P. 1
Senarai Nilai Murni

Senarai Nilai Murni

Ratings:
(0)
|Views: 6|Likes:
Published by Yuvanahrani Rajo
Nilai murni
Nilai murni

More info:

Published by: Yuvanahrani Rajo on Apr 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/08/2014

pdf

text

original

ITEM SOALAN BAHASA MELAYU KERTAS 2 Bahagian C [ 20 markah] NILAI-NILAI MURNI 1. BAIK HATI 1.1.

Belas kasihan – Bersimpati terhadap kesusahan dan kesedihan orang lain. 1.2. Bertimbang rasa – Mengambil kira keperluan dan perasaan orang lain apabila membuat suatu tindakan. 1.3. Murah hati – Memberi bantuan secara ikhlas kepada mereka yang memerlukannya. 1.4. Saling memahami – Sanggup memberi dan menerima pandangan serta memahami perasaan dan keperluan masing-masing. 1.5. Saling bermaafan – Sanggup meminta maaf dan memberi kemaafan. 2. BERDIKARI 2.1. Berupaya bertindak sendiri - sanggup dan boleh melakukan sesuatu tanpa mengharapkan orang lain. 2.2. Yakin pada diri sendiri – Percaya kepada kebolehan diri sendiri dan sanggup mencuba. 3. HEMAH TINGGI 3.1. Kesopanan – Berbudi bahasa dan beradab dalam pergaulan orang lain. 3.2. Mengakui kesalahan sendiri – Sedia mengakui kesilapan diri sendiri serta sanggup menerima nasihat. 3.3. Ramah mesra – Sedia bergaul mesra dengan semua orang. 4. HORMAT 4.1. Hormat dan taat kepada ibu bapa atau penjaga – Memuliakan dan mentaati ibu bapa atau penjaga. 4.2. Hormat kepada ahli keluarga, orang yang lebih tua, guru, rakan, jiran tetangga, dan pemimpin – Menunjukkan rasa hormat kepada kumpulan tersebut dengan memberi layanan yang baik. 4.3. Hormat kepada institusi Kerajaan dan Negara – Menerima dan hormat kepada kerajaan serta lambang-lambang kebesaran negeri. 4.4. Hormat kepada kepercayaan dan adat resam pelbagai keturunan – Menghormati kepercayaan dan adat resam semua keturunan di Malaysia.

1

4.5. Patuh kepada undang-undang negara – Mematuhi undang-undang yang telah ditentukan tanpa mengira di mana seseorang itu berada. 4.6. Patuh kepada ketetapan masa - Menepati waktu dan menggunakan masa dengan berfaedah. 5. KASIH SAYANG 5.1. Sayangkan diri sendiri dan orang lain - Menyayangi diri sendiri dan orang lain. 5.2. Sayang alam sekitar – Memelihara dan memulihara kehidupan flora dan fauna untuk kesejahteraan hidup. 5.3. Cintakan negara – Bangga dan taat setia kepada negara (patriotisme). 6. KEADILAN 6.1. Adil – Mempertimbangkan dan membuat sesuatu secara objektif, menyeluruh, dan bersesuaian. 6.2. Saksama – Tidak berat sebelah dalam sesuatu tindakan dan keputusan sama ada dalam memberi ganjaran atau hukuman. 7. KEBEBASAN DI SISI UNDANG-UNDANG Boleh melakukan sesuatu asalkan tidak melanggar batas peraturan dan undang-undang yang tersurat dan tersirat dalam keluarga, sekolah, komuniti, masyarakat, negara, dan agama.

8.

KEBERANIAN 8.1. Berani mencuba – Berani melakukan sesuatu perkara yang baru dan mencabar untuk kebaikan diri sendiri dan orang lain dengan mengambil kira risiko yang akan dihadapi. 8.2. Berani kerana benar – Berani mempertahankan sesuatu yang diakui kebenarannya dengan menunjukkan bukti yang nyata.

9.

KEBERSIHAN FIZIKAL DAN MENTAL 9.1. Kebersihan diri – Merupakan kebersihan anggota yang perlu dijaga oleh setiap individu untuk hidup sihat. 9.2. Kebersihan persekitaran – Pemeliharaan alam sekeliling supaya rapi dan bebas daripada kekotoran dan pencemaran.

2

3. Gotong-royong . 12. KEJUJURAN 10. sumbangan atau pemberian. 10.3. 12. KESYUKURAN 14. 10. Perpaduan . Toleransi Bertolak ansur serta dapat mengawal diri mengelakkan berlakunya perselisihan. masyarakat. Pertuturan dan perlakuan yang sederhana – Bertutur dan berkelakuan yang tidak melampaui batas serta menyinggung perasaan atau menimbulkan kemarahan orang lain. 13.1.Melakukan sesuatu tugas secara beramai-ramai dan sukarela. dan enovatif untuk menghasilkan sesuatu yang berkualiti. 14. dan antarabangsa. negara. 11. 11.3.1. Ikhlas . Berterima kasih . Dedikasi Berminat dan rela mengorbankan masa dan tenaga untuk perkara yang berfaedah.2. Bercakap benar – Menyatakan perkara yang benar tanpa menokok tambah atau berselindung.2. kreatif.Melakukan sesuatu dengan suci hati tanpa mengharapkan balasan.9.Berusaha bersungguh-sungguh dengan inisiatif. KERAJINAN 11. Daya usaha .2.2. 13.Bertanggungjawab dalam melakukan sesuatu tugas yang diberikan dan dapat menimbulkan kepercayaan dan keyakinan orang lain. Kesederhanaan dalam menimbangkan kepentingan diri dan kepentingan orang lain Membuat pertimbangan yang sewajarnya supaya memuaskan diri sendiri dan orang lain.1.Bersefahaman dan bekerjasama di peringkat keluarga. 12. 3 .Melahirkan perasaan untuk menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan terhadap sesuatu jasa.1.1. Amanah . KESEDERHANAAN 13. Kebersihan mental – Pertuturan dan perlakuan yang terpuji yang perlu diamalkan oleh seseorang dalam hubungan dengan orang lain. 10. KERJASAMA 12.

16. Kejiranan Berbaik-baik. Bermuafakat . Rela berkorban demi kemakmuran negara DISEDIAKAN OLEH: MOHD NAZRI HJ. 16. 16. Peka terhadap isu-isu sosial dalam masyarakat . dan bekerjasama dengan jiran tetangga. Semangat untuk kejayaan negara 17.1.3. SEMANGAT BERMASYARAKAT 16.4.15. tolong-menolong. PATRIOTISME 17. bertolak ansur.2. Berusaha untuk memajukan negara 17.3.1. MOHTAR UNIT BAHASA MELAYU SK DATUK AWANG UDIN MUKAH 4 .Menyedari masalah masyarakat dan sedia berusaha menyelesaikannya.2. Membuat pertimbangan Berupaya mengambil kira baik buruknya sesuatu perkara sebelum membuat keputusan.1. RASIONAL 15.Mengutamakan persetujuan dan kerjasama dalam sesuatu pekerjaan bagi kepentingan bersama. 17. Menghormati pemimpin 17.

KERTAS 2 (I jam 15 minit) BAHAGIAN A (Masa yang dicadangkan : 15 minit) [10 markah] 1 Tulis lima ayat yang lengkap tentang gambar di bawah. 5 .

2 KEPING GAMBAR 6 .

3 KEPING GAMBAR 7 .

4 KEPING GAMBAR 8 .

Soalan …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………… 10 9 .Bahagian A No.

BAHAGIAN B (Masa yang dicadangkan : 40 minit) [30 markah] Pilih satu daripada tajuk-tajuk di bawah dan tulis sebuah karangan yang panjangnya tidak kurang daripada 80 patah perkataan. 10 .

…………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… 11 . Soalan …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… ……………………………………….Bahagian B No.

................................................................ ................. .................................................................................................................................................................... …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… ………………………………………................…….............................. …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… ……............................................................................... 12 30 ........................................................

. Pergi memancing ikan haruan........... Bisanya sampai ke tulang sendi........................ 13 . Kakiku sakit terpijak duri...... Untuk membeli ayam serama..... Panjang jawapan kamu mestilah tidak kurang daripada 50 patah perkataan.............. Pilihlah kawan berbudi bahasa...... Jangan tersalah memilih kawan................... Kejayaan dicapai dikecapi bersama.. BAHAGIAN C (Masa yang dicadangkan : 20 minit) [20 markah] 1 Tulis beberapa nilai/pengajaran yang boleh kamu dapati daripada petikan di bawah.... Dapat seekor ikan kelisa........ Ke Kampung Ulu ke rumah Che Baha... Kawan ketawa senang dicari................ Kawan yang setia berkongsi usaha.. Kelak dirimu hancur binasa........... ....... Kalau tak tahan sengatan berbisa.. Jangan dijolok sarang tebuan... Berhati-hati memilih kawan..... Kawan menangis tiada yang sudi................... Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan.....

BAHAGIAN C (Masa yang dicadangkan : 20 minit) [20 markah] 1 Tulis beberapa nilai/pengajaran yang boleh kamu dapati daripada petikan di bawah. Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan. Panjang jawapan kamu mestilah tidak kurang daripada 50 patah perkataan. 14 .

15 .

Bahagian C No. Soalan …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …………………………………………… 20 16 .

17 .KERTAS 2 (I jam 15 minit) BAHAGIAN A (Masa yang dicadangkan : 15 minit) [10 markah] 1. Tulis lima ayat lengkap tentang aktiviti-aktiviti yang terdapat dalam gambar.

Kamu telah berpindah ke sekolah baru. 1.BAHAGIAN B (Masa yang dicadangkan : 40 minit) [30 markah] Pilih satu daripada tajuk-tajuk di bawah dan tulis sebuah karangan yang panjangnya tidak kurang daripada 80 patah perkataan.Sukan sangat penting kepada semua orang. Terangkan kebaikan sukan kepada murid sekolah. ATAU 3. Kamu ialah ahli Persatuan Bahasa Melayu dan sedang berbincang dengan ahliahli persatuan bagi melaksanakan ‘Minggu Bahasa Melayu’. ATAU 2. Tulis perbualan kamu dan kawan-kawan kamu itu selengkapnya. Ceritakan pengalaman kamu ketika di hari pertama kamu di sekolah tersebut. 18 .

Ke Kampung Ulu ke rumah Che Baha. Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan. Jangan dijolok sarang tebuan. Kawan ketawa senang dicari. Untuk membeli ayam serama. Bisanya sampai ke tulang sendi. Kawan yang setia berkongsi usaha. Panjang jawapan kamu mestilah tidak kurang daripada 50 patah perkataan. Kakiku sakit terpijak duri. Kalau tak tahan sengatan berbisa. 19 . Kejayaan dicapai dikecapi bersama. Dapat seekor ikan kelisa. Pergi memancing ikan haruan. Pilihlah kawan berbudi bahasa. Jangan tersalah memilih kawan. Berhati-hati memilih kawan.BAHAGIAN C (Masa yang dicadangkan : 20 minit) [20 markah] 2 Tulis beberapa nilai/pengajaran yang boleh kamu dapati daripada petikan di bawah. Kelak dirimu hancur binasa. Kawan menangis tiada yang sudi.

Ayah sedang membaca suratkhabar di ruang tamu. 13 . pasar raya agak sibuk. 3. //X 20 . 20 . 16 . Sikap ketidak adilannya menyebabkan dia tidak digemari ramai. 9. 5.NAMA : ………………………. 6. Ayat Mawi paling terpandai di dalam kelas 6 Bestari. 11 . Tugas seorang doktor adalah merawat pesakitnya. Setengah orang percaya akan cerita dongeng itu. 12 . Maklumat tentang pertandingan nyanyian itu akan dimaklumkan dari masa ke semasa. Di musim perayaan . 18 . 15 . Dato’ Azman mewarisi sebahagian hartanya kepada rumah kebajikan. 2. Memang sudah menjadi rasmi Pak Ayop menghirup secawan teh sebelum memulakan tugasnya di ladang sawit. 10 . Semua murid-murid yang sesat di hutan itu telah dijumpai.. 17 . Tidak lama lagi kita akan menduduki peperiksaaan UPSR. 14 . Rosni memcuci pinggan sambil adiknya menyapu sampah di halaman rumah.…………………. 7. 19 . Masakan ibu dicampurkan dengan pelbagai rempah-ratus. KELAS : ……………… KESALAHAN AYAT Taandakan / pada ayat-ayat yang betul dan X pada ayat-ayat yang salah. Bil 1. Yang berbaju biru itu siapakah? Adik bermain sambil berbual seorang diri. Kamal kesakitan setelah menyepak seketul batu. 8. Rizal menghantar sepucuk surat pada abangnya yang sedang belajar di luar Negara. 4. Mana baju panas yang saya beli semalam? Rumah Sazali terletak antara sekolah dengan balai raya di kampungnya. Barang antik itu diperbuat dari kayu jati.

21 .Markah : …………………….

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->