You are on page 1of 2

Szubkultra

A trsadalom egy csoportjra jellemz sajtos szoksok, szablyok, meggyzdsek rendszere, mely specilis rtkrendhez ktdik, a tbbsgi trsadalomtl eltr kulturlis jegyeket is hordoz.

Aktivizls
Azok a pedaggiai eljrsok sszessge, amelyek hatsra a tanul pszichikus folyamatainak potencilja (aktivcis szintje) nvekszik; a figyelem bersge, a gondolkods lessge, a memria integrl-kpessge fokozdik; ezltal megn a tanuli kezdemnyezs s az nllsg.

Megersts
A tanuls eredmnyre (vlaszra, feladatmegoldsra, feleletre, vizsgra) adott tanri rtkel reagls bels tlse a tanul rszrl. Lehet pozitv lmny (ha a produktumot a tanr elfogadta), illetve negatv (ha kritizltk, vagy elutastottk a produktumot).

Differencils
A tanulk egyni sajtossgaira tekintettel lev fejleszts biztostsa.

rtkels
Az a folyamat, amelyben szisztematikusan vizsgljk, vagy megtlik valamilyen jelensgnek, esemnynek vagy trgynak az rtkt.

Szegregci
Nem csak a pedaggia terletn hasznlt fogalom. Jelentse: elklnls, elklnts. A pedaggia terletn a klnbz kpessg vagy a klnbz faji csoportokbl szrmaz szemlyek elklntst rtjk e fogalom alatt.

Inklzi
Az inkluzv, befogad iskolai oktats szemlyisgre orientlt. Feladata, hogy megteremtse minden tanul egymssal val sokoldal interakcis, kommunikcis s kooperatv nevelsioktatsi lehetsgt, biztostsa a tudselsajtts, a jrtassgok, kszsgek, kpessge, kompetencik, gondolkodsi erk, megszerzsnek, fejlesztsnek aktv, konstruktv sztnzsi folyamatt. Az inkluzv didaktika gyermekcentrikus, mivel az adott fejldsi-gondolkodsi- s tevkenysgi szint bzisra pt. Az inkluzv iskolban - a comeniusi s ratkei elvek alapjn mindenkinek mindent meg szabad tanulnia. Legfontosabb mdszere a reflektv tanulst elsegt, a felfedezst, a kreativitst, a koopercit eltrbe helyez oktatsi stratgia. Sokat s btran mert a reformpedaggia gyakorlatbl is.

Tvoktats
A tanuls tvirnytsnak egyik formja. Elrt s tananyagg rendezett ismeretek, gondolkodsi s - korltozottan - cselekvsi mveletek elsajtttatsra irnyul, meghatrozott kvetelmnyek teljestse, megtervezett tudsszintek elrse rdekben. F jellemzi alapjn a tvoktats az oktats egy olyan formja, ahol a tanr s a dik nem egy helyen vannak. A hallgat a kpzsi id nagyobbik rszben egyedl, nllan tanul, kisebb rszben pedig konzultcikon vesz rsz. Az otthoni tanulshoz a tananyagot az intzmny bocstja a hallgat rendelkezsre, a konzultcikon amelyekhez a kapcsolattarts brmely formi hasznlhatk: internet, telefon, stb. - a tanul az nllan szerzett ismereteit mlyti el.

Mzeumpedaggia
Az iskoln kvli ismeretszerzs, ismeretkzvetts sajtos, mzeumban megvalsul formjval foglalkoz pedaggiai elmlet s gyakorlat; a mzeum gyjtemnyi anyaga, killtsai, az ott foly kutatmunka s a mzeum ltogati kztti kzvetttevkenysg azon terlete, amely a gyermek- s ifjsgi korosztllyal foglalkozik.