You are on page 1of 7

Pentru cea mai bună vizualizare a lecţiei, apăsaţi tasta F5

Sublimarea si Desublimarea
Ai observat că naftalina solidă care se pune în dulapurile cu haine(împotriva moliilor) dispare complet după un timp? Totusi ,se simte mirosul naftalinei, semn că ea s-a transformat din solid în gaz !! Ai observat că, pentru a îndeparta ţânţarii se folosesc pastile care, conţin o substanţă solidă dar care se transformă întrun gaz dacă este încălzită ? Explicaţia este solidele se pot transforma direct în gaz !(prin sublimare) Sublimarea este transformarea unei substanţe solide direct în stare gazoasa, şi se produce cu absorbţie de căldura(când substanţa e încălzită) Căldura absorbită la sublimare (ls ) este egală cu suma dintre căldura latentă de topire(lT) şi de vaporizare(lv)

ls  lT  lV

dar senine de iarnă. sau ramurile copacilor. pe parbrizele maşinilor.astfel se subţiază filamentul si becul se “arde”.Desublimarea este transformarea din stare gazoasă direct în stare solidă (e fenomenul invers sublimării)si se produce cu cedare de căldură 2.care devine mai negru Ai observat că într-un congelator gol. în nopţile geroase. un corp cedează căldura pe care a absorbit-o la sublimare: Q  m  l In timpul funcţionarii becului. Ai observat că becurile arse sunt uneori înegrite?Vaporii desublimează transformându-se în mici particule solide care se depun pe globul de sticlă al becului. mici părţi din filamentul(cald) sublimează (se transformă în vapori). deşi nu a plouat. Exemple: Uneori. apare chichiura(particule solide de gheaţă) Prin Desublimare. şi nici nu a nins! In plus. apar flori de gheaţă pe geamuri. după un timp apare gheaţă? Explicaţia: Vaporii de apa din aer desublimeaza transformându-se în mici particule de gheaţă .

desublimează tot pe filament. s-au creeat becuri mai bune.etc) temperatura rămâne constantă ! De exemplu temperatura unui pahar cu apă cu gheaţă rămâne 0°C chiar dacă s-a topit o parte din gheaţă (dar nu toată) Căldura (Q).3. lămpi cu halogen . are unitatea de Q  m  c  T măsură internaţională: Joule • Transferul Căldurii se realizeaza prin : • 1.de exemplu în nopţile de toamnă vaporii de apă din aer se condensează.Convecţie( încălzire-răcire prin curenţi.Conducţie(prin corpuri conductoare termice solide). Să recapitulăm noţiuni despre schimbările starilor de agregare si căldura • Topirea. • 2. Cunoscând desublimarea. vaporizarea.si apare roua.Radiaţie(Transferul Căldurii de la distanţă) • 3.Vaporii desprinşi din filament. reîntregindu-l (parţial) In timpul schimbării starilor de agregare(topirii. fierberii. sublimarea se produc cu absorbţie de căldura(când substanţa e încălzită) Q  m  l • Solidificarea. are loc doar în lichide sau gaze) . desublimarea se produc cu cedare de căldura Aceste fenomene se întâlnesc în natură.solidificării. în contact cu iarba(mai rece ca aerul). condensarea.

4. sau : b) Cedare de căldura ? IV. c) Sublimare. Cum se numeşte fenomenul prin care un gaz se transformă în solid ? Da-ţi un exemplu III. e) Condensare. d) Desublimare . b) Vaporizare. Ce fenomen produce : Apariţia florilor de gheaţă pe geamuri. Condensare. c) mirosul . Sublimarea e mai intensă la temperaturi : a) mici .d) Desublimare . e) Condensare. Ce fenomen produce : Dispariţia naftalinei din dulapurile cu haine : a) solidificare. c) nu contează V. c) Sublimare. I. Ce simţ este posibil datorita sublimării? : a) auzul . b) văzul(vederea) . Exercitii 1 I. Cum se numeşte fenomenul prin care un solid se transformă în vapori? Da-ţi un exemplu II. Sublimarea se produce cu : a) Absorbţie. d) Desublimare . d) Desublimare . III. e) Convecţie. b) Vaporizare. c) Sublimare. b) Vaporizare. Chiciura de pe parbrizul maşinilor iarna : a) solidificare. b) mari . II. Uzat Nou . c) Sublimare. d) simţul tactil 2. f) Condensare IV. iarna : a) solidificare. b) Vaporizare. înnegrirea becurilor uzate :a) solidificare.

Vara. • 6.arderea’’ becurilor se produce datorită: a)difuziei . Ştiind căldura specifică a oţelului 420 J/KgK .5. care îi cedeaza căldura Q=42 J. I. Dacă Pastila a primit căldura fiind aşezată pe un obiect cald(de 100g. d) Desublimării .din care s-a topit deja mai mult de jumătate din gheaţă mai au 00C ori s-au încălzit? De ce? 7. b) Vaporizării. c) Sublimării. Explicati pe scurt cum se produce roua . Câtă căldură trebuie să primească pentru sublima complet? Căldura latenta specifică de sublimare l = 200KJ/Kg II. e) Convecţiei. f) Condensării • 4.si ‚. sticlele de PEPSI care stau într-un vas cu apă si gheaţă . Exercitii • 3. din oţel). Explicati cum apare gheţa într-un congelator iniţial complet gol • 5. aflaţi cu câte grade scade temperatura obiectului (neglijaţi alte schimburi de căldură cu mediul) . O pastilă(de 10grame) pentru a îndeparta ţânţarii conţine o substanţă solidă dar care se transformă într-un gaz dacă primeste căldură. Subţierea filamentului (după un timp de funcţionare).

e) convecţie. I. d) Convecţie si Conducţie. nu rămâne nici un strop de apă. b) Radiaţie. d) Convecţie si radiaţie. c) Conducţie. Un uscător de păr î-ti încălzeste părul prin : a) Sublimare . In parcurile de joacă pentru copii. b) Radiaţie c) Conducţie. se pune zăpadă artificială. Vara rufele se usucă datorită evaporarii. Dar în unele zile de iarnă. Si totuşi după un timp găsim rufele uscate !! Explicaţi de ce? • 9. din oţel dacă ar primi toată căldură degajată prin desublimarea completa a 2 tone de zăpadă artificială?( căldura specifică a oţelului 420 J/KgK ) 11. I. . Câta căldură se degajă prin desublimarea completa a 2 tone de zăpadă artificială? Căldura latenta specifică a desublimarii l = 200KJ/Kg II. când nu ninge. zăpada artificială dispare. fără să se topească(dispare pur si simplu. Un calorifer încălzeste camera prin : a) Desublimare . Cu câte grade ar creşte temperatura unei pise de 10Kg. e) Convecţie II. nici o urmă!)Explicaţi de ce? 10.6. Exercitii • 8. rufele ude îngheaţă şi apa din ele nu se mai evaporă. Dar iarna.

şi sunt concepute şi pentru a fi mai atractive pentru elevi. Orice observaţie despre această lecţie puteţi trimite prin e-mail pe adresa autorului :laurentziu_roshu@yahoo. faceţi click pe săgeată ATENŢIE: Pentru cea mai bună vizualizare a lecţiei de tip ppt. puteţi contribui la perfecţionarea acestui set de lecţii. apăsaţi tasta F5 Această lecţie face parte dintr-un set de lecţii pentru gimnaziu şi liceu destinat îmbunătăţirii predării fizicii cu ajutorul calculatorului. animaţii. Vă mulţumesc Pentru a vedea lectia de la început. imagini sugestive. Lecţiile computerizate pot conţine simulări de procese fizice. experimente virtuale. faceţi click pe casă .com Prin observaţiile dvs.Pentru a vedea pagina anterioară.