Refleksi Mengajar Bab 5 : Malaysia Negara Berdaulat Tajuk : Peranan dan Tanggungjawab Warganegara Dalam Kerajaan Demokrasi

1. Refleksi ke atas masalah dalam sesi pengajaran dan pembelajaran tajuk tersebut

Tajuk sistem demokrasi berpalimen di Malaysia mempunyai beberapa tajuk kecil iaitu pilihanraya, parlimen, DUN, Raja berpelembagaan dan majlis raja-raja. Pengajaran bermula dengan membawa pelajar kepada peristiwa yang berlaku di sekeliling mereka seperti pilihan raya yang akan di adakan, siapa yang layak mengundi dan apa yang mereka tahu tentang perlembagaan. Setelah itu, pengajaran diteruskan dengan menghuraikan setiap ciri-ciri tersebut, dengan diikuti kerja berkumpulan agar tumpuan lebih dapat diberikan pada semua pelajar disamping meningkatkan komunikasi dua hala antara pelajar dan guru di dalam kelas berbanding pengajaran oleh guru kepada kesemua murid sahaja. Masalah yang dikenalpasti ialah huraian yang diberikan tidak begitu bernas dan berinformasi bagi ciri-ciri dalam tajuk yang diajar. Selain itu, ada beberapa contoh yang diberikan juga boleh dianggap tidak membuka minda pelajar atau tidak mengandungi maklumat yang lebih bagus. Antara masalah lain yang sempat dikenalpasti ialah ada segelintir pelajar di dalam kelas itu tidak memberi tumpuan sepenuhnya pada sesi pengajaran dan pembelajaran yang dijalankan, kadangkala tidur, malahan tidak menyiapkan tugasan yang diberikan dalam aktiviti berkumpulan. Segelintir pelajar ini tertumpu kepada beberapa pelajar berbangsa cina dan ini berbeza dengan pelajar melayu dan india yang rata-ratanya memberi tumpuan dan kerjasama yang baik selain maklumbalas yang bagus sewaktu sesi pengajaran dan pembelajaran serta aktiviti berkumpulan.

membincangkan tentang ciri bagaimana dapat melibatkan diri dalam rancangan kerajaan dan menjadi warganegara yang baik seperti mengambil bahagian dalam sambutan hari kebesaran negara samada di peringkat sekolah.2. guru juga boleh menceritakan tentang apa yang berlaku sewaktu tragedi nuklear di Fukushima. mengundi. tragedi nuklear di Chernobyl. negeri mahupun kebangsaan. kempen. membincangkan cara-cara menunjukkan sikap sebagai warganegara yang berterima kasih yang lebih relevan dan bernas seperti menghasilkan puisi atau esei kenegaraan. dan pengumuman pemenang. guru boleh memperkatakan tentang bagaimana perjalanan proses pilihanraya dari penamaan calon. menjaga kebersihan dan sebagainya. mengira undi. Selain itu. Jepun. Dalam pengajaran tentang tajuk sistem pentadbiran di Malaysia. memberi maklumat tentang pertabalan raja dan Yang Dipertuan Agong. slaid show dan bahan silang kata tidak dapat digunakan dalam bilik darjah. Hal ini berlaku kerana guru tidak mengetahui bahawa sekolah tersebut tidak mempunyai alat pemancar LCD di bilik darjah. Contohnya apabila membincangkan tentang isu-isu negatif nuklear bagi soalan kertas 2 Pengajian Am. Amerika Syarikat atau apa sahaja isu yang berkaitan dari pelbagai sumber sahih dari seantero dunia. Pekara ini mengakibatkan segala bahan bantu mengajar seperti video. Penambahbaikan ke atas masalah dalam sesi pengajaran dan pembelajaran Guru di masa akan datang patut lebih bersedia dalam menguasai pelbagai bahan tambahan bagi sesuatu topik yang bakal diajar walaupun topik tersebut diarahkan atau diberikan pada guru pada saat-saat akhir untuk diajarkan pada pelajar-pelajar. tragedi nuklear Waterford. tetapi juga banyak mendapatkan pelbagai maklumat terutamanya dari internet dan juga buku. Guru juga harus sentiasa menambah ilmu pengetahuan yang bukan sahaja ada di dalam buku teks ataupun buku rujukan. Connecticut. . Ukraine. Pekara ini perlu agar bahan bantu mengajar yang di bawa tidak dipersiakan. Guru turut harus memastikan suasana kelas terlebih dahulu. guru juga boleh membuat simulasi proses perbahasan Parlimen di dalam kelas.

3. . Selain itu. penggunaan ict dalam sesi pengajaran patut diusahakan memandangkan ia memang dapat memberi banyak pilihan bahan pengajaran pada guru untuk melaksanakan pengajaran bersifat interaktif selain mampu menarik perhatian segenap pelajar pada sesi pengajaran dan pembelajaran yang dilaksanakan guru contohnya tayangan video dan slide powerpoint merupakan pengajaran interaktif yang dapat menghilangkan kebosanan pelajar-pelajar. penggunaan bahan mengajar yang lebih baik selain huraian dan contoh yang bernas dan bertepatan adalah penambaikan yang harus dilakukan pada sesi pengajaran dan pembelajaran yang akan datang. Kesimpulan Dalam hal ini.