Svatko od nas je individua za sebe i naša tijela funkcioniraju različito, što znači da ne postoji automatizam u smislu: ako kod

nje/njega to tako funkcionira mora i kod mene. Ne mora i najčešće niti neće. Sva uputstva u vezi posta moraju se shvatiti kao “putokazi”, a hoćete li lijevom ili desnom stranom ceste, to je onda vaš izbor. Medjutim, da bi to znali morate znati kako funkciora vaše tijelo, morate uočiti razliku izmedju trenutnog neugodnog osjećaja i stvarne neugode koje vam vaše tijelo signalizira kad mu nešto šteti. Netko će možda reći “ovo mi je prekomplicirano” ili “bezvezno trabunjanje”, ali interesantno je da takve osobe imaju velika, da ne kažem nerealna očekivanja kad im treba pomoć liječnika, ali pomisao da i sami mogu nešto učiniti za vlastito zdravlje izbjegavaju kao vrag tamijan. I inače je naša slika o zdravlju i njegovom očuvanju nekako iskrivljena: ismijavaju se ljudi koji zagovaraju zdravu prehranu, naročito vegetarijanci, a potpuno je “normalno” napucati se masnog mesa ili variva što pliva u masnoći iako i vrapci na grani znaju da nam životinjske masnoće više štete nego koriste. Takvo ponašanje objašnjavam jednostavnom psihološkom formulom: “Napad je najbolja odbrana”, jer samo onaj tko zna da su mu postupci pogrešni napada na taj način. Osim toga i nedostatna naobrazba kad je u pitanju zdravlje i kultura prehrane igra veliku ulogu. Započeti post jer smo o tome čitali u nekom modnom časopisu i jer si time obećavamo skidanje viška kilograma je više nego POGREŠNO! Ili gladovati, bilo to dan ili dva u tjednu, zbog održavanja težine je isto POGREŠNO. Onog trenutka kad počnete jesti tijelo osigurava sve što je u ta dva dana izgubilo i to na najgori mogući način, stvarajući željezne rezerve koje se godinama lagano talože i kojih se jednostavno nije moguće osloboditi kad dodjete u “godine”. Nije smisao u tome kako NE JESTI, smisao je u tome ŠTO JESTI, odnosno kako tijelu pomoći da se tokom posta oslobodi nataloženih otrova.

iz njega proizlaze svi signali i naredbe potrebni da normalno funkcioniramo. post neće biti ništa drugo nego mučna procedura od koje nema koristi. ostavljaju traga u našem tijelu. ali dok god ne uvjerite svoj mozak u svoju odluku. Drugi korak: psihička i fizička priprema. čije meso sadrži minimalne masnoće i toliko potreban protein. a to znači samom sebi nabrajati pozitivne strane posta. Isto tako nemam namjeru bilo koga uvjeravati da je u zabludi kad tvrdi da jede zdravo i da mu post ne treba. Jer što znači. kojih je zaista mnogo. Kako god vam to možda smiješno zvučalo. ali mozak se da i “prevariti” ako ste i vi uvjereni u to što činite. kako ga neki tumače. Nije mi namjera propovijedati post ili odricanje. Mozak je jedinka za sebe.Kad se to shvati onda je učinjen prvi korak. Početnicima preporučam odabrati jedan dan u tjednu za post i na taj dan se zaista i pripremiti autosugestivnim metodama. zakopavaju se duboko u naše stanice i od tamo izazivaju alergije i razne boleštine. ma kako god mi zatvarali oči pred tom činjenicom. hraniti se zdravo? Znači li to jesti puno povrća i voća? To isto povrće i voće uzgajano je uz masovnu upotrebu kemijskih gnojiva i pesticida koji. Zdravo je jesti piletinu i puretinu. u današnje vrijeme. ali uz te zdrave sastojke unosimo ne samo antibiotike kojima se kljukaju te . Jedini uvjet: i vi sami morate vjerovati u to u što se uvjeravate.

ostaju nam gotovi proizvodi puni kemijskih supstanci.ali i “blaži” oblici posta sa raznim povrtnim juhama Jedna od tih juha je nepravedno uvučena u dijetni marketing gdje ju pod nazivom “Magic soup” propagiraju kao 8. Ali možemo si itekako pomoći ako tijelu damo bar jedan dan pauze i tako ga oslobodimo “teškog rada” s probavom. tjedni postovi (jednom u 3 mjeseca) mjesečni postovi (1-2 puta u godini). . čudo koje će vas u kratkom roku (nepovratno) riješiti suvišnih kilograma: Juha od kupusa Ovu juhu su ustvari “kreirali” dijetetičari jedne bolnice srčanih bolesnika kako bi iste pripremili za operaciju. nemamo. Naime juha skoro da i nema kalorija. a isto tako postoje i razne metode posta: . a zbog sastojaka djeluje poput “metle” za organizam: čisti i pročišćava bez negativnih pojava. Treći korak: odabrati način i trajanje posta Postoje jednodevni postovi (svaki tjedan).jadne životinje u masovnom uzgoju.post sa čajevima i vodom . a koja se u velikom dijelu sastoji od životinjskih otpada pretvorenih u brašno. Imamo li zaista šansu za isključivo zdravu prehranu? Ne.post sa sirutkom u kombinaciji sa voćnim sokovima . Naše tijelo apsorbira sve te otrove jer ih je nemoguće kompletno izbaciti i oni se opet talože u nama. Čak ako se hranimo svježim proizvodima iz bio uzgoja. nego i sve otrove koje sadrži njihova hrana.post sa svježim voćnim i povrtnim sokovima .

naliti dovoljno vode da sve prekrije i kuhati dok povrće malo ne omekša (nesmije biti kašasto!) Servirati i tek tad dodati začine ili začinsko bilje.Sastojci za 4-6 porcija (ili 2 dana) 1 manja glavica kupusa ( ili 1/2) 1 paprika 2-3 mrkve stabljike celera 1 svežanj proljetnog luka (ili 2 crvena) začina i začinskog bilja po volji Sve sastojke oprati i narezati na kockice tj. otprilike jednake dijelove. . Sol je u pravilu nepoželjna kao i začinske mješavine koje sadrže sol. Staviti u lonac. Ova juha je ustvari odlična priprema prije nego se započne duži post (juhu jesti najviše 2-3 dana prije početka) ali daje dobre rezultate i kao jednodnevni ili dvodnevni post. samo u tom slučaju povrće se mora izmiksati i ne smije ga biti previše.

Ostajte zdravi . a to bi značilo od 2 do 3 litre. Ne posustati čim želudac “zakrulji” i ne izgubiti iz vida zašto je dobro da s vremena na vrijeme ostane prazan. najbolje natrijum sulfatom (ili Glauberova sol). Kad smo već kod znojenja.Još par savjeta u vezi posta: Najvažnija stvar za vrijeme posta je unijeti dovoljno tekućine u organizam jer to je jedini način da se oslobodi otrova. Poželjno je prije početka posta isprazniti i očistiti crijeva. sauna je jedno odlično rješenje koje osim znojenja i “čišćenja iznutra”. Cigarete i alkohol nemaju što tražiti za vrijeme posta (a ako je moguće ni poslije). plivanje ili jednostavne vježbe doma koje će vas natjerati na znojenje. bicikal. nordic walking. nudi i najbolje “čišćenje izvana”. laksativom koji se nabavi u apoteci. jer to je najkraći put kojim otrovi izlaze iz tijela. Kretanje je još jedan vrlo važan čimbenik: jogging.