You are on page 1of 16

Felinele

de

Negulei Rares-Mihai

Felinele mari trăiesc în cele două Americi. În Australia şi Antarctica nu există însă specii indigene de feline mari. Asia şi chiar Europa. care îşi urmăresc prada şi o ucid fie dintr-un salt brusc. care îşi urmăreşte prada pe întinderile vaste ale câmpiilor din Serengeti. Toate felinele mari sunt în exclusivitate carnivore. . fie după ce o fugăresc. Sunt vânători activi.Ce este o felină?    Cea mai răspândită imagine a unei feline este cea a unui leu maiestuos. termenul de "feline mari" se referă la speciile sălbatice de talie medie până la mare din familia de mamifere sălbatice Felidae. În principiu. Africa. felinele mari au mai multe forme şi mărimi. În realitate însă.

Ele văd perfect în condiţiile în care lumina este de şase ori mai slabă decât cea în care reuşim să vedem noi. şuierat sau tors. Felinele au un simţ al echilibrului extrem de bine dezvoltat. leoparzilor şi jaguarilor. tigrilor. au alte forme de exprimare: mârâit. Nu toate felinele mari se pot exprima prin răgete. Această formă asurzitoare de avertisment le este rezervată leilor. cu excepţia ghepardului. Toate felinele mari au gheare complet retractile. Dacă lumina devine şi mai slabă. datorită canalului din urechea lor internă. Toate celelalte feline mari. de talie mai mică.Date exacte    Felinele au o acuitate vizuală mult mai mare decât oamenii. în condiţii de lumină slabă. . felinele se bazează pe mustăţile cu care detectează ce se întâmplă în jurul lor. scuipat.

însă felinele care trăiau în urmă cu două milioane de ani în preajma Ecuatorului. leoparzi şi gheparzi. au apărut cam în aceeaşi perioadă. tigri. în timpul Eocenului. . din cauza temperaturilor extreme. care a apărut în urmă cu aproximativ 40 milioane de ani. felinele cu dinţi-de-sabie. Mamiferele mai mari au dispărut în timpul acestei perioade. au devenit prădătorii dominanţi ai pajiştilor şi pădurilor din zonele calde. Primele feline moderne cunoscute au apărut în urmă cu aproximativ 25 milioane de ani.o grupă strict carnivoră. O altă sub-ramură.000 ani. în Africa.lei. Aceşti abili experţi în tehnicile ambuscadei au evoluat în felinele mari pe care le cunoaştem astăzi . în urmă cu aproximativ 10. dar toate speciile greoaie cu dinţi-de-sabie dispăruseră deja la sfârşitul ultimei Ere Glaciare.Originile felinelor mari    Toate felinele fac parte din familia "Felidae" .

Uşor de recunoscut după blana lor vărgată.tigrul din China de Sud. Hrănire: Căprioare. după o perioadă de gestaţie de 104 zile Comportamnet social: Tigrii sunt vânători solitari.tigrul siberian. tigrul de Sumatra Dimensiuni maxime: 4 m / 350 kg Reproducere: 2-4 pui. Puii stau cu mama lor cel mult doi ani. La ora actuală au mai rămas însă numai cinci specii. porci sălbatici. . cei mai mulţi tigri trăiesc în păduri sau în zone cu multă iarbă. dintre care tigrul de China se confruntă cu pericolul iminent al dispariţiei. bivoli Statut: Specie în pericol de dispariţie.Tigrul       Specii: Tigrul de Bengal. Sunt înotători puternici şi adesea se scaldă în lacuri sau râuri. aduse aproape în pragul dispariţiei.tigrul de Indochina. însă femelele rămân adesea aproape de teritoriul mamei. apoi pornesc să îşi ia în stăpânire un teritoriu propriu. Tigrul siberian şi tigrul chinezesc sunt specii extrem de periclictate. Masculii se îndepărtează de locul unde s-au născut.

Puii de sex masculin sunt îndepărtaţi de grup după ce ating vârsta maturităţii. leul asiatic Dimensiuni maxime: 2 m / 250 kg Reproducere: 2-4 pui. Leoaicele vânează. Când un nou mascul preia conducerea grupului. Hrănire: Antilope. el ucide adesea toţi puii rămaşi în grup care nu sunt ai lui. cei mai mulţi lei trăiesc în câmpiile deschise sau în savanele din Africa. alcătuite din femele înrudite. pentru a nu se împerechea cu femele cu care se înrudesc. bivoli. Leul asiatic a ajuns chiar în pericol de dispariţie. zebre. . iar leii patrulează graniţele teritoriului pe care îl ocupă grupul respectiv. girafe şi căprioare Statut: Leul african este vulnerabil. după o gestaţie de 116 zile Comportament social: Leii trăiesc în grupuri sociale mari. În prezent.Leul       Specii: Leul african. puii lor de ambele sexe şi un mascul neînrudit cu ele.

impala Statut: Ghepardul african este vulnerabil. Este un animal înalt şi zvelt. spre deosebire de leopard. Ghepardul este cel mai rapid animal de uscat din lume.5 m / 43 kg Reproducere: 3 până la 5 pui. de până la 1. cu pete circulare.Ghepardul       Specii: Ghepardul african plus patru specii distincte. Uneori însă mai mulţi masculi se asociază pentru a apăra un teritoriu anume. Aceste pete sunt pline. Hrănire: Antilope. Comportament social: Gheparzii trăiesc şi vânează de obicei singuri. în savană şi în spaţiile deschise din păduri . ghepardul din sudvestul Asiei Dimensiuni maxime: 1. gazele. astfel încât poate întrece orice alt animal dar pe distanţe scurte. de culoare întunecată. cutreierând un teritoriu vast.500 kilometri pătraţi. la care petele sunt desenate ca nişte simple cercuri. după o perioadă de gestaţie de 90-95 zile. Poate atinge viteze de peste la 95 km/h. Blana îl ajută să se camufleze în habitatul lui natural. Ghepardul asiatic este în pericol de dispariţie.

de Sud şi Centrală Dimensiuni maxime: 1. Ca şi tigrul. Poate chiar să prindă şi peşte. aceştia nu alcătuiesc.Jaguarul        Specii: nouă subspecii. toate distribuite în America de Nord. tigrul şi leopardul. . Habitatul său natural este în zonele cu păduri şi tufişuri dese sau în pădurile tropicale. reptile. Cea mai mare felină din cele două Americi. care socializează numai pentru a se reproduce. Hrănire: Căprioare.8 m / 57-100 kg Reproducere: 1-4 pui după 90-111 zile de gestaţie Comportament social: Jaguarii sunt animale solitare. peşti. O afecţiune genetică numită "melanism" produce uneori indivizi cu blana complet neagră. maimuţe şi vite Statut: Despăduririle masive au pus în pericol şi au limitat foarte mult habitatul natural al jaguarului. tapiri. Cunoscuţi de obicei sub numele de "pantera neagră". o specie aparte. jaguarul este un înotător foarte bun. de fapt. jaguarul se înrudeşte strâns cu leul.

Masculii acţionează pe un teritoriu de până la 40 km pătraţi. Leoparzii îşi vânează prada pe care o urmăresc. după o perioadă de gestaţie de 90-105 zile Comportament social: Leoparzii duc o existenţă solitară. leopardul Amur. leopardul din Sudul Arabiei. şerpi şi chiar insecte Statut: Toate speciile de leopard sunt în pericol de dispariţie. .Leopardul       Specii: În Africa trăiesc 11 subspecii diferite. Hrănire: Antilope. care de obicei se suprapune cu teritoriile mai multor femele. sunt considerate în pragul dispariţiei. atingând viteze de până la 70 km/h. De asemenea. maimuţe. aşezându-le pe ramuri aflate la peste 6 metri înălţime. Au existat situaţii în care rangerii au raportat că au văzut leoparzi ridicând pe ramurile copacilor girafe tinere. Sunt capabili să ridice cadavre de trei ori mai grele decât propria lor greutate corporală. în Orientul Mijlociu 6 şi în Asia 8.67 m / 91 kg Reproducere: 2-4 pui. sunt incredibil de puternici. leopardul nord-african şi leopardul anatolian. gazele. dar patru dintre ele. Dimensiuni maxime: 1.

în timpul sezonului de împerechere.000 metri.Leopardul zăpezilor      Dimensiuni maxime: 1. Statut: Specii în pericol de dispariţie. deşi în Himalaya au fost văzute exemplare şi la 6. boi de mosc. Hrănire: Oi şi capre sălbatice. din nordul Indiei până în Nepal. uneori masculii şi femelele îşi unesc eforturile şi vânează împreună.000 metri.3 m / 55 kg Reproducere: până la 5 pui. astfel încât aceste animale pot să traverseze foarte uşor întinderi mari acoperite cu un strat înalt de zăpadă. . Ca şi în cazul linxului. leopardul zăpezilor trăieşte pe culmile muntoase din centrul continentului. păsări şi vite.000 exemplare. iepuri. Originar din Asia. Se estimează că în prezent supravieţuiesc în libertate doar mai puţin de 5. tălpile sale îmblănite funcţionează pe post de "schiuri de zăpadă". Leopardul zăpezilor trăieşte de obicei la înălţimi de 2. Poate să facă salturi uriaşe peste râpe şi doboară animale care sunt chiar de trei ori mai mari decât el. Leopardul zăpezilor este o felină incredibil de puternică. şi din Rusia până în China. după o perioadă de gestaţie de 104 zile Comportament social: Deşi sunt animale solitare.000-4.

Masculii şi femelele "patrulează" teritorii individuale. este strămoşul pisicii domestice. Cândva foarte răspândite.Pisica sălbatică       Specii: trei subspecii principale – europeană . peşti. Ca toate celelalte feline de talie mică. . după o perioadă de gestaţie de 68 zile Comportament social: Animal solitar. Pisica sălbatică este unica specie de feline originară din Marea Britanie. păsări. Hrănire: Rozătoare. miaună. asiatică Dimensiuni maxime: 0. însă intervenţia omului ameninţă să reducă habitatul natural al acestor animale. Statut: Nu se află pe lista speciilor în pericol de dispariţie. africană. Ele folosesc însă o diversitate de alte semnale sonore pentru a comunica: mârâie.7 m / 5 kg Reproducere: până la 6 pui. şopârle. din cauza intervenţiei fermierilor. În principal trăiesc în păduri. pisicile sălbatice nu pot să ragă. pisicile sălbatice s-au împuţinat mult ca număr în Europa. broaşte. De asemenea. Uneori se hrănesc şi cu cadavre. torc şi şuieră.

Serval       Specii: 14 subspecii distincte înregistrate pe continentul african (date încă disputate) Dimensiuni maxime: 0. în regiuni izolate. servalul tinde să aibă o răspândire fragmentată. . Servalul a dispărut din Cape Province şi din nordul Saharei. Caracterizaţi de picioarele lor lungi. din sudul Saharei până în Africa de Sud.85 m / 18 kg Reproducere: Până la patru pui. însă este protejat în multe ţări. Deşi foarte răspândit în Africa. Hrănire: Rozătoare. servalii trăiesc pe tot continentul african. ceea ce înseamnă că populaţiile de servali trăiesc adesea în zone geografice izolate. mici antilope şi păsări Statut: Nu se află pe lista speciilor în pericol de dispariţie. însă preferă zonele cu multe surse de apă. Servalii trăiesc în principal în savane şi în păduri tropicale. după o perioadă de gestaţie de 77 zile Comportament social: Animal solitar.

mai trăieşte doar în câteva zone izolate din Grecia şi Cehoslovacia. Orientul Mijlociu. după o perioadă de gestaţie de 74 zile Comportament social: Animal solitar. Trăieşte în număr încă destul de mare din Peninsula Scandinavă până în Rusia.6 kg Reproducere: 2 pui. vulpi Statut: Nu se află pe lista speciilor în pericol de dispariţie. căci populaţia a fost stabilizată acum ca număr în Germania şi Elveţia. Hrănire: Căprioare. iepuri de câmp. Linxul este cea mai mare felină din Europa. .Linxul eurasiatic       Specii: Şase subspecii separate. din cauza fenomenului masiv de extindere a oraşelor. Uneori însă. Cândva foarte răspândit în vestul Europei. localizate în Europa. Siberia şi Asia. până la Pacific. Programele de reintroducere a acestei specii în sălbăticie dau rezultate bune. Dimensiuni maxime: 1 m / 21. în prezent. teritoriile masculilor şi femelelor se suprapun. însă a dispărut complet de pe porţiuni mari din habitatul său iniţial. Rămâne totuşi una dintre cele mai răspândite feline sălbatice din lume.

puma şi-a revenit acum semnificativ. peşti Statut: Panterele de Florida sunt în pericol de disparţie. cu membre musculoase. după o perioadă de gestaţie de 91 zile Comportament social: Animal solitar. Vânată aproape până la dispariţie în Statele Unite. Se estimează că numai în vestul Statelor Unite trăiesc acum 30. Populaţia îşi revine treptat şi în statele din estul SUA. Puma este cunoscută sub mai multe nume: cougar. în jurul Marilor Lacuri. insecte. însă teritoriile masculilor şi femelelor se suprapun.8 m / 120 kg Reproducere: 3-4 pui. mici mamifere.America Centrală – cinci subspecii. leu de munte. tigru roşu.000 indivizi. poate face salturi de până la 4 metri înălţime. . panteră de Florida. Animal masiv şi suplu.Puma        Specii: Şase subspecii în America de Nord. Hrănire: Elani. căprioare.America de Sud – opt subspecii Dimensiuni maxime: 1.

este important să se aplice un program de diversificare genetică. Ideal este ca masculul care domină un anumit teritoriu să tolereze o femelă şi să îi permită ca teritoriul ei să se suprapună cu al său. îi trimite "în lume" când ating vârsta maturităţii.însă situaţia leilor este unică. Chiar şi în grupurile de lei. De obicei. la rândul ei. iar experienţele cu sexul opus pot fi uneori un demers ratat. iar femelei îi revine integral misiunea de a creşte puii. Reproducerea ridică anumite probleme pentru lei. care au o structură socială foarte bine închegată.Reproducerea  Reproducerea între membrii aceleiaşi familii provoacă diverse probleme şi deficienţe genetice. Deşi nu au educaţia ştiinţifică necesară pentru a şti acest lucru. lăsându-i să se descurce pe cont propriu. după ce s-a împerecheat cu succes. marile feline acţionează exact în acest sens. Majoritatea celorlalte feline mari duc o existenţă solitară. masculul dispare. masculii sunt trimişi "în lume" imediat ce ating vârsta maturităţii. Pentru supravieţuirea şi sănătatea tuturor speciilor de animale. pe care. . Efectiv. căci în grupurile lor există un singur mascul dominant şi o mulţime de femele recunoscătoare . această acţiune îi obligă să plece în lumea largă şi să îşi caute perechea departe de familia în care s-au născut.

pe o monedă britanică. civilizaţia maya venera jaguarul. leul stă în spatele unui inorog. alături de o coroană. unul dintre cele mai venerate şi mai temute personaje din mitologia maya. himera şi sfinxul sunt animale fantastice care au fie cap. leii au fost folosiţi adesea ca simbol. Dincolo de Atlantic. în jurul acestor bestii feroce s-au ţesut diverse mituri cutremurătoare.Mituri şi realitatea    Felinele mari au captivat imaginaţia omului încă de la începuturile vremii. din Grecia până în Bali. fie corp de leu. Desigur. specie care a jucat un rol esenţial în religia şi cultura acelor oameni. . întruchipând în general curajul şi vitejia. însă în epoci mai puţin informate. ca străjeri şi protectori ai templelor. Forţa lor uriaşă şi frumuseţea maiestuoasă ne impresionează şi astăzi. Mitologia străveche este şi ea înţesată de monştri feroce: grifonul. Jaguarul era reprezentarea zeului lumii de dincolo. Chiar şi astăzi. Un leu care sare se regăseşte în multe motive heraldice.