You are on page 1of 1

CLASA A XI- A

CURENTE LITERARE în secolul al X IX-lea

NUVELA REALISTĂ MOARA CU NOROC DE Ioan Slavici Principiile estetice ale realismului  Reflectarea veridică, obiectivă a realităţii / a societăţii contemporane; Impersonalitatea; Sobrietatea, obiectivitatea; Reflectarea critică a societăţii; Lipsa de idealizare, mimesis; Analiza psihologică;
• • PERSONAJUL REALIST • • fiinţa complexă, amestec de calităţi şi defecte; este prezentat în mediul lui de viaţă nu în situaţii neobişnuite. Descrierea atentă a mediului urmăreşte să releve modul în care mediul influenţează, determină caracterul personajului; este înfăţişat în evoluţie, se transformă, se modifică pe parcursul acţiunii, nu are un caracter dat, imobil; este tipic, reprezintă o categorie socială sau umană, având trăsături şi comportamente specifice. Tipuri umane realiste: avarul, parvenitul ( arivistul), ratatul, snobul, muncitorul, ţăranul, intelectualul, artistul, politicianul, burghezul

    

Moara cu noroc – Ioan Slavici
(Fragmentul de la pag 158- 159, din manualul Humanitas ) - Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bog ţia, ci liniştea colibei tale te face fericit[…] 1.Transcrie din fragmentul citat teza morală de la care pleacă textul 2.Precizează cine se ascunde în spatele cuvintelor bătrânei 3. Transcrie din text pasaje care să ilustreze ceea ce reprezintă liniştea colibei pentru bătrână. 4. Explică modul de a gândi al lui Ghiţă, opus mentalităţii bătrânei 5. Stabileşte o legătură în ceea ce priveşte simetria dintre fragmentul citat şi finalul nuvelei: Luni pe la Prânz focul era stins cu desăvârşire şi zidurile afumate steteau părăsite,privind cu tristeţă la ziua senină şi înveselitoare. Din toate celelalte nu se alesese decât praful şi cenuşa: grinzi, acoperământ, duşumele, butoaie din pivniţă, toate erau cenuşă… Bătrâna şedea cu copiii pe o piatră de lângă cele cinci cruci şi plângea cu lacrimi alinătoare. -Se vede c-au lăsat ferestrile deschise !

Cine iubeşte banii nu se va sătura de bani, iar cel ce iubeşte bogăţia nu va avea parte de rodul ei. Şi aceasta estedeşertăciune! (Ecclesiast 5,9 ) Dar grijile veacului şi înşelăciunea bogăţiei şi poftele după celelalte, pătrunzând în ei, înăbuşă cuvântul şi îl fac neroditor. ( Marcu 4,19)

EVALUARE: Scrie un text de tip argumentativ, de 10 – 15 de rânduri, despre condiţia omului în lume, pornind de la ideea exprimată în următoarea afirmaţie: „Omul sfinţeşte locul, iar nu locul pe om” ( Anton Pann, De la lume adunate şi iarăşi la lume date)