You are on page 1of 3

CAIET DE SARCINI

CAPITOLUL REALIZAREA LUCRARILOR DE FUNDATII

1.GENERALITATI Acest capitol cuprinde sarcinile ce trebuiesc respectate la lucrarile de realizare a fundatiilor constructiilor civile, industriale, agrozootehnice si social-culturale. 2.REALIZAREA LUCRARILOR DE FUNDATII 2.1Inaintea deincepere a lucrarilor pentru executarea fundatiilor trebuie sa fie terminate lucrarile premergatoare si anume: 2.1.1.Trasarea axelor fundatiilor si executarea sapaturilor.Trasarea pe teren a constructiei se va face de personal specializat si dotat cu aparatura corespunzatoare ,in limitele tolerantelor admise la trasare si precizare in STAS 9824-1-75(anexa 1) incheinduse un proces verbal de lucrari, intre investitor si antreprenor. 2.1.2.Protectia constructiilor vecine si a instalatiilor existente in pamint (vezi i caiete sarcini pentru lucrri de terasamente). 2.1.3.Asigurarea suprafetelor necesare pentru amplasarea si functionarea normala autilajelor de lucru,a depozitelor de materiale si a instalatiilor auxiliare necesare executarii fundatiilor. 2.1.4.Verificarea axelor fundatiilor. 2.1.5.Verificarea corespondentei dintre situatia reala si proiect(din punct de vedere al calitatii terenului,dimensiuni si pozitii) in limitele tolerantelor prescrise.Verificarea terenului de fundare se face de specialistul geotehnician,rezultatele si eventualele masuri de corelare cu situatia corecta fiind consemnate intr-un proces verbal de receptie a terenului de fundare, constituind faz determinant. 2.2.La executarea fundatiilor trebuie avute in vedere urmatoarele: 2.2.1.Materialele intrebuintate trebuie sa corespunda indicatiilor din proiect si prescriptiilor din sandardele si normele de fabricatie din vigoare . 2.2.2.Fundatia de beton simplu/armat se executa fara intreruperea pe toate lungimea ei;incazul cand aceasta conditie nu poate fi respectat se procedeaza conform normativului NE012-1999 (C140-86) si anume: -suprafata rostului de lucru se face perpendiculara pe axa fundatiei,sicanata sau verticala dreapt; -turnarea betonului n fundatie se va face in straturi orizontale de 30-50 cm, iar suprapunerea stratului superior de beton se va face obligatoriu inainte de inceperea prizei cimentuluidin stratul inferior; -nu se admit rosturi de lucru inclinate la fundatii,cuzineti,grinzi de fundatii;

-durata maxima admisa a intreruperii la betonare, pentru care nu se vor lua masuri speciale, va fi de 1.5- 2 ore in cazul betoanelor cu cimentari obisnuite; -reluarea turnarii betonului se va face dupa pregatirea suprafetei rosturilor constind din curatirea si spalarea abundenta cu apa imediat inaintede inceperea turnarii betonului proaspat; -Intreruperile betonarii cu durata mai mare vor fi stabilite de conductorul tehnic al santierului in concordanta cu prevederile din proiect, cu dispunerea de armaturi suplimentare si masuri speciale de realizare a profilului de intrerupere; reluarea lucrarii se face prin tratarea suprafetei betonului intarit prin udare, curatirea cu perie de sarma, cu jet de ap/aer etc, inainte de turnarea betonului proaspat. 2.2.3.Pentru a se asigura conditii favorabile de intarire precum si pentru a reduce deformatiile din contractie,se va mentine umiditatea betonului in primele zile dupa turnare,protejnd suprafetele libere prin acoperirea cu materiale de protectie si stropirea periodica cu apa care va incepe dupa 2 pana la 12 ore de la turnare,in functie de timpul cimentului si temperatura mediului. Nu se va stropi sub temperatura de +5 C. 2.2.4.Inaintea turnarii fundatiilor se vor verifica armaturile montate precum si pozitionarea cofrajelor laterale. Se vor respecta prevederile STAS 10107-90 privind acoperirile minime cu beton si normativul NE012-99. 2.2.5.Pe latura de alipire de constructiile existente se vor executa piloti forati cu dimensiunile indicate intr-un proiect special. 2.3.1. n cazul fundarii indirecte a construciilor, prin intermediul piloilor se vor avea n vedere urmtoarele aspecte generale : -existena unui proiect special ntocmit pentru tipul piloilor, distribuia n plan a acestora, fia piloilor i detaliile de ncastrare a acestora n fundaiile propriu zise; -nominalizarea piloilor care vor fi supui probelor; -ncheierea p.v. lucrari ascunse ce constituie i faz determinant; -la executarea fundrii prin intermediul pilotilor, se vor respecta normele tehnice existnte, precum si tehnologia indicata n documentaia tehnic special ntocmit n acest scop, cuprinzind msurile ce trebuiesc avute n vedere pentru asigurarea calitii executiei si a proteciei muncii pe toat durata procesului de lucru. 3. FINALIZAREA LUCRRILOR DE FUNDAII. Finalizarea lucrrilor de fundare se face prin receptia calitativa a fundatiilor materializat printr-un p.v. ncheiat ntre factorii de urmrire a execuiei lucrrilor, reprezentani ai investitorului, antreprenorului si proiectantului, ce constituie p.v. lucrri ascunse finale, pe baza actelor incheiate anterior i a verificarii incadrarii in prevederile proiectului, a calitaii lucrrilor realizate, precum si eventual a unor msuri de remedieri dac este cazul.

4.NORMATIVE PRIVIND VERIFICAREA CALITII I RECEPIA LUCRRILOR DE COSTRUCII. Pentru controlul calitii lucrarilor executate se vor avea n vedere urmtoarele acte normative, ce reglementeaz aceast activitate : -norme privind cuprinsul i modul de ntocmire, completare i pstrare a crii tehnice a construciilor, C167/77 (BC 12/77); -normativ pentru verificarea calitii i recepia lucrrilor de construcii i instalaii aferente, C56-85 (BC 1-2/86); -instruciuni pentru verificare calitii i recepia lucrrilor ascunse la construcii i instalaii aferente, C56/85 (BC 4/76); -Legea 10/1995; 5. MSURI NTS I PSI. La executarea lucrrilor de zidrie se vor avea n vedere urmoarele acte normative ce reglementeaz aceste cerine : -Regulamentul privind protecia i igiena muncii n construcii ord. MLPAT 9/N/15.III 1993. -Norme tehnice de proiectare i realizarea construciilor privind protecia la aciunea focului ; P118-83, (BC 10-96). -Norme generale de prevenire i stingere a incendiilor; MI 381/93, MLPAT 7/N/93. -Normativ de prevenire i stingere a incendiilor pe durata executrii lucrrilor de construcii i instalaii, C 300-94,(BC 9-94). -Orice alt act/protocol care reglementeaz i stabilesc msuri NTS i PSI stabilit ntre antreprenor i investitor pentru lucrrile ce se execut n incinte de folosin comune, prin care se stabilesc obligaiile reciproce ce revin prilor n respectarea acestor msuri.