P. 1
Testul Berkeley - Manual

Testul Berkeley - Manual

|Views: 203|Likes:
Published by Iulia Vedislav
Test Berkeley
Test Berkeley

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Iulia Vedislav on Apr 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/07/2015

pdf

text

original

TESTUL BERKELEY - Manual Testul Berkeley a fost realizat de către Keith Harray (Institute of Advanced Psychology, San Francisco

) si Eillen Donah (University of California, Berkeley). El cuprinde un număr de 35 de itemi. Subiectul are de evaluat fiecare item reprezentând un atribut psihic prin raportarea la patru aspecte ale Eu-lui. Foaia de răspuns a testului Berkeley, aşa cum a fost el adaptat de institutul de Psihologie a Academiei Române, începe cu următorul instructaj: " Chestionarul se refera la individualitatea dvs. si cuprinde câte 35 de atribute grupate pe 4 aspecte ale Eu-lui. La fiecare însuşire corespund 5 alternative de răspuns. Le veţi încercui pe cele care corespund aprecierii dvs.. orientându-vă numai după gradele de acord-dezacord ordonate în titluri iar nu după valorea cifrei pe care o încercuiţi." Fiecare atribut psihic a fost apreciat prin alegerea unui punctaj pe o scala în 5 trepte: ● de la „dezacord total" (1) ● Ia ,.acord total" (5). Pentru unde dintre atribute scala a fost inversata, „dezacordul total" fiind notat cu (5) iar „acordul total" cu (1), evitându-se astfel, pe cât posibil, asocierea cu ,,dezirabil"sau „indezirabil" a vreuneia dintre alternativele de răspuns Cele 35 de atribute sunt expresiile a 5 factori psihologici. Aceşti factori psihologici, numiţi stiluri, sunt: l Stilul expresiv: Descrie o dimensiune ce variază între „caracter liniştit si rezervat" pâna la „caracter entuziast si orientat spre lumea exterioara". Exemple de atribute care încarcă acest factor sunt: ● fire deschisa, sociabila; ● timid si inhibat; ● vorbăreţ. 2. Stilul interpersonal: Are ca poli „încăpăţânare si distanţare", respectiv „căldura si receptivitate". Exemple de atribute care încarcă acest factor sunt: ● fire rece, distanta; ● cooperant în activitate; ● neatent si nedelicat cu alţii; ● încrezător in alţii. 3. Stilul de muncă: Arata felul în care persoana se concentrează asupra sarcinilor si modul în care îşi îndeplineşte responsabilităţile. Exemplele de atribute care încarcă acest factor sunt: ● om harnic, de nădejde; ● fire dezordonata; ● serios, sârguincios in munca; ● eficient în acţiuni.
1

media dintre . ingenios. rezultând din răspunsurile la întrebarea: „Cum aţi dori sa fiţi?''. „Mai mult nu". sau „Eu-1 dispreţuit". poate alege nota "5 " („acord total") pentru a răspunde la întwbarea „Cum credeti ca va vad ceilalţi? Pentru răspunsul la întrebarea „Cum mi va place sau nu v-ar plăcea si chiar v-ar nemulţumi sa fiţi?". fiind considerata ca fiind o imagine mai realista asupra persoanei. 4. 5. ● înclinaţie spre tradiţie.. Stilul emoţional: Descrie „temperamentul" si „rezistenta la stres". notele sunt explicate nu prin referire la „acord-dezacord" ci prin expresiile „Hotărât nu" . Pentru fiecare dintre cele 35 de atribute (de exemplu: vorbăreţ) subiectul a avut de ales o nota între l si 5 pentru următoarele întrebări: 1.imaginea de sine" si „aprecierea făcuta de ceilalţi asupra propriei persoane. Eu-l anxios: (felul în care subiectul ar dori sa nu fie. Exemple de atribute care încarcă acest factor sunt: ● calm in orice situaţie. rezultând din răspunsurile la întrebarea: "Cum vu vă place sau nu v-ar plăcea sau v-ar nemulţumi să fiţi?". Cele patru întrebări sunt considerate a trimite la aspecte diferite ale Eu-lui. ● preferinţa pentru rutina. „Hotărât da". Autorii testului Berkeley numesc "imagine de sine reala" media scorurilor dintre ● felul în care subiectul se vede pe ei însusi 2 . Exemple de atribute care încarcă acest factor sunt: ● dotat cu multa imaginaţie. ● usor iritabil. 3 Eu-l ideal. daca subiectul se considera a nu fi foarte vorbăreţ.. Aceste aspecte sunt: 1 imaginea de sine (numită si „auto-imaginea").4. el poate sa aleagă nota "3" (si "da" si "nu") pentru a răspunde la prima întrebare referitoare la atributul discutat. El va alege astfel nota corespunzătoare răspunsului „Mai mult nu" daca nu prea îi place ideea ca ar fi vorbăreţ. ● mereu îngrijorat. Cum va vedeţi dumneavoastră? 2. 5. Corn credeţi ca va vad ceilalţi? 3. ● inventiv. „Mai mult da". liniştit. Eu-l real. „scenariul cel mai prost al persoanei ce ar putea sa fie"). rezultând din răspunsurile de evaluare a celor 35 de atribute prin prisma întrebării "Cum vă vedeţi dumneavoastră?" 2 aprecierea percepută din partea celorlalţi (numita si „hetero-imaginea") rezultând din răspunsurile la întrebarea: "Cum credeţi că vă văd ceilalţi?". Daca el crede ca alţii îl considera vorbăreţ. „Da si nu". ● stabil emoţional. Cum aţi dori sa fiţi? 4 Cum nu va place sau nu v-ar plăcea si chiar v-ar nemulţumi sa fiţi? De exemplu. Stilul intelectual: Variază între un pol organizat spre „tradiţie si simplitate" în contrast cu „spiritul inovator si complexitatea".

Se adună pentru stilul interpersonal punctajul la itemii: 2. 23. interpersonal. se vor calcula diferentele. 9. altfel in dreptul lui A. 15.Se adună pentru stilul intelectual punctajul la itemii: 5. 16. 24.Se adună pentru stilul de muncă punctajul la itemii: 3. emoţional si intelectual) se calculează astfel: 1. Scorurile pentru „imaginea de sine" si respectiv. raportate la fiecare stil în parte (expresiv. 33.. 3. 12. grupaţi pe stilulri. Pentru a calcula „imaginea de sine reala'' se face media aritmetica dintre ● „imaginea de sine" ● „hetero-imagine" pentru fiecare stil în parte... În tabelul de mai jos se vor trece pe prima linie scorurile ideale. 2. 26. notele însumate ale unui subiect pot conduce la un punctaj variind între 7-35 Interpretarea se face conform ultimelor tabele. 30. 32.Se adună pentru stilul expresiv punctajul la itemii: 1. Pe ultimul rând. 11. scorurile imaginii de sine. 18. Calcularea scorurilor ideale („Eu-l ideal'') se face adunând itemii din coloana a treia a foii de răspuns. 17. 34. 25. Daca scorul ideal este mai mare. Stilul expresiv (portocaliu) Scorul actualei imagini de sine (A) Pentru „imaginea de sine reală". se va trece diferenţa în dreptul lui I.● felul în care el considera ca este văzut de ceilalţi Ei arata ca aceasta medie dă o informaţie mai consistenta decât oricare dintre cele doua estimări luate separat. din primul tabel. 29. Stilul Stilul de interperson munca ai (verde) (galben) Stilul emoţional (roşu) Stilul intelectual (albastru) Stilul Stilul Stilul de expresiv interpersona munca (portocaliu) i (verde) (galben) Scorurile ideale Scorul actualei imagini de sine 3 Stilul emoţional (roşu) Stilul intelectual (albastru) . iar pe a doua. de munca. 31. aşa cum am precizat anterior. 5. 4. 21. „ hetero-imagine". 8.. 28. 10. 6. 7. 35. 27.Se adună pentru stilul emoţional punctajul la itemii: 4. 14.. 22. 13.

Pe ultimul rând. se va trece diferenţa în dreptul Iui T. Stilul Stilul Stilul de expresiv tnterpersona munca (portocaliu) l (verde) (galben) Scorurile temerilor Scorul actualei imagini de sine Diferenţa Stilul emoţionai (roşu) Stilul intelectual (albastru) T A T A T A T A T A 4 . doar ca sumele se vor face folosind coloana a patra din tabelul răspunsurilor. se vor copia întocmai scorurile imaginii de sine. se vor calcula diferentele Daca scorul temerilor e mai mare. altfel în dreptul lui A.Diferenţa I A I A I A I A I A Pentru a completa următorul tabel de scoruri se vor urma întocmai aceiaşi paşi ca Ia calcularea scorului ideal. Pe linia a doua a tabelului de mai jos. Se vor obţine astfel scorurile temerilor.

cât si pentru relaţiile cu ceilalţi. de 22 . fata de sine. poate impulsiv sau zăpăcit. Nu este interesat de filosofie sau arte. Uneori dificil sau distant. si la fel stau lucrurile si în privinţa atitudinii fata de propria persoana. Convenţional sau conservator. Destul de deschis spre orizonturi noi. lasă stresul să ia cei mai bun din el. În caz contrar. rezervat sau reţinut şi probabil timid.INTERPRETAREA SCORULUI Dacă scorul Stilul dv este între expresiv Stilul interpersonal Stilul de muncă Stilul emoţional Stilul intelectual 7 . Tot timpul temperat şi foarte rar mânios. reflecta o atitudine fata de sine. 5 . dar o persoană cu care te poţi înţelege.din perspectiva proprilui sistem axiologic.21 imaginii Puţin reţinut. sau modest Foarte distant şi întreţine greu o discuţie. Mărimea diferenţelor poate să fie între 0 şi 28 de puncte. dornic să încerce lucruri noi şi să privească ideile din mai multe puncte de vedere. Moderat în însuşirea unor idei noi sau ieşite din comun. Cald şi înţelegător.14 Scorul Foarte tăcut. dar nu dominant hiperactiv. pentru relaţia cu sine. simultan. dar nu timid sau închis. În general calm şi capabil să controleze evenimentele stresante. atent şi delicat. Eficient. foarte dedicat muncii. 29 . Atitudinea fata de o persoana este. atunci diferenţa dintre "scorul ideal" şi "scorul real" este zero sau apropiată de zero. Testul Berkeley tratează aceasta chestiune prin compararea realei imagini de sine cu imaginea ideală proiectată de subiect. nu a fost cumva prea dur cu el însuşi? Pe undeva iresponsabil. nu întotdeauna serios. 15 . o evaluare a ceea ce persoana este . dacă subiectul este mulţumit de felul în care consideră că este. dar nu dominat de stres. Aspiraţia fata de propria persoana (fata de propria imagine de sine) exprima direcţia de dezvoltare pe care persoana si-ar dori sa meargă si. responsabil şi de încredere. de fapt. atitudinea fata de imaginea pe care o avem despre acea persoana. Dacă idealul şi realul se suprapun. întotdeauna gata să-şi întrerupă drumul pentru a ajuta pe cineva Perfecţionist. Anxios şi chinuit de griji. duce cu bine treburile la capăt.35 Foarte sociabil şi deschis. Calm în faţa stresului. plin de energie şi entuziast Foarte darnic. Imaginativ. Atitudinea fata de sine este de o importanta cruciala atât pentru dinantica psihologica interna.28 sine Deschi şi/sau plin de energie. pozitivă ( când scorul ideal este mai mare) sau negativă ( când scorul real este mai mare). Neglijent faţă de muncă şi responsabilităţi. variate diferenţe pot să apară ca expresie a diferitelor tipuri de insatisfacţie faţă de sine. Un pic tensionat şi uşor supărat.

28 +/I sau A S-ar putea să aveţi dorinţe nerealizabile în viaţa dvs. Sunteţi satisfăcut de comportamentul faţă de ceilalţi Sunteţi mulţumit de modul în care faceţi faţă responsabilităţilor ivite...... Sunteţi satisfăcut de modul în care vă dominaţi anxietăţile.Tabelul arată semnificaţia psihologică a diferenţelor dintre "scorul ideal" şi "scorul real" (al imaginii de sine reale). V-ar place să vă întoarceţi într-un timp mai sigur. Dacă scorul Stilul dv este între expresiv Stilul interpersonal Stilul de muncă Stilul emoţional Stilul intelectual 0-3 0 +/.-16 8. V-ar place să faceţi faţă mai bine contradicţiilor şi nesiguranţei. mai tradiţional. putând manifesta dorinţe nerealiste. V-ar place să fiţi mai deschis faţă de noile idei. 6 . V-ar place să fiţi mai sentimental 17 ... S-ar părea că aveţi păreri nerealiste despre modul în care vă controlaţi emoţiile. ale A: 4.. 7 V-ar place să fiţi un pic mai deschis..16 V-ar place să fiţi mai reţinut V-ar place să fiţi mai distant şi să vă autoprotejaţi.. V-ar place să vă exprimaţi mai mult emoţiile.. V-ar place să fiţi ceva mai convenţional.. V-ar place să fiţi un pic mai cald cu ceilalţi. imaginii de I: -8.. S-ar putea să priviţi nerealist modul în care munciţi. S-ar putea să idealizaţi lucrurile simple ale vieţii sau să staţi prea mult cu capul în nori. sine A: 8. Sunteţi satisfăcut de apropierea dvs.3 I sau A Scoruri Sunteţi satisfăcut de felul în care vă comportaţi social.... V-ar place să fiţi un pic mai relaxat şi mai sigur de sine...7 V-ar place să fiţi un pic mai rezervat.. V-ar place să fiţi mai calm în situaţiile stresante.. V-ar place să nu fiţi atât de împătimiţi de muncă. ideale I: -4. Simţiţi că sunteţi un pic prea darnic cu ceilalţi. V-ar plăcea să fiţi ceva mai eficient.-7 4. socială. faţă de noile idei.. Nu priviţi în mod obiectiv relaţiile cu ceilalţi... Vă consideraţi un pic prea prins de muncă. 16 V-ar place să fiţi mai sociabil şi mai plin de viaţă V-ar plăcea să fiţi V-ar place să fiţi un pic mai amabil un pic mai sau mai înţelegător responsabil..

A: 8. vă să mai Nu doriţi schimbări în comportamentul faţă de ceilalţi.. Vă e teamă că veţi deveni prea indiferent şi egocentrist... A: 4. Tabelul arată semnificaţia psihologică a diferenţelor dintre scorul "temerilor" şi cel "real".28 +/I sau A S-ar putea să aveţi temeri inutile în privinţa menţinerii unui nivel optim de intimitate.. Vă este teamă că veţi deveni mai puţin sociabil şi lipsit de enerigie. Vă e teamă că veţi fi copleşit de complexitatea unor lucruri. Vă e teamă că veţi deveni prea iritabil sau stresat..În mod analog se procedează pentru a analiza "Eu-l anxios"...-16 8. Vă este teamă că veţi Vă deveni e teamă că veţi prea blând şi deveni serviabil cuceilalţi perfecţionist. 17 . Nu aveţi temeri în privinţa controlării emoţiilor.. Vă e teamă că nu puteţi să vă exprimaţi emoţiile.. Aveţi temeri puternice că se va schimba modul dvs. Dacă scorul Stilul dv este între expresiv Stilul interpersonal Stilul de muncă Stilul emoţional Stilul intelectual 0-3 0 +/.. Nu doriţi schimbări în felul în care munciţi...-7 4.. Sunteţi prea interesat de felul în care receptaţi ideile noi. Vă e teamă că Vă e teamă că veţi daţi celorlalţi deveni prea prins prea mult din dvs....7 ale Vă este teamă că nu vă exprimaţi destul de deschis. Vă e teamă că veţi deveni nereceptiv la noile idei. 7 Vă este teamă că vă exprimaţi prea deschis.. 7 .... Sunteţi prea interesat de controlul emoţiilor. I: -4.. de muncă. Vă e teamă că veţi deveni rigid sau incapabil să vă adaptaţi rapid. Vă e teamă să nu deveniţi prea indulgent cu dvs. de exprimare sau că veţi pierde din forţa dvs.. S-ar putea să aveţi temeri inutile în privinţa implicării în muncă.3 I sau A Scoruri Nu preocupaţi deveniţi activ social. I: -8. Nu sunteţi interesat de modul în care vă însuşiţi lucrurile noi.16 temerilor Vă e teamă că deveniţi egoist şi insensibil. Vă e teamă că nu veţi putea face faţă muncii.. Vă e teamă că veţi avea o inimă de gheaţă. 16 Vă este teamă să nu deveniţi centrul atenţiei sau prea dominant. Vă e teamă că veţi pierde controlul asupra emoţiilor. Vă e teamă că nu respectaţi îndeajuns tradiţiile..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->