Casa Printului Eugeniu de Savoya

1. Provenienta numelui:
Casa printului Eugen mai era numita “Poarta Forforosa” sau “Poarta lui Eugen “ , deoarece, prin aceasta poarta a intrat printul Eugeniu de Savoya in cetate dupa infrangerea turcilor din 1716.

2. Asezarea in spatiu :
Casa „Prinţul Eugen” se află pe strada Eugeniu de Savoya, la numărul 24.Dacă iei la pas întreaga stradă, de la un capăt la altul, casa de la numărul 24 pare a fi cea mai modestă. Cuminte, tăcută, timidă, ultima dintr-un şir de case înalte, clădirea care se înalţă pe locul pe care a păşit prinţul Eugeniu de Savoya, la 18 octombrie 1716, este o replică timidă a Palatului Belvedere de la Viena.

1

Casa a fost ridicată din cărămizile fostei porţi.3. Pe frontispiciul clădirii s-a montat stema aflată pe poarta Forforoza. Singura amintire palpabilă a uneia dintre porţile Cetăţii este acoperită de o construcţie ciudată din sticlă. chiar pe locul porţii Cetăţii Timişoara. în 18 octombrie 1716. Stema mai poate fi descifrată. Plasarea in timp: Casa a fost construită în 1817. 2 . pe care a intrat comandantul suprem al trupelor Eugeniu de Savoya. iar proprietarul este obligat pe vecie să pună deasupra intrării basorelieful în care este figurată imaginea vechii porţi. şi a eliberat cetatea de sub ocupaţia turcească. demolate în urma sistematizării.

3 . in cinstea infrangerii turcilor. Laslo Szekely. aproximativ in anul 1908.4. pe locul fosteri porti Forforosa. Arhitectul/Autorul: Casa printului Eugeniu de Savoya a fost construita in prima jumatate a secolului al XIX-lea . de catre un cunoscut arhitect in stil baroc al perioadei respective.

pâinii. iar la etaj se află un cabinet medical. Naţionalizarea din 1948 a pus capăt tuturor iniţiativelor private. Studiul Torei. tare demult. care după 1990 şi-au cumpărat apartamentele. o cafenea . Clădirea are şapte apartamente. La parter funcţonează o firmă de antichităţi. ofiţeri.momentan închisă. joase. cu lupta continuă pentru traiul de zi cu zi într-un oraş nou care se dezvolta aşa cum îl văzuse Eugeniu de Savoya în visele sale. la mijlocul anilor 1700. smerenia şi bucuria lor binecuvântau clădirea în care mai locuiau dantelărese. în clădire a funcţionat biroul general de comerţ. apoi a fost restaurant şi cârciumă. demult. În 1934. evrei se întâlneau aici.5. Clădirea a adăpostit în general chiriaşi. vocile bărbăteşti. legume şi zarzavaturi. evrei se întâlneau aici. industrie şi agricultură. frizeri sau funcţionari publici – fiecare cu povestea de viaţă. Functiile edificiului /practica utilitara: Sub acest acoperiş. 4 . apoi în 1946 s-a deschis aici Agenţia teatrală. Pe când nu aveau sinagogă. Pe când nu aveau sinagogă. In perioada interbelică a adăpostit firme din domeniul laptelui. o sală de fitness şi sediul unei firme.

multe dintre uşi şi geamuri sau balustrada cu design inedit. Scările în formă de melc sunt din lemnul original. Decoratiile ( detalii decorative): Intrat în micuţa curte interioară este imposbil să nu rămâi emoţionat de parfumul istoriei. Se vede clar că este nevoie urgentă de lucrări de consolidare şi reabilitare. la fel grinzile. pentru că în unele locuri.6. 5 . Toate te duc cu gândul la perioada în care s-a început construcţia Micii Viene. pereţii s-au crapat deja.

6 .

pe strada pe care prinţul Eugeniu de Savoya a intrat ca un învingător. Peste toate acestea s-a ridicat oraşul şi strada ale cărei poveşti. Concluzii personale : Clădirea cu scările vechi de lemn care scârţâie la fiecare pas. soldaţii. încolăcindu -se ca şi cum ar desena cochilia unui melc. în fond. ridicând praful care se lipeşte de pereţi. pălăria de hermelină cu pietre preţioase trimisă lui Eugeniu de Savoya de către Papa Clemente al IX-lea şi sabia sfinţită . pe strada pe care treceau alene trăsuri.au rămas în urmă. dacă ştii să le asculţi poţi afla tot ce trebuie să ştii despre arborele genealogic al Timişoarei. Azi. 7 . cai. Tunelul timpului a fost astfel străbătut . corturile de campanie. zalele grele.7. ca o pojghiţă. strigătele de luptă. locul unde îţi trăieşti propria viaţă. porumbeii zburând pe deasupra casei prinţului – un loc. asta e tot ce a rămas şi câteva file în istorie. bolţile. cândva o poartă. curtea interioară deschisă spre cer. strada e străbătută de automobile care lase în urma lor dâre de eşapament. în jurul scheletului casei.

8 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful