Sušač voća

Uputstvo za upotrebu

uključeno 1

isključeno 0

Molimo vas da pročitate uputstvo pre nego što upotrebite ovaj kućanski aparat. Uputstva koja su u njemu su namenjena da vam pomognu da ga koristite bezbedno i ispravno. Nakon što pročitate ovo uputstvo, smestite priručnik za upotrebu na mesto gde će vam biti lako dostupan. Najmanje za vreme trajanja roka garancije sačuvajte originalno pakovanje, ambalažu, račun sa kase i garancijski list. Ukoliko putujete sa ovim proizvodom ili selite zapakujte proizvod ponovo u originalno pakovanje od proizvodjača.

SENCOR

SFD 128 E

Na kabl ne stavljajte teške predmete. na uredjaju ne vršite nikakve uprave – opasnost od povrede električnom strujom. Kabl iz utičnice isključujte izvlačenjem za utikač kabla. • Ukoliko uredjaj třeba da bude korišćen u blizini dece. ne smeštajte ih u blizinu otvorene vatre i drugih uredjaja koja predstavljaju izvor toplote. niti da dolazi u kontakt sa bilo kakvom tekućinom. • Ni u kom slučaju ne popravljajte uredjaj sami. • Ne koristite uredjaj za druge svrhe osim za svrhe za koje je namenjen. • Uredjaj ne polažite na električne niti plinske plotne niti u njihovu blizinu. • Ne isključujte kabl iz utičnice potezanjem za kabl – opasnost od oštećenja kabla / utičnice. • Ne uključujte privodni kabl u utičnicu ukoliko su pojedinačni spratovi uredjaja obraćeni (u položaju uskladnjenja)) i ne prevraćajte ga u položaj za uskladnjenje ukoliko se nije potpuno ohladio. Ovaj uredjaj je namenjen samo za upotrebu u domaćinstvu. • Ne koristite uredjaj jako je oštećen. Ne koristite ga u industrijskoj okolini niti na otvorenom prostoru ! • U blizini uredjaja nemojte da upotrebljavate sprejeve. ili jako je privodni kabl oštećen na bilo koji način. kabl smestite tako da se preko njega ne gazi. • Ukoliko nebudete koristili uredjaj. U uredjaj nemojte da ulevate vodu niti druge tekućine.Važna upozorenja o sigurnosti • Pre priključivanja uredjaja u mrežu putem utičnice proverite da li napon uveden na etiketi uredjaja odgovara naponu na vašoj utičnici. da ne visi preko ruba stola i da ne dodiruje vruće predmete. Ne perite ga u mašini za sudje. • Uredjaj ne smeštajte na parapet prozora. • Nemojte da uredjaj izlažete vlazi. Pre čišćenja ili premeštanja postupajte na isti način. isključite ga iz električne mreže. Donji deo uredjaja do kojeg je priveden kabl mreže nemojte da stavljate u vodu ili druge tekućine. Pre rasklapanja sastavnih delova ostavite da se ohladi. obratite posebnu pažnju na povećane mere bezbednosti i město instalacije izaberite tako da bude mimo dosega dece. Sve popravke i podešavanja ovog uredjaja prepustite stručnom servisu/firmi. • Voda i električna struja su opasna kombinacija. • Nikada ne upotrebljavajte opremu i dodatne delove koji nisu bili isporučeni zajedno sa ovim uredjajem ili koji nisu namenjeni za ovaj uredjaj. • Uredjaj smestite na vodoravnu suvu površinu. • Proverite da kabl mreže ne može da dodje u kontakt sa vodom ili vlagom. tuša ili bazena. . Nikada ne upotrebljavajte uredjaj u okolini kade. U obratnom slučaju uticanja na uredjaj za vreme trajanja roka garancije se izlažete riziku gubitka prava na garanciju na proizvod. • Ne spuštajte kabl uredjaja u blizini vrućih površina ili preko oštrih predmeta. • Uredjaj je proizveden za upotrebu u domaćnosima.

Lošiji kvalitet sušenih namirnica se pokaže na kvalitetu osušenih proizvoda. Podatke zpisujte na etikete koje ćete prilepiti na posude u kojima ćete držati osušene namirnice. Nekvalitetne i plesnjive komade izbacite. Ovi podaci mogu da poboljšaju kvalitet osušenih namirnica. U toku ove metode se zagrevanjem namirnica isparava vlaga koja se u njima nalazi a nastala vodena para se odvodi van. povrće za priloge. Dobro ih operite. Većina prehrambenih proizvoda oslobadja svoju vlagu tokom kratkog istovremeno izdaju z sebe velike količine vodene pare. Sušenje je omiljena metoda obrade namirnica. itd. žilavi ili premekani i kašasti. vremena sušenja. Radni postupak Voće i povrće koje želite da sušite bi trebalo da bude najboljeg kvaliteta – sveže i potpuno zrelo.Princip sušenja Prilikom sušenja zapisujte podatke o težini sušenih namirnica pre i posle sušenja. prezreli će biti previše tvrdi. To znači da mogu da upiju velike količine toplote i da Sa sušenjem namirnica počnite odmah nakon što ih kupite ili poberete. Priprema namirnica . Manji komadi se lepše i ravnomernije suše. Od ponovo hidriranog voća i bobičastih plodova se mogu pripremiti odlična jela. izvaditi iz njih košpice ili peteljke. zahteva minimalnu opremu a za skladištenje veoma mali prostor. vreme trajanja sušenja. salate. Nakon namačenja u vodi može osušena hrana biti ponovo vraćena u prvobitno stanje i možete da je upotrebite za svoje omiljene recepte za supe. Nezreli proizvodi će u suvom stanju imati nedostatak u ukusu i boji. Neke proizvode je pre sušenja potrebno raseći.

soku od pomerandže ili ga posuti kokosom da dobije prijatnu aromu. Za obnovu povrća namenjenog za kuvanje dovoljno je oprati ga u čistoj vodi a zatím ga staviti u hladnu neslanu vodu i poklopiti. sušene šljive. Vraćanje sušenih namirnica u prvobitno stanje Ne trebaju sve sušene namirnice da se vrate u prvobitno stanje. U konačnoj pripremi će da budu sladje. Naseckajte voće direktno u sok. Količina namirnica u jednom procesu sušenja ne bi trebalo da predje ¾ površine svake tacne a kriške ne bi trebalo da budu deblje od 0. ukoliko proizvod pre sušenja nije pripremljen tako da se delovanje enzima Prilikom prethodne pripreme povrća ono može da se prokuva – to održi boju i ubrzava sušenje. krušaka i šljiva. voće efekti ovih metoda su različiti. začinima.Enzimi u voću i povrću imaju uticaj na boju i mogu da promene ukus u toku sazrevanja. Voće sa tvrdjom korom ( groždje.Rastvor limunske kiseline. Negde posle minute ih izvadite i položite na poslužavnike da ih osušite. . što otežava dalju obradu voća. Ovde je nekoliko načina pripreme rastvrora . da biste sprečili da se hrana prilepi. Naročito voće je lepše kada je osušeno. nektarine i kruške) u toku sušenja i skladištenja potamne. nektarina. kajsije. breskvi. istovremeno sprečava neželjene promene ukusa u toku skladištenja i poboljšava proces obnavljanja povrća tokom kuvanja. limunu. uspori. Upotrebite svoju fantaziju i pripremite svoj vlastiti aromatični rastvor. Pre nego što počnete sa sušenjem namirnica iz njih odstranite nadmernu vlagu tako što ćete je položiti na čiste papirne salvete. Tacne za sušenje bi trebalo da budu pokrivene slojem namirnica debljine prema uvedenoj tabeli. Jako je to moguće. U slučaju potrebe prostrite na tacne tanko platno (tanku gazu). medjutim može da time omekša. Da bi se to sprečilo. šljive. ostavite da se natapa može da se pre sušenja prokuva ili namoči u raznim vodenim rastvorima – .6 cm. Voće možete takodje da namočite u medu. trešnje i neke vrste bobičastoga voća) je dobro prethodno prokuvati u vodi da bi kora lagano ispucala. Mnogo svetlih vrsta povrća (naročito jabuke. Suprotno tome većina povrća je nakon vraćanja u prvobitno stanje ukusnija. Prokuvavanje u sirupu pomaže da se održi boja jabuka. Ove promene će da se nastave i u toku sušenja i skladištenja. To će omogućiti da vlaga tokom sušenja brže izadje na površinu. kajsija. breskve.Rastvor stolne soli . Voće može da se prokuva na pari.Ananasov ili limunov sok može poslužiti da se smsnji promena boje voća na smedju.

koristite za pripremu raznih resepata vodu iz rastvora za namakanje. . Prilikom kuvanja povrće prvo dovedite do ključanja a zatím ga ostavite da ključa na laganoj vatri. pripremiti je kao tanjur sa povrćem. Ukoliko na sobnoj toploti produžite proces namakanja. proces traje kraće). Šta se tiče svežih proizvoda. gljivice i budj. Mleveno sušeno povrće je odličan sastojak za supe od mesa i umake. Sušeno voće je pogodno za pripremu u kući. Sušene namirnice mogu da se obnove natapanjem. na putovanju. U slučaju potrebe dodajte još vode. voće izgubi ukus. Zato jako natapate sušeno voće ili povrće duže od 1 – 2 sata. Za kuvanje obnovljenog Osušeno ili obnovljeno voće ili povrće mogu da se upotrebe na više načina. Obnovljeno voće se može servirati kao kompot ili preliv. Obnovljeno povrće može da se upotrebi za pripremu omiljenih recepata za mesne kolače i druga glavna jela. jer ona usporava proces obnavljanja. lakše će se pokvariti. sladoleda. stavite posudu u frižider. zatím ga kuvajte u vodi koju ste upotrebili za natapanje. veličini komada i toploti vode (ako je voda vrela. Komadi voća mogu da se dodaju u kolače ili salate. Ako je doba natapanja preduga. voća prikrijte posudu i kuvajte u vodi u kojoj ste ga natapali. salata. Za obnavljanje povrća npr. dinstano meso. ili kombinacijom oba načina a nakon obnavljanja će da bude slične svežim. mleka.8 sati. Dodajte toliko vode samo da prekrije voće – u slučaju potrebe je moguće dodati kasnije više vode. zatím snizite toplotu i kuvajte dok nije gotovo. Za nadoknadu vlage prilikom sušenja.pakovati sušene namirnice na ispravan način i stavljati ih u posude na . jako se prekuvaju. omleta. zalijte povrće hladnom vodom i natapajte ga od 20 minuta do 2 sata. suvom i tamnom mestu. kuvanjem. Kuvajte dok ne proključa. Da bi se zadržala optimalna hranljiva vrednost preporučujemo: . šargarepe natopite ga u hladnoj vodi.otprilike 2 . Da namirnice na bi izgubile svoju hranljivu vrednost. ili salate od povrća. Sušenjem se sa namirnica ne uklone bakterije. smanji se njihov ukus. Sušeno povrće možete upotrebiti za supe. Zatím zalijte povrće ključalom vodom. Za obnavljanje većine voća je dovoljno 1 – 8 sati. Jedna šolja osušenoga voća ima posle obnavljanja obim oko 1 ½ šolje. hladnom. Takodje možete napraviti komplet recepata za pripremu hlebova. Před kraj kuvanja možete takodje dodati so.držati se propisane dužine prokuvavanja. To zavisi na tipu voća.

S u šenje Vreme sušenja zavisi na vrstu voća ili povrća. Za aklimatizaciju smestite suvo i dobro vetrano mesto. da bi se izjednačila vlažnost pojedinih komada pre nego što se na duže vreme ostave. . Sušeno povrće bi trebalo . Zatím namirnice ostavite da se ohlade i ponovo ih zapakujte u čisto. da bude tvrdo ali krhko. Sušeno voće bi trebalo biti kožnato ali meko.Prilikom kuvanja obnovljenih namirnica upotrebiti rastvor za natapanje. hermetički zatvoreno pakovanje. konzumiraju.Konzumirati sušene namirnice što je moguće pre. Pre kontrole sušenih namirnica uzmite malo i ostavite da se par minuta ohladi. Pakovanje i skladištenje Voće isečeno na razne veličine bi trebalo da se ostavi oko sedam dana nakon sušenja da se aklimatizuju („oznoje“). da bi mogle nakon otvaranja da se Komade namirnica stavite u čiste. Ostale komade koji nisu bili plasnjivi pasterizujte. Pakovanja bi trebalo da budu manja. voće u posude koje nisu plastične nebo aluminijske i uložite ih na zaklonjeno Sušene namirnice bi pre pakovanja trebalo da budu potpuno ohladjene. veličini pojedinih komada a količinu namirnica je moguće pripremiti prema poslužavnicima za sušenje. Za ostavljanje na duže vreme bi voće trebalo biti sušeno duže vremena nego sušeno voće koje se prodaje u prodavaonicama. Ukoliko na površini komada hrane nadjete budj. suve posude ali tako da se ne dodiruju. Namirnice bi trebale biti propisno osušene da bi se sprečilo delovanje mikroorganizama i njihovo kvarenje. Menjanje tacni . .Redovno kontrolisati namirnice da nisu ponovo upile vlagu. odvojite ga od ostatka i bacite. Za pasterizaciju rasporedite namirnice na tepsiju za kolače i pecite u rerni oko 15 minuta na toploti 80 °C. Namirnice koje su vrele deluju vlažnije i mekše nego hladne. kada se pritisne. Pogodne su staklene tegle ili pakovanja koja ne upijaju vlagu. Metalne konzerve sa poklopcima mogu da se upotrebe u slučaju kada su Sušene namirnice bi trebalo da se jednom mesečno kontrolišu. osušene namirnice u plastičnoj kesici..

3. Jednostavno ih izvadite i stavite na viši nivo. Menjajte položaj tacni čim vidite da sušenje protiče neravnomerno. Pre nego što proverite da li su namirnice osušene. 6. da se one pokvare. U osušenim namirnicama mora da ostane oko 6 – 10 % vlage što nije rizik 7. Loš komad može pokvariti kvalitet svog sadržaja sušača. groždja. 2. Tacne koje su najbliže dnu su izložene najvećoj toploti – na tom mestu sušenje je brže. Tacne mogu u slučaju potrebe da se celom površinom prekriju hranom a pojedinačni komadi da se skoro dodiruju ali ne smeju da se prekrivaju. 5. ili jako je sušač potpuno ispunjen hranom. a tacne smeštene višlje spustite niže u sušač. vlažnosti vazduha i količini vlage u namirnicama. Tacne bi trebalo za vreme sušenja da se menjaju da bi 4. ostavite ih da se ohlade. Time ćete sprečiti da iz njih isteče njihov sok. Recepti Miksirano voće 2 banane (oguljene) 0.Ovaj sušač hrane je konstruisan na principu duvanja toplog vazduha da bi se se namirnice ravnomerno osušile. prvo ih osušite na 50% pa tek onda izvadite košpice. jezgra iz šljiva.6 cm . Pre vadjenja košpica. . isparila vlaga iz hrane. Najbolje rezultete ćete dobiti ako upotrebite kvalitetne namirnice.2 kg jagoda 1 šolja sa komadima ananasa (iz konzerve) Voće ravnomerno nasecite na komadiće debljine oko 0. Nakon sušenja i hladjenja dodajte 1/4 šolje miksiranog kokosa. Važno je da namirnice budu čiste – temeljito ih operite a omekšale ili Pazite na to da vam ruke budu čiste. njihovoj veličini. to se odnosi i na kuhinjske aparate i pojedinačne tacne u sušaču. pokvarene komade izbacite. koje koristite za pripremu namirnica. debljini komada. Zapamtite 1. Vreme sušenja je različito a zavisi na količini namirnica.trešnji. 8.

Nasecite ih na kolutiće debljine oko 0. Dobro promešajte. Stavite u sušač voća i sušite.6cm.25 kg jabuka 5 kafenih kašika cimeta Ogulite jabuke i izvadite iz njih košpice. Ostavite koru i sve nasecite na komadiće debljine oko 0. Tropski raj 10x kiwi 1x ananas 3x papaja Ogulite papaju i kiwi. Trojka od limuna 1. Pre sušenja ih pospite cimetom. Poslastica od jagoda U mikseru razmiksajte oko 2 šolje svežih jagoda zajedno sa malo soka od jabuka. namažite sve površine mesa.Kolutići od jabuka sa cimetom 2.6 cm. Stavite u sušač i sušite.35 kg narandže 5 limunova 4 tvrda grepfruta Voće operite. prikrijte plastičnim poklopcem i ostavite da 10 – 15 minuta stoji. Nakon toga stavite komadiće mesa na tacnu tako da se skoro dotiču. iz ananasa izvadite sredinu i koru i sve nasecite na koade debljine oko 0. Poklopac na vrhu ostavite otvoren. .Na tacnu (tacne) položite papir za pečenje i nalijte na njega razmiksane jagode i ravnomerno ih rasporedite na tacni. Sušite oko 6 sati – vreme sušenja zavisi na tome da li želite da jelo bude hrskavo ili meko. S u šeno meso U pekaču ostavite u marinadi na tanke kriške nasečene komade govedjeg mesa u smesi 1/4 šolje umaka od soje u koji ćete staviti 2 supene kašike šećera i 2 kašike začina prema želji.6 cm.

Temeljito ih operite.s tim čim da tanje su nasečeni komadi mesa. Kajsije sati Mekane su 8 – 36 Banane 5 – 24 sata Trešnje Ogulite ih i nasecite na kriške debljine 0. Voćni šećer kod nekih vrsta voća zahteva duže vreme sušenja. Nakon temeljitog sušenja (oko 5 sati) stavite latice u prekrili mrežasom tkaninom i stavite na najgornji nivo sušača – ostale nivoe ukrasne kesice ili ukrasne posude i zatvorite ih da miris iz njih ne ispari. skinite peteljke i ostavite 6 – 36 .3 cm. Kožaste su Hrskave su 6 – 36 sati Brusnice sati Groždje sati Ne vidi se nikakva vlažnost.vlazi vazduha. Pre stavljanja u sušač ih na 2 minute namočite. izvadite košpice. Zatím ih osušite i stavite na tacnu za sušenje. Meke. Nemojte da skidate peteljke jako ih nećete odmah koristiti. kožaste 4 – 20 Operite. vlazi voću je različit. Gornji poklopac ostavite otvoren.nasecite ih na kriške ili kolutiće. Pravljenje mirišljavih mešavina Sa ovim sušačem možete takodje da sačuvate mirise proleća i leta. Tabela preporučene dužine trajanja sušenja voća Uvedeno vreme je približno a zavisi na sobnoj toploti. rasprostrite ih na tacnu koju ste ostavite slobodne. Prirodni sadržaj soka u Priprema Test su šenja Mekane su Dužina su šenja 4 – 15 Jabuke sati Ogulite koru. nasecite ili ostavite cele. Otrgajte latice cveća koje su pogodne za sušenje. Voće sušenih namirnica i na debljini isečenih namirnica. Možete ih prepoloviti kada su napola suve.). Osušite ih rasečene na polovice ili na četiri dela.15 cm. Pre sušenja ih pripremite da se sačuva boja i kožica. tim će kraće biti vreme sušenja (oko 8 – 10 sati za komade debljine 0.

kožaste 5 – 24 sata Kruške Ananas (ceo) Mekane su Kožast je. četvrtine.3 cm Kuvajte 5 – 8 min u ¾ šolje vode sa 1 šoljom soka od limuna Operite i nasecite na komadiće 2. Izvadite sredinu i koru. 6 – 24 sata 6 – 15 sati Tokom sušenja možete skinuti koru. Nasecite ih na polovine. Mekane su. Ne treba ih guliti. nasecite na kockice ili šnite.Sredinu nasecite na 0. Suve šljive 8 – 36 sati Tabela preporučenog vremena sušenja povrća Povrće Priprema Test su šenja Krhka je Dužina su šenja 4 – 12 Artičoka sati Grah Nasecite srce na listove 0. Hrskave su. sati Šljive Operite i ostavite cele ili prepolovite Mekane su skinite peteljke ili košpe kada su napola suve. 5 – 24 sata Izvadite košpu kad su napola suve.5cm. izvadite jezgro i peteljku. Pre sušenja je raspolovite ili rasecite na četvrtine. temeljito Operite.3 cm Kožast je duge trake.5 cm Krhke su. ohladite. 3 – 5 min kuvajte na pari Krhke su 4 – 14 sati Repa 4 – 12 sati Prokulice 5 – 15 min Kupus Izrežite srce i nasecite ga na 0. 4 – 12 sati . Nasecite na duže trake i osušite. osmine ili kružiće. nasecite na kriške ili komade. 6 – 36 sati 6 – 36 5 – 24 sata Ananas (iz konzerve) Osušite i rasporedite na tacnu. mogu se naseći na Mekane su kriške ili kružiće debljine 0. Krhki su Nakon delimičnog sušenja promešajte grah tako da zrna sa kraja tacne dodju u sredinu a ova iz sredine na kraj tacne Odsecite korenje i sve što je 2. tamno crvene prokuvajte. Ogulite. Mekane su. Po stupajte kao kod svežih šljiva ali Kožaste su ih pre sušenja natopite u vreloj vodi. kožaste. od gornjeg i donjeg dela. Nasecite kao pred jelom. skinite koru.Stavite na najnižu tacnu u sušaču. Kuvajte na pari dok nije providan.9 cm. operite.6 cm tanke kriške.Nektarine Kora pomeranče Breskve celo.

Prvo sušite listove.pecite ili Kožasta je naparujte dok ne smekša.osušite.operite i osušite.2 cm debljine. operite. Krhak je.Kuvajte na pari dok ne omekša. skinite listiće. 4 – 10 sati 4 – 10 sati 5 – 12 sati Nasecite na 0. skratite peteljke. kockice ili pomfri. Odvojite zrnje od klasa i rasporedite na tacnu. Kožast je.nasecite na Krhak je.6 cm do 1. Držite je Kožasta je na pari dok ne omekša. Operite. 4 – 15 sati Krastavac Plavi paradajz Luk i poriluk Divlji beli luk Peršun Grašak Zelena paprika Krompir 4 – 14 sati 4 – 14 sati 4 – 10 sati 4 – 10 sati 2 – 10 sati Skratite ga. Rascepajte na male komadiće. Prokuvajte ceo klas.6 cm tanke trake i lagano Krhka i kožasta izbacite seme. Nasecite na 2. Oba dela Pažljivo operite. 0. Možete oguliti. Posle možete da ga sameljete. trake. skinite jezgro.Nasecite na delove 0. Krhak je 4 – 12 sati Karfiol 5 – 15 sati Celer 4 – 12 sati Kukuruz Pre naparavanja skinite listove. 0. Nasecite na male komadiće. Dinja 5 – 15 sati Paradajz 6 – 24 sata Beli luk 4 – 15 sati . Krhak je.3 cm debljine i sušite.6 cm debljine. prema želji. Krhak je.Natapajte u Kožast je. Nasecite na 1. tokom sušenja nekoliko puta promešajte. Sitan sladak grašak izvadite iz ljuske i 3 – 5 min prokuvajte.5 – 7. Razdelite ga na češnjeve.6 cm tanke listove. Rasecite na 1.očistite. Kožast je. nasecite na komade Krhak je.2 cm.5 cm tanke šnite. ogulite.Mrkva Izaberite mladu tanju mrkvu. kockice ili prugice.Sušite na papiru za pečenje. nasecite na 0. skinite ljusku Veoma krhak nasecite na listiće i sušite na tacnama. Ogulite. vreloj vodi da spadne ljuska. Odvojite koren od listova.2 cm tanke šnite i stavite u mikser.Raspolovite Ili nasecite na kriške. Iseckajte i rasporedite na tacni. nasecite je na kolutiće.4 – 0. rasporedite na tacne.2 l vode naspite 3 supene kašike Kožast je Soli i u ovoj vodi ga natapajte. U 2. U toku sušenja nekoliko puta promešajte.

kupus) Pečurke Dobro operite. Pre prve upotrebe takodje uredjaj třeba pustiti u rad na prazno na vreme od minimalno 4 sata. prilikom većeg prljanja možete delove oprati pod mlakom tekućom vodom. ostavite ga na suvo mesto van domašaja dece. 250W KLA S A II. isečene ili cele – prema veličini Zavisno od veličine i starosti 3 – 10 sati ODRŽAVANJE Pre čišćenja uredjaj isključite iz el. sredstva za rastvaranje. Za čišćenje pojedinačnih tacni sušača voća dovoljna je krpica i blago sredstvo za čišćenje. Jako uredjaj nećete koristiti na duže vreme.Lisnato povrće (spanać. Za čišćenje ne koristite razredjivače. da bi se izbeglo stvaranje neprijatnog mirisa.skinite nečistoću četkicom ili krpicom. Tehnički podaci: SFD 128E 230V~50Hz. mreže.skinite drvenaste delove Veoma lomljiva4 – 10 sati Izaberite sveže mlade pečurke. Pre prve upotrebe sve delove uredjaja třeba oprati vrelom vodom i deterdžentom za sudje. niti gruba sredstva za čišćenje – mogu da izgrebu površinu uredjaja. Nakon isključenja ostavite uredjaj i sve njegove delove da se ohlade i izvetraju. .

odložite na město na otpadu koje je za te svrhe odredjeno.Uputstva i informacije o odlaganju upotrebljenog pakovanja / likvidacija proizvoda nakon isteka njegove životnosti Upotrebljeni materijal od pakovanja i proizvod kome je vek trajanja istekao. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful