You are on page 1of 3

Moned i credit

CURS 1 MONEDA. CONCEPT, FUNCTII, FORME


I. APARIIA I EVOLUIA MONEDEI

Moneda apare de timpuriu n istoria societii omeneti fiind prezent la tranzacii sub forma unor mrfuri obinuite i foarte variate. Astfel n Europa bunurile care au ndeplinit funcia de moned au fost vitele, n Africa sarea i scoicile rare care serveau ca podoabe, iar n Tibet ceaiul. Odat cu folosirea acestor bunuri ca moned s-a ieit din sfera trocului i societatea a intrat n sfera economiei de schimb. Mrfurile folosite n acest scop aveau dublu rol: pentru consum i pentru schimb. Msurarea valorii mrfurilor a fost posibil numai prin utilizarea unui bun ca etalon monetar. Pentru a putea fi funcional ca etalon, un bun trebuia s fie durabil (pentru a conserva puterea de cumprare), s fie divizibil i s prezinte o valoare proprie intrinsec (suficient de mare i de stabil). Astfel de bunuri au fost metalele, care s-au impus datorit proprietilor lor fizice perfect adaptate celor trei funcii ale monedei. Iniial metalele folosite ca moned au fost comune (cupru, bronz, fier) ca mai apoi s fie utilizate metalele preioase (aur, argint). Odat cu dezvoltarea schimbului apare un dezechilibru ntre cererea i oferta de monedmarf ceea ce a dus la necesitatea gsirii altor forme de moned. Apare astfel moneda de hrtie (bancnotele sau moneda fiduciar) i moneda de cont (scriptural). n secolele XVII-XVIII n rile de Jos, Suedia i Anglia i fac apariia biletele de banc i moneda de cont. Emis de bnci, moneda de hrtie putea fi schimbat oricnd de purttor n moned metalic la ghieele bncii, fiind garantat cu rezerva de aur moned deinut de banca emitent. CONCEPTUL DE MONED

II.

Dup cum s-a vzut deja, de-a lungul vremii moneda a fost reprezentat de mrfuri, a fost confecionat din metale nepreioase i preioase. Mai trziu au aprut bancnotele emise de bnci private. Astzi utilizm la plat att bancnote emise de autoritatea monetar ct i cecuri ale unor bnci private emise pe baza disponibilului dintr-un cont bancar sau pe baza unei linii de credit. De asemenea, n ultimii ani se utilizeaz din ce n ce mai des moneda electronic prin intermediul crilor de credit/debit sau prin servicii de e-banking. Astfel moneda apare des n conversaiile curente. Totui se pune problema: ce reprezint ea pentru economiti? Unii economiti definesc moneda ca fiind totalitatea mprumuturilor de orice fel acceptate pentru plata bunurilor i serviciilor ori pentru stingerea obligaiilor. Evident partea de moneda efectiv constnd n bancnote i monede se ncadreaz n definiia de mai sus. Astfel am determinat o parte a monedei. Unii utilizatori de moned identific banii cu moneda. Totui definirea monedei ca fiind bancnote i monede ar simplifica prea mult conceptul i limitarea nu ar deservi mediul economic. Dac lum de exemplu cecul, acesta este acceptat pentru plata bunurilor i serviciilor sau stingerea obligaiilor, astfel el poate fi asimilat monedei, respectnd definiia de mai sus. De asemenea i depozitele bancare pot fi convertite rapid n moned efectiv sau cecuri. Dup cum se observ din exemplele considerate exist mai multe elemente care pot fi asimilate monedei, iar definiia poate fi perfecionat. Un alt aspect adus n atenie, este cel care se refer la relaia moned - avere. Aparent averea nseamn bani, banii nseamn moned i atunci identificm averea cu moneda?

Moned i credit

Clarificnd situaia economitii fac distincie ntre moneda lichid i depozitele bancare pe de o parte i alte bunuri i bogii care alctuiesc averea (terenuri, maini, case, obiecte de art, bijuterii etc) O alt problem apare atunci cnd se pune problema asimilrii veniturilor la moned. Trebuie precizat c veniturile sunt fluxuri financiare raportate la unitatea de timp. Ca urmare a observaiilor fcute putem da urmtoarea definiie: Moneda reprezint totalitatea instrumentelor acceptate la plata bunurilor i serviciilor sau pentru stingerea obligaiilor fcnd distincie ntre moned pe de o parte i avere sau venituri pe de alt parte.

III.

FUNCTIILE MONEDEI

Dup cum se observ discuia despre moned are valene multiple i nate controverse. De aceea innd cont de aspectele sale extrem de diverse i pentru a nelege mai bine noiunea de moned ne vom referi la funciile sale principale: a) moneda - instrument unic al tranzaciilor; b) moneda - etalon al valorii; c) moneda - rezerv a valorii. a) Moneda - instrument unic al tranzaciilor ntr-o economie de schimb moneda este instrumentul prin intermediul cruia se efectueaz tranzaciile. Utilizarea monedei ca instrument unic al tranzaciilor asigur eficiena unei economii prin minimizarea timpului de transformare n bunuri i servicii. Utilitatea monedei se poate vedea mai uor dac aducem n atenie economia de troc, o economie fr moned, n care bunurile i serviciile se preschimbau pe alte bunuri i servicii. Trocul prezint dificulti majore: presupune ntlnirea a doi parteneri de schimb, fiecare dorind n acelai moment s se lipseasc de un bun pe care cellalt vrea s-l dobndeasc; posibilitatea de comparaie ntre bunurile ce urmeaz a fi schimbate; divizibilitatea bunurilor ce se propun a fi schimbate. n zilele noastre trocul mai poate aprea n situaii deosebite: momente de incertitudine, fie de ordin general (n caz de conflict armat sau dezastre naturale), fie de ordin monetar (n cazul dereglrii sistemelor monetare naionale sau internaionale). n pofida marelui avantaj al monedei, trocul reapare datorit unor procese inflaioniste puternice sau n cazul instituirii preurilor controlate. b) Moneda - etalon al valorii Funcia de etalon al valorii se refer la capacitatea monedei de a msura valoarea bunurilor i serviciilor tranzacionate i din punct de vedere istoric a fost prima care s-a manifestat, deoarece odat cu sporirea i diversificarea bunurilor oferite la schimb a devenit necesar o referin unic. Pentru a ndeplini funcia de etalon moneda trebuie s aib o serie de caracteristici. O condiie necesar pentru asigurarea unui schimb n condiii de credibilitate este invariabilitatea monedei n calitate de etalon. n caz contrar o reducere a valorii monedei etalon va afecta interesele posesorului, avantajnd pe cel care o datoreaz i aducnd prejudicii celui care o posed. Cu toate c moneda trebuie s fie constant, puterea ei de cumprare fluctueaz, respectiv scade n perioada de cretere a preurilor i invers. De-a lungul istoriei, funcia de etalon a fost ndeplinit iniial de o serie de bunuri obinuite (care erau mai cutate), apoi de metale preioase, de valute, pentru ca astzi s funcioneze un nou etalon: putere de cumprare.

Moned i credit

c) Moneda - rezerv a valorii ntr-o economie de troc schimbul a dou bunuri este instantaneu. ntr-o economie monetar schimbul se disociaz n dou operaiuni diferite: vnzare i cumprare. ntre cele dou tranzacii moneda servete ca rezerv a puterii de cumprare, fiind un instrument de tezaurizare, un instrument permanent de rezerv a valorii. Moneda face parte din patrimoniul oricrui agent economic alturi de alte active: active cvasimonetare (depozite la termen); active financiare (aciuni i obligaiuni); active reale (bunuri imobiliare). Fa de aceste active moneda prezint trei mari diferene: un pre al tranzaciei mult mai redus n raport cu lichiditatea; un randament nul; constant a valorii nominale. Constituirea acestor rezerve monetare se justific prin nesincronizarea dintre ncasri i pli i incertitudinea viitorului. Sunt i alte bunuri care pot constitui rezerv a puterii de cumprare. Pe termen lung unele active de rezerv conserv chiar mai bine dect moneda puterea de cumprare, dar implic costuri de conversie. Astfel cei care decid s dein un alt activ de rezerv trebuie s foloseasc moneda pentru a dobndi acel activ. Ulterior, dac doresc s obin mrfuri trebuie s schimbe activul de rezerv n moned. Ambele tranzacii moned-activ i activmoned implic un cost. Deci lichiditatea este proprietatea care difereniaz moneda de alte active de rezerv. Lichiditatea unui activ depinde de: ct de uor poate fi cumprat sau vndut; costul de cumprare- vnzare a activului; previzibilitatea i stabilitatea preului su. Moneda (n sens restrns) are o lichiditate perfect. Un alt avantaj al monedei fa de alte active este conservarea puterii de cumprare pe termen scurt. n concluzie se poate spune c moneda constituie cel mai bun instrument de conservare a bogiilor, pe termen scurt, calitate care face din ea un activ fr riscuri.