intrabari si raspunsuri la cartea Amos

1. Periodizarea profetismului Israelit: pre-clasic, clasic( Osea, Mica, Isaia, Amos),
post-clasic). Dupa criteriul vocational: proto-profeti, profetii itinerati, profetii de curte si profetii scriitori. Criteri pentru catalogarea individula a profetilor: iahvisti, pagani, veritabili, falsi, nordici(israeliti), sudici(iudei), taumaturgi, prezicatori si oratori. Profetismul implica: 1.comunicarea cuvantului divin spre recipientul uman prin intermediul unei parti; 2.inspiratie prin iluminare(extaz,vise, etc.); 3.emiterea unui mesaj explicit, care nu are nevoie de interpretare; 4mesajul nu era intotdeauna slicitat; 5.mesajul putea avea caracter exhortic sau reprobabil. 2. Profetul (in ebraica- nabi) 3. Nebun-profet ( aveau acelasi manifestari) 4. Bula si ostraca: ostraca este o sursa extrabiblica reprezentativa pentru perioada invaziei babiloniene a Israelului, dar este fragmentara si incerta. Bula reprezenta imprimarea sigiliului pe bucata de lut cu care se sigilau documente. Sigilile sunt piese cilindrice de dimensiuni reduse, confectionate din pietre semipretioase. 5. Protoprofetismul 6. Profetismul clasic 7. Perspectiva literara a profetismului (profetismul timpuriu, profetii scriitori si profetismul escatologic si apostolic) si istorica a profetismului (perioada mozaica, pre-mozaica, monarhie unita,monarhie divizata. exilica si post-exilica) 8. Omul lui Dumnezeu 9. Profetul- DEX (<ofera termenului profet un sens concretsi un sens figurat> 1.orice predicator religios considerat trimis de Dumnezeu pe pamanr si capabil sa prezica viitorul.- prin extensie, abilitatea reala sau doar aparenta de a prezice viitorul califica o persoana pentru titlu de profet) si DEI ( o figura carismatica careia ii revine misiunea de a primi si a transmite Cuvantul divin). 10. Cei sase termeni ai profetului ( epifania, trimitere, protestul delegatului, incurajarea lui Dumnezeu, semnul cerut de delegat si refuzul- incapatanarea) 11. Ce este experienta inaugurala? ( procesul prin care este uns ca si profet un om) 12. Contributii fundamentale ale lui Dumnezeu? ( teofanie, incurajare si semnul) 13. Care este reactia omului ales? (refuz) 14. Cum se aplica “deschiderea gurii”? ( idolului, identificarea idolului cu efigea sa) 15. Care este diferenta spalarii gurii de experienta inaugurala? 16. Care sunt persoanele care au experimentat inaugurarea? ( Moise, Samuel,protoprofetism; Isaia, Ieremie, Ezechiel-profeti clasici) 17. Ce inseamna rolul de mediator?( mijlocirea intre Dumnezeu si popor, exprimarea unui mesaj clar pentru popor din partea lui Dumnezeu) 18. Carui profet i s-a interzis sa mijloceasca? ( Ieremia)

5 [6]. Ce credeau evreii despre somn? Somnul este rezultatul intervenţiei divine (Iov 11.pentru divinitatile egiptene si pentru popor-) 26.8 [9]. Care sunt cele trei feluri de minuni ale lui Moise?( in Egipt. in schimb profetii scriitori. Ce este oniromanta? Oniromanta presupune observarea semnelor onirice (oniroscopia) si interpretarea acestora (onirocritica) 43. Care rege evreu avea obiceiul sa consulte efodul? (David) 41. divinatorii. Extispicia este examinarea viscerelor unui animal sacrificat.18-20. nu a ascultat Cuvantul lui Dumnezeu.2) Visarea este mijloc revelator (Deut. Care este relatia profetilor nordici cu regii? ( opozitie) 30. Care este diferenta dintre expacina si hepatoscopie? 34.polemism. compromis. Care sunt diferentele dintre protoprofetii si profetii scriitori (clasici)? ( protoprofetii. acte dramatice. 20. Care este contributia lui Natan ca si profet? ( ungerea lui Solomon. Patriarhii ca profeti? Cum comunica Dumnezeu cu patriarhii? (prezicerile de la sfarsitul vietii. ce sa spuna inaintea lui Faraon) 22. 29. Ps. Care sunt rostirile lui Iosua cu carcater predictiv? ( Blestemarea Ierihonului. 3. 13. 4. Moise era pentru Aaron ca si Dumnezeu care ii spune ce sa faca. Ce era efodul? 38. in pustiu si pe munte. receptorii revelatiei. Oprirea astrelor) 28. 42.. Cum erau formulati augurii? 36. Care sunt popoarele fata de care sa manifestat Samuel? (filistenii.militarism. vazatori. Ps. Ieremia si Ezechiel (raspunsul) 24. 127. Profetul trebuia sa-l unga cu undelemn astfel monarhul era recunoscut de tot poporul. incluzand ficatul.19. De ce aruncarea sortilor? 39. semne miraculoase.nationalismul) 31.. binecuvantarile date fiilor lor care aveau forma unor viziuni) 25. De ce Balaam nu este profet? (imoralitate. dupa ce a binecuvantat poporul lui Dumnezeu a invatat pe dusmanii poporului lui Dumnezeu cum sa-i insele.blesteme) 27. amalecitii si amonitii). Moise a fost profetul prin excelenta. Hepatoscopia este examinarea ficatului unui animal. profeti/vizionari) 33. Cum erau interpretate jumatatile? 37. Cum se hotarau sortii? 40. Samuel.in cazul pacatuirii cu Bat-Seba si la numaratoare) 32.. Care este agenda comuna? (razboiul sfant.( raspuns) 23. Cum sa achitat Moise de datoria de ambasador? (prin Aaron. exemplu: Moise este ambasador plenipotentiar a lui Dumnezeu catre poporul Sau si catre faraon: “Eu voi fi cu gura ta si te voi invata ce trebuie sa spui”) 21. Ce inseamna rolul de ambasador?(profetul avea datoria de a prezenta nealterat mesajul lui Dumnezeu. Presupozitia filozofica 35. Elisei.2- . ambasador pentru David.

Ce este visul-mesaj?Dati exemple. motiv pentru care a instigat la contrafacere (23. Ps. (visul lui Faraon cu spicele de greu si cu vacile – talcuit de Iosfi.Somnul este domeniul maximei comunicabilităţi cu Divinitate 44.25-32.3[4]). visele celor adevarati se implinesc. Ioel 3.5. 57.1). Care este termenul ebraic pentru vedenie? (hazon) 47. 27. 29. Ce este visul-simbol? Dati exemple.39. Care este termenul ebraic pentru somn? 45. 51. Care este termenul ebraic pentru vis? (halom apare de 92 de ori in VT) 46. iar cei adevarati la primesc de la Dumnezeu. Care sunt marii interpreti de visuri? ( Iosif si Daniel) 50. inar a celor falsi nu) .(visul lui Abi-Melek. Iacov) 48. Care sunt diferentele dintre profetii falsi si cei iadvisti adevarati?( cei falsi isi impun visele.8) Somnul este o stare pseudo-thanatică (Ier.9. visul lui Nebucadnetar cu corpul din mai multe materiale) 49. Solomon. 13.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful