Supra conductibilitatea

definită ca raportul dintre intensitatea curentului şi tensiunea la care este supus conductorul. . Mărimea caracteristică pentru acest fenomen este rezistenţa.     Orice conductor are proprietatea.Rezistenţă. R=I/U Acest fenomen se poate descrie ca rezistenţa ce o opun atomii conductorului faţă de curentul electric.Curent electric. ca atunci când este străbătut de un curent electric să se opună acelei mişcări orientate de electroni.

cu cât aceştia vibrează mai intens (haotic).Ce rol joacă temperatura?  Conform termodinamicii. temperatura unui corp se poate descrie în funcţie de intensitatea cu care atomii acelui corp vibrează unul faţă de celalalt. Aşadar. cu atât temperatura creşte…  .

dacă temperatura scade. el se topeşte… se întâmplă dacă îl răcim până la o anumită temperatură? .Temperatura conductorilor     Ce La fel se întamplă şi la conductori: vibraţia creşte. rezistenţa la fel… Analog. scade şi rezistenţa Dacă încălzim un conductor până la o anumită temperatură. temperatura implicit şi ea.

 Această întrebare şi-a pus-o probabil şi Heike Kamerlingh Onnes. . care a descoperit în 1911 că răcind mercurul la 4 K (169 C) rezistenţa lui scade la 0.

. Electronii nu mai întalnesc obstacole. probabilitatea ca aceştia să se ciocnească de alte particule scăzând la 0.2 K si 95 K). ce nu mai vibreaza atât de intens. şi din cauza faptului că se deplasează în perechi de căte doi electroni. Structura atomică a conductorilor este cristalină în sensul că atomii sunt aranjaţi precum nişte gratii.Aici intervine supraconductibilitatea!     La temperaturi putin peste 0 grade Kelvin (intre 1. printre care electronii in mod normal se deplasează destul de uşor (sunt si termoconductori) La temperaturi mici. numite TEMPERATURI CRITICE. rezistenţa conductorului scade la 0 din cauza atomilor. electronii se mişcă cu o mai mare uşurintă.

care este menţinut în conductor din cauza rezistenţei inexistente. Curentul electric din conductor creează la rândul lui un câmp magnetic şi provoacă astfel plutirea magnetului. iar în apropierea lui se aduce un magnet. . acesta cauzează un curent electric în conductor.Efectul Meissner  În momentul în care un conductor este racit la temperatura critică.

.

Supraconductibilitatea: “un fenomen cuantic macroscopic” .

care determină. acest fenomen. Nu doar conductorii capătă această caracteristică. Cu alte cuvinte un conductor aflat întrun câmp magnetic are o temperatură critică mai mare decât de obicei. CÂMP MAGNETIC CRITIC. .   Supraconductuctibilitatea depinde şi de un câmp magnetic. izolator la temperatura camerei. devine supraconductor la sub -100 grade C. la fel ca şi temperatura. dar şi unii IZOLATORI! In anii 80 s-a descoperit ca un anumit tip de ceramica.

Graficul tranziţiei mercurului şi a ceramicii .

88 1.19 3.2)Ba2 Ceramică Ca2Cu3O8.72 4.33 .Material Zinc Aluminum Tin Mercur YBa2Cu3O7 TlBaCaCuO Tip metal metal metal metal Ceramică Ceramică Tc(K) 0.15 90 125 138 (RECORD!) (Hg0.8Tl0.

Elemente supraconductoare .

Aplicatii practice  Trenurile MAGLEV .

moleculele de hidrogen sunt excitate si eliberează energia primită. aceasta fiind prelucrată ulterior într-o imagine.  Biomagnetism: aparatură de rezonanţă magnetică (computer tomograf) Sub influenţa câmpului magnetic foarte mare. .

 Domeniul informaticii: se speculează apariţia unor microprocesoare cu o frecvenţă de 4000 de ori mai mare decât o au procesoarele actuale .

Multimedia  Apart Together .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful