You are on page 1of 10

1

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Sekolah

: SK. Sungai Damit, Tuaran.

Guru

: Rickson Jadi (900210-12-5519)

Mata Pelajaran

: Pendidikan Jasmani (Tahun 5)

Tunjang

: Kecergasan

Tajuk

: Kecergasan Fizikal

Kemahiran

: 1.8 Kelajuan

Tarikh

: 01 April 2013

Masa

: 07.40 – 08.100 pagi (30 minit)

Tahun

: Tahun 5 Kreatif

Bil. Murid

: 21 orang (8 Lelaki, 13 Perempuan)

Purata umur

: 11 tahun

Hasil Pembelajaran: Di akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat:
1. Psikomotor

: Melakukan larian 30 Meter sekurang-kurangnya 2 daripada 3 percubaan dengan
teknik dan perlakuan yang betul.

2. Kognitif

: Menyatakan 3 anggota badan yang terlibat semasa melakukan larian pantas.

3. Afektif

: Menunjukkan keyakinan semasa melakukan aktiviti dan menunjukkan sikap
tanggungjawab terhadap alatan yang digunakan.

Pengalaman Sedia ada :Murid-murid pernah melihat serta pernah menyertai aktiviti yang melibatkan larian.

2 Penerapan Nilai : Kesungguhan. . Penggabungjalinan : Ketangkasan (lari ulang alik) dan masa tindak balas (Mendengar wisel daripada guru). Kesepaduan : Sains ( Daya Impuls ). Kemahiran Berfikir (KB) : Membuat keputusan dan membanding beza. Bola Kecil ( 7 ). Marker (15 ). Kad Gambar ( 2 ). Matematik (Mengira pundi dan bola kecil). Wisel ( 1 ). Bahan Bantu Mengajar (BBM) : Kon ( 12 ). Kad Stesen ( 3 ). Baton ( 5 ). Pundi kacang ( 7 ). Mematuhi arahan. Kepimpinan dan menghormati rakan. Gelung ( 7 ).

Permulaan (Set Induksi)   Permainan 3 “ Cabut Ekor Naga ”    Setiap Murid diberikan kertas pendek untuk dijadikan ekor. Soalan: i. Ekor akan diletekkan dibelakang pinggang.3 BAHAGIAN MASA (MINIT) 2 AKTIVITI 1. Murid yang telah kehilangan ekor masih boleh mencabut ekor rakan. ORGANISASI KELAS CATATAN/ BBM Strategi: Verballinguistik BBM:  Kad Gambar  Kon  Wisel Nilai:  Patuh arahan guru . Definisi Kelajuan: Keupayaan bergerak pantas dalam jangka masa yang singkat dari satu kedudukan ke kedudukan lain tanpa menukar arah. Kenapa atlet ini selalu menang? (berlari laju / mempunyai kelajuan atau kepantasan). Murid melakukan aktiviti sehingga mendapat arahan untuk berhenti. Soal Jawab Pengenalan Tajuk. Siapakah atlet ini? (Usain Bolt ) ii. FOKUS PEMBELAJARAN / BUTIRAN MENGAJAR ( ISI PELAJARAN ) Guru Menunjukkan gambar seorang atlet pelari 100M dunia (Usain Bolt). Murid diminta untuk mengejar rakan lain untuk mendapatkan ekor.

 Tangan dihayun untuk tambah kelajuan. Perlakuan bayangan berlari (shadow) BBM:  Kon Guru menunjukkan posisi perlakuan.  Lutut dibengkokkan 90 darjah keatas. .  Buat selang seli dengan tangan kanan dan kiri serentak dengan kaki. kemudian murid meniru aksi guru: Murid Meniru Perlakuan :  Berdiri tegak dan tangan di sisi badan.Tangan kanan diangkat serentak dengan kaki kiri.  Guru akan menepuk tangan untuk mengubah tempo perlakuan.4 BAHAGIAN MASA (MINIT) AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN / BUTIRAN MENGAJAR (ISI PELAJARAN) ORGANISASI KELAS BAHAN BANTU MENGAJAR Strategi : Demonstrasi Perkembangan ( Gerak Kerja Kelas ) 3 1.

Strategi: Arahan 30 METER 2.B.1 .  Tangan selang seli dengan kaki.  Siku bengkok 90 darjah dihayun laju. Setiap kumpulan akan dilantik seorang ketua untuk membaca kad arahan. Guru akan membunyikan wisel sebagai tanda permulaan larian. Setiap kumpulan terdiri daripada 7 orang.  Stesen 1  Larian 30 Meter     Murid akan dibahagikan kepada 3 kumpulan iaitu A. Murid akan membuat pecutan sejauh 30 Meter dan akan berhenti pada tanda skital yang telah ditandakan. Murid akan membuat pecutan sejauh 30 Meter dan akan berhenti pada tanda skital yang telah ditandakan.B. Stesen 1 :Murid akan berlari secara berpasangan dalam barisan.  Tangan dihayun.5    Murid akan dibahagikan kepada 5 kumpulan iaitu A.4 Strategi : Arahan 30 METER 4 BBM: Kon – 2 Marker – 2 Wisel . Setiap kumpulan terdiri daripada 4 dan 5 orang. TKP: Kinestetik BBM: Wisel – 1 Marker .C.C dan D. Larian 30 Meter Perlakuan :  Berlari mengangkat lutut 90 darjah.4 Kon .

6 Gerak Kerja Kumpulan Stesen 2  Lari ulang alik dengan pundi kacang  8  Stesen 3  Lompat ketingting kuasa kedua belah kaki   Murid berada di kedudukan gelung A. murid perlu kembali ke tempat permulaan dengan membawa sebiji bola kecil. dan membawa balik ke gelung A. dan kemudian berlari ke gelung B. murid akan mengambil satu pundi kacang sahaja.7 Nilai: Kepimpinan . Sampai digarisan penamat. B KBKK: Membuat keputusan TKP: Kinestetik A Nilai: Kempimpinan BBM: Gelung – 2 Pundi kacang – 7 Strategi : Main Peranan BBM: Gelung – 5 Kon – 2 Bola Kecil . Murid kedua dan seterusnya akan meneruskan larian ulang alik sehingga pundi kacang telah habis diambil oleh setiap murid. Murid diminta melompat kehadapan tanpa henti melepasi lima gelung. Murid kedua dan seterusnya melakukan aktiviti seperti murid yang pertama. Sampai di Gelung B.

Strategi: Arahan BBM: Wisel – 1 Marker – 10 Baton – 5 . Kumpulan yang dahulu menghabiskan larian dikira menang. Murid dibahagikan kepada 5 kumpulan dan setiap kumpulan mempunyai 4 orang ahli. Pelari pertama perlu memberikan baton kepada pelari kedua dan seterusnya sehingga tamat larian. namun diubahsuai menjadi laluan yang lurus sahaja. manakala pelari kedua dan Keempat berada pada kon B.7   Kemuncak Permainan Kecil 7 “ Olympic Relay ”    Permainan ini adalah mirip acara lari-lari berganti-ganti. Pelari pertama dan ketiga berada di Kon A.

. Murid mengikut perlakuan yang dilakukan oleh guru. Kon Gelung . Guru dan murid akan merumuskan isi pengajaran dengan bertanyakan soalan: i. .8 Penutup 3 1.Jalan gajah – Jalan sambil menundukan badan dan tangan dijuntaikan kebawah.Tarik nafas dan hembus sebanyak 3 kali. Rumusan Murid Guru   Strategi : Soal Jawab Murid membentuk ladam kuda. Menurunkan Kadar nadi: Gerak Kendur 2. (tambah kelajuan dan seimbangkan badan) ii.Membongkok dan menyentuh hujung kaki. Kenapa Perlu Menghayun tangan semasa berlari. Apakah otot yang terlibat semasa aktiviti berlari pantas? Murid dipilih secara rawak untuk menjawab soalan. .

9 Refleksi __________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ Kekuatan ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ Kelemahan __________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ Cadangan Penambaikan :__________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________ .

10 Catatan Guru/Pensyarah Pembimbing ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ Tandatangan Guru Pelatih . ---------------------------------------------------------( ) ------------------------------------------( ) Tandatangan Pensyarah Pembimbing . ---------------------------------------------------------( ) Tandatangan Guru Besar ------------------------------------------- . Tandatangan Guru Pembimbing.