You are on page 1of 13

Sursa: www.slate.

com

de Valer Pop 04.09.2011

.H.. Zeiţa străină. o imigrantă din Milet. care preda retorică şi filozofie până şi lui Socrate. Spre sfârşitul anilor 400 î. Aspasia. şi-a depăşit condiţia devenind amanta conducatorului Pericle.

 În salonul Aspasiei se strângeau cele mai mari minţi ale vremii şi vorbele sale au fost transmise generaţiilor viitoare de Xenophon. . Cicero şi Quintilian.

care fusese vândută de familia sa nobilă. Cuceritoarea aztecilor. Datorita lui Malinche. şi ei doi au devenit atât de apropiaţi încât "băştinaşii nu au mai distins între ei şi i-au considerat o unitate indivizibilă". spaniolul Hernan Cortes începea cucerirea teritoriului cunoscut azi ca Mexic . În 1519. Cortes i-a recunoscut frumuseţea şi valoarea strategică.un şef mayaş i-a oferit-o. pe Malinche. printre 20 de sclave. . Cortes a cucerit imperiul aztec.

ghidandu-l pe imparat. S-a folosit de asta pentru a invata sa scrie si sa citeasca si a se tine la curent cu ce se intampla in lume. a fost o amanta care si-a asigurat influenta dand nastere mostenitorului tronului. Dupa moartea acestuia. a devenit conducatoarea Chinei timp de trei decenii. nascuta in 1835. Dupa ce acesta a murit. Cixi. . Cixi a fost co-regenta a fiului sau. Împărăteasa chineză.

însă rece în dormitor. Jeanne-Antoinette de Pompadour. Amanta regelui francez Loudovic al XV-lea. era frumoasă. Asta nu a împiedicat-o să devină sfătuitoarea regelui. . acumulând o putere politică impresionantă. Sfătuitoarea regelui.

însă era prea târziu pentru el: după revoluţia din 1848 a abdicat. Lola Montez. El a făcut-o contesă şi i-a dat pe mână adevărate averi. seducătoarea "spaniolă". Era urâtă de oameni aşa că Ludwig a fost forţat să o alunge. ea îl înşela cu gardianul său. a avut aventuri cu Franz Liszt şi alţi artişti până a pus mâna pe regele Ludwig al Bavariei. deşi era născută în Irlanda. . Seducătoarea.

şi organiza frecvent întâlniri cu români influenţi la locuinţa pe care i-a cumpărat-o Carol. Semi-regina Romaniei. După moartea tatălui lui Carol. Ea controla cartelurile. iar Elena a devenit una din cele mai importante femei din România. Prinţul Carol al României era atât de îndrăgostit de evreica Elena Lupescu încât a abdicat de două ori pentru ea. Cuplul a plecat pentru prima dată din regat în 1925. profitând puternic de pe urma comenzilor de armament. s-au întors în ţară unde acesta a preluat coroana. .

spunea un politician român în 1934. . În timpul celui de-al Doilea Război Mondial. nu mai puţin de 12 guverne au picat şi patru alegeri au fost organizate consecutiv". partidul de extremă dreapta din România a organizat o lovitură de stat şi oamenii au început să ceară în stradă asasinarea Elenei. Încă o dată. Carol al II-lea şi-a ales amanta în locul coroanei şi au plecat din ţară. "Doamna Lupescu este responsabilă pentru tot ce e rău în ţara asta". Puterea ei i-a făcut duşmani: "Prin amestecul ei în politică.

l-a învăţat fizica de bază şi a început să scrie. Azi e considerată una din cele mai strălucite fiziciene şi matematiciene din Europa. . Emilie. Tutorele lui Voltaire. cu 12 ani mai tânără. au devenit amanţi în 1733. Voltaire şi Emilie du Chatelet. căsătorită.

Scriitoarea George Eliot îl eclipsa ca inteligenţă pe amantul său. George Lewes. . Scriitoarea tulburată. Lewes i-a cultivat talentul de a scrie amantei sale tulburate psihologic şi ea a ajuns să scrie unele din cele mai importante romane ale secolului XI.

a fost amanta mafiotului Bugsy Siegel. Regina Mafiei. . Virginia a devenit cea mai "puternică şi de încredere femeie din Mafie". Virginia Hill. din Chicago. Înrăită de o copilărie plină de abuzuri. la fel de influentă ca mulţi bărbaţi.

Celia Sanchez a fost mâna dreaptă şi principalul strateg al unui bărbat decis să cucerească Cuba. Deşi Castro a avut şi alte amante. Amantă a lui Fidel Castro. era expert în arme şi organizatoare excelentă. ocupând mai multe funcţii importante în jurul amantului său. . ia rămas alături toată viaţa. Revoluţionara cubaneză.