10 intrebari-capcana la interviu si raspunsurile castigatoare

Articol publicat la data: 3/23/2009

Jobul tau, la un interviu, este sa intelegi orice intrebare si sa te gandesti mai departe - care este sensul ascuns al acesteia si care este cel mai bun raspuns. Cu alte cuvinte, de ce iti pune recrutorul acea intrebare la interviu? Vezi care sunt intrebarile-capcana, descopera semnificatiile lor secrete si afla raspunsurile pe care este indicat sa le dai la interviu ca sa obtii jobul. 1. De cat timp cauti un job? (Preocupare recrutorului - Este ceva in neregula cu tine de vreme ce nici un alt angajator nu te-a selectat?) “Dupa ce am renuntat la fostul meu job, am profitat de perioada libera pentru a-mi examina cariera si viata. Mi-am inceput cautarile in ultimele doua saptamani. Mi-am definit obiectivul de cariera si am fost selectiv in legatura cu jobul dorit. Acest post si compania dvs. sunt potrivite intereselor mele.” 2. Cum te-ai pregatit pentru acest interviu? (Esti destul de interesat de job astfel incat te-ai documentat cu privire la companie/domeniu sau ai venit la interviu ca exercitiu pentru altele?) “Cand am aflat de acest job de pe Myjob.ro, mi-a trezit imediat interesul. Am cautat mai multe date pe site-ul companiei, precum declaratii de principii sau informatii cu privire la cultura organizationala si am fost impresionat. Dupa ce am primit telefonul de stabilire a unui interviu, am discutat cu prieteni si cunostinte care lucreaza in domeniu si sunt convins ca voi afla mai mult in urma interviului de azi.” 3. Care sunt asteptarile salariale in legatura cu acest job? (Ne permitem sa te avem ca angajat? Te putem obtine pe bani mai putini decat am alocat initial?) “Am nevoie de mai multe informatii legate de job si de responsabilitatile pe care le voi avea inainte de a incepe sa discutam despre salariu. Imi puteti da o idee despre limitele de buget pentru aceast job?” 4. Cum afli noutati legate de profesie si domeniul in care lucrezi? (Odata ce ai obtinut jobul vei continua sa te dezvolti si sa inveti – sa te mentii in competitie si sa fii motivat?) “Ma mandresc cu abilitatea de a sti mereu ce se intampla in domeniul in care lucrez. Citesc destul de mult in acest sens – sectiunile de business din ziare si reviste. Apartin catorva organizatii profesionale si am o retea extinsa de profesionisti, pe care ii contactez la diverse intalniri. Prefer sa urmez cursuri si sa particip la seminarii daca sunt in zona mea de interes.” 5. Povesteste-mi despre perioada cand a trebuit sa organizezi si sa implementezi un proiect de la inceput pana la final (Intrebare legata de comportament, recrutorul cauta un exemplu al comportamentului la un job anterior).

Articol aparut pe www.myjob.ro

Pagina 1 din 3

10 intrebari-capcana la interviu si raspunsurile castigatoare
Articol publicat la data: 3/23/2009

”Am implementat un proiect care a inclus personalul de customer service si tehnicieni. Am organizat, pentru inceput, o intalnire pentru schimb de idei. In urma acestei intruniri am conceput un plan, cu cele mai bune solutii gasite. Am impartit oamenii in echipe, echilibrand numarul celor de la tehnic cu al celorlalti, apoi am fixat termene-limita, pentru a verifica periodic echipele. Dupa trei saptamani ne-am depasit asteptarile si am inceput sa implementam efectiv planul. A reprezentat un efort mare al echipelor si un mare succes. Am fost apreciat de superiorii mei de calitatile de lider, insa am fost mandru mai degraba de spiritul de echipa si cooperarea ce au dus la succesul proiectului. 6. Cu ce tipuri de oameni ai dificultati la job? (Recrutorul este preocupat de abilitatea ta de a fi flexibil si de a lucra in medii diverse) “La ultimele trei joburi am lucrat cu barbati si femei din culturi diverse si cu experiente profesionale variate. Singurul moment in care am avut dificultati cu anumiti oameni a fost atunci cand nu au fost cinstiti in legatura cu munca lor. Spre exemplu, am lucrat cu o persoana care isi asuma munca intregii sale echipe. 7. Ne asteptam ca managerii sa lucreze mai mult de 8 ore pe zi. Ai vreo problema cu acest aspect? (Esti un workaholic sau o persoana care are nevoie de echilibru intre viata profesionala si cea de familie?) “Nu am o problema neaparat cu orele suplimentare. Am lucrat si 12 sau 14 ore pe zi, insa consider ca este mai important pentru mine sa lucrez destept, nu neaparat cat mai multe ore. Obiectivul meu este sa imi fac munca, in cea mai eficienta maniera.” 8. Cand ai fost cel mai satisfacut in legatura cu cariera ta? (Ce te motiveaza? Ce te demotiveaza?) “Jobul anterior celui pe care il am acum a fost cea mai satisfacatoare experienta pentru mine. Am lucrat intr-un mediu motivant, cu o echipa foarte buna. Exista o camaraderie aparte: alaturi de o echipa de patru persoane am realizat lucruri originale si de succes. Intr-un astfel de mediu as prefera sa lucrez iarasi.” 9. De ce iti doresti acest job? (Te folosesti de acest interviu pentru a testa piata sau vrei acest job cu adevarat?) “Am fost foarte atent la companiile carora le-am trimis CV-ul. Cand am vazut anuntul pentru acest job am stiut ca am gasit exact ceea ce cautam. Ceea ce pot aduce ca plus acestui job sunt 7 ani de experienta si cunoastere foarte buna a domeniului, abilitatea mea de comunicare si de construire a unor relatii solide. Acestea, alaturi de flexibilitatea si aptitudinile organizatorice ma fac un candidat bun pentru job. Sunt ceea ce aveti nevoie si dumneavoastra aveti ceea ce vreau.” 10. Suntem gata sa iti facem o oferta. Esti pregatit sa o accepti astazi? (Nu vrem sa pleci sa te gandesti si apoi sa nu mai vrei jobul - te vrem acum.)

Articol aparut pe www.myjob.ro

Pagina 2 din 3

10 intrebari-capcana la interviu si raspunsurile castigatoare
Articol publicat la data: 3/23/2009

“Pe baza informatiilor primite la acest interviu, simt ca sunt pregatit sa aud oferta dumneavoastra. Totusi, prefer sa-mi accord 24 de ore inainte de a lua deciziile majore in viata: va pot da raspunsul meu definitiv maine.” Pentru a obtine un interviu de angajare, incearca si Myjob Curier.

Articol aparut pe www.myjob.ro

Pagina 3 din 3

Related Interests