1. PLANIFICAREA PRODUSULUI ŞI FORMULAREA MISIUNII 1.

1 Portofoliul de nevoi ale clientilor
N1: Nevoia de a avea haine nescamosate. N2: Nevoia de a spala hainele rapid si economic. N3: Nevoia de a spala si sterge geamurile dintr-o singura miscare. N4: Nevoia de a calca hainele intr-un mod rapid si eficient. N5: Nevoia de a scrie, desena şi şterge într-un timp căt mai scurt.

1.2 Oportunităţi / Produse / Clienţi
a) Oportunităţile de piaţă (Motivele formulării nevoii): Pentru nevoia N1: Varietate redusa pe piata in comparatie cu nevoile diversificate ale utilizatorilor. Pentru nevoia N2: Varietate redusa pe piata in comparatie cu nevoile diversificate ale utilizatorilor. Pentru nevoia N3: Inexistenţa pe piaţă a unui astfel de produs. Pentru nevoia N4: Inexistenţa pe piaţă a unui astfel de produs multifuncţional de acest tip. Pentru nevoia N5: Inexistenţa pe piaţă a unui produs care să satisfacă toate aceste nevoi. b) Produsele care le satisfac, cu variantele pentru nevoile specificate: Pentru nevoia N1: P1. Dispoizitiv de curtare a scamelor. Pentru nevoia N2: P2. Maşinăde spalat. Pentru nevoia N3: P3. Lamela cu cauciuc, lavete speciale. Pentru nevoia N4: P4. Masa de calcat. Pentru nevoia N5: P5. Creion cu mină, creioane colorate, gumă de şters, pastă corectoare. c) Clenţii pentru desfacerea produselor: Pentru produsul P1: • Persoanele care călătoresc mult, lipsite de timp. • Persoane casnice. • Curatatorii textile. Pentru produsul P2: • Familii si nu numai. • Curatatorii. Pentru produsul P3: • Firme de curatenie. • Gospodarii. Pentru produsul P4: • Curatatorii textile. • Orice persoana cu varsta de peste 14 ani • Persoanele care îşi petrec mai mult timp acasă.

3 Restricţii pentru realizarea prototipului produsului R1: să fie un produs de constucţie mecanică. .4 Matrice decizionalǎ pentru selectarea produsului Pentru a selecta produsul care satisface cel mai bine restricţiile impuse se va elabora o matrice decizionalǎ. “0” – dacǎ produsul satisface restricţia la fel de bine ca produsul de referinţǎ. • Firmele de birotică • Elevi. Se va considera un produs de referinţǎ şi se vor acorda urmǎtoarele simboluri: “+” – dacǎ produsul satisface restricţia mai bine decât produsul de referinţǎ. R4: să aibă formă constructivă simplă. R3: să aibă dimensiuni de gabarit reduse. R9: să aibă un cost minim. R5: să conţină repere executate din materiale ieftine şi uşor de procurat. obţinând patru “plusuri” şi douǎ “zerouri” (obţinând rangul 1). 1. R2: să fie uşor de realizat. “–“ – dacǎ produsul satisface restricţia mai puţin bine decât cel de referinţǎ.urilor Scorul net Rangul Dispozitiv de curatare a scamelor + 0 + 0 Masina de spalat + 0 0 Lamela cu cauciuc 0 + - Masa de calcat EasyIron + + 0 + Creion mecanic 0 + - 0 + 3 3 0 3 2 0 1 3 2 -1 3 + 2 1 3 -2 5 0 + 4 2 0 4 1 0 0 1 3 2 -1 4 Concluzie: Deoarece produsul “Masa de calcat EasyIron” satisface cel mai bine restricţiile. arhitecţi. R7: să aibă piată potenţială de desfacere mare. R6: să conţină repere realizate prin procedee tehnice de prelucrare convenţionale.Pentru produsul P5: • Instituţiile de învăţământ. studenţi • Desenatori. PRODUSUL RESTRICŢIA Sǎ fie un produs de construcţie mecanicǎ Sǎ aibǎ un numǎr de maxim 10-15 repere Materialele pt. acesta va fi selectat pentru a fi realizat. repere sǎ fie ieftine şi uşor de procurat Procedeele tehnologice de prelucrare sǎ fie cele convenţionale Costul produsului sa fie minim (corelat cu preţul celor de pe piaţǎ) Sa prezinte un grad inalt de inovare Suma + urilor Suma 0 urilor Suma . R8: să prezinte un grad înalt de inovare. proiectanţi 1.

Matricea de selectare a clienţilor: Utilizatori de vârf Case de moda 1 Persoane casnice 3 Hoteluri 2 2 2 9 1 3 6 2 Utilizatori Vânzǎtori detailisti Centre de service .  cu dispozitiv de reglare a inaltimii.  centre de curatare a hainelor. Obiective esentiale ale afacerii:  introducerea produsului pe piaţǎ la data de 1 august 2013. SPA-uri.1.  vânzarea a 2000 bucǎţi pânǎ la sfârşitul anului 2013.  cu suport pentru fierul de calcat. case de moda. Piaţa:      persoane casnice.  personae casnice.  croitori. Persoane interesate:  utilizatorul.5 Formularea misiunii pentru dezvoltarea produsului selectat Descrierea produsului:  Masa de calcat cu optiunea de reglare a mesei propriu-zise pentru calcarea eficace a camasilor sau pantalonilor. Ipoteze:  acţionat mecanic. curatatorii textile.  atingerea a 10% din piaţa accesoriilor pentru animale pânǎ la sfârşitul anului 2014. hoteluri.  mobil. cu posibilitatea de fixare. cu actionare mecanica.  departamentul de producţie. dupa caz.