P. 1
Proiect Belarus

Proiect Belarus

|Views: 21|Likes:
Published by John Patman
Economia in Belarus
Economia in Belarus

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: John Patman on Apr 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/15/2014

pdf

text

original

Universitatea “ Dunarea de Jos” Galati Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor Specializarea Management

Proiect
La Managementul IMM-urilor Profesor : Conf.dr.Nistor Rozalia Sdudenti : Oborocea Lilia
Alexandru Benu Lupan Olga Chiriac Ivan

Galati 2013

plus o estimare pe 2008. s-a observat o ieşire din criză. iar în perioada anilor 1994-1997 s-a aflat într-o situaţie de adîncă criză economică. mare parte din care se oferă la export. în anumite domenii. . Din anul 1991 creşterea industrială a început să scadă. La jumatatea anului 1997.Belorusia – Cadrul macroeconomic : Belarus este una dintre cele mai dezvoltate economic state din CSI. A scăzut nivelul de producţie din toate ramurile. Creşterea PIBului Belarusului între 1995 şi 2007. În economia ei ponderea industriei reprezintă aproximativ 1/3 din volumul produsului naţional. iar pe la sfîrşitul anilor 90 producţia ţării a atins nivelul anului 1990. Caracteristica principală a industriei belaruse o reprezintă producţia produselor finite de înaltă calificare şi mare volum de muncă.

riscul acceptabil .riscul prudent.ca urmare a dezvoltării proceselor economice în țară și în lume în general. regională . naționalizarea proprietății private. Șomaj Statisticile de șomaj în Belarus nu este calculat după standardele globale ale Organizației Internaționale a Muncii. cu lansarea de noi legi și reglementări. Legislativă . Macroeconomice . riscurile macroeconomice includ inflației (deflație). subestimarea concurenți pe piața de produse. principalele sunt:  Deoarece principala sarcină a antreprenorului este . care transportă o amenințare potențială de non-planificate rezultate.depinde de tendințele industriei. în general. etc). eliminarea unor scutiri de taxe. moneda. de investiții. Riscurile interne sunt împărțite în trei tipuri:    de producție asociat cu particularitățile procesului de la o anumită companie. nivelul de competențe. Liisa este cea mai optimă și confortabilă. Cu toate acestea. cutremure. confiscarea bunurilor. fără a trece frontiera. etc).o amenintare la adresa pierderea completă a profitului din vânzarea unui proiect sau de afaceri. Milner si profesorul F.sunt legate de situația politică din țară și activitățile autorităților publice (revoluție.sunt cauzate de starea de regiuni individuale. rata dobânzii și riscuri structurale. critice si catastrofice.a modifica normele existente. creșterea ratelor de impozitare. etc Clasificarea pericolului pe care profesorul B.Riscuri interne si externe Există mai multe abordări pentru clasificarea si sistematizarea riscurilor.riscul critic – este legat de riscul de pierdere în suma costurilor suportate pentru punerea în aplicare a acestui tip de afaceri sau în tranzactie individual Printre riscuri externe disting:       politică . La rândul său. deși țara este membru și participant al Convenției privind statistica . .sunt asociate cu dezastrele naturale posibile și degradarea mediului (inundații. cum ar fi deteriorarea situației societății (introducerea de noi taxe. etc). ea are dezavantajul că necesită corecție. trebuie de mentionat riscurile acceptabile. preturi greșit. comercială. și așa mai departe. În cadrul acestui sistem de distribuție a riscurilor pentru externe și interne nu corespund pe deplin conceptele moderne de mediul intern și extern al organizației. organizarea aprovizionării cu materii prime și punerea în aplicare de transport. ca urmare a care societatea nu poate realiza sfera de aplicare completă a produselor. de obicei cauzate de cercetare de marketing în mod necorespunzător. incendii. legile lor. Industria . naturale . război. de la care este posibil falimentul companiei. .

de 1%. aproximativ 90%. Beneficiu mediu pe șomeri în luna februarie 2010 la 48 900 proteine. In 2007 salariul mediu in Belarul. au venit din partea unor state care nu sunt membre CSI. În loc de a calcula rata șomajului.1% în medie în țară s-au identificat ca șome].] Se crede că numărul scăzut de șomeri înregistrați în serviciile de ocupare din cauza nivelului foarte scăzut al prestațiilor de șomaj ($ 10-15) și angajamentele de a participa la lucrări publice . Printre ceilalti investitori se mai numara Austria. Potrivit analiștilor. cu 340 de euro/luna salariul mediu in constructii. Cipru si Statele Unite. și este destinat numai pentru replicarea în mass-media de stat. In prezent cel mai mare investitor este Marea Britaniecu un procent de 37%. Armenia. astfel încât guvernul "încurajează șomerii să își găsească de muncă".deci. Rata șomajului real ar putea fi mult mai mare . ruble.000 de locuitori care lucreaza.5%.0. Moldova si Tajikistan. în serviciul public de ocupare înregistrat 14100 șomeri . o mare parte din muncitori provin din stetele membre CSI. In ceea ce priveste piata de constructii. majoritatea investitiile venite de peste granita. rata reală a șomajului este de aproximativ 10% și pot crește până la 20% până la sfârșitul anului 2012 ca urmare a crizei în curs de desfășurare.muncii.6% din persoanele de vârstă care lucrează în Minsk și 6. pentru că el nu are încredere în instituțiile de stat.87% din populația economic activă. urmata de Elvetia cu 13% si germania cu 10%. standarde globale ca rata șomajului este utilizat cât de mulți oameni sunt înregistrate cu Ocuparea Forței de Muncă. În Belarus. ajungand in 2007 la cifra de 700 de milioane de euro. planurile prevazand recrutarea fortei de munca si din China in viitorul apropiat. Potrivit vicepremierului ministrul Economiei. Analiști independenți indică faptul că un astfel de nivel scăzut al șomajului este un fals. La începutul anului 2013. Andrei Tur. Rata scazuta a somajului se datoreaza pe langa suportul oferit de catre autoritati pentru gasirea unui loc de munca si faptului ca multe dintre intreprinderile din tara sunt detinute de stat. între 1 și 22 mai 2009.500. rata șomajului a atins un minim istoric . reprezentand 46% din totalul populatiei. Interesant este ca pana in prezent. în timpul recensământului din 2009 de 5. Rata investitiilor straine a inceput sa creasca abia in anul 2002. . Rata oficială a șomajului este de 0. Rata somajului Rata somajului in Belarus este una scazuta. Astfel exista in prezent aproximativ 4. era de 245 de euro/luna.

În 2005. care au arătat că migrația forței de muncă în anul 2011 nu a crescut. cu toate acestea. 1. din cauza crizei . 51.servicii: 51. era de 1. Existau 679. dintre care două treimi erau femei. Numărul efectiv de migranți este estimat .2% din forta de muncă din tară este angajată în companii de stat.4% lucrează la companii străine. între care femeile detin putin mai multe slujbe decât bărbați.7% . Mai târziu.agricultura: 14% . În special. Rata șomajului. Forta de muncă este formată din peste patru milioane de oameni.3 Migrația forței de muncă Scară de migrație (în special .000 de belaruși șomeri.5% în 2005.fig. Rata somajului (2003-2011) Forta de munca Mare parte din economia Belarusului rămâne în continuare si a fost descrisă ca fiind „de tip sovietic.de ocupatie : . Departamentul Muncii nu confirma sau nega informații despre creșterea migrației forței de muncă în 2011. Fortei de munca .industrie: 34.7% au capital partial străin). Mulți oameni lucrau și în agricultură.4% în companii private locale (dintre care doar 5. Viceprim-ministru Serghei Rumas referit la datele oficiale. Astfel. Ministerul de cifre Statistica. iar 1. când rata totală a șomajului a fost cea mai mare de la începutul înregistrărilor din 1995. circa un sfert din populație era angajată în industrie. vânzări și educație. sunt necunoscute. conform statisticilor guvernamentale. nu ia în considerare mutarea la frontiera deschisă cu Rusia fără permisiune și de înregistrare cu organismele relevante.ieșire din Belarus). dar a recunoscut deteriorare pe piața forței de muncă ca urmare a lansării de proiecte de integrare cu Rusia noi. Rata șomajului a scăzut după 2003. 47.

Brest . până la sfârșitul anului 2010 salariul mediu a fost de 500 dolari prezis (care a fost aprobat la Adunarea Națională din Belarus la doi au 03 martie 2006).15 milioane de euro. Există anumite salariul dinamica pentru perioada 2008-2010 de ani. Potrivit vice-președinte al Lukyanovich Andrew. în timp ce fluxul de personal înalt calificat în Rusia este mic . salariul minim în Belarus este 464. Salariu De la 1 ianuarie 2011.1. Cauza majora de deplasare a forței de muncă din Belarus Rusia este diferența de salarizare a crescut considerabil ca urmare a crizei financiare din 2011 și prăbușirea rublei din Belarus . Pe regiuni de dimensiunea salariului nominal Belarus în luna noiembrie 2010 a fost.301 ruble belaruse ($ 464). În Guvernul consideră că.000 de oameni in fiecare an . Rusia reprezintă 90% din totalul remitențelor ].BYR 1.1.la aproximativ 150.873 ruble (peste 500 de dolari la acea dată). în anul 2010 . ceea ce reprezintă un nivel scăzut comparativ cu media mondială. în conformitate cu Comitetul Național de Statistică. fără a înregistra cu autoritățile. s-au ridicat la 1595.17 milioane de BYR.BYR 1207 milioane de euro. ceea ce complică foarte mult calculul de călătorie pentru muncă.11 de milioane de BYR Mogilev .circa 1.3 miliarde dolari în conformitate cu procedura de Banca Mondială). salariul mediu lunar în Belarus s-au ridicat 1439. Există dovezi că în Rusia merge cea mai mare parte a lucrătorilor (în special constructorii). Grodno . care este de aproximativ 30 de ori mai mare decât statisticile oficiale [120]. Factorii importanți sunt afinitate migrației semnificative culturale și lingvistice cu Rusia În plus.BYR 1. salariul mediu.11 milioane de euro. În decembrie 2010.2% din PIB.BYR 1.19 milioane de euro. după cum urmează: Minsk . în Belarus există o nevoie de a angaja lucrători migranți . granițele deschise facilitează circulația lucrătorilor. Vitebsk . Gomelskaja oblast .0 mii ruble($ 153).BYR 1.53 milioane de euro. Minsk regiune . Conform calculelor Ministerului Economiei. Alte estimări sugerează mai mult de 600 mii stânga pe câștigurile numai în Rusia. Raportul oficial al Comitetului Național de Statistică din Belarus în luna februarie 2011. Volumul remitențelor în valoare de 592 milioane dolari (1. în 2009. [95]. Cei mai mulți oameni merg să lucreze în Rusia.atât de mare și a celor necalificați. salariul mediu al lucrătorilor din Belarus a crescut în comparație .aproximativ 3% din populația economic activă.

salariul mediu lunar 1000-1100 de dolari.2 milioane de euro). Băncile comerciale ţin în Banca Naţională a Belarus (NBB) suma uriaşă de 57. Anul trecut. economia belarusă condusă de la centru s-a aflat în criză profundă. Lukaşenko a anunţat: “Veniturile populaţiei vor creşte “Indiscutabil”. Lukaşenko vrea în schimb ca guvernul să majoreze veniturile medii ale belaruşilor la 500 dolari (în prezent 390 dol. din 23-24 mai 2011. Exemple de industrie: Salariul mediu al unui miner în luna iulie 2009 sa ridicat la 2458.BIZ. iar pentru salariile angajaților din sectorul public vor fi indexate la inflație. . Inflatia Prea multe ruble fără valoare pe piaţă ameninţă cu revenirea unei inflaţii galopante şi cu o nouă devalorizare a banului.). bani care de pe o zi pe alta pot ajunge pe piaţă sub formă de credite pentru populaţie şi firme. Ministerul Economiei a declarat ca nivel al tarifului de primul nivel este folosit pentru a calcula salariile vor rămâne la fel. Inflaţia a fost cea mai mare în lumea civilizată – 107.270 ruble. Salariul minim lunar în Belarus de la 1 ianuarie 2013 este de 1395. Ca urmare a devalorizării.cu anul precedent cu 12.1 miliarde dolari).000 ruble. la șefii de întreprinderi agricole și organizațiile care sunt responsabile pentru furnizarea de servicii de utilitate. În companiile private. În sectorul public. salariile in dolari a scazut de la 500 dolari la 312 dolari până în mai 2011 și la $ 218 în luna septembrie. explicând cu nerespectarea celor stabilite în acord. o legătură clară între lideri din industrie și de afaceri nu au un venit. dar şefa sa. această situaţie va duce la un salt al preţurilor şi la devalorizarea rublei. rata de primă clasă tariful a fost majorat cu 28%. cu toate acestea. iar majorarea veniturilor înseamnă o nouă creştere a masei de bani pe piaţă. Salariile de ingineri din întreprinderile petrochimice a fost de aproximativ 700 $ (2. Banca centrală îşi dă seama de pericol. inflația anuală a fost de 13%.770 ruble. și lucrători de birou – 4270. Ministerul Economiei a declarat că indexarea nu va afecta lucrătorii din marile întreprinderi de stat. Banca aceasta a oprit a treia tranşă acordată Minskului. salariile reale au scăzut cu 4. În noiembrie 2012 salariul mediu lunar al Republicii Belarus a fost de 4244. În opinia experţilor independenţi de la portalul BEL.8%. rubla a fost devalorizată de două ori în raport cu dolarul (în total cu circa 70%). Aceste măsuri nu sunt conforme cu condiţiile de creditare a FMI şi cu împrumuturile (3 miliarde dolari) acordate Belarusului de către Banca Euro-Asiatică de Dezvoltare (controlată de Rusia). decizia de a ridica salariile de care vor trebui să ia administrația companiei.000 ruble . În acest caz. nu are curajul să-l convingă pe dictator de pericol.6%. Nadejda Ermakova.5 mii de miliarde de ruble (7. 1 octombrie.2% .

conform Agenției Guvernul Belarus "Belta". 2.2% din PIB). anul 2011-2012 (in %) ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august sept octomb noiem decembrie Deficitul public Bugetul Belarusiei în lunile ianuarie-aprilie 2011 este folosit practic fara deficit. Deficitul public (2005-2011) .7 miliarde de ruble in deficitul planului anual de ruble belaruse 6300 miliarde (3. sau 26. Cheltuielile bugetare ale guvernului în perioada ianuarie-aprilie 2011 au constituit 25500 miliarde ruble sau 30.2% din tinta. sau 31. Veniturile bugetare ale administrației publice.fig. Potrivit Ministerului de Finanțe al Republicii aceasta a fost de 3.4 miliarde ruble.8% din planul anual. Cheltuielile bugetare republicane de peste 4 luni este de 10. 3.7% din planul anual. sau 34.5 miliarde ruble. Dinamica inflatiei. fig.4 miliarde ruble.1% din planul anual. în ianuarie-aprilie 2011 s-au format în valoare de 26. Veniturile bugetare republicane s-au ridicat cu 10.

Cu toate acestea.531.110.25 .00 11.Cursul de schimb al monedei nationale Cursul valutar în Belarus 25-29 martie: dolarul a crescut ratele la creditele în ruble pe piața interbancară sa prabusit. cumparare USD EUR RON 8.00 2. da nu de creșterea cererii.64 vanzare 8. Se pare că reducerea ratelor dobânzilor la împrumuturi în crește treptat pe pieța valutara în Belarus. Adica. furnizarii reduse de dolarii.00 11.680. scaderea rublei a fost datorata în mare măsură.150.645.497. trebuie remarcat faptul că o creștere substanțială a cererii de valută străină în ultima săptămână nu a fost observată. stimuland cererea pentru dolari și reducand oferta lor.00 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->