PERMAINAN SUKANEKA 1. SHAOLIN SOCCER  Setiap pasukan terdiri daripada sekurang-kurangnya 4 orang.

 Peserta perlu berlari ke garisan permulaan stesen seperti jarak yang ditetapkan.  Setiap pasukan dibekalkan sebiji bola.  Peserta dikehendaki menendang bola secara terbalik dengan menggunakan tumit kaki ke arah kon yang disediakan.  Setelah bola ditendang, peserta dikehendaki memungut kembali bola yang ditendang tadi dan berpatah balik untuk peserta seterusnya.  Setiap pasukan boleh melakukan seberapa banyak ulangan mengikut urutan sehingga masa tamat iaitu selama 2 minit.  Setiap bola yang mengenai kon akan diberikan 1 mata.  Keputusan pengadil adalah muktamad. 2. CHARLIE CHAPLIN  Setiap pasukan terdiri daripada sekurang-kurangnya 4 orang.  Peserta perlu berlari ke garisan permulaan stesen seperti jarak yang ditetapkan.  Peserta dikehendaki memegang payung dengan sebelah tangan dan mengepit sebiji bola di antara lutut seterusnya berjalan sehingga ke garisan penamat dan berpatah balik untuk diserahkan kepada peserta seterusnya.  Setiap pasukan perlu mengikut urutan peserta untuk melakukan aktiviti dan mana-mana pasukan yang tamat dahulu dikira sebagai pemenang.  Keputusan pengadil adalah muktamad. 3. TEMAN TAPI MESRA  Setiap pasukan terdiri daripada sekurang-kurangnya 4 orang.  Peserta perlu berada di garisan permulaan yang ditetapkan.  Pasangan pertama perlu mengikat kaki dan berlari sehingga pada garisan yang ditetapkan dan berpatah balik untuk diteruskan oleh pasangan seterusnya.

 Keputusan pengadil adalah muktamad. 5.  Peserta perlu membelakangkan sasaran balingan (baldi) dan mula membaling. peserta akan berpatah balik ke tempat permulaan untuk memberikan kotak kepada peserta yang lain. BALINGAN MAUT  Setiap pasukan terdiri daripada sekurang-kurangnya 4 orang. PECAH BELON  Setiap pasukan perlu memecahkan belon mengikut urutan peserta. 4. CHICKEN LITTLE  Setiap pasukan terdiri daripada sekurang-kurangnya 4 orang.  Setiap peserta dikehendaki mengikat sebuah kotak di pinggangnya dan diletakkan di bahagian belakang.  Peserta perlu berlari dari garisan permulaan ke tempat yang disediakan dengan membawa sebiji bulu tangkis.  Setiap pasukan boleh melakukan seberapa banyak ulangan dalam masa yang ditetapkan iaitu 3 minit mengikut urutan peserta. Ikatan yang terbuka hendaklah diikat semula dan dimulakan di tempat ia terbuka.  Keputusan pengadil adalah muktamad. 6.  3 biji bola pingpong akan dimasukkan ke dalam kotak dan peserta akan cuba mengeluarkan bola tersebut tanpa menggunakan tangan.  Setelah bola pingpong berjaya dikeluarkan.  Pasukan yang paling banyak ulangan dikira sebagai pemenang.  Keputusan pengadil adalah muktamad.  Setiap bulu tangkis yang berjaya masuk dalam sasaran akan diberikan 1 mata. .  Pasukan yang berjaya membuat 3 pusingan terdahulu dikira sebagai pemenang.  Setiap pasukan boleh melakukan seberapa banyak ulangan mengikut urutan sehingga masa 5 minit tamat.  Pasukan yang tamat dahulu dikira sebagai pemenang.

 Pasukan yang selesai membuat giliran terdahulu dikira sebagai pemenang. 7.  Keputusan pengadil adalah muktamad.  Masa diberikan adalah 3 minit.  Setiap peserta perlu memancing botol dengan menggunakan kail yang disediakan.  Pasukan yang berjaya mendapatkan botol paling banyak dikira sebagai pemenang. 9. 8.  Keputusan pengadil adalah muktamad.  Peserta mesti berada di zon permulaan dan menggolek bola besar dengan menggunakan bahagian belakang badan dan mengelilingi kon yang disediakan dan berpatah balik untuk diserahkan kepada peserta seterusnya. MENARA CAWAN  Setiap pasukan terdiri daripada sekurang-kurangnya 4 orang. Keputusan pengadil adalah muktamad.  Peserta dikehendaki bersedia di garisan permulaan yang disediakan. BOLA GERGASI  Setiap pasukan terdiri daripada sekurang-kurangnya 4 orang. .  Botol yang berjaya dikail disimpan dalam pasukan dan disambung oleh peserta seterusnya. PANCING BOTOL  Setiap pasukan terdiri daripada sekurang-kurangnya 4 orang.

10.  Setelah sampai ke penamat. peserta perlu menyerahkan bata kepada rakan lain untuk meneruskan permainan.  Peserta dikehendaki berlari ke garisan permulaan yang disediakan.  Keputusan pengadil adalah muktamad.  Pasukan yang paling pantas selesai membuat giliran dikira sebagai pemenang.  Masa diperuntukkan adalah 3 minit.  Peserta perlu bergerak ke garisan penamat dengan menggunakan 3 biji bata tanpa menjejak kaki ke tanah. Setiap peserta dikehendaki berlari sambil membawa satu cawan kertas dan meletakkannya di dalam gelung.  Peserta seterusnya dikehendaki berlari dengan membawa cawan dan membuat susunan membentuk satu menara di dalam gelung tersebut.  Keputusan pengadil adalah muktamad. . SUSUN BATA  Setiap pasukan terdiri daripada sekurang-kurangnya 4 orang.  Pasukan yang berjaya membina menara paling tinggi dikira sebagai pemenang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful