ESTE DECIZIA TA!

,,Cea mai mare teamă a oricărui părinte este legată de posibilitatea ca propriul copil să fie tentat de consumul de droguri şi să devină dependent”

25.02.13

25.02.13

conştiinţa .  Dependenţa fizică se caracterizează prin apariţia stărilor de rău la încetarea efectelor drogului consumat..  . cu dependenţă. psihologic şi social. însoţite de necesitatea organică de a folosi droguri.02. pentru a evita aceste tulburări care apar la încetarea utilizării. în scopul obţinerii unei stări de bine sau pentru a evita starea generală de disconfort generată de întreruperea consumului substanţei respective. ignorând consecinţele în plan fizic. Simptomele care apar în sevraj sunt: tremurături. ca una mai bună. introdusă în organism.  Toxicomania este intoxicaţia cronică voluntară.  Sevrajul denumit şi .  Supradoza este doza de drog care.13 pentru a se obţine acelaşi efect. comportamentul.  Dependenţa psihică este starea mentală particulară însoţită de necesitatea de a consuma drog resimţită numai la nivel psihologic.TERMENI SPECIFICI Drogul este substanţa care. produce efecte adverse imediate şi vizibile. dureri articulare. adesea mai mari decât poate suporta acesta şi care poate duce la moarte. pentru a diminua disconfortul psihic sau pentru a crea o stare reprezentată la nivel mintal.  Dependenţa este fenomenul caracterizat prin nevoia imperioasă sau persistentă de a continua utilizarea drogului. consumată. de confort. în muşchi sau dureri abdominale însoţite de simptome specifice stării de gripă. modifică funcţionarea organismului.  Toleranţa este necesitatea de a consuma o cantitate tot mai mare de drog 25. provocată de consumul repetat al unui drog.sindrom de abstinenţă” este reacţia organismului la absenţa bruscă a drogului cu care este obişnuit.

Deşi interzise. Nici o statistică nu poate spune care este numărul exact al consumatorilor de droguri.aduc fericirea”.pe piata romaneasca.. 25.. el poate fi doar estimat.02. numărul persoanelor care îşi găsesc refugiul injectânduşi .fabrică visuri” sau care . mai multe decât armele de distrugere în masă. fac an de an TOT MAI MULTE VICTIME..iluzii” este tot în creştere. substanţele care . drogurile tind să pătrundă tot mai mult pe piaţa mondială.13 .PROVENIENTA    Obţinute pe cale naturală sau artificială. Fenomenul este foarte greu de controlat.

specia Cannabis indica.  Haşişul rezultă din prelucrarea inflorescenţelor din care se extrage răşina şi se vinde sub forma unor plăcuţe de culoare verde-cenuşiu sau maro care se fragmentează. Asocierea cu tutunul creşte riscul apariţiei bolilor pulmonare şi cardiovasculare cronice. originară din Asia .  Uleiul de cannabis rezultă din prelucrarea răşinei şi are un aspect asemănător cu al uleiului ars de la motor. mai 25. tocate mărunt.DESCRIERE .  Ca drog ilegal. amestecate cu tutunul şi fumate. Ţigările sunt impregnate cu acest produs şi apoi sunt fumate. produsele din canabis sunt cele mai căutate droguri.  Datorită faptului că sunt considerate droguri uşoare şi se ignoră riscurile asociate consumului. cannabisul este folosit sub trei forme :  Iarba sau Marihuana obţinută din inflorescenţele şi frunzele plantei uscate.DROGURI NATURALE DROGURILE DIN PLANTE 1. organele sexuale şi sistemul ganglionar-limfatic.13 ales a cancerului pulmonar. se amestecă cu tutunul şi se fumează. CÂNEPA  Centrală este diferită de planta cu utilizare în industria textilă care se cultivă şi la noi în ţară.  Organele cele mai afectate în urma utilizării îndelungate a cannabisului sunt creierul. Cânepa.02.

Cocaina se extrage din frunzele arbustului Erythroxilon coca ce creşte sălbatic în America de Sud. cu gust amar şi miros de oţet. Acţionează ca stimulent al sistemului nervos şi creează o dependenţă puternică.2. se injectează intravenos şi intramuscular sau se inhalează vaporii obţinuţi prin încălzire pe o folie de aluminiu. Este un drog care determină instalarea rapidă a dependenţei şi toleranţei. se fumează. mai ales. cristalină. Este o substanţă toxică. Heroina se obţine prin procesarea extractului de opiu din mac. După ce intră în sistemul circulator şi ajunge la creier. Opiul este sucul solidificat al macului opiaceu. . heroina se transformă în morfină şi mimează acţiunea endorfinelor. slujbă sau societate. Efectul unei doze durează 20-30 de minute. Se fumează în pipe. astfel încât persoana moare muşchiul prin stop cardiac. blocându-i activitatea. analgezic. Este folosită în mai multe moduri: se inspiră pe nas. ca somnifer. deoarece acest drog se fixează pe 25. Sub această formă este consumată prin aspirare pe nas cu ajutorul unui tub subţire de plastic sau dizolvată în apă şi injectată.13 inimii. consumatorii devin indiferenţi faţă de familie. prin inhibarea sistemului nervos central. Papaver somniferum ce conţine morfină şi codeină.02. Din punct de vedere psihic. iar upradozele sunt fatale. OPIACEELE        Opiaceele sunt droguri care diminuează sensibilitatea fizică şi capacitatea de a răspunde la stimuli. dar şi ca stupefiant. hormonii fericirii. cu gust amar şi miros slab de benzină. cu proprietăţi narcotice care se întrebuinţează. Cocaina pură este o pudră albă. se prezintă sub formă de pulbere de culoare gălbuie până la maro închis.

diminuează capacitatea de funcţionare a întregului organism. efectele alcoolului asupra organismului sunt periculoase. este foarte mult utilizat. adică îi încetineşte funcţiile. având efect depresiv asupra sistemului nervos central. Deci.13 . Este un drog legal care schimbă reacţiile chimice din creier. chiar şi în rândul adolescenţilor. 25.02. ALCOOLUL       Alcoolul.3. un produs obţinut prin fermentaţia cerealelor şi a fructelor. percepţia vizuală şi vorbirea. cum ar fi: memoria. putând fi uneori chiar fatale. fapt extrem de îngrijorător.

intarzie dezvoltarea intelectuala.Afecteaza creierul  incetineste activitatea creierului.13 .Afecteaza stomacul si intestinele  creste secretia sucurilor digestive.02. 5. irita peretii gastrici. 4. Scurtarea duratei vietii 6.Afecteaza ficatul  suprasolicitarea celulelor hepatice prin consumul de alcool duce la ciroza hepatica.Efectele alcoolului asupra organismului: 1. scade capacitatea de memorizare. 3. Moartea prin accidente legate de consumul de alcool 25. 2. Afecteaza musculatura  pierderea coordonarii muschilor si a capacitatii de reactie.

din care mai mult de 40 sunt cancerigene. are o compoziţie chimică complexă.4. Fumul de ţigară conţine aproximativ 4000 de substanţe chimice. obţinut prin uscarea plantei denumită Nicotiana tabacum. riscul de a face cancer pulmonar fiind de 10 ori mai mare la un fumător decât la un nefumător. la care se adaugă produsele de combustie existente în fumul de ţigară. TUTUNUL    Tutunul. Pe lângă efectele produse la nivelul sistemului respirator. tutunul produce numeroase efecte negative şi asupra întregului organism.02. 25.13 .

13 .etc. 25.  bronhopneumopatii. astfel ei vor putea să reziste presiunilor exterioare.  iritarea naso-faringelui şi a laringelui.  iritarea ochilor. EFECTELE PE TERMEN LUNG. EFECTELE NEGATIVE PE TERMEN SCURT in urme inspirarii fumului de tigara sunt:  creşterea ritmului batăilor inimii.  boli cardiovasculare. vezicii urinare.  cancer pulmonar si alte forme de cancer .  îngălbenirea dinţilor .02. laringelui.  expectoratie. 2.  scăderea rezistenţei organismului la infecţii respiratorii. Tinerii care fumează încep să o facă deseori înainte de a împlini vârsta de 16 ani datorită mediului familial sau sub presiunea anturajului.  apariţia tusei.  boli digestive. al esofagului.  respiratie greoaie dureri toracice. tinerii trebuie s ă reflecteze asupra ţelurilor lor în viaţă .  lezarea mucoaselor cavităţii bucale.  cancer al cavitatii bucale. efectele negative sunt mult mai grave:  apare sindromul respirator al fumatorului cu tuse. Sugestie : Inainte da a lua o decizie in privinta fumatului. bronsite cronice.  creşterea tensiunii arteriale.EFECTELE FUMATULUI 1.

nefumatorului Pentru că adolescentul vrea sa fie independent. efectul inverssa : 25.el daunează la fel de mult.02.13 caştigă dependenţa faţă de nicotină ! . care se gaseste trebuie să înţeleagă în că prin ţigară va obţine apropierea . sau poate mai mult.Fumatul dauneaza nu numai sanatatii fumatorului .

produce efecte negative.02.  uşurinţă în efortul intelectual şi în asocierea ideilor. în funcţie de dozele băute şi de frecvenţa acestora.  stimularea funcţiilor psihice.  excitabilitate.  agitaţie. cum ar fi:  nervozitate.  convulsii.  insomnie. 25. însă. un alcaloid de bază din structura chimică a cafelei.13 respiraţie accelerată.  Cafeina. reprezintă un drog agresiv şi formează împreună cu tutunul şi alcoolul un trio malefic.CAFEAUA Cafeaua consumată în exces.  .  Consumată în cantităţi mari. are efecte pozitive şi efecte negative asupra organismului.  tremurături ale membrelor.  Băutul cafelei în cantităţi mici are efecte fizico-psihice care se manifestă prin:  îmbunătăţirea randamentului fizic.

 Membrii ARC spun în unanimitate că românii consumă preponderent cafea prăjită.02. de trei ori mai puţin decât în Germania şi de două ori mai puţin decât în Austria.3 kilograme de cafea pe cap de locuitor. dar depăşesc anual. conform datelor furnizate de Asociaţia Română a Cafelei (ARC).  . nici vecinii est-europeni nu sunt mari consumatori de cafea. fiind împărţită în trei segmente: prăjită. dar şi specialităţile au înregistrat 25.  Regional.Consumul de cafea în România .sub media est-europeană În România se consumă anual 2.000 tone şi are o valoare de 364. solubilă şi specialităţi.5 milioane dolari. 3 kilograme pe cap de locuitor.13 o creştere semnificativă în ultimii ani.  Piaţa de cafea din România reprezintă puţin peste 25. preluate de la Organizaţia Mondială de profil.

 Apare ca o pudră albă amestecată cu alte substanţe.ambalaje mai atractive’’.Acid lisergic dietilamid se obţine prin prelucrarea chimică a Ergotului. prelucrată în tablete sau capsule de dimensiuni foarte mici.DROGURI SINTETICE L.S. absorbită pe hârtie sau sub alte .  Consumat în doze prea mari poate provoca halucinaţii sau schimbări majore în 25.  Mai poate fi găsit şi ca soluţie incoloră..  .D .02. 1. o ciupercă parazită a orezului şi a altor cereale sau prin sinteză chimică.13 personalitatea consumatorului. iar administrarea lui este orală.

Bagajul genetic. însoţit de o percepţie mai accentuată a culorilor şi a sunetelor. Efectele sale apar la aproximativ 20 de minute de la ingerare şi durează câteva ore. diferit colorate. Ecstasy – MDMA sau metilendioximetamfetamina DROGURI SINTETICE          Este un drog ilegal. utilizatorul poate suferi crize temporare de paranoia şi insomnie.” 25. Ca şi alte droguri stimulante..1. se pare că MDMA are capacitatea de a da dependenţă. de aceea Ecstazy mai este numit şi .drog de club.02. Dacă drogul este luat în mod regulat câteva zile. unele având pe ele imagini ca din desene animate. Nimeni nu ştie de câte ori o persoană trebuie să folosească drogul înainte de a deveni dependentă. sub formă de tablete sau capsule. La doze mai mari. apar anxietatea şi starea de confuzie. mediul în care trăieşte persoana şi alţi factori joacă probabil un rol în acest sens. despre care utilizatorii spun că are un efect calmant. de origine sintetică.13 . Se consumă cel mai frecvent în cluburi. Se administrează de obicei pe cale orală.

în mijloacele de informare în masă.)  călătorie – a fi sub influenţa unui drog... timbru.necesarul” pentru a face o injecţie. crack. ajutat de doi . snow – cocaină. prin alcool.  băutura îngerului – un amestec de alcaloizi (obţinuţi din marihuana) cu vin. dar şi asupra societăţii.  zăpadă.ucenici”. shirt.. claritate.  25..  artilerie –. microdot – L. deosebind-o de beţia clasică.13 .02. ca urmare a supradozării.  îmbrăţişare.conducătorul” unui laborator clandestin de preparare a drogurilor.  beţie rece – expresie metaforică prin care este desemnată.mojo. mud (engl.Dealerii şi consumatorii de droguri au un limbaj propriu. Adam.X” – ecstazy  joint – ţigară cu marijuana. Are menirea să evidenţeze efectele şi implicaţiile drogului asupra individului.  călătorie proastă – decesul unui consumator de droguri. Iată câteva din cuvintele folosite de drogaţi:  a trage la galere – expresie utilizată de consumatorii aflaţi în căutarea drogului de care au nevoie. chang.  şampanie – exuberanţa produsă de cocaină.  acid.D. toxicomania. .S.  bucătar-şef – .  bastard – haşiş de proastă calitate.

tendinţa de tăinuire a acestora. muncă.13 . prieteni. ochi injectaţi.  pierderea interesului pentru şcoală. hobby-uri. 25.  stări de somnolenţă şi apatie necaracteristice.  pete neobişnuite.Indicii care sugerează consumul:  schimbarea bruscă a comportamentului. folosirea unui limbaj diferit de cel anterior.  schimbarea grupului de prieteni.  treceri fără motiv de la veselie la tristeţe. mirosuri ciudate pe piele sau îmbrăcăminte.  pierderea apetitului alimentar.02.  cheltuieli excesive. dispariţia banilor sau a unor obiecte de valoare din casă. familie. sporturi. oboseală excesivă fără o cauză aparentă. uneori chiar agresivitate neobişnuită şi de la agresiune la linişte şi delăsare.

Motivele care duc la consumul de droguri            Curiozitatea Nu înseamnă că devii dependent doar pentru că ai încercat. să treceţi peste probleme fără să recurgeţi la droguri. Probleme în familie.13 . 25. iar în cazul drogurilor puternice. Neintegrarea în colectivitate şi în societate Consumul de droguri poate fi un răspuns la singurătate. Poţi să ieşi în evidenţă şi în mod pozitiv. Unii sunt tentaţi să înfrunte riscurile fără a fi opriţi de cuvinte precum . fără să consumi droguri! Presiunea grupului Este important să spui “NU”. ele continuând să existe şi să se agraveze.) Trebuie înţeles că folosirea drogurilor rezolvă doar aparent şi temporar problemele.pericol sau risc”.D. etc.02.. la problemele privind integrarea în colectivitate sau la dispreţul de sine. cum ar fi divorţul sau indiferenţa părinţilor. cu prietenii Unii tineri consumă droguri doar pentru a ascunde sau a depăşi unele probleme pe care le au. L. chiar dacă cei din jurul tău gândesc diferit. cocaina. Este important să vă ajutaţi unii pe alţii.. amfetamine).S. la şcoală. abuzul. Încearcă să fii tu însuţi. dar nu continua – utilizarea sistematică duce la dependenţă. prima doză poate fi fatală (heroina. Teribilismul Consumul de droguri poate fi văzut ca excitant şi provocator.asta dovedeşte că ai o personalitate puternică. alte nemulţumiri legate de şcoală. ecstazy.

7. Fumatorii au corpul invaluit in mirosul specific de tutun. 25. 4. ridată. Fumatorii au un gat inflamat din care iese o voce ragusita. 2.13 TU CE DECIZIE AI LUAT ? . 3. Fumatorii au vase de sange subtiate.02. 6. Fumatorii au haine murdare de scrum de tigara. Fumatorii au plamanii negri. 9.1. Fumatorii au maini cu degete patate. Fumatorii au dinţii ingalbeniti. Fumatorii au o faţă galbenă. Fumatorii au o inima marită care se chinuie să bată normal. 8. 5.

NU SUNT CHEIA SPRE sfarşeste trist! 25.Pentru cineva care este bolnav .02.13 DESCHIDE OCHII !!! FERICIRE ! . drogurile si medicamentele pot sa aiba un efect bun .dar cine le ia din patimă sau curiozitate.

.GARANTIA VIETII  „NU CONSUMA DROGURI!” este un sfat bun. în cele din urmă.13 .MOARTEA”.02. 25. .  Dincolo de fericirea efemeră provocată de praful alb se întinde haosul social şi.

Familia şi şcoala trebuie să se implice în prevenirea consumului de droguri care a luat amploare şi în ţara noastră.13 . Un rol foarte important în această problemă îl au părinţii care trebuie să-şi educe copiii corespunzător din punct de vedere moral şi spiritual. pregătindu-i pentru a face faţă realităţilor dure ale vieţii. 25.02.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful