P. 1
(V) Visul

(V) Visul

|Views: 3|Likes:
Published by Ionescu Adeline
Interpretarea Visului
Interpretarea Visului

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Ionescu Adeline on Apr 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/24/2015

pdf

text

original

VISUL Visul = calea regală către inconștient La momentul la care Freud și-a elaborat propria teorie, existau de asemenea mai

multe perspective asupra viselor: • Teorii populare – visele au caracter premonitoriu; ele sunt de origine divină sau metafizică, permițând visătorului să anticipeze o serie de evenimente care se vor întâmpla în viața reală Teorii fiziologice / medicale – somnul este văzut ca o oprire a activității creierului. Visul este un fapt organic, de aceea el nu este inteligibil și este adesea absurd.

Freud – visul este un element cu sens. Are aceeași structură ca și actele ratate care sunt, desigur ,mai ușor de observat și de descifrat. După Freud, în vis se realizează o dorință. Ceea ce deosebește fundamental concepția lui Freud despre vis de celelalte concepții (teorii), este faptul că ea a fost edificată pe baza unei experiențe clinice. Freud a descoperit că, atunci când le cerea pacienților să facă asociații pe marginea simptomelor lor, ei aduceau ca asociații, nu de puține ori – vise. Acest fapt învățat de la pacienți l-a autorizat pe Freud să considere că visele î și găsesc un loc pe acel drum care duce de la cauză la ideea maladivă. Ca și simptomul, visul are în spate o experiență infantilă. Nu este vorba despre un fenomen somatic, ci despre un joc de forțe psihice a căror rezultantă este tocmai visul. Există mai multe metode de a înțelege visele: a. Metoda simbolică - este încercarea de a plasa conținutul visului într-un altul, mai elaborat, mai amplu și mai inteligibil pentru a vedea sensul. Spre exemplu, în Biblie, vorbim despre cazul lui Iosil și a Faraonului. b. Metoda descifrării – împărțirea conținutului visului în mai multe domenii sau compartimente. Se folosește un dicționar de simboluri, etapa finală constând în reunirea fiecărui sens în parte pentru a forma un sens totalizator. Visul este, asemenea actului ratat, un fenomen psihic psihic de compromis care satisface în același timp două tendințe contradictorii: 1. Dorința de a dormi – care ține de sistemul preconștient-conștient; 2. Satisfacerea unei dorințe inconștiente sau refulate, de natură instinctuală. Visul permite satisfacerea deghizată a dorinței instinctuale, în așa fel încât somnul să nu fie perturbat. După Freud, visul este gardianul somnului.

Visele au: • Conţinut manifest = o serie de evenimente, întâmplări, fapte pe care visătorul şi le aminteşte după ce se trezeşte, reprezentând însăşi forma în care el relatează visul. Conţinutul manifest reprezintă latura conştientă a visului, fiind lacunar, fragmentar, adesea absurd, lipsit de încărcătură emoţională şi de legături necesare între obiecte şi fapte.

Conţinut latent = rezultatul interpretării psihanalitice; se găseşte doar în conţinutul manifest (poate fi extras din conţinutul manifest pe baza interpretării psihanalitice);

Conţinutul latent constă din resturi diurne, amintiri şi dorinţe din copilărie, impresii corporale şi aluzii transferenţiale. El este complet, redând integral ideile visului, inteligibil iar elemental emoțional este foarte bine marcat. OBS: După Freud, nu doar visele și simptoamele au conținut latent și manifest, ci și toate operele culturale care pot fi analizate, prin urmare, utilizând metoda psihanalitică Dorinţa în vis Marea descoperire a lui Freud a fost accea că visul este de fapt satisfacerea unei dorințe. Există mai multe tipuri de dorințe: Diurne – pe deplin conștiente care, în timpul zilei nu au putut fi realizate datorită unor condiții potrivnice. Fiziologice activate în timpul somnului; Dorințe diurne neacceptate de cenzură și care au fost refulate; Dorințe inconștiente; Dorințe în acord cu morala. Clasificarea viselor 1. Vise în care conţinutul latent şi cel manifest coincid

Sunt caracteristice copiilor mici. Deoarece între cele două conținuturi se interpune travaliul visului ele se numesc și vise de tip infantil. Cu toate acestea, ele pot apărea și la adulți. Pentru Freud, ele sunt importante deoarece demonstrează cât se poate de clar că visul reprezintă realizarea unei dorințe.

2. Visele în care conținutul manifest și cel latent nu coincid. Caracteristice adultului, aceste vise se transpun prin intermediul travaliului. Acest concept, de travaliu – nu este un proces creator, ci unul de traducere dintr-un limbaj în altul. Astfel, limbajul inteligibil, înalt afectiv și clar al conținutul latent dobândește o exprimare în “limbajul” lacunar, disociat și neutru al conținutului manifest. Inversul travaliului este interpretarea. Mijloace ale travaliului • Condensarea – acționează împotriva cenzurii; Reduce considerabil conținutul visului – discrepanță între conținutul manifest și cel latent; Înlocuiește mai multe lanțuri asociative de reprezentări printr-o singură reprezentare care se află la intersecția lor; Energia psihică a acestor lanțuri asociative este preluată de reprezentarea care le înlocuiește; Condensarea este prezentă și în cazul simptomului, al actului ratat, al cuvântului de spirit, precum și al produselor culturale.

EX: Condensarea pornește de la asemănarea elementelor care fac obiectul condensării, fie de la caracterul lor contradictoriu, opsu. Irma – reprezentată printr-o singură figură - face referire la mai multe persoane de sex feminin din viața lui Freud. O asemenea reprezentarea funcționează “așa cum funcționează deputații sau senatorii față de alegătorii lor, într-un sistem politic democratic”,

• -

Deplasarea – asociază schimbând accentele; Ceea ce în conținutul latente este accentuat și important se prezintă ca fiind neînsemnat în conținutul manifest. Freud: “deplasarea reprezintă o totală inversare a valorilor”. Nu este specifică doar visului, ci în toate manifestările individului în care participă inconștientul, de la simptomul nevrotic până la opera literară/ Astfel, visul poate fi folosit și ca model pentru înțelegerea operelor de artă, unde vom regăsi în principiu aceleași procedee care funcționează și în vis.

Figurabilitatea – procedeu considerat de Freud ca fiind o variantă a deplasării, între ele existând însă deosebire notabile. Deplasarea, în sens strict – înlocuieşte reprezentări prin alte reprezentări; Figurabilitatea – înlocuieşte expresii abstracte (a unui gând al visului) printr-o imagine, mai ales vizuală.

-

Trecerea unui limbaj abstract într-unul concret, imagistic. Visul este un fenomen regresiv. Trei regresii:

-

Una topică – fenomenele psihice se apropie de extremitatea percepției; Una temporală – se realizeză întoarcerea le fenomenele psihice mai vechi; Una formală – modalitățile de expresie mai evoluate (abstracte) sunt înlocuite cu modalități de expresie mai vechi, mai puțin evoluate (imaginile).

Relațiile dintre elementele visului nu apar, ca în starea de veghe, drept legături logice, ci apar ca într-o dramă antică drept unitate în timp și loc.

Relația cauzală apare în vis fie ca o succesiune temporală, indiferent că mai întâi pare cauza sau efectul, ceea ce de altfel se manifestă și în cadrul asocierii libere din timpul terapiei.

Simbolurile Tratate de Freud ca o variantă a deplasării, iar specificitatea simbolizării constă în aceea că există o legătură constantă între simbol, care ține de conținutul manifest, și elementul simbolizat, care ține de conținutul latent.

Simbolurile onirice pot fi: Individuale sau singulare = Valabile pentru un singur individ; Generale – valabile pentru o comunite; Universale – valabile pentru întreaga umanitate.

Freud a acordat în special atenţie simbolurilor individuale !!! Simbolurile universale au fost abordate de către Carl Gustav Jung. Freud a constatat în cadrul practicii că pacienţii săi nu puteau face asocieri cu privire la anumite elemente pe care le-a denumit drept “elemente mute”. Acestea reprezintă de fapt simbolurile universal, descifrarea lor putând fi făcută în baza analizei operelor culturale care le conţin.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->