar s-a constat ca nu e asa. Succesul / esecul depinde de prezenta factorilor motivationali Randament= Aptitudini ∙ Formare ∙ Motivatie – Oboseala Sarcinile psihologiei in studiul factorilor motivationali:  elaborarea unor teorii cu privire la motivatia comp organizational , cu repercursiuni ale unor th preluate din psihologia generala si aplicate la psihologia manageriala; psihologia org a recurs la o sistematizare a teoriilor in functie de necesitatile proprii: - Teorii de continut (fen ce stimuleaza comp ne/ realizabile) - Teorii de proces ( cum se stimuleaza comp)  cunoasterea formelor concrete ale comportamentelor org+ stabilirea stimulilor ce pot influenta aparitia unei org sau impiedicarea ei: • comportamentul de a intra in orh • comportamentul de a produce • comp de a ramane in org • comp de a parasi org Ex: Banii stimuleaza 1,3,4 din comp de mai sus  descoperirea modalitatilor de manipulare a diferitelor forme de comportament motivate ( Ex: Decizia reprezinta un fenomen anticipat de organizatie; orice decizie are un cost motivational)  prevenirea si ameliorarea unor comportamente demotivante, dezadaptative  elaborarea unor practici de motivare

1

noi forme de management -posibilitatea de expresie si de realizare de sine . si ca in plus prima nu era asa de mare.a conduce bine= a plati sufficient pt a atata dorinta salariatilor de a fi bogati.sub 2 forme.prime de randament ( cu cat a depasit norma atat ii dau in plus la salariu) .interesata de eficienta . sub control specific .acum au fost formultate th clasice ale motivarii: Th lui Taylor Motorul motivatiei .salariatii au considerat ca mai au nevoie si de altceva in afara de bani. speranta. el a ridicat . a. Le Saget: “ Managementul intuitiv”.epoca gandirii dinamice . natura este la felumana si munca solutii identice umana-consecintele pt toti in plan managerial Caracteristicile -epoca epocii industrializarii .stabileste 3 mari categorii ale motivatiei Criterii/Caracteristici Teorii ale motivatiei din prima generatie19001950 Conceptia generala Toata lumea despre om. a crescut norma .un aspect: motivarea oamenilor .adptarea pe post .i.modele de solutii dupa caz -epoca dominate de scoala relatiilor/ resurselor umane: Th de continut si de process -considerarea angajatilor . esentaavantajele materiale si financiare( banii ) Teorii ale motivatiei din a 2-a generatie:19501990 Putem grupa indivizii in categorii.motivatia intrinseca TEORII CLASICE ALE MOTIVATIEI 1. Teoria morcovului si batei .modalitatea: banii. Teoria lui Taylor .sol de adecvare pt fiecare pers in parte.sanctionarea pers care nu au realizat normelede la admonestare la concediere .patronatul nu a fost de accord cu primele progresive . iar daca produceau prea mult – exces de productie-vor da afara din ei 2 .frica. sa se mentina o incertitudine legata de securitatea muncii 2.din perspective istorica: M.recunoasterea contributiilor Teorii ale motivatiei din a 3-a generatie 1990astazi Fiecare pers este unica.TEORII ELABORATE IN DOMENIUL ORGANIZATIONAL: .

inlocuit cu metode mai simple: ancheta pe baza de chestionar TEORII DE PROCES V.nu intotdeauna oamenii au 5 categorii de trebuinte.acestea trebuinte pot fi invatate .productive = > Teoria ERG: individual se angajeaza in acele comp care ii satisfac una din cele 3 nevoi .considera ca exista urmatoarea ierarhie  nevoia de Existenta (la baza): hrana. sa fie satisfacuta nevoia . Muncitorii pot fi impartiti in: . apa.trebuintele permanente nu apar neaparat singure . insa in grade diferite. de autorealizare se grupeaza independent.doar una sustine comportamentul la un moment dat . ci mai degraba au 2. ea determina persoana sa se comporte a.nevoia de afiliere .nevoia de afirmare .Teoria Asteptarii/ Expectantei Motivatia= pocesul ce guverneaza alegerile facute de oameni intre alternativele de Activitate voluntara Performanta= e interpretata aici.aceste nevoi pot fi descoperite de manageri→ propune un TAT modificat formate.animati de motivatie extrinseca . mai degraba intra in functie simultan. educate prin programe de training Critici: o trainingurile sunt f costisitoare pt organizatii o TAT-ul destul de greoi. .TEORII DE CONTINUT.toti indivizii dispun de toate cele 3 nevoi. e posibil ca indv sa progreseze sau sa regreseze (acest lucru se datoreaza org) Ex: Daca org nu ofera posibilitatea de promovare. managerii isi pot motiva subordonatii C. fara realizare .animati de motivatie intrinseca .in functie de contextele particulare ale org. nu ca scop in sine. salariu  nevoia de Relationare: satisfacerea prin intretinerea rel interpersonale  nevoia de Growth (Crestere): contributiile creative.i. ci.Teoria lui Maslow Cercetari: unele nevoi (ex: de stima si securitate) ale unor mangeri de nivel inferior erau mai putin satisfacute decat ale acelor manageri de nivel mediu. Alderfer.nevoia de putere.3. Vronce. managerul ii orienteaza pe angajati spre alte nevoi Mc Clelland: .cand una din ele este puternica. cunoscand aceste nevoi ce apar simultan.ci ca un mijloc de a atinge un scop 3 .nevoile de siguranta si cele de stima.nevoia de autorealizare era mai putin satisfacuta de ambele grupuri .stabileste 3 categorii:.

. Mauer:  obiectivi/ inlocuitori (de substitut)  pozitivi/ negative  financiari/ nonfinanciari  sociali/ psihologici • 4 . dorinta de a invata .omul desfasoara o serie de actiuni. care se desfasoara in functie de asteptarile pe care le are pe directia realizarii scopurilor • Probabilitatea perceputa a unor actiuni variate care conduc la realizarea scopurilor diferite= expectanta • Atingerea unui scop de nivel1 se face dependent de rel presupusa cu rezultatele asteptate la niv 2= instrumentalitate EX: Sunt performant pt a obtine o promovare ( scop de niv 1) dar si pt a obtine admiratia colegilor (scop de nivelul 2) • Performanta capata valori positive si apare ca instrument in realizarea informarii intre cele 2 categorii de informatii • Omul isi realizeaza comportamentul in functie de asteptari. managerul trebuia sa fie el insusi montat Tipurile de motivatie .rezultatul muncii unui subiect si efortul personal pt obtinerea acestui rezultat .s-au studiat pornind de latipurile de stimuli care declanseaza motivatia Norman.rezultatul muncii altora ( pers semnificative) cu efortul personal…. Le Saget) pp: o accentual pe creativitatea liderului si motivatia intrinseca o a pune in contact persoana cu motivatia intrinseca. R.1965 O serie de comparatii intre: . responsabilizarea personala o a crea un sistem cerent managerial.de nivel secundar • Omul incearca sa realizeze scopurile. adica liderul trebuie sa dispuna de aptitudinea de a-i ajuta pe oameni sa se motiveze singuri pe baza de:  curiozitatea intelectuala. Echitatea in managementul intuitiv(M. care sa se sustina reciproc o diminuarea temerii managerului dea invata o pt a-i putea monta pe altii . flexibilizarea relatiilor. accentual pe munca in echipa.Adams.raportul intre ce asteapta indivizii de la munca si ce au obtinut Se semnaleaza aparitia unor neconcordante pe care subiectul le percepe ca pe niste inechitati. forta dorintei unui individ de realizare aunui scop de prim nivel= valenta • In vederea atingerii scopului . legatura dintre scopuri Motivatia= Valente ∙ Expectatii ∙ Instrumentalitati ↓ variabila intermediara intre actiuni si rezultate Teoria Echitatii.Omul are la dispozitie mai multe scopuri:.de prim nivel . de a se intelege  dorinta oamenilor de a deveni mai importanti  capitalul incredere: mai important decat cel financiar.

un sistem cu cat mai multe forme de salarizare care sa fie esalonate in timp. iar daca ar fi.nu mai motiveaza Care este locul ocupat de bani in sistemul celorlalte forme motivationale? 5 . imbinate armonios: fenomene de compensare . in conformitate cu cat mai multi indicatori Prima: marime.Tipuri de stimuli a)Banii Varietati a 1) salariu tarifar a 2) participarea la profit a 3) beneficii a 4) premii b 1) continutul ei b 2) conditiile muncii b 3) valoarea muncii c 1) scopul grupului c 2) structura grupului c 3) procesele Tipuri de motivatie MOTIVATIA ECONOMICA MOTIVATIA PROFESIONALA MOTIVATIA PSIHOSOCIALA b)Munca c)Interactiunea umana a) – este imposibil sa gasim un sistem de salarizare care sa fie doar pozitiv.aceuasi forma de salarizare poate avea efecte positive in unele conditii si negative in altele Consecinta: Trebuie manipulate adecvat sistemul de plata.f mare sau f miva. aplicarea lui ar fi problematica .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful