sifat schizophrenia yang bermaksud menarik diri daripada perhubungan dan menutup diri dari dunia luar. Menurut Pakar Psikiatri Kanak-Kanak dan Remaja, Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Dr. Zasmani Shafiee, autisme adalah gangguan perkembangan otak kanakkanak

Autisme – merupakan masalah perkembangan otak dan saraf kanak-kanak perkembangan bahasa interaksi sosial dan kurang daya imaginasi pertuturan dan komunikasi .

.

TINGKAH LAKU KOMUNIKASI EMOSI CIRI KANAK-KANAK AUTISME INTERAKSI SOSIAL POLA PERMAINAN GANGGUAN DERIA .

 perkataan yang ditutur tidak sesuai dengan pertanyaan mengeluarkan bahasa yang tidak difahami  meniru perbualan atau perkataan orang lain dapat meniru ayat atau nyanyian tanpa mengerti maksudnya suka menarik tangan orang lain bila meminta sesuatu .Perkembangan bahasa lambat atau tiada langsung Kelihatan seperti masalah pendengaran dan tidak mengendahkan apa yang dikatakan oleh orang lain Jarang menggunakan bahasa sukar diajak bercakap kadang kala dapat menuturkan sesuatu tetapi buat seketika sahajA.

suka bersendirian tiada kontak mata dan sentiasa mengelak dari memandang muka orang lain tidak gemar bermain dengan rakan dan sering menolak ajakan rakan suka menjauhkan diri dan duduk di suatu sudut .

Sensitif pada sentuhan tidak suka dipegang atau dipeluk sensitif dengan bunyi yang kuat dan menutup telinga suka mencium dan menjilat mainan atau benda-benda lain kurang sensitif pada rasa sakit ataupun takut .

tidak suka bermain seperti mana kanakkanak sebaya tidak suka bermain dengan rakan sebaya tidak bermain mengikut cara biasa. terus dipegang dan dibawa ke mana-mana saja . dan suka memutar-mutar ataupun melambungmenyambut alat permainan atau apa saja yang dipegang apabila ia menyukai sesuatu benda.

ketawa dan menangis tanpa sebab mengamuk tanpa terkawal jika tidak dituruti kemahuannya ataupun dilarang daripada melakukan sesuatu yang diingini merosakkan apa sahaja yang ada disekitarnya jika emosinya terganggu menyerang sesiapa sahaja di sekitarnya jika emosinya terganggu adakalanya mencederakan dirinya sendiri tiada rasa simpati dan tidak memahami perasaan orang lain .sering marah.

PUNCA AUTISME Kekurangan vitamin terutama B6 GENETIK alergi atau alahan makanan Kecacatan Struktur Otak Masalah semasa dalam kandungan atau selepas dilahirkan .

visual. atau sensori pascapraoseptif. vestigbular. rasa. taktil. janggal bertindakbalas pada rangsangan Hipersensitif pada pendengaran (pada frekuensi tertentu .Kekurangan Persepsi Sensori Kekurangan melibatkan auditori. olfaktori.

Bentuk bahasa Penggunaan bahasa Tatabahasa Nonsegmental (prosodi) Semantik komunikasi kurang berfungsi .

Mendengar tetapi seperti tidak mendengar. Tidak mahu mendengar arahan Kamahiran Bertutur Mungkin tidak dapat bertutur.kemahiran membaca Ada yang menghidap dileksia. Ekolalia iaitu kekerapan mereka mengulang-ulang apa yang diucapkan kepada mereka . Ada yang tahap inteleknya melebihi pelajar biasa.sindrom aspeger . Kemahiran mendengar. . hanya mengeluarkan bunyi-bunyi ataupun meniru apa yang diperkatakan orang lain.

.Ekolalia kekerapan di mana mereka mengulangulang apa yang diucapkan Bahasa Idiosinkratik Bahasa yang dihasilkan sukar untuk difahami dan semua bentuk bahasa yang dikeluarkan menunjukkan proses semantik yang ganjil .

tidak menumpukan perhatian untuk melihat penggunaan kata ganti nama yang digunakan oleh orang secara biasa .kesilapan timbul kerana kekeliruan jantina seperti ‘she’ atau ‘he’ atau penggantian seperti ‘him’ untuk ‘he’ . tidak dapat mebezakan apa yang mereka fikirkan dan apa yang orang lain fahami. Masalah yang jelas kepada kanak-kanak autistik adalah kepada kata ganti nama pertama dan kedua seperti ‘you’ untuk dirinya dan ‘I’ untuk orang lain.

namun bentuk ini berbeza antara satu sama lain .Kanak-kanak autistiK biasanya menunjukkan kekurangan dalam menghasilkan pertuturan yang ‘nonsegmental’ yang juga disebut ‘prosody’atau bentuk-bentuk sajak dan puisi .

mereka kerap menunjukkan perbezaan yang berikut: Ritma yang streotaip dan berlagu-lagu serta bunyi yang dipanjangkan secara berlebihan . Nada bunyi yang berbeza dan tidak konsisten dengan makna yang ditekankan secara lisan Kanak-kanak autistik tidak dapat menunjukkan perbezaan dalam intonasi yang digunakan dalam perbualan biasa . Kekerapan yang berlebihan dalam konteks yang tidak bersesuaian ketinggian suara yang terhad dan monotonus pertuturannya pengeluaran vokal yang berubah-ubah turun naiknya tidak seperti biasa.

Bahasa yang dihasilkan sukar untuk difahami dan semua bentuk bahasa yang dikeluarkan menunjukkan proses semantik yang ganjil . . Kanak-kanak lain pula mengulang perkataan -perkataan yang sama atau frasa dalam konteks yang tidak menunjukkan makna yang tepat .

Sukar menentukan bentuk pertuturan yang biasa ditunjukkan oleh kanak-kanak autistik jika ekolalia diketepikan . Kanak-kanak autistik kurang bercakap dalam menarik perhatian rakan perbualannya seperti membuat ‘eye contact’ menunjuk kepada sesuatu Mereka lebih suka bertindak lebih daripada menerajui perbualan . .

DISEDIAKAN OLEH: PISMP SEM 1. PEND. KHAS ROWENA AYUB NABILA IZZATIE NAILY SERODOI .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.