P. 1
119449124-Retorica

119449124-Retorica

|Views: 58|Likes:
Published by Alexei Cretu

More info:

Published by: Alexei Cretu on Apr 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/19/2014

pdf

text

original

UNIVERSITATEA ROMANO-AMERICANA Facultatea de Drept

Invatamant cu Frecventa Redusa

CURS DE RETORICA. SINTEZE

Lect. Dr. Robert Mihai Popescu

OBIECTIVE GENERALE:

1. Cultivarea spiritului metodic de abordare si analiza a continutului unei argumentari. 2. Formarea capacitatii de discernamant in privinta disocierii ce trebuie operata intre fondul unei probleme si artificiile folosite pentru prezentarea ei intr-o lumina cat mai favorabila.

CONTINUT:

I Introducere (timp de studiu: 4 ore) I 1. Definitia si functiile retoricii I.2Concepte de baza in retorica clasica I.3Categoriile retoricii clasice I.4 Figurile retorice I.5Tipuri de figuri

II Teoria argumentarii (timp de studiu: 3 ore) II.1 Argumentare si demonstratie II.2 Argumentare si explicatie II. 3 Argumentarea ca produs si activitate II.4 Tipuri de argumentare II.5 Indicatori verbali ai argumentarii II.6 Identificarea tezei in textul argumentativ

III. Tehnici de argumentare.

III.1. Tehnici valide de argumentare(timp de studiu: 2,5 ore)

III.5 IV.5. ora) III.4.5 ore) III.3. Alti factori de care depinde calitatea argumentarii (timp de studiu: 1 ora) Sofismele si evaluarea argumentarilor (timp de studiu: 1 Procedee argumentative ambivalente (timp de studiu: 1. ore) III. Sofismele in practica argumentarii (timp de studiu: 2. Elemente de gandire critica (timp de studiu: 1 ora) .2.

 Retorica descatuseaza frustrarile – cand oamenii se simt prizonieri ai unei istorii care-i transcend.  Retorica distrage atentia – pentru a-si atinge scopurile persuasive. Plasarea retoricii in campul disciplinelor umaniste. ca premisa generala pentru abordarea tematicii centrale a cursului: analiza discursurilor. Figurile retorice ca elemente de baza ale stilului discursului. 3. Functiile retoricii:  Retorica numeste – lucrurile se gasesc in lume fara nume. justificare si deliberarea.I Introducere Obiective: 1. a conceptelor centrale si a categoriilor acesteia. 2. I 1. . Definitia si functiile retoricii Prin retorica se poate intelege atat arta “gandirii frumoase”. Ponderea partii rationale si a partii emotionale a unui discurs. Identificarea functiilor retoricii. vorbitorul trebuie sa distraga atentia interlocutorului de la modurile alternative de a percepe situatiile. ei incearca sa-si furnizeze argumente cum ca actiunile lor au o importanta cruciala. cat si un ansamblu de tehnici ale discursului avand ca scop primordial persuasiunea. oamenii sunt cei care confera lucrurilor nume.

un act de comunicare cu o intentie specifica. .genul legislativ (deliberativ). .genul epidictic (ceremonial). ci ca pe un eveniment. discursul retorica nu priveste discursul in mod abstract. gestica. In viziunea clasica a retoricii. Retorica deschide noi perspective. Principalele categorii sunt: .genul judiciar. Genurile retorice .non-lingvistice (mimica.instrumentele folosite in analiza critica a discursului . Categoriile retoricii clasice Prin categorii. o adresa specifica si o adecvare situationala si contextuala. intelegem atat . aspectul fizic/vestimentatia). de a gasi solutii noi la probleme vechi.modele in educatia retorica. incurajand descoperirea unor noi moduri de a vedea lumea. Concepte de baza in retorica clasica a. semantice) .lingvistice (gramaticale. b. textul trebuie pus in valoare de un ansamblu de elemente .

a. iv. nu pe modul cum se spune b. inventiunea – descrie latura argumentativa a unui discurs. stilul nu este un simplu ambalaj. Figuri de sunet . iii. dispozitiunea – se refera la modul in care se structureaza un discurs. In retorica. In cadrul acestei categorii. argumentarilor Figurile retorice Figura este o schimbare rationala de sens sau de limbaj in raport cu modul obisnuit si simplu de exprimare. naratiunea – ce cuprinde continutul propriu-zis al argumentarii. exordiul – partea introductiva. confirmarea – regruparea probelor si combaterea concurente. Ea este o deviere de la uzul lingvistic normal. peroratia – partea finala a discursului’ c. ii. Tipuri de figuri 1. Organizarea standard este: i. in scopul facilitarii exprimarii poetice sau oratorice. accentul cade pe ceea ce se spune. Nu este nici macar un act optional al discursului – el este esential deoarece forma lingvistica in care ceva este comunicat este la fel de importanta ca si continutul sau. elocutiunea este strans inrudita cu notiunea de „stil”.

chiasmul c.alegoria .pleonasmul . permutarea b. accidente fonetice 2.licenta . anafora e.silabice .a. de mai multe cuvinte .metafora b. de un cuvant/expresie .ironia .eufemismul . Figuri semantice (figuri de stil) a. elipsa d. propriu-zise (obtinute prin repetare) .vocalice .metonimia .litota .personificarea . anadiploza 3.apostrofa .de cuvinte b. Figuri de constructie a.

analizarea principalelor tipuri de argumentare ca premisa pentru reevaluarea resurselor discursive ale studentului la drept naturii practice.. 2. Construiti un discurs folosind categoriile retoricii clasice 2. Dati exemple de figuri retorice folosite in viata de zi cu zi II Teoria argumentarii Obiective: 1. 3. insa exista cateva deosebiri fundamentale: . Identificarea deosebirilor si asemanarilor dintre logica formala si teoria argumentarii. propedeutice a teoriei Problematica teoriei argumentarii este inrudita cu cea a logicii. 3. Identificati figurile retorice din doua clipuri TV. Intelegerea argumentarii.hiperbola Teste de autoevaluare: 1.

concluziile decurgand cu necesitate din premise. Rigurozitate – demonstratiile sunt constrangatoare. c. Argumentarea este o forma de rationament.1 Argumentare si demonstratie Comparatii: a. care trebuie distinsa de explicatie si demonstratie.2 Argumentare si explicatie . pe cand in cazul argumentarilor. avand ca obiectiv imbunatatirea competentelor argumentative. II. Argumentarile nu sunt constrangatoare. Premisele – in demonstratii. de multe ori insesi premisele sunt aduse in discutie. legaturile dintre premise si concluzii fiind mai slabe b. premisele nu sunt controversabile. obiectul logicii il constituie relatiile formale intre propozitii. pe cand argumentarile folosesc cel mai adesea limbajul natural. fara nici un fel de implicatii cu privire la continutul acestor propozitii  teoria argumentarii este orientata practic. II. Limbajul – demonstratiile sunt adesea formalizabile.

 argumente de teza actionala. activitate sociala. avem :  argumente de teza factuala. ii. activitate verbala. . In functie de raportul dintre interlocutori.Explicatia este o forma de rationament in care insa concluzia este data.  argumente de teza evaluativa. II. pe cand adevarul premiselor este pus sub semnul intrebarii. 3 Argumentarea ca produs si activitate Argumentarea poate fi vazuta atat ca  produs (multime de propozitii structurate in premise si concluzii )  dar si ca o activitate. Adevarul concluziei este presupus.  argumente dialogale.4 Tipuri de argumentare In functie de natura tezei. Premisele sunt cele care necesita lamuriri. putem distinge intre:  argumente monologale. ca un act de comunicare menit formarii/schimbarii de convingeri i. II.

desigur. avem:  argumentari pro. bazata pe ceea ce se spune anterior in text. texte argumentative din care indicatorii verbali ai argmentarii lipsesc.  altii (caci. Indicatorii verbali ai argumentarii sunt de doua feluri:  unii dintre ei (deci. In functie de regulile impuse asupra structurii/continutului argumentarii. dat fiind ca) semnaleaza ca enunturile care urmeaza sunt folosite ca premise Exista. kegaturile dintre premise si concluzii sunt deduse din context. In asemenea cazuri. . putem identifica:  argumentari libere  argumentari cu reguli prestabilite. II. pentru ca. intrucat. asadar.  argumentari contra.In functie de atitudinea fata de teza. deoarece.5 Indicatori verbali ai argumentarii Textele argumentative se disting de cele neargumentative prin prezenta in interiorul lui a unor cuvinte/expresii cu functia de a marca legaturile logice dintre enunturi. rezulta ca) sugereaza ca ceea ce urmeaza in texte reprezinta o concluzie.

la mijloc sau la sfarsit. . demonstratii si explicatii. 3. identificarea tezei nu este catusi de putin o operatie mecanica. examinare atenta a mai multor ipoteze. 2. indicand ce le deosebeste. Dati exemple concrete de argumentari. enuntul. nu se suprapune intotdeauna peste categoria garmaticala a propozitiei. ci presupune interpretare. 7 Segmentarea textului in unitati logice Pentru a intelege un text argumentativ este necesar ata sa intelegem fiecare enunt in parte. Construiti o argumentare cu teza actionala.6 Identificarea tezei in textul argumentativ Uneori. II.II. alteori o propozitie gramaticala poate contine mai multe enunturi. cat si sa sesizam legaturile logice intre enunturi. Trebuie spus insa ca unitatea de baza a textului argumentativ. Teste de autoevaluare 1. Segmentati un discurs al unui politician roman in unitati logice. Uneori enuntul este echivalent cu o fraza garamaticala. deoarece argumentatorul isi precizeaza clar structura argumentativa. acest lucru nu prezinta nici o dificultate. Teza poate fi plasata oriunde in interiorul discursului. In alte cazuri. la inceput.

Tehnica eliminarii alternativelor la teza propusa e. 2. Operarea de distinctii conceptuale in chip de contraargument . Tehnica invocarii de exemple paralele d. Tehnici de argumentare. Argumente care pun in joc relatii cauzale f. c. Tehnici valide de argumentare Prin tehnici de argumentare intelegem acea diversitate de mijloace la care pot apela argumentatorii pentru a produce schimbarea dorita in credintele sau atitudinile auditoriului. b. Obiective: 1. Identificarea si evitarea erorilor de argumentare (sofismelor). Sprijinirea unei asertiuni generale pe exemple particulare ce i se subsumeaza. Tehnici: a.1. III. Argumentul a fortiori h. Reducerea la absurd a opusului tezei i. Argumentul autoritatii g.III. raportarea unui caz particular la o propozitie generala presupusa a fi admisa de auditoriu. Dobandirea unor abilitati argumentative prin invatarea de tehnici de argumentare.

Sofismele in practica argumentarii Sofismele reprezinta erori de argumentare. sofisme cu caracter general  ignoratio elenchi. sofismul prin care argumentatorul slabeste nejustificat teza pe care si-a propus sa o combata. erorile de rationament ale unui copil nu pot fi considerate sofisme) Tipuri de sofisme: 1. radicalizand-o  petitio principii (sofismul circularitatii) sofismul prin care temeiurile pur si simplu . ce se disting de alte categorii de erori prin urmatoarele doua caracteristici: a.j. III. nu factuale (erori ce tin de modul in care este sustinuta/accepata o credinta) b. reprezinta sofismul prin care un argumentator furnizeaza temeiuri pentru o alta teza decat cea indicata explicit.2. Folosirea de cazuri paralele in chip de contraargument. chiar o eroare de ordin logic nu poate fi considerata sofism decat daca ea are un potential de a insela pe cineva (de exemplu. ele sunt erori logice.  tactica omului de paie.

reprezinta folosirea unor cuvinte cu sensuri diferite intr-o argumentare.consta in asumarea nejustificata ca o succesiune temporala este simultan una cauzala. reprezinta discreditarea oponentului  intrebarea cu presupozitie falsa. .  argumentul pantei alunecoase.  tehnica otravirii fantanilor.repeta ceea ce se afla enuntat in teza. reprezinta scoaterea din context a unei argumentari. ergo propter hoc. reprezinta asumarea in intrebare a unor temeiuri lipsite de orice fundament prin anticipare a tezei 2. astfel incat sensul unui cuvant se schimba de la premise la concluzii 3. in loc sa o justifice. sofisme de ambiguitate  sofismul accentului. sofisme in legatura cu relatii cauzale  post hoc. reprezinta anticiparea unor consecinte foarte indepartate in raport cu situatia actuala. izoland elemente ale acesteia. in loc sa fie judecata in intregime  amfibolia.

Procedee argumentative ambivalente Sunt moduri de argumentare care. reprezinta sofismul prin care concluziile sunt oferite pe baza unor premise insuficiente.3. pot fi sau nu sofistice. argumentul autoritatii (argumentum ad verecundiam)  este admisibil atunci cand un vorbitor nu dispune de argumente suficiente pentru a convinge un auditoriu si recurge la o autoritate  nu este admisibil intr-o dezbatere intre specialisti. in functie de cum. Sofismul autoritatii se intalneste: i. unde scopul este acela de a stabili adevarul.  falsa analogie. reprezinta sofismul prin care sunt invocate exemple fara legatura cu situatia prezenta.pe baza unor inferente extrem de discutabile  generalizarea pripita. III. 1. acolo unde e invocata o autoritate intr-un domeniu in sprijinul unor puncte de vedere dintr-un alt domeniu . unde si in ce scop sunt folosite.

ad hominem abuziv ii. Argumentul ad hominem. Simetric. acolo unde parerile celor mai competenti neconcordante iii. Argumentul ad populum (sofismul democratic) Consta in a invoca in sprijinul unei opinii faptul ca este larg impartasita in randul societatii. Argumentul ad ignorantiam. atunci cand este ignorat progresul cunoasterii in materie sunt 2. arta. tu quoque („si tu”) 3. 4. El este  Legitim acolo unde experienta colectiva conteaza ca factor de legitimare a credintelor  Sofistic in domenii specializate ca stiinta. El este  legitim in morala. Consta in a pretinde ca o opinie este adevarata pentru ca nu s-a putut dovedi falsa. ad hominem circumstantial iii. Variantele sofismului sunt: i. acolo unde se asteapta o concordanta intre preceptele sustinute de cineva si propria conduita. ca o opinie . consta in a introduce in argumentarea unei opinii consideratii privitoare la persoana de la care aceasta opinie emana.ii.  sofistic atunci cand se incearca sa se compromita pozitia unu orator prin invocarea unor defecte morale/fizice ale acestuia.

acceptabilitatea punctelor de pornire – premisele intr-o argumentare nu sunt. Sofismele si evaluarea argumentarilor O argumentare poate fi evaluata negativ chiar daca in decursul ei nu au fost descoperite sofisme. III. pentru o argumentare. e posibil ca premisele folosite in ea ca puncte de plecare sa fie contestabile. adevarate. in formulari precum: „nu -mi cereti sa resping ceva daca nu aveti dovezi”. argumentul este plauzibil. putem pretinde ca opiniile sa fie .5. atentia la posibila prezenta a sofismelor este importanta in evaluarea critica a argumentarilor. Intr-un anume sens. de regula.4. imputarea cum ca aceasta se sprijina pe un sofismeste mai grava decat ca verigile logice din cuprinsul ei sunt neconvingatoare. In alte cazuri este sofistic. Uneori. este oarecum prea constrangatoare. ele sunt puncte de plecare absolute. fara exceptie. legaturile logice prea slabe pentru a face acceptabila teza. III. Alti factori de care depinde calitatea argumentarii 1.este falsa pentru ca nu s-a putut dovedi adevarata. sustinute de alte asertiuni. ca atunci cand opinii foarte slab intemeiate sunt legitimate strict pe motivul ca nu exista dovezi puternice impotriva lor (trecandu-se sub tacere faptul ca nu exista dovezi nici in favoarea). Deoarece argumentele se desfasoara in perimetrul opiniilor. Cerinta ca ele sa fie. Cu toate acestea.

Desigur. acceptabilitatea este relativa la cunostintele si capacitatea de intelegere a auditoriului. In cazul argumenteleor startificate. legaturile dintre enunturile unei argumentari nu vor fi nicodata constrangatoare. insa forta logica a legaturii dintre capetele unui lant de inferente nu poate fi mai mare decat cea a verigii celei mai slabe.acceptabile. 2. acceptabilitatea legaturilor logice dintre premise si concluzii – spre deosebire de demonstratii. Incercati sa argumentati o teza apeland la doua tehnici de argumentare diferite. diversele verigi logice pot avea o forta inegala. Credeti ca unele tehnici de argumentare sunt mai eficiente decat altele? De ce? 3. 2. . Teste de autoevaluare 1. Identificati sofismele dintr-un discurs argumentativ al unui politician.

de a chestiona presupozitiile propriilor judecati. Pentru un specialist in drept. Caracteristici:  recunoasterea chestiunilor in care exista diferente de opinie si distingerea lor de cele care pot fi decise prin ratiuni demonstrative. gandirea ritica cere ca punctele de diverenta sa fie clar identificate. ameliorata. avand in vedere ca e posibil . Gandirea critica nu poate fi predata/invatata prin intermediul unui curs. nefamiliare. Este ceva pe care fiecare din noi o poseda – intr-o masura mai mica sau mai mare – o abilitate care poate fi consolidata. Ar trebui insa spus ca atat timp cat lucrurile merg pe fagasul obisnuit. nu se dobandeste prin studiu si exercitii de tip scolar. Ea poate fi dezvoltata insa prin exercitii si exemple concrete. Problematizarea si necesitatea de a cumpani sunt generate de intalnirea cu situatii noi. Elemente de gandire critica Obiective 1. capacitatea de a gandi de sine statator nu este foarte solicitata.  in argumentele de tip dialogal.VIII. gandirea critica este o prima necesitate 2. ca si ale altora. inteleasa la modul general ca o disponibilitate a intelectului de functiona in mod autonom (in opozitie cu intelectul obedient). Gandirea critica. Dobandirea abilitatilor de gandire critica reprezinta o miza esentiala pentru orice intelectual.

Dati exemple de situatii in care v-ati exercitat abilitatile critice. cel ce gandeste critic are disponibilitatea ca in functie de calitatea argumentarii sa accepte o teza.  Cel ce gandeste critic are un spirit deschis.  Gandirea critica este rezistenta la manipulare. Teste de autoevaluare: 1. disponibil de a critica nepartinitor toate opiniile.  Spritul critic este opus atat dogmatismului. Luati un text argumentativ si incercati sa formulati o contraargumentare. sa o respinga sau sa nu se pronunte. cat si scepticismului radical. Ganditi-va la o credinta profunda a dumneavoastra. Ati fi capabil sa renuntati la ea in lumina unor probe care o infirma. . 3.ca participantii sa fie de acord in ceea ce priveste faptele. ci doar de a se raporta intr-un anume fel la opinii.  A gandi critic nu inseamna a avea cele mai bune opinii. dar nu si modul de evaluare al acestora.  Cel ce gandeste critic evita certurile de cuvinte. inclusiv cele proprii. In ce conditii? 2.  In ipostaza de auditoriu.

Argumentare si gandire critica. 1998 2. Bucuresti. 1984 4. Universitatii din Bucuresti. Bonhomme. Cambridge. Toulmin. Stephen. Iri. Aristotel. 2005. Ricoeur. Marc. 2005 3. Retorica elogiului si a persuasiunii. Paul – Metafora vie. Ed. Ed Institutul European. Dragan.Bibliografie recomandata: 1. Argumentarea publicitara. Adam. Ed. 5. Univers. 1958 . Cambridge University Press. Retorica. . The Uses of Argument. Stoianovici. Ed. Jean-Michel . Iasi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->